3 pomysły na obiad, a w roli głównej łosoś – przepis krok po kroku
Łosoś zyskał popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym. Jego delikatne, smaczne mięso świetnie nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy gotowania. Równie dobrze smakuje w wersji wędzonej, a w dodatku ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, która korzystnie wpływa na zdrowie. Jak przygotować pyszny obiad z łososiem w roli głównej? Zobacz!
Jak zrobić łososia?
Kiedy zastanawiasz się, jak przyrządzić łososia na obiad, możliwe, że na myśl przychodzą Ci trzy najpopularniejsze sposoby – pieczenie, smażenie i gotowanie. Każda z tych metod zapewnia rybie nieco inny smak. Mięso łososia wyróżnia się delikatnością i nie wymaga długiej obróbki, dzięki czemu jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Wybierz swój ulubiony sposób na to, jak zrobić łososia, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Smażenie na patelni
Ta metoda pozwala na przygotowanie szybkiego dania. Duże znaczenie ma wybór odpowiedniej patelni. Jeśli używasz naczynia z nieprzywierającą powłoką, wystarczy, że nalejesz na jej powierzchnię niewielką ilość tłuszczu. To może być np. olej, masło lub masło klarowane, w zależności od tego, co lubisz.
Jeśli używasz patelni żeliwnej lub stalowej – najpierw dobrze ją rozgrzej i równomiernie posmaruj olejem. To zapobiegnie przywieraniu ryby do powłoki.
Przed smażeniem przeczytaj dobrze wybrany przepis na łososia i sprawdź czas obróbki termicznej. Następnie opłucz i dokładnie osusz rybę. Dzięki temu unikniesz pryskania i przywierania mięsa do patelni. W trakcie smażenia kontroluj czas i stan łososia, bo jeśli zbyt długo go przetrzymasz – stanie się suchy. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia wysmażenia zdejmij rybę z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sprawdź również: Przepisy na tani obiad za 10 zł na osobę
Pieczenie w piekarniku
Pieczenie łososia w piekarniku jest zdrowszym i mniej kalorycznym sposobem na uzyskanie pysznej potrawy. Ta metoda ma również swoich zwolenników ze względu na to, że umożliwia równomierne ogrzewanie kawałka ryby. Dzięki temu pozostaje ona miękka i soczysta w środku i na zewnątrz.
Ile piec łososia, by był soczysty i delikatny? To zależy od temperatury, na jaką nastawisz piekarnik. Łososia można bowiem piec zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze, w zależności od stopnia wypieczenia, jaki chcesz uzyskać. Jeśli ustawisz program z termoobiegiem, to ryba będzie gotowa szybciej. Standardowa odpowiedź na pytanie: „Ile piec łososia?” brzmi – ok. 15–20 minut w temperaturze 170–220 stopni.
Gotowanie na parze
Łosoś gotowany na parze jest bardzo miękki i delikatny. Trzeba jednak uważać, żeby nie przeciągnąć czasu jego przygotowywania, bo zamiast tego stanie się suchy i zbity. Możesz przyrządzić go w specjalnym parowarze, urządzeniu wielofunkcyjnym albo po prostu na metalowym sicie, które ustawisz na garnku z gotującą się wodą.
Jak przyrządzić łososia na obiad? Te przyprawy mogą Ci się przydać
Znasz już sposoby na to, jak zrobić łososia na patelni, w piekarniku i na parze. Co jednak dodać w trakcie przygotowywania potrawy, żeby podkreślić jej smak? Jakie przyprawy świetnie komponują się z tą wyjątkową w smaku rybą?
Tak naprawdę mięso łososia jest na tyle smaczne, że do jego doprawienia wystarczy odrobina pieprzu i soli. W ten sposób zachowasz jego naturalny smak. Możesz użyć zwykłej soli, jednak najlepsza będzie świeżo zmielona, np. himalajska lub morska. Podobnie z pieprzem – świeżo mielony kolorowy pieprz to doskonały dodatek do tej ryby. Tu idealnie sprawdzi się także pieprz cytrynowy lub cayenne.
Łososia można skropić sokiem z cytryny, dodać wcześniej wspomniany pieprz cytrynowy albo startą skórkę z cytryny. Wyśmienite połączenie tworzy również z koperkiem, najlepiej świeżym, choć suszony również podkreśla smak ryby.
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami i szukasz alternatywy dla standardowego smaku łososia, to możesz doprawić go także ziołami prowansalskimi, bazylią, melisą, czosnkiem, mieloną słodką papryką, natką pietruszki czy estragonem. Wszystkie niezbędne przyprawy do przyrządzenia pysznego dania znajdziesz w sklepie Auchan.
Łosoś – przepis na rybę z piekarnika
Wiesz już, jak przyrządzić łososia i jakich przypraw użyć do podkreślenia jego smaku. Teraz nadszedł więc czas na konkretne przepisy, które pomogą Ci przygotować pyszny obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak zrobić łososia w piekarniku?
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Pomidorki koktajlowe i koperek umyj.
Z ryby odetnij skórę i podziel filet na 4 kawałki.
Dopraw rybę solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi) oraz nasmaruj oliwą z oliwek (1 łyżka) i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Nagrzej piekarnik do 200℃. Wysmaruj naczynie żaroodporne drugą łyżką oliwy i ułóż kawałki łososia. Posyp rybę posiekanym koperkiem i wiórkami masła.
Na łososiu ułóż plasterki cytryny oraz pomidorki koktajlowe. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15–20 minut.
Z czym podać łososia z piekarnika? Przepis ten będzie świetnie smakował w towarzystwie purée ziemniaczanego, zapiekanych ziemniaków albo frytek z batata. Smacznego!
Jak zrobić łososia na patelni?
Smażony na patelni łosoś? Przepis na szybki, smaczny i sycący posiłek! Możesz go zaserwować jako danie obiadowe. Gdy ryba zostanie z obiadu albo od razu przygotujesz łososia w większej ilości, możesz wykorzystać go jako dodatek do past do kanapek, sałatek oraz makaronu.
Przeczytaj też: 5 pomysłów na szybki obiad do pracy
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.
Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.
Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.
Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.
Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.
Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Polej usmażonego łososia sosem.
Maślano-cytrynowy łosoś z patelni
Opublikowano 14.02.2024Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.
Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.
Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.
Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.
Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.
Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Polej usmażonego łososia sosem.
Tak przygotowanego łososia możesz podać na wiele sposobów, np. w towarzystwie ulubionej mieszanki warzywnej czy szpinaku. Świeże warzywa znajdziesz w sklepach Auchan.
Szybki przepis na łososia na parze
Łosoś gotowany na parze to danie lekkie i zdrowe, a w dodatku bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Być może w tym tkwi sekret jego popularności w wielu dietach i wśród osób dbających o linię. Jak przyrządzić łososia na obiad, by zachwycał swoim smakiem? Sprawdź nasz przepis!
Filet z łososia umyj i dokładnie osusz. Możesz wykorzystać do tego ręcznik papierowy.
Posyp rybę świeżo zmieloną solą morską i pieprzem cytrynowym. Przewróć łososia na drugą stronę i powtórz czynność.
Skrop filet wyciśniętym sokiem z cytryny.
Ułóż kawałki ryby w parowarze, urządzeniu wielofunkcyjnym z możliwością przygotowywania potraw na parze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Na wierzchu ryby połóż pokrojony świeży koperek. Gotuj przez 15 minut.
Łosoś – przepis na pyszne i lekkie danie
Opublikowano 14.05.2023Filet z łososia umyj i dokładnie osusz. Możesz wykorzystać do tego ręcznik papierowy.
Posyp rybę świeżo zmieloną solą morską i pieprzem cytrynowym. Przewróć łososia na drugą stronę i powtórz czynność.
Skrop filet wyciśniętym sokiem z cytryny.
Ułóż kawałki ryby w parowarze, urządzeniu wielofunkcyjnym z możliwością przygotowywania potraw na parze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Na wierzchu ryby połóż pokrojony świeży koperek. Gotuj przez 15 minut.
Ta szybka potrawa właściwie przygotowuje się sama. Ty w tym czasie możesz zająć się dodatkami. Dobrze sprawdzą się tu małe marchewki i brokuły, które również możesz przygotować na parze.
Już wiesz, jak przyrządzić łososia!
Przedstawiliśmy Ci dzisiaj nasze sposoby na potrawy z łososia. Wiesz już, jak zrobić łososia w piekarniku, na patelni i gotowanego na parze. Są one nie tylko pyszne w smaku, ale również zdrowe i przede wszystkim bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Mamy nadzieję, że łosoś na stałe zagości w Twoim jadłospisie i na Twoim talerzu. W Auchan zawsze znajdziesz świeże ryby od sprawdzonych i certyfikowanych dostawców. Zapewniamy Ci najlepszej jakości składniki, z których możesz stworzyć wyjątkowe potrawy dla siebie i dla bliskich Ci osób.
Jesteśmy ciekawi, który przepis na łososia wypróbujesz jako pierwszy. A jeśli szukasz inspiracji na inne potrawy – znajdziesz je na stronie Auchan.