Aplikacja

4 pomysły na farsz z pieczarek – zobacz przepisy!

Opublikowano 27.11.2023

Pieczarki to jeden z chętnie wybieranych dodatków do dań. Są bowiem uniwersalne i można je przygotować na wiele sposobów. Sprawdź z Auchan, jak zrobić farsz z pieczarek i wybierz z nami swój ulubiony przepis.

Farsz z pieczarek – do czego pasuje?

Farsz z pieczarek i dania, w których warto go wykorzystać, należą do lubianych propozycji kulinarnych. Jest tak również w przypadku pieczarek wykorzystywanych do gotowania pod inną postacią. Ten gatunek grzybów jest jednym z częściej wybieranych na całym świecie. Delikatny smak, który uwalnia się z pieczarek podczas obróbki termicznej, powoduje, że grzyby te pasują zarówno do dań tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych.

Zaletą pieczarekjest możliwość przygotowania ich na wiele różnych sposobów. W szybkim tempie przyrządzisz te grzyby w formie smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Możliwe jest również serwowanie potraw z ich udziałem w postaci surowej.

Co więcej, te grzyby rzadko powodują uczulenia. Najwyższej jakości pieczarki znajdziesz w ofercie sklepów Auchan, a dzięki temu przygotujesz wiele różnych dań. Są wśród nich:

  • zupa lub krem z pieczarek,
  • pieczarki smażone na oliwie lub maśle (będące doskonałym dodatkiem do mięs czy omletów),
  • pieczarki nadziewane szynką, boczkiem, szpinakiem,
  • grillowane pieczarki z ziołami,
  • pieczarki pieczone – jako dodatek do mięs pieczonych,
  • risotto z dodatkiem pieczarek,
  • pasty i sosy pieczarkowe,
  • pizza z dodatkiem pieczarek.

Interesującą propozycją kulinarną jest farsz do uszek z pieczarek, który sprawdzi się również w pierogach, a także farsz z pieczarek do krokietów i naleśników. Grzyby te dobrze współgrają też z innymi składnikami, takimi jak ser, cebula, kapusta czy papryka. Zwłaszcza w okresie świątecznym możesz zrobić farsz do uszek z pieczarek i grzybów leśnych, które w różnych odmianach dostępne są w Auchan.

Zobacz także: Chcesz zrobić risotto z grzybami leśnymi? Sprawdź przepis i przyrządź wyśmienity obiad!

Dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety farsz z pieczarek?

Farsz z pieczarek do krokietów, pierogów czy naleśników można z powodzeniem wykorzystać także w innych potrawach lub jako dodatek do mięs. Co ważne, można w ten sposób dostarczyć składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Pieczarki są cennym źródłem białka roślinnego, co jest dobrą wiadomością szczególnie dla wegan i wegetarian. Ponadto zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B (kluczowych dla układu nerwowego i pozyskiwania energii) oraz witaminy D, która wspomaga zdrowie kości.

W pieczarkach znajdują się również cenne minerały: potas wspomagający regulowanie ciśnienia krwi, miedź istotna w produkcji czerwonych krwinek i selen – jeden z bardzo silnych przeciwutleniaczy.

W pieczarkach zawarte są także antyoksydanty, w tym flawonoidy i polifenole wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Farsz z kapusty i pieczarek możesz więc przygotowywać nie tylko w okresie świątecznym. Regularne dodawanie tych grzybów do potraw wspomaga układ odpornościowy i pracę serca, a także dobrą kondycję kości. To również wsparcie dla układu nerwowego, pokarmowego oraz dla skóry. Farsz z pieczarek będzie też dobrym wyborem dla osób dbających o linię.

Farsz z pieczarek do pierogów

Jak zrobić farsz z pieczarek do takich dań jak uszka czy pierogi? To pytanie pojawia się w polskich domach najczęściej w okolicy świąt, kiedy gotujący zastanawiają się, jakie danie zaserwować na wigilijnym stole. Jednak farsz z pieczarek do pierogów to również smaczna i przynosząca sytość alternatywa dla mięsnej wersji tego dania. Aromatyczne nadzienie pieczarkowe, które wykorzystasz zarówno w uszkach, jak i pierogach, przygotujesz ze składników dostępnych w Auchan.

1. Przygotowanie pieczarek

Oderwij trzonki od pieczarek, zdejmij skórkę z kapeluszy, a następnie dokładnie umyj grzyby i bardzo drobno posiekaj.

2. Podsmaż cebulę

Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanym na patelni maśle.

3. Wymieszaj składniki

Dodaj do cebuli posiekane pieczarki, wymieszaj i odczekaj, aż wyparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, a potem dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do miseczki i poczekaj, aż ostygnie.

Czas całkowity 45 min
Porcja 8
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 20 min
 

Farsz z pieczarek do pierogów

Opublikowano 27.11.2023

Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na farsz z pieczarek do pierogów, to ten przepis jest dla ciebie! Dowiesz się z niego, jak przygotować pyszne nadzienie z pieczarek, cebuli i przypraw, które nada twoim pierogom wyjątkowego smaku. Farsz z pieczarek do pierogów to idealna propozycja na wigilię lub na każdy inny dzień, kiedy masz ochotę na coś ciepłego i pożywnego. Sprawdź, co potrzebujesz i jak krok po kroku zrobić farsz z pieczarek do pierogów z pomocą Auchan.

1. Przygotowanie pieczarek

Oderwij trzonki od pieczarek, zdejmij skórkę z kapeluszy, a następnie dokładnie umyj grzyby i bardzo drobno posiekaj.

2. Podsmaż cebulę

Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanym na patelni maśle.

3. Wymieszaj składniki

Dodaj do cebuli posiekane pieczarki, wymieszaj i odczekaj, aż wyparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, a potem dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do miseczki i poczekaj, aż ostygnie.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 20 min
Składniki
0,5 kg pieczarek BIO Pewni Dobrego
1 łyżka stołowa masła marki Auchan
1 średniej wielkości cebula
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
1 szczypta tymianku
Składniki
8
0,5 kg pieczarek BIO Pewni Dobrego
1 łyżka stołowa masła marki Auchan
1 średniej wielkości cebula
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
1 szczypta tymianku

Tak przygotowany farsz z pieczarek i cebuli wygodnie nałożysz na przygotowane ciasto do uszek i pierogów, gdy wystygnie. Możesz dodać też inne ulubione przyprawy. Sprawdzi się tu czosnek granulowany, który w uszkach idealnie podkreśli smak barszczu. W wersji wigilijnej warto też przygotować farsz do uszek z pieczarek i grzybów leśnych. Możesz wykorzystać w tym celu grzyby suszone, które wcześniej należy namoczyć.

Zarówno pieczarki, inne grzyby świeże, jak i te suszone znajdziesz w Auchan. To również duży wybór pozostałych składników niezbędnych do zrobienia farszu. Smak i jakość, jakich oczekujesz we wszystkich daniach przygotowywanych na co dzień, zagwarantuje Ci marka Pewni Dobrego.

Farsz z pieczarek do krokietów

Jednym z uznanych dań niemal we wszystkich regionach Polski jest krokiet. I chociaż najpopularniejsza wersja tego dania ma mięsne nadzienie, popularnością cieszy się też wariant zawierający farsz z pieczarek do krokietów. Możesz go jednak dowolnie modyfikować. Ciekawą wersją będzie nadzienie, w którym zamiast cebuli użyjesz białej części pora, a podczas smażenia dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek. Urozmaiceniem może być również dodanie do pieczarek drobno pokrojonej czerwonej papryki.

1. Podsmaż cebulę

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Wybierz patelnię z grubym dnem i rozgrzej na niej olej. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj, co chwilę mieszając do czasu, aż się zeszkli (ok. 10 minut).

2. Dodaj pieczarki i podsmażaj

Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w kostkę o brzegach od ok. 0,5 do 1 cm i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż przez 20–25 minut, aż grzyby puszczą wodę, która odparuje. Zawartość patelni mieszaj często przy pomocy drewnianej łyżki.

3. Przypraw całość

Na koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
 

Farsz z pieczarek do krokietów

Opublikowano 27.11.2023

Farsz z pieczarek do krokietów to pyszny i prosty sposób na przygotowanie tradycyjnego polskiego dania. Farsz z pieczarek do krokietów jest idealny dla wegetarian i osób, które lubią lekkie i zdrowe posiłki. Pieczarki można połączyć z innymi warzywami, takimi jak por, czosnek czy papryka, aby nadać farszowi więcej smaku i koloru!

1. Podsmaż cebulę

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Wybierz patelnię z grubym dnem i rozgrzej na niej olej. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj, co chwilę mieszając do czasu, aż się zeszkli (ok. 10 minut).

2. Dodaj pieczarki i podsmażaj

Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w kostkę o brzegach od ok. 0,5 do 1 cm i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż przez 20–25 minut, aż grzyby puszczą wodę, która odparuje. Zawartość patelni mieszaj często przy pomocy drewnianej łyżki.

