Jak wykorzystać skorupki z jajek? Naturalny poradnik
Spis treści:
Skorupki jajek – jakie mają zastosowanie poza koszem na śmieci?
Niewiele jest tak wartościowych pod względem zdrowotnym artykułów spożywczych. Białko, żółtko, ale i skorupki jajek są prawdziwą skarbnicą cennych minerałów i witamin. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że można, a nawet warto, wykorzystać je w całości.
Skorupka jaja zbudowana jest z węglanu wapnia, czyli substancji niezbędnej dla zdrowia kości. Składa się z trzech warstw, z których dwie ostatnie – zewnętrzna i wewnętrzna membrana, mają w składzie białka, na przykład keratynę.
Już jedna średniego rozmiaru skorupka może zapewnić organizmowi nawet dwukrotnie więcej wapnia niż standardowa dzienna porcja tego minerału zalecana dla dorosłego. Jest on niezbędny do zdrowego rozwoju i wzrostu kości. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i serca. Wspiera też właściwe kontrolowanie poziomu potasu, fosforu i magnezu w organizmie. Ponadto wśród mikroelementów budujących skorupkę znajdziesz cynk, siarkę, miedź, selen, mangan, molibden, magnez, żelazo i bor.
Zobacz także: Jajka po turecku – przepis krok po kroku
Skorupki jajek jako uzupełnienie diety
Skorupki jajek mogą stać się tanim, łatwo dostępnym i wartościowym źródłem wapnia w diecie. Aby wykorzystać je jako domowy suplement, powinieneś je starannie oczyścić, a następnie trzymać w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10–15 minut. W ten sposób zapobiegniesz ryzyku zakażenia się bakterią Salmonella enteritidis.
Po ostudzeniu zmiel skorupkę na drobny proszek. Możesz go spożywać codziennie, dodając łyżeczkę do koktajli, soków lub innych napojów czy posiłków. Utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie sprzyja poprawie stanu włosów, zębów i skóry oraz zwiększeniu gęstości kości. Dla własnego bezpieczeństwa przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem.
Sprawdź również: Obierki z ziemniaków – jak je wykorzystać? 9 pomysłów
Jak wykorzystać skorupki jaj w ogrodzie? Ekologiczny poradnik
Stworzenie domowego suplementu diety to niejedyny pomysł na to, co zrobić ze skorupkami jajek. Możliwości jest sporo więcej. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w domu i ogrodzie.
Skorupki z jajek do nawożenia
Skorupki jajek stanowią cenne źródło wapnia. Pierwiastek ten niezbędny jest nie tylko dla człowieka, ale i dla roślin, zwłaszcza tych rosnących na glebie o odczynie obojętnym (pH 6,6-7,2) oraz zasadowym (pH powyżej 7,2). Odpadki przydadzą się również do odkwaszania gleb kwaśnych. Dzięki temu możesz je z powodzeniem wykorzystać do nawożenia warzyw, zwłaszcza kapusty, fasoli, cebuli, cukinii czy pomidorów, a także roślin owocowych, np. winorośli.
Skorupki jajek możesz też zastosować jako nawóz do kwiatów ozdobnych oraz domowych roślin doniczkowych. Hortensje, liliowce, piwonie, lawendy, derenie, ciemierniki czy rośliny wykorzystywane na skalniaki rosną dzięki nim zdrowsze i piękniejsze.
Jak nawozić rośliny skorupkami jajek? Możesz je zakopać w glebie albo rozsypać na powierzchni. Innym polecanym sposobem jest zmiażdżenie skorupek na pył, zalanie go wrzątkiem. Po paru dniach możesz wykorzystać miksturę do podlania ziemi wokół roślin. Odpadki po jajkach dodaj też do pryzmy kompostowej – wzbogacą i odkwaszą podłoże.
Przeczytaj też: Zero waste – czyli zdrowe nawyki ograniczania odpadów!
Skorupki jajek – do walki ze ślimakami
Broń na szkodniki – to kolejny pomysł na to, do czego skorupki z jajek możesz wykorzystać w swoim ogrodzie. Ślimaki zjadają Ci rośliny na działce? Nie musisz stosować chemicznych preparatów. Pokrusz skorupki, a następnie rozsyp je wokół roślin, które szkodniki najczęściej atakują. To ekologiczny, bezpieczny, a przy tym skuteczny sposób na odstraszenie intruzów. W ten sposób ochronisz liście sałaty oraz wielu innych roślin liściastych. Z czego wynika efektywność tej metody? Otóż skorupki tworzą ostrą, chropowatą warstwę. Poruszanie się po niej jest bardzo nieprzyjemne dla ślimaków, dlatego po prostu omijają one tę przeszkodę.
Sprawdź również: Jajko dla kota – czy kot może jeść jajko?
Co zrobić ze skorupkami jajek w domu?
Wiesz już, jak wykorzystać skorupki jaj w ogrodzie. To wartościowy nawóz oraz efektywna broń w walce ze ślimakami. A do czego jednak mogą przydać Ci się skorupki jajek w domu?
Peeling do ciała ze skorupek jajek
Peeling to jeden z kosmetyków, który najłatwiej przygotować w domu. Zazwyczaj wykonuje się go z kawy, cukru czy soli, ale dobrym materiałem są również skorupki jaj. Wykonanie takiego domowego peelingu złuszczającego jest proste. Zetrzyj skorupki na proszek w moździerzu, a następnie dodaj do nich olej kokosowy (lub innego rodzaju), oliwę albo nieco miodu marki Auchan. Tak przygotowaną miksturę rozmasuj na nogach, brzuchu, rękach i innych częściach ciała okrężnymi ruchami. Uwaga – kosmetyk może podrażniać delikatną, wrażliwą skórę, powodując zaczerwienienia. Przed użyciem najlepiej przeprowadź test na mniejszym fragmencie ciała.
Skorupki jaj jako dodatek do maseczek
Co zrobić ze skorupkami jajek? Możesz je wykorzystać także jako dodatek do maseczek. Czyste skorupki rozdrobnij na pył, wymieszaj z białkiem jaj i nałóż na twarz. Pozostaw miksturę na około 15–20 minut, a następnie spłucz letnią wodą. Na koniec nałóż ulubiony krem albo serum. Tak przygotowana maska pomoże Ci ujędrnić, odżywić i rozjaśnić cerę.
Skorupki jajek jako antidotum na ugryzienia
Jak wykorzystać skorupki z jajek w jeszcze inny sposób? Możesz je zastosować jako antidotum łagodzące na ugryzienia komarów, meszek i innych owadów. Aby przygotować specyfik, rozdrobnij skorupki jajek, wlej do nich ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj całość i odstaw preparat na parę dni.
Dobroczynne właściwości ekologicznego kosmetyku pomogą Ci zmniejszyć swędzenie i bolesność skóry oraz złagodzić opuchliznę po ukąszeniach. Możesz go również użyć przy podrażnieniach skóry. Balsam należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu około miesiąca od sporządzenia.
Wybielacz do tkanin ze skorupek z jaj
Dzięki skorupkom Twoje pożółkłe ubrania i firanki mogą odzyskać utraconą biel. Aby przygotować naturalny wybielacz do tkanin, rozdrobnij skorupki, a następnie wsyp je do małego worka materiałowego. Dokładnie zwiąż torebkę i wrzuć do bębna wraz z praniem.
Skorupki jajek do czyszczenia garnków
Skorupki jajek mają naprawdę wszechstronne działanie! Pozostałość po tym produkcie sprawdzi się doskonale do czyszczenia naczyń. Skorupki jaj pomogą Ci uporać się nawet z zabrudzeniami garnków, sztućców i innych naczyń oraz urządzeń kuchennych. Dzięki nim przygotujesz prosty, ale skuteczny środek czyszczący. W tym celu mocno rozdrobnij skorupki, a następnie dodaj je do butelki ze środkiem do mycia naczyń. Preparat świetnie poradzi sobie z zaschniętymi osadami i plamami. Nie stosuj go jednak na delikatnych, podatnych na zarysowania powierzchniach.
Zero waste z wykorzystaniem skorupek jajek – jak przetworzyć je na naturalne produkty?
Sposobów na to, jak wykorzystać skorupki z jajek, jest naprawdę wiele. Najczęściej są one stosowane w formie sproszkowanej albo pokruszonej, jednakże to niejedyny pomysł na ich użycie.
Skorupki jaj sprawdzą się także świetnie jako ekoakcesoria domowe, na przykład małe pojemniki do wysiania rzeżuchy albo innych roślin. W tym celu na dnie każdej skorupki wykonaj delikatnie otwór do odprowadzania wody. Wsyp glebę i włóż do środka nasiona. W krótkim czasie sadzonki wyrosną, a gdy przestaną mieścić się w skorupkowej osłonce, przesadź je do większych doniczek, bezpośrednio do ogrodu albo na działkę.
Skorupki jaj możesz w bardzo łatwy i szybki sposób przemienić w naturalne, ekologiczne środki ochrony roślin, kosmetyki czy preparaty czyszczące. Zabiegi te nie wymagają skomplikowanych działań, a zwykle też dodatkowych składników czy akcesoriów.
Niezależnie jednak od tego, jak postanowisz wykorzystać skorupki jajek, pamiętaj o wcześniejszym odpowiednim przygotowaniu. Na ich powierzchni mogą znajdować się bakterie salmonelli, które przenoszą się na inne produkty spożywcze. Dlatego też przed użyciem starannie wymyj skorupki, a następnie wypiecz w piekarniku. Po pracy umyj również dokładnie swoje ręce. Dzięki temu wytworzysz z nich naturalne i skuteczne produkty, a jednocześnie zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Przeczytaj także: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
Już wiesz, jak wykorzystać skorupki z jajek!
Zastanawiasz się, do czego skorupki z jajek możesz wykorzystać? Pomysłów jest naprawdę wiele. Przetworzenie odpadów jest ekologiczne i zgodne z ideą zero waste. Dzięki temu generujesz mniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczasz środowiska.
Wykorzystując skorupki jaj do produkcji własnych nawozów, preparatów na ślimaki, kosmetyków czy płynów do mycia naczyń, oszczędzasz pieniądze. To sprawia także, że nie kupujesz chemicznych produktów lub kupujesz mniej plastikowych opakowań w sklepach. W ten sposób przyczyniasz się do ograniczenia konsumpcjonizmu oraz ochrony przyrody.
Wszystkie produkty, w tym również jajka, znajdziesz w ofercie Auchan – stacjonarnie, jak i online z dostawą do domu!
Zobacz również: Fusy z kawy – co z nimi robić? Jak możesz je wykorzystać?