Agrest – właściwości, które warto znać. Co możesz zrobić z agrestu?
Czy wiesz, co dokładnie skrywa w sobie agrest? Właściwości tego niewielkiego krzewu Cię zaskoczą! Roślina znana jest również pod nazwą winorośl północy i rodzi owoce o niezwykłych wartościach odżywczych i szerokim zastosowaniu w kuchni. Dowiedz się, na co dobry jest agrest i dlaczego warto go na stałe włączyć do swojej diety.
Agrest – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości
Agrest (Ribes uva-crispa L.) to gatunek krzewu owocowego występującego w Europie, Azji i Afryce. Owoce, jakie na nim rosną, to niewielkie jagody o żółtym, zielonym lub czerwonym zabarwieniu (w zależności od odmiany). Istnieją teorie, że owoce agrestu były spożywane w starożytności. Potwierdzeniem na to ma być dzieło Historia naturalna Pliniusza Starszego, który rzekomo to właśnie tę roślinę opisał. Od XVIII wieku agrest uznaje się za roślinę hodowlaną – łatwą w uprawie, ponieważ jest mrozoodporna i może rosnąć nawet w ubogiej glebie.
Agrest gości w wielu przydomowych ogródkach. Nic w tym dziwnego – działkowcy upodobali sobie ten krzew za jego przepyszne owoce o orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smaku. Można je spożywać na surowo bądź dodawać do słodkich i wytrawnych dań. Właściwości zdrowotne tego trochę zapomnianego w Polsce krzewu z pewnością skłonią Cię do jego spożywania zarówno w formie surowej, jak i w postaci przetworzonej.
Agrest – witaminy i składniki odżywcze
Zastanawiasz się, co zawiera agrest? Witaminy oraz składniki mineralne – właśnie w to obfitują te niewielkie owoce. W 100 gramach owoców agrestu znajdziesz prawie 28 mg witaminy C. Agrest jest również źródłem witaminy B6, witaminy A oraz E, a także kwasu foliowego, niacyny, tiaminy i ryboflawiny. Czerwone odmiany agrestu mają w składzie antocyjany, które mogą uszczelniać naczynia krwionośne, a przez to powodować zmniejszenie zachorowalności na miażdżycę.
Przeczytaj również: Czereśnie – co w sobie kryją? 4 pomysły Auchan na to, co zrobić z czereśni!
Agrest jest również niskokaloryczny – 100 gramów owoców ma jedynie:
- 46 kcal,
- 0,9 g białka,
- 0,6 g tłuszczu,
- 10,2 g węglowodanów,
- 4,3 g błonnika.
Regularne spożywanie agrestu może przyspieszać metabolizm, jest więc polecane dla osób będących na diecie odchudzającej.
Liście agrestu – cenne składniki i potencjalne korzyści dla zdrowia
Już wiesz, w jakie witaminy i składniki odżywcze obfituje agrest i liście agrestu. Owoce spożywa się na świeżo bądź można przygotować z nich dżem, kompot, galaretkę, a także domowe wino.
Poświęć chwilę wolnego czasu i zbierz liście agrestu. Susz wykorzystaj do zrobienia wywaru z liści agrestu, który jest bogaty w taniny. Liście agrestu mogą poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym suszone liście mogą przyczynić się do zwalczania wolnych rodników, które w bezpośredni sposób przyspieszają starzenie się skóry. Agrest to źródło witaminy C, żelaza oraz magnezu. Jeśli borykasz się z wypadaniem włosów lub Twoje pasma są zniszczone przez farbowanie, wykorzystaj napar z liści agrestu jako domową płukankę do włosów. Po takiej kilkutygodniowej kuracji Twoje pasma mogą odzyskać gęstość i blask.
Liście agrestu zbieraj przy słonecznej i suchej pogodzie. Zebrane rośliny opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz, aby zapobiec ich pleśnieniu. Wystarczy, że rozłożysz liście na bawełnianym ręczniku w nasłonecznionym miejscu bądź umieścisz w piekarniku nagrzanym do temperatury 50–60 stopni Celsjusza. Gdy liście będą już całkowicie suche, możesz rozdrobnić je przy pomocy tłuczka kuchennego, a następnie przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika lub szklanego słoika. Susz przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
Kreatywne przepisy z agrestem – pomysły na wykorzystanie w kuchni
Jeśli nie wiesz, co zrobić z agrestu, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Składniki do ich przygotowania znajdziesz w sklepie Auchan.
Dżem z agrestu na zimę
Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.
Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.
Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.
Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Dżemy i konfitury z agrestu możesz wykorzystać zimą do smarowania naleśników czy gofrów. Będą także świetną bazą do słodkich wypieków – ciast kruchych i drożdżowych. A jeżeli brakuje Ci czasu na gotowanie, skorzystaj z gotowych produktów, np. dżem agrestowy marki Auchan.
Sprawdź też: Rabarbar – co musisz o nim wiedzieć? Poznaj właściwości
Lekka potrawka z kurczaka z agrestem
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości przez około kwadrans.
Wyjmij mięso z bulionu, a do płynu wsyp agrest świeży lub mrożony.
Gotuj przez chwilę, aż zmięknie. Po tym czasie zmiksuj agrest na gładką masę.
Powstały sos przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki od skórek.
W rondlu stop masło, dodaj mąkę i całość podsmaż.
Wlewaj agrestowy sos, cały czas mieszając.
Na sam koniec dodaj śmietankę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej mięso z kurczaka i posyp go świeżą bazylią.

Lekka potrawka z kurczaka z agrestem
Opublikowano 17.07.2023Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć soczystego kurczaka z kuszącą świeżością agrestu? Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Oto przepis na lekką potrawkę z kurczaka z agrestem. To prawdziwe odświeżenie na talerzu. Wypróbuj i poczuj, jak klasyczne danie otrzymuje nowy, ekscytujący wymiar dzięki dodatkowi agrestu. Smacznego!
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości przez około kwadrans.
Wyjmij mięso z bulionu, a do płynu wsyp agrest świeży lub mrożony.
Gotuj przez chwilę, aż zmięknie. Po tym czasie zmiksuj agrest na gładką masę.
Powstały sos przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki od skórek.
W rondlu stop masło, dodaj mąkę i całość podsmaż.
Wlewaj agrestowy sos, cały czas mieszając.
Na sam koniec dodaj śmietankę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej mięso z kurczaka i posyp go świeżą bazylią.
Potrawka z kurczakiem i sosem agrestowym to idealny pomysł na szybki, letni obiad. Możesz podawać ją z ziemniakami, ugotowanym białym ryżem lub kaszą. Pasuje do niej zarówno kasza gryczana, jak i kuskus czy kasza jęczmienna.
Orzeźwiający kompot z agrestu
Umyte owoce zalej zimną wodą.
Dodaj listki świeżej mięty i dosłódź cukrem.
Całość zagotuj, przykryj.
Pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać, czy kompot nabrał odpowiedniego smaku. Jeśli nie odpowiada Ci on – możesz dodatkowo dosłodzić.
Po tym czasie kompot wystudź i przecedź – ugotowane owoce możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta.

Orzeźwiający kompot z agrestu
Opublikowano 20.07.2023Szukasz czegoś niebanalnego, co w ciepłe dni dostarczy Ci prawdziwego chłodzenia i świeżości? Idealnie trafiłeś. Przedstawiamy przepis na kompot z agrestu – esencję lata zamkniętą w szklance. Spróbuj i poczuj letnią bryzę w każdym łyku. Do dzieła i na zdrowie!
Umyte owoce zalej zimną wodą.
Dodaj listki świeżej mięty i dosłódź cukrem.
Całość zagotuj, przykryj.
Pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać, czy kompot nabrał odpowiedniego smaku. Jeśli nie odpowiada Ci on – możesz dodatkowo dosłodzić.
Po tym czasie kompot wystudź i przecedź – ugotowane owoce możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta.
Cukier biały możesz zastąpić jego zdrowszą wersją. Ksylitol, erytrytol i stewia to naturalne słodziki, które z powodzeniem dodasz do agrestowego kompotu.
Agrest – zastosowanie i różnorodne możliwości kulinarne
Dzięki wysokiej zawartości pektyny owoce agrestu wykazują naturalne właściwości żelujące. Przyrządzisz z nich pyszne powidła, galaretki, dżemy oraz konfitury, które zimą będą słodkim smarowidłem do pieczywa.
Zobacz także: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?
Z agrestu przygotujesz smaczny domowy sok – dodatek do herbaty. Wystarczy, że kilogram owoców zasypiesz cukrem (nie musi być go dużo, wystarczy 100 g). Gdy cukier się rozpuści, owoce należy przecedzić, a powstały płyn umieścić w małych buteleczkach i zapasteryzować.
Z surowego agrestu zrobisz także dietetyczne koktajle. Owoce wystarczy umieścić w blenderze i zmiksować z mlekiem bądź jogurtem na gładką masę. Smoothie możesz urozmaicić, dodając inne świeże owoce, takie jak banany, truskawki czy ananasa.
Agrest – bogactwo witamin i minerałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Już wiesz, na co jest dobry agrest i co można z nim zrobić. Mamy nadzieję, że na przełomie czerwca i lipca docenisz ten owoc. Jeśli w Twoim ogródku nie rośnie agrest, świeże owoce kupisz od ręki w sklepach Auchan.
Zachęcamy Cię do zapoznania się z pełną ofertą naszych sklepów. U nas znajdziesz świeże owoce i warzywa od lokalnych dostawców, a także mięso i nabiał z rodzimych gospodarstw. Zwróć uwagę na produkty spożywcze marek własnych Auchan jak Pewni Dobrego, Auchan czy Auchan Collection powstające ze składników wysokiej jakości. Znajdziesz je w naszych sklepach!