3. Przypraw całość

Na koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
0,5 kg pieczarek BIO Pewni Dobrego
10 dag żółtego sera marki Auchan
1 duża cebula
2 łyżki stołowe oleju do smażenia
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Składniki
6
0,5 kg pieczarek BIO Pewni Dobrego
10 dag żółtego sera marki Auchan
1 duża cebula
2 łyżki stołowe oleju do smażenia
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Farsz z pieczarek do zapiekanek

Domowe zapiekanki to pomysł zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i rodzinną kolację. Aby takie danie było smaczne, niezbędny jest dobry farsz z pieczarek do zapiekanek. Do przygotowania nadzienia wykorzystaj świeże grzyby oraz ser dobrej jakości. Tak przygotowany farsz z pieczarek i sera można nakładać na bagietki i zapiekać. Zamiast ziół włoskich możesz wykorzystać też swoje ulubione. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do farszu pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypty czosnku czy zeszklonej na patelni drobno posiekanej cebuli. Do pieczarek pasuje również szynka, którą możesz dodać przed zapiekaniem w formie cienkich pasków.

1. Zetrzyj grzyby

Oczyść i umyj pieczarki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Zetrzyj ser

Na tej samej tarce zetrzyj ser i połącz z pieczarkami.

3. Dodaj przyprawy

Dodaj zioła włoskie i delikatnie wymieszaj tak, aby nie pognieść farszu.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
 

Farsz z pieczarek do zapiekanek

Opublikowano 27.11.2023

Jeśli lubisz zapiekanki, to koniecznie musisz spróbować farszu z pieczarek do zapiekanek! Jest to prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego i pożywnego posiłku. Farsz z pieczarek do zapiekanek składa się z kilku składników: świeżych grzybów, sera, ziół włoskich i przypraw. Wystarczy pokroić pieczarki, wymieszać je z serem i ziołami, a następnie wyłożyć na bagietki. Farsz z pieczarek do zapiekanek jest uniwersalny i można go dowolnie modyfikować, dodając np. szynkę, cebulę czy paprykę.

1. Zetrzyj grzyby

Oczyść i umyj pieczarki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Zetrzyj ser

Na tej samej tarce zetrzyj ser i połącz z pieczarkami.

3. Dodaj przyprawy

Dodaj zioła włoskie i delikatnie wymieszaj tak, aby nie pognieść farszu.

Czas całkowity 25 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30 dag pieczarek
30 dag sera mozzarella w kostce
1 łyżeczka ziół włoskich
Składniki
4
30 dag pieczarek
30 dag sera mozzarella w kostce
1 łyżeczka ziół włoskich

Farsz z pieczarek do naleśników

Farsz z pieczarek i cebuli wykorzystaj do naleśników. To alternatywa dla tradycyjnego mięsnego nadzienia lub wypełnienia serem. Farsz z pieczarek do naleśników przygotujesz także w wersji mięsnej z kurczakiem. Wówczas filet z piersi kurczaka należy pokroić w drobną kostkę, wymieszać np. z przyprawą gyros i usmażyć, a następnie dodać do przygotowanego farszu.

1. Podsmaż warzywa

Cebulę i paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju przez 2 minuty.

2. Podsmaż pieczarki

Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój w plastry lub kawałki i dodaj do cebuli z papryką. Smaż całość do odparowania wody.

3. Dodaj resztę składników i wymieszaj

Przełóż farsz z patelni do miski, dodaj przyprawy oraz ketchup i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj.

Czas całkowity 40 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
 

Farsz z pieczarek do naleśników

Opublikowano 27.11.2023

Jeśli lubisz naleśniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na farsz z pieczarek i cebuli. To pyszny i prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnych naleśników z serem lub mięsem. Farsz z pieczarek do naleśników jest lekki i aromatyczny, a jeśli chcesz dodać mu więcej białka, możesz go połączyć z usmażonym kurczakiem. Przygotowanie farszu zajmie Ci tylko kilka minut, a efekt będzie zachwycający!

1. Podsmaż warzywa

Cebulę i paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju przez 2 minuty.

2. Podsmaż pieczarki

Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój w plastry lub kawałki i dodaj do cebuli z papryką. Smaż całość do odparowania wody.

3. Dodaj resztę składników i wymieszaj

Przełóż farsz z patelni do miski, dodaj przyprawy oraz ketchup i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj.

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
50 dag pieczarek BIO Pewni Dobrego
1 duża czerwona papryka
1 średnia cebula
25 dag sera żółtego marki Auchan
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
2 łyżki stołowe ketchupu
1 łyżka stołowa majonezu
2 łyżki oleju do smażenia
Składniki
6
50 dag pieczarek BIO Pewni Dobrego
1 duża czerwona papryka
1 średnia cebula
25 dag sera żółtego marki Auchan
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
2 łyżki stołowe ketchupu
1 łyżka stołowa majonezu
2 łyżki oleju do smażenia

Farsz z pieczarkami sprawdzi się także w daniach i przekąskach z jajkami, makaronem czy ciastem francuskim. To również oryginalny dodatek do kanapek czy tostów. Wybierz swoją wersję dania (np. farsz z kapusty i pieczarek albo farsz z pieczarek i sera) i przygotuj ją, wybierając produkty dostępne w Auchan. Zamów je z dostawą do domu już teraz.