Aplikacja
Agrest Wlasciwosci

Agrest – właściwości, które warto znać. Co możesz zrobić z agrestu?

Opublikowano 09.07.2023 - 5 minut czytania

Czy wiesz, co dokładnie skrywa w sobie agrest? Właściwości tego niewielkiego krzewu Cię zaskoczą! Roślina znana jest również pod nazwą winorośl północy i rodzi owoce o niezwykłych wartościach odżywczych i szerokim zastosowaniu w kuchni. Dowiedz się, na co dobry jest agrest i dlaczego warto go na stałe włączyć do swojej diety.

Agrest – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości

Agrest (Ribes uva-crispa L.) to gatunek krzewu owocowego występującego w Europie, Azji i Afryce. Owoce, jakie na nim rosną, to niewielkie jagody o żółtym, zielonym lub czerwonym zabarwieniu (w zależności od odmiany). Istnieją teorie, że owoce agrestu były spożywane w starożytności. Potwierdzeniem na to ma być dzieło Historia naturalna Pliniusza Starszego, który rzekomo to właśnie tę roślinę opisał. Od XVIII wieku agrest uznaje się za roślinę hodowlaną – łatwą w uprawie, ponieważ jest mrozoodporna i może rosnąć nawet w ubogiej glebie.

Agrest gości w wielu przydomowych ogródkach. Nic w tym dziwnego – działkowcy upodobali sobie ten krzew za jego przepyszne owoce o orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smaku. Można je spożywać na surowo bądź dodawać do słodkich i wytrawnych dań. Właściwości zdrowotne tego trochę zapomnianego w Polsce krzewu z pewnością skłonią Cię do jego spożywania zarówno w formie surowej, jak i w postaci przetworzonej.

Agrest – witaminy i składniki odżywcze

Zastanawiasz się, co zawiera agrest? Witaminy oraz składniki mineralne – właśnie w to obfitują te niewielkie owoce. W 100 gramach owoców agrestu znajdziesz prawie 28 mg witaminy C. Agrest jest również źródłem witaminy B6, witaminy A oraz E, a także kwasu foliowego, niacyny, tiaminy i ryboflawiny. Czerwone odmiany agrestu mają w składzie antocyjany, które mogą uszczelniać naczynia krwionośne, a przez to powodować zmniejszenie zachorowalności na miażdżycę.

Przeczytaj również: Czereśnie – co w sobie kryją? 4 pomysły Auchan na to, co zrobić z czereśni!

Agrest jest również niskokaloryczny – 100 gramów owoców ma jedynie:

  • 46 kcal,
  • 0,9 g białka,
  • 0,6 g tłuszczu,
  • 10,2 g węglowodanów,
  • 4,3 g błonnika.

Regularne spożywanie agrestu może przyspieszać metabolizm, jest więc polecane dla osób będących na diecie odchudzającej.

Na Co Jest Dobry Agrest

Liście agrestu – cenne składniki i potencjalne korzyści dla zdrowia

Już wiesz, w jakie witaminy i składniki odżywcze obfituje agrest i liście agrestu. Owoce spożywa się na świeżo bądź można przygotować z nich dżem, kompot, galaretkę, a także domowe wino.

Poświęć chwilę wolnego czasu i zbierz liście agrestu. Susz wykorzystaj do zrobienia wywaru z liści agrestu, który jest bogaty w taniny. Liście agrestu mogą poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym suszone liście mogą przyczynić się do zwalczania wolnych rodników, które w bezpośredni sposób przyspieszają starzenie się skóry. Agrest to źródło witaminy C, żelaza oraz magnezu. Jeśli borykasz się z wypadaniem włosów lub Twoje pasma są zniszczone przez farbowanie, wykorzystaj napar z liści agrestu jako domową płukankę do włosów. Po takiej kilkutygodniowej kuracji Twoje pasma mogą odzyskać gęstość i blask.

Liście agrestu zbieraj przy słonecznej i suchej pogodzie. Zebrane rośliny opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz, aby zapobiec ich pleśnieniu. Wystarczy, że rozłożysz liście na bawełnianym ręczniku w nasłonecznionym miejscu bądź umieścisz w piekarniku nagrzanym do temperatury 50–60 stopni Celsjusza. Gdy liście będą już całkowicie suche, możesz rozdrobnić je przy pomocy tłuczka kuchennego, a następnie przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika lub szklanego słoika. Susz przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Kreatywne przepisy z agrestem – pomysły na wykorzystanie w kuchni

Jeśli nie wiesz, co zrobić z agrestu, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Składniki do ich przygotowania znajdziesz w sklepie Auchan.

Dżem z agrestu na zimę

1. Przygotuj agrest

Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.

2. Zagotuj wodę z cukrem

Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Dodaj agrest

Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.

4. Całość smaż na wolnym ogniu

Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

5. Przełóż dżem do słoiczków

Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.

6. Gotowe!

Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Czas całkowity 80 min
Porcja 6
Przygotowanie 19 min
Gotowanie 60 min
Składniki
6
1,5 kg agrestu
750 g białego cukru
1,5 szklanki wody
sok z cytryny
Agrest Witaminy

Dżemy i konfitury z agrestu możesz wykorzystać zimą do smarowania naleśników czy gofrów. Będą także świetną bazą do słodkich wypieków – ciast kruchych i drożdżowych. A jeżeli brakuje Ci czasu na gotowanie, skorzystaj z gotowych produktów, np. dżem agrestowy marki Auchan.

Sprawdź też: Rabarbar – co musisz o nim wiedzieć? Poznaj właściwości

Lekka potrawka z kurczaka z agrestem

1. Przygotuj kurczaka

Filet z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości przez około kwadrans.

2. Dodaj agrest

Wyjmij mięso z bulionu, a do płynu wsyp agrest świeży lub mrożony.

3. Zmiksuj na gładką masę

Gotuj przez chwilę, aż zmięknie. Po tym czasie zmiksuj agrest na gładką masę.

4. Oddziel pestki od skórek

Powstały sos przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki od skórek.

5. Roztop masło

W rondlu stop masło, dodaj mąkę i całość podsmaż.

6. Dodaj agrestowy sos

Wlewaj agrestowy sos, cały czas mieszając.

7. Dodaj resztę składników

Na sam koniec dodaj śmietankę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej mięso z kurczaka i posyp go świeżą bazylią.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
 

Lekka potrawka z kurczaka z agrestem

Opublikowano 17.07.2023

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć soczystego kurczaka z kuszącą świeżością agrestu? Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Oto przepis na lekką potrawkę z kurczaka z agrestem. To prawdziwe odświeżenie na talerzu. Wypróbuj i poczuj, jak klasyczne danie otrzymuje nowy, ekscytujący wymiar dzięki dodatkowi agrestu. Smacznego!

1. Przygotuj kurczaka

Filet z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości przez około kwadrans.

2. Dodaj agrest

Wyjmij mięso z bulionu, a do płynu wsyp agrest świeży lub mrożony.

3. Zmiksuj na gładką masę

Gotuj przez chwilę, aż zmięknie. Po tym czasie zmiksuj agrest na gładką masę.

4. Oddziel pestki od skórek

Powstały sos przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki od skórek.

5. Roztop masło

W rondlu stop masło, dodaj mąkę i całość podsmaż.

6. Dodaj agrestowy sos

Wlewaj agrestowy sos, cały czas mieszając.

7. Dodaj resztę składników

Na sam koniec dodaj śmietankę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej mięso z kurczaka i posyp go świeżą bazylią.

Czas całkowity 35 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
500 g filetu z kurczaka
2 szklanki bulionu
300 g agrestu
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
125 ml śmietanki kremówki 30%
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Składniki
4
500 g filetu z kurczaka
2 szklanki bulionu
300 g agrestu
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
125 ml śmietanki kremówki 30%
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Potrawka z kurczakiem i sosem agrestowym to idealny pomysł na szybki, letni obiad. Możesz podawać ją z ziemniakami, ugotowanym białym ryżem lub kaszą. Pasuje do niej zarówno kasza gryczana, jak i kuskus czy kasza jęczmienna.

Orzeźwiający kompot z agrestu

1. Przygotuj agrest

Umyte owoce zalej zimną wodą.

2. Dodaj miętę

Dodaj listki świeżej mięty i dosłódź cukrem.

3. Zagotuj całość

Całość zagotuj, przykryj.

4. Już prawie gotowe!

Pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać, czy kompot nabrał odpowiedniego smaku. Jeśli nie odpowiada Ci on – możesz dodatkowo dosłodzić.

5. Gotowe!

Po tym czasie kompot wystudź i przecedź – ugotowane owoce możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta.

Czas całkowity 50 min
Porcja 8
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 45 min
 

Orzeźwiający kompot z agrestu

Opublikowano 20.07.2023

Szukasz czegoś niebanalnego, co w ciepłe dni dostarczy Ci prawdziwego chłodzenia i świeżości? Idealnie trafiłeś. Przedstawiamy przepis na kompot z agrestu – esencję lata zamkniętą w szklance. Spróbuj i poczuj letnią bryzę w każdym łyku. Do dzieła i na zdrowie!

1. Przygotuj agrest

Umyte owoce zalej zimną wodą.

2. Dodaj miętę

Dodaj listki świeżej mięty i dosłódź cukrem.

3. Zagotuj całość

Całość zagotuj, przykryj.

4. Już prawie gotowe!

Pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać, czy kompot nabrał odpowiedniego smaku. Jeśli nie odpowiada Ci on – możesz dodatkowo dosłodzić.

5. Gotowe!

Po tym czasie kompot wystudź i przecedź – ugotowane owoce możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 45 min
Składniki
2 kg agrestu
4 l zimnej wody
6 łyżek cukru
liście mięty
Składniki
8
2 kg agrestu
4 l zimnej wody
6 łyżek cukru
liście mięty

Cukier biały możesz zastąpić jego zdrowszą wersją. Ksylitol, erytrytol i stewia to naturalne słodziki, które z powodzeniem dodasz do agrestowego kompotu.

Co Zrobic Z Agrestu

Agrest – zastosowanie i różnorodne możliwości kulinarne

Dzięki wysokiej zawartości pektyny owoce agrestu wykazują naturalne właściwości żelujące. Przyrządzisz z nich pyszne powidła, galaretki, dżemy oraz konfitury, które zimą będą słodkim smarowidłem do pieczywa.

Zobacz także: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?

Z agrestu przygotujesz smaczny domowy sok – dodatek do herbaty. Wystarczy, że kilogram owoców zasypiesz cukrem (nie musi być go dużo, wystarczy 100 g). Gdy cukier się rozpuści, owoce należy przecedzić, a powstały płyn umieścić w małych buteleczkach i zapasteryzować.

Z surowego agrestu zrobisz także dietetyczne koktajle. Owoce wystarczy umieścić w blenderze i zmiksować z mlekiem bądź jogurtem na gładką masę. Smoothie możesz urozmaicić, dodając inne świeże owoce, takie jak banany, truskawki czy ananasa.

Liscie Agrestu Wlasciwosci

Agrest – bogactwo witamin i minerałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Już wiesz, