Aplikacja

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Opublikowano 22.03.2024 - 6 minut czytania

Pszczoły już dawno zostały uznane za jedne z najważniejszych owadów na świecie. Na co dzień chętnie sięgamy po takie wytwory jak np. miód wielokwiatowy, gryczany czy spadziowy. Jednak cenne związki zawiera także pyłek pszczeli. Właściwości tego produktu doskonale znane są osobom, które starają się dbać o zdrową dietę. Sprawdź, czym dokładnie jest, na co może pomóc i jak go spożywać.

Sekrety pyłku pszczelego

Właściwości pyłku pszczelego w ostatnich latach są doceniane coraz bardziej. Staje się on składnikiem wielu zdrowych i odpowiednio zbilansowanych diet oraz dodatkiem do różnych produktów kosmetycznych. Jego unikalne właściwości wynikają z bogatej zawartości składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i cukry. Jednak, co to jest pyłek pszczeli? Ten drogocenny produkt natury wytwarzany jest przez kwiaty, a dokładnie ich część – pręciki. Początkowo ma postać sypkiego pudru, który zbierany jest przez pszczoły. Następnie owady te mieszają go ze swoją śliną oraz niewielką ilościąmiodu i magazynują w ulu. Część zostawiają dla siebie jako pożywienie. 

Zmagazynowana masa nabiera cennych właściwości. Pyłek kwiatowy ulega fermentacji, po czym staje się on także źródłem białka dla pszczół. 

Pyłek pszczeli – właściwości i korzyści zdrowotne

Z powodzeniem można wymienić mnóstwo korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie pyłku pszczelego. Wartości odżywcze w nim zawarte wspomagają leczenie wielu schorzeń, jak chociażby zapalenie wątroby i dróg żółciowych czy zaburzenia metaboliczne, ale też wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki procesom fermentacji i związkom zawartym w ślinie pszczół, pyłek kwiatowy wykazuje właściwości intensywnie odbudowujące poszczególne tkanki. Jest to możliwe za sprawą dużej liczby białek, które uzupełniają ubytki komórkowe. Pyłek umożliwia też dostarczanie organizmowi aminokwasów egzo- i endogennych.

Odpowiadając na pytanie, na co pomaga pyłek pszczeli, należy również wspomnieć o wspomaganiu naturalnej odporności i dobrego samopoczucia. To bogate źródło flawonoidów i katechin. Te składniki mają kluczowe znaczenie dla ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Co jeszcze sprawia, że warto dodać do codziennej diety pyłek pszczeli? Witaminy, takie jak A, E, C i z grupy B zawarte w tym naturalnym produkcie to duża dawka związków wspomagających procesy odpornościowe i korzystnie wpływające na skórę. Wśród składników mineralnych zawartych w pyłku trzeba wymienić m.in. żelazo, miedź, cynk, mangan, nikiel, fosfor, magnez, kobalt, potas, wapń czy sód.

W obliczu cennego składu pojawia się pytanie o wskazania do stosowania produktu, jakim jest, pyłek pszczeli. Właściwości zdrowotne i korzystny wpływ w dużej mierze zależy od spożywanej ilości i jego postaci. Pyłek słynie przede wszystkim z działania antybakteryjnego, antyoksydacyjnego, przeciwzapalnego i przeciwgrzybiczego

Spożywanie pyłku pszczelego zalecane jest również w okresach spadku energii, potrzeby skupienia się i zwiększenia wydajności organizmu. Produkt ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i normalizację pracy układu krwionośnego.

Regularne spożywanie wspomaga także regulację procesów trawiennych. Lecytyna znajdująca się w pyłku zapobiega też przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcz i cukier, co sprzyja odchudzaniu. To również doskonała propozycja dla sportowców ze względu na wysoką zawartość białka, a także dla wegetarian i wegan

Przeczytaj także: Najbardziej miododajne rośliny, które przyciągną pszczoły do Twojego ogrodu. Przykłady

Jak stosować pyłek pszczeli? Praktyczne porady i zastosowanie

Istnieje kilka form, w jakich można spożywać pyłek pszczeli. Jak pić ten dar natury? Najlepszym sposobem na skorzystanie z drogocennych właściwości pyłku jest przygotowanie z niego naparu. W tym celu należy zmieszać pyłek kwiatowy z ciepłą (nie gorącą!) wodą lub mlekiem i spożywać najlepiej 3 razy dziennie. Optymalna ilość produktu to 30–40 gram. 

Ważna jest również pora, w jakiej należy wypijać pyłek pszczeli. Efekty przyniesie wypijanie naparu na pół godziny przed posiłkiem. Można go również zmieszać z herbatą.

Ważne jest też dawkowanie produktu w przypadku osób młodych i dzieci. Osoby, które nie ukończyły 12. roku życia, powinny spożywać maksymalnie 10–20 g pyłku. Jak stosować go w postaci stałej? Produkt można dodawać niemal do wszystkich dań spożywanych na co dzień, pamiętając o nieprzekraczaniu zalecanej dziennej ilości spożycia.

Odpowiadając zatem na pytania, jak jeść pyłek pszczeli i do jakich potraw można go dodać, produkt ten sprawdzi się jako uzupełnienie jogurtu, budyniu, posypka do sałatek czy innych deserów. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać pyłku do gorącej wody lub dań o wysokiej temperaturze. Takie działanie spowoduje utratę cennych właściwości pyłku.

Dowiedz się więcej: Jaki miód wybrać? Rodzaje miodów i ich właściwości

Pyłek pszczeli w kosmetyce – naturalne piękno z ula

Pyłek pszczeli doskonale sprawdza się także w kosmetyce, jako cenny składnik produktów do pielęgnacji twarzy i ciała. Na szczególną uwagę zasługują właściwości antybakteryjne. Dlatego też pyłek wykorzystywany jest np. w produktach przeznaczonych do cery trądzikowej oraz tych, o działaniu oczyszczającym i przeciwzapalnym.

Wśród kosmetyków z pyłkiem pszczelim znajdują się również różnego rodzaju preparaty o działaniu antyoksydacyjnym. Skóra na skutek takiej pielęgnacji staje się elastyczna i nawilżona. 

Korzystny wpływ na ciało mają kąpiele z dodatkiem pyłku pszczelego. Można też wykonać domowy tonik – wystarczy przygotowanym naparem nasączać waciki i przecierać nimi delikatnie twarz.

Zobacz również: Jak zostać pszczelarzem? Garść porad dla początkujących

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania do stosowania

Chociaż pyłek kwiatowy jest produktem naturalnym i uznanym za bezpieczny, nie każdy może go stosować. Nie jest on odpowiednim dodatkiem żywieniowym dla alergików, u których po spożyciu mogłaby wystąpić niepożądana reakcja – na przykład zaczerwienienie oczu, zmiany dermatologiczne czy problemy z układem trawiennym. Po spożyciu pyłku może pojawić się też ból głowy, katar czy nudności. 

Ponadto przed wdrożeniem pyłku pszczelego do diety warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza gdy na co dzień zażywasz różne farmaceutyki lub chorujesz przewlekle.

Pyłek pszczeli w codziennej diecie – naturalny sposób na zdrowie i witalność

Jednym z najmodniejszych i coraz chętniej wybieranych dodatków typu superfood jest dziś bez wątpienia pyłek pszczeli. Właściwości zdrowotne i bogactwo witamin oraz minerałów pyłku kwiatowego są korzystne dla osób z różnymi schorzeniami, a także dbających o linię. To także propozycja dla wegetarian i wegan, którą pod kilkoma postaciami znajdziesz w ofercie Auchan.

Wypróbuj pyłek pszczeli jako dodatek do Twoich codziennych dań lub napojów i skorzystaj z właściwości płynących prosto z serca natury!