Aplikacja

Jadłodzielnia – poznaj sposób na niemarnowanie jedzenia i dzielenie się z innymi

Agata
Przez Agata
Opublikowano 19.06.2024 7 minut czytania

Wyjeżdżasz na wakacje, a w lodówce zostały produkty, z którymi nie wiesz co masz zrobić?Aby taka strata pieniędzy nie poszła całkiem na marne, warto wesprzeć ideę, jaką jest foodsharing i odwiedzić jadłodzielnie, gdzie możesz oddać dobre potrawy i produkty, których nie uda Ci się zjeść, zanim się zepsują. Sprawdź, gdzie oddać nadmiar jedzenia i co warto wiedzieć o doskonałym pomyśle, jakim jest jadłodzielnia.

Co to jest jadłodzielnia i jak działa?

Jadłodzielnia to specjalnie wydzielone miejsce, w którym można zostawić jedzenie zakupione przez siebie, wytworzone lub ugotowane. Jadłodzielnie to najczęściej lodówki oraz szafki, które otwarte są zazwyczaj przez całą dobę. Zazwyczaj powstają w strefach publicznych i ogólnodostępnych, a pozostawianie w nich jedzenia, jak i pobieranie produktów jest anonimowe i darmowe. Wiele jadłodzielni zostaje utworzonych w wyniku inicjatywy społecznej lub w ramach budżetu obywatelskiego. Tego typu obiekty zaczęły pojawiać się w Polsce w 2016 roku, a ich liczba z roku na rok wzrasta. Ideę zakładania jadłodzielni i niemarnowania jedzenia wspomaga również Auchan.

Gdzie oddać jedzenie? Jadłodzielnia to miejsce, w którym możesz zostawić zarówno produkty, którym kończy się termin ważności, jak i te z długim terminem przydatności do spożycia. To od osoby, która chce podzielić się z potrzebującymi, zależy, co zostawi w obiekcie, jakim jest lodówka społeczna. Jadłodzielnie stanowią doskonałą odpowiedź na pytanie, gdzie oddać jedzenie po świętach czy po różnego rodzaju imprezach lub uroczystościach, kiedy najczęściej posiłków i przekąsek przygotowanych zostaje zbyt wiele. W wielu polskich miastach pojawiły się tego typu punkty, jeśli nie wiesz, gdzie znajduje się najbliższy w Twojej okolicy, zerknij na stronę swojego miasta lub gminy.

Jadłodzielnia to jeden z pomysłów, który doskonale wpisuje się w ideę foodsharingu. Potrzebę dzielenia się jedzeniem i korzyści płynące z takiego działania dostrzeżono na przykład w Niemczech, gdzie do dziś liczni wolontariusze odwiedzają supermarkety, zbierają niezdatne do sprzedaży produkty i zanoszą właśnie do takich miejsc jak jadłodzielnie.

Zgodnie z raportami Organizacji Narodów Zjednoczonych, na świecie każdego roku marnuje się około 30% żywności. Według zeszłorocznego raportu przygotowanym przez Federację Polskich Banków Żywności, w Polsce do śmieci co roku wyrzucane jest niemal 5 ton pożywienia, którego sami nie jesteśmy w stanie skonsumować. Jednym ze sposobów, aby obniżać te statystyki, jest m.in. jadłodzielnia.

Korzyści z korzystania z jadłodzielni

Jadłodzielnie to nie tylko doskonała odpowiedź na pytanie, gdzie oddać nadmiar jedzenia. Z faktu dzielenia się nadmiarem produktów przydatnych do spożycia wynika znacznie więcej korzyści zarówno dla pojedynczych osób, jak i całego społeczeństwa oraz planety.

Lodówka społeczna to realna pomoc dla osób potrzebujących, które z różnych powodów (głównie ekonomicznych) nie mogą pozwolić sobie na zakupy w ilości, które zaspokoją ich własny głód czy potrzeby najbliższych. Sprawdzenie tego ile produktów oddajesz do jadłodzielni, pomoże Ci lepiej planować wydatki na jedzenie, aby kupować tylko tyle, ile jesteś w stanie wykorzystać. W ten prosty sposób nie tylko zaoszczędzisz czas, ale też ograniczysz niepotrzebne wydatki. Dodatkową gotówkę z domowego budżetu możesz przeznaczyć np. na wsparcie fundacji związanych z foodsharingiem (Banki Żywności).

Oddanie jedzenia do lodówek społecznych pozwala też istotnie zmniejszyć ilość wytwarzanych śmieci, co wpływa na lepszą kondycję naszej planety i jest niezwykle ważne ze względów środowiskowych.

Jak znaleźć najbliższą jadłodzielnię?

W kwestii tego, gdzie oddać jedzenie i jak znaleźć najbliższą jadłodzielnię, do wyboru jest kilka wygodnych rozwiązań. Pierwszym z nich jest wpisanie w wyszukiwarkę internetową hasła „jadłodzielnia” wraz z miejscowością, w której zamierzasz zostawić jedzenie. Informacje na temat takich punktów są ogólnodostępne zarówno na stronach urzędów, mediów lokalnych, jak i wielu innych stron.

Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Osoby, które chcą podzielić się jedzeniem w takim miejscu jak lodówka społeczna, muszą pamiętać o szczelnym zabezpieczeniu potraw czy produktów. Jeżeli nie są one zamknięte oryginalnie, należy zadbać o ich opakowanie w stosowne opakowania do przechowywania żywności, owinąć folią spożywczą czy folią aluminiową, a także opisać czy podać datę, kiedy dane danie zostało przygotowane. Warto też do opakowania takich produktów jak zupy czy inne dania w płynnej konsystencji wykorzystać np. słoiki.

Aby uniknąć problemu marnowania jedzenia, kupuj z głową i dopasuj wielkość zakupów do liczby osób, które zasiadają przy świątecznym stole. Jeśli jednak mimo kalkulacji, wciąż zostanie Ci dużo potraw i produktów, zawsze możesz zanieść je do jadłodzielni i podzielić się z innymi.

Lodówka społeczna – jakie jedzenie można oddać?

Przy każdej jadłodzielni znajduje się najczęściej lista rzeczy, które są pożądane do pozostawienia w lodówce społecznej, jak i tych, które nie powinny się tam znaleźć. Jednak najważniejszą zasadą jest to, aby produkty lub dania nadawały się do zjedzenia, zarówno pod względem świeżości, jak i terminu ważności. 

Lodówki społeczne to obiekty, które najczęściej wyposażone są w część chłodniczą oraz szafkę, gdzie można przechowywać produkty niepotrzebujące niskiej temperatury Wśród artykułów spożywczych, które można umieszczać w jadłodzielniach, znajdują się przede wszystkim takie jak:

  • produkty, które z powodzeniem możesz jeszcze sam spożyć,
  • artykuły, których okres minimalnej trwałości minął, ale są jeszcze przydatne do spożycia. Oznaczone są zwrotem „najlepiej spożyć do”, ale nie „należy spożyć do”,
  • produkty właściwie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach, które przygotowane zostały samodzielnie ze świeżych składników i wciąż nadają się do spożycia,
  • domowe ciasta, zupy i dania wraz z datą przygotowania i opisem potrawy,
  • twarogi, sery, jogurty,
  • żywność paczkowana z ważnym terminem spożycia.

 

W jadłodzielniach nie należy umieszczać takich artykułów spożywczych jak:

  • produkty wytworzone z niepasteryzowanego mleka,
  • surowe mięso,
  • potrawy zawierające w składzie surowe jaja, takie jak kremy, budynie czy domowy majonez,
  • artykuły, których przechowywanie wymaga chłodzenia, a znajdowały się poza lodówką powyżej 30 minut,
  • produkty, które przekroczyły tzw. bezwzględny termin do spożycia,
  • artykuły spożywcze, które miały jakikolwiek kontakt z odpadami komunalnymi lub znajdowały się w pojemnikach na odpady,
  • przedmioty spleśniałe, zepsute, o zapachu i kolorze wskazującym na ich stan nienadający się do spożycia.

 

W jadłodzielni można umieszczać nie tylko te artykuły spożywcze, które stanowią nadmiar domowych zakupów lub pozostały po świętach czy uroczystych spotkaniach w gronie najbliższych. Lodówki społeczne są doskonałym sposobem na dzielenie się z potrzebującymi także takimi produktami jak kaszemąkiolejwarzywaowocemakarony i inne składniki przydatne na co dzień w każdym gospodarstwie domowym. Dodatkowe produkty z przeznaczeniem na przekazanie ich do lodówek społecznych można kupić np. w sklepie stacjonarnym lub online Auchan.

Jak zaangażować się w inicjatywę foodsharingu?

Foodsharing i korzystanie z lodówek społecznych to doskonały trend społeczny, który każdy powinien popularyzować, zwłaszcza jeżeli zdarza Ci się wyrzucać jedzenie i gromadzisz znacznie więcej produktów, niż faktycznie potrzebujesz. Do takich działań warto namawiać też młodzież, która może się wiele nauczyć poprzez wolontariat. To przede wszystkim świadomość potrzeb osób żyjących obok, wartości jedzenia i mądrego gospodarowania zarówno artykułami spożywczymi, jak i finansami w przyszłości.

Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomysł założenia jadłodzielni zgłosić jako inicjatywa obywatelska w swoim mieście czy gminie. Można też stworzyć lodówkę społeczną samodzielnie. W tym celu warto obrać punkt znajdujący się w ruchliwym miejscu, które będzie jednocześnie ogólnodostępne. Następnie trzeba zgłosić się do właściciela określonego terenu z prośbą o uzyskanie zgody na umieszczenie tego typu obiektu. Kwestia ta jest znacznie prostsza w sytuacji, gdy sam jesteś właścicielem danej działki, punktu w mieście, czy budynku.

Wiesz już, jak możesz spożytkować nadmiar jedzenia, który zostanie Ci po imprezie lub zakupach. Rozważ też dołączenie do grupy osób, które praktykują foodsharing. Robiąc zakupy stacjonarne w Auchan lub zakupy online, możesz dodać do koszyka kilka dodatkowych towarów, którymi następnie podzielisz się z potrzebującymi. Co więcej, w naszych sklepach istnieje specjalna strefa z produktami, które mają krótką datę ważności – w ten sposób możesz uratować jedzenie przed zmarnowaniem, a przy okazji zjeść coś smacznego. Szukaj specjalnie oznaczonych lodówek, gdzie znajdziesz przecenione produkty mleczne czy dania gotowe oraz półek z artykułami suchymi, takimi jak kasze czy dżemy. Zadbaj o bliskich i innych z Auchan!

Agata
Napisane przez
Agata
Ekspertka ds. marketingu, kobieta pełna pasji, która łączy rolę żony, matki, podróżniczki oraz miłośniczki ogrodnictwa. Interesuję się sportem, sztuką oraz ogrodnictwem, dużą wagę przykładam do rozwoju osobistego i aktywnego trybu życia. Nie wiem, co to znaczy „nuda” – angażuję się w rozwój swoich dzieci, a mimo to nigdy nie brakuje mi energii na własne pasje. W dni wolne organizuję wycieczki rowerowe, piesze wędrówki czy wyjazdy na narty. Uwielbiam odpoczywać na łonie natury, mój ogród to prawdziwy raj, pełen kwiatów, ziołowych rabat i egzotycznych drzewek. Wiele czasu poświęcam też na aranżację domowej przestrzeni i nieustannie szukam nietuzinkowych dekoracji.