Aplikacja
Jak Nie Marnować Jedzenia

Jak nie marnować jedzenia? 8 porad

Opublikowano 30.06.2023 - 8 minut czytania

Niedojedzony obiad, resztki surówki czy kawałek kotleta często leżą u Ciebie w lodówce, dopóki się zepsują? Możliwe, że masz problem z gospodarowaniem żywnością. Jak nie marnować jedzenia i temu zaradzić, by żyć w nurcie eko? Poznaj sposoby Auchan na lepsze zarządzanie produktami z lodówki.

Marnowanie jedzenia – jak duży jest problem?

Według danych Polskiej Agencji Prasowej z 2021 roku ilość marnowanego jedzenia w Polsce wynosiła rocznie 5 mln ton. Obecnie, liczba ta jest jeszcze wyższa. Ponad 60% całości pomiaru stanowiły gospodarstwa domowe. W ciągu roku, w domach wyrzucono więc 3 mln ton żywności! Dane te pokazują, jak zatrważająco wielki jest problem w naszym kraju. Dzieje się tak nie tylko w Polsce, ale też w innych wysoko rozwiniętych krajach.

Jako główne przyczyny wyrzucania żywności wymienia się:

  • przekroczenie daty ważności do spożycia,
  • zepsucie, 
  • zbyt duże porcje posiłków, 
  • zbyt duże zakupy, 
  • zakup złego jakościowo produktu,
  • niewłaściwe przechowywanie produktu,
  • brak pomysłów na wykorzystanie produktu.

A co wyrzucają Polacy? W niechlubnej piątce produktów, które lądują w koszu najczęściej znajdują się:

 

Marnowanie żywności

Jak nie marnować żywności? Skuteczne strategie i przykłady

W Auchan chcemy przyczynić się do zmiany tych statystyk. Dlatego też dzielimy się z Tobą najlepszymi sposobami na zredukowanie ilości marnowanego jedzenia. Twoje działania mogą przyczynić się do wielkiej zmiany na lepsze! Co możesz zrobić, by lepiej zarządzać swoimi zapasami żywności?

Przeczytaj także: Jak zrobić kompostownik? Sprawdzony sposób na przydomowy recykling odpadów

Sprawdzaj zawartość lodówki

Według danych PAP tylko 1/4 Polaków ma w zwyczaju sprawdzanie zawartości lodówki i szafek przed pójściem na zakupy. Brak wiedzy na temat tego, co tak naprawdę masz już w domu, często skutkuje niepotrzebnymi zakupami, a to najczęściej prowadzi do marnotrawstwa. Dlatego zawsze, zanim pójdziesz do sklepu, sprawdź, jakich produktów potrzebujesz, a co jeszcze masz.

Sporządzaj listę zakupów

Listę zakupów sporządza regularnie jedynie 39% rodaków (PAP). Kupując z listą, masz większą kontrolę nad zawartością swojego koszyka i wkładasz do niego tylko te produkty, po które przychodzisz. Listę zakupów możesz stworzyć tradycyjnie, na kartce papieru albo skorzystać z aplikacji mobilnych na smartfonie. Wystarczy Ci klasyczny notatnik.

Stosuj metodę FIFO

FIFO (ang. First In, First Out) to sposób układania produktów w lodówce tak, by te z najkrótszą datą przydatności do spożycia znajdowały się w zasięgu ręki. Dzięki temu szybciej zużyjesz jedzenie, którego data jest krótka.

Planuj posiłki

Planowanie posiłków to rewelacyjny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i przy okazji – zaoszczędzenie na zakupach spożywczych. Listę zakupów możesz układać pod zaplanowane wcześniej posiłki, dzięki czemu kupisz jedynie to, czego potrzebujesz.

Sposób na to, jak nie marnować jedzenia

Sprawdzaj datę ważności

Wybierając produkty w sklepie, sprawdzaj ich datę ważności i jeśli nie planujesz użyć ich od razu, wybieraj te z najdłuższą datą. Pamiętaj też, że istnieją 2 określenia daty ważności produktów – „należy spożyć przed” i „należy spożyć do”. W pierwszym przypadku data sugeruje, do kiedy produkt zachowa swoje właściwości, jednak po jej upływie najczęściej nadal jest zdatny do spożycia. Drugie oznaczenie najczęściej znajdziesz na produktach nietrwałych, takich jak nabiał. Oznacza ono, że po upływie danej daty produkt nie nadaje się już do spożycia.

Chcesz być jeszcze bardziej eko? Przeczytaj: Ekologiczny sposób na pakowanie jedzenia – woskowijka. Co to? Jak ją zrobić?

Poznaj zasady odpowiedniego przechowywania żywności

Prawidłowe przechowywanie produktów może wydłużyć ich świeżość. Pamiętaj zatem, gdzie kładziesz poszczególne grupy produktów. 

  • Górna półka – tu temperatura jest najwyższa. Przechowuj na niej produkty mleczne (mleko, kefiry, jogurty), a także konfitury czy dżemy
  • Środkowa półka – tu panuje nieco niższa temperatura niż na górze lodówki. Najlepiej umieść tam produkty nietrwałe, takie jak wędliny czy gotowe dania.
  • Dolna półka – na dolnej półce temperatura jest niska, dlatego też jest to najlepsze miejsce do przechowywania surowego mięsa i ryb, które mają być w niedługim czasie poddane obróbce. 
  • Szuflady – służą do przechowywania owoców i warzyw. Pamiętaj, by produkty były przechowywane z dala od siebie, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość.

Korzystaj z opakowań próżniowych

Nie tylko odpowiednie ułożenie produktów w lodówce, ale też prawidłowe przechowywanie otwartych opakowań może przyczynić się do dłuższej świeżości żywności. Sery czy wędliny przekładaj z oryginalnych opakowań do pudełek próżniowych. Dzięki temu produkty nie wyschną i będą mogły dłużej nadawać się do spożycia.

Zamrażaj

Wiele osób nie wykorzystuje odpowiednio swojej zamrażarki. Zamrozić można bowiem niemal wszystko! Do zamrażania nadają się zarówno surowe, jak i upieczone czy ugotowane mięsa i ryby, owoce, warzywa, gotowe dania, zupy, ciasta, pieczywo, ser żółty, grzyby i zioła. Pamiętaj jednak, że nie powinieneś ponownie mrozić raz rozmrożonego produktu.

Jak Gotować I Nie Marnować

Jak gotować i nie marnować, czyli smaczne dania z recyklingu!

Wiele produktów, które najczęściej lądują w śmietniku, można uratować i wyczarować z nich smakowite dania. Zainspiruj się i stwórz własne, niepowtarzalne potrawy w myśl zasady zero waste.

Warzywa

Kawałek pomidora, pół cukinii czy miękkie marchewki mogą być bazą do wielu pysznych potraw. Dodaj do nich mięso, np. kiełbasę, trochę bulionu, przecier pomidorowy i stwórz pyszne leczo na obiad dla całej rodziny.
Resztki warzyw świetnie sprawdzą się także jako dodatek do zapiekanek. Pokrój je w kostkę i podsmaż, dodaj ugotowany makaron, ryż lub kaszę, podsmażoną pierś z kurczaka lub inne mięso. Następnie zalej całość zmieszanymi jajkami z dodatkiem śmietanki i przypraw. Zapiecz danie w piekarniku i ciesz się smacznym i zdrowym obiadem! Różnorodne warzywa świetnie sprawdzą się też do sałatek czy surówek.

Nabiał

Niewykorzystany jogurt naturalny lub serek wiejski możesz zamienić w smaczne placuszki. Do blendera włóż jogurt lub serek, banana, jajko i trochę mąki. Rozgrzej suchą patelnię teflonową, a następnie smaż placuszki. To doskonałe śniadanie lub kolacja dla dużych i małych. Z niewykorzystanego kefiru możesz zrobić także owocowy koktajl lub zdrowe lody truskawkowe.

Mięsa i wędliny

Gotowane mięso z zupy to idealna baza do przygotowania farszu do pierogów czy pyz. Sprawdzi się także do wymienionej wcześniej zapiekanki. Kawałki wędlin możesz podsmażyć na patelni i wykorzystać do jajecznicy, carbonary czy frittaty.

Marnowanie Jedzenia

Pieczywo

Czerstwe pieczywo możesz zetrzeć na bułkę tartą. Jeśli zaś w niedzielny poranek odkryjesz, że masz w chlebaku jedynie suche kromki, stwórz z nich tosty francuskie. Zamocz chleb w rozmieszanym jajku z dodatkiem przypraw, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni. Możesz też zrobić je w wersji na słodko. Wtedy, zanurz chleb w jajku zmieszanym z odrobiną mleka z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu, a następnie usmaż. Obie wersje są równie smaczne!

Ciasta

Z Twojego ciasta wyszedł zakalec? Wcale nie musisz go wyrzucać! Wystarczy, że rozkruszysz ciasto, dodasz trochę rozpuszczonego masła, mleko, kakao i bakalie. Z powstałej masy uformuj kulki, obtocz w wiórkach kokosowych i delektuj się bajaderkami. Herbatniki czy kruche ciastka, które zalegają w szafce, możesz wykorzystać do zrobienia spodu, np. do sernika na zimno.

Zainspiruj się: Pomysł na zdrowy deser? Zrób chlebek bananowy!

Jak nie marnować jedzenia? Praktyczne wskazówki na każdy dzień

Marnowanie jedzenia nie tylko szkodzi środowisku, ale też uszczupla Twój portfel. Dlatego jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla planety i zaoszczędzić na codziennych zakupach, pamiętaj o tych 4 zasadach:

Jak Nie Marnować żywności

Jak nie marnować jedzenia? Praktyczne wskazówki na każdy dzień

  1. Kupuj z głową – nie wychodź do sklepu z pustym żołądkiem, przed zakupami sprawdź zawartość lodówki i stwórz listę zakupów na podstawie planu posiłków. 
  2. Przetwarzaj – zastanów się, czy dany produkt naprawdę musi zostać wyrzucony. Jeśli jego data przydatności do spożycia jest dobra, a produkt nadaje się do zjedzenia, użyj wyobraźni i stwórz z niego wyjątkowe dania.
  3. Zamrażaj – zamrażarka jest sprzymierzeńcem niemarnowania jedzenia. Zamiast chować resztkę produktu do lodówki, sprawdź, czy nie możesz go zamrozić. 
  4. Podziel się – zbyt duże porcje jedzenia często lądują w koszu. Zamiast tego możesz zanieść je do lodówek dla potrzebujących. Sprawdź, gdzie znajdują się w Twoim mieście.

Podejmij wyzwanie Auchan – nie marnuj jedzenia!

W Auchan podejmujemy wiele kroków w celu redukcji marnowania jedzenia. Przystąpiliśmy do programu Too Good To Go, dzięki któremu możesz kupić żywnościowe paczki-niespodzianki składające się z produktów, których data do spożycia zbliża się ku końcowi. Współpracujemy również z Bankami Żywności na rzecz potrzebujących. Jeśli i Ty chcesz wprowadzić zmiany do swojej codzienności i zminimalizować marnowanie żywności, wciel w życie kilka naszych rad, a przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne!

Kupuj produkty Pewni Dobrego, marki własnej Auchan i przekonaj się, że najlepsza jakość nie musi iść w parze z wysoką ceną! Sprawdzeni dostawcy, dobre składy i duży asortyment marki Pewni Dobrego sprawią, że znajdziesz dla siebie wszystko, czego potrzebujesz, by żyć zdrowo i smacznie. Kupuj online w sklepie internetowym Auchan i ciesz się wygodnymi zakupami bez wychodzenia z domu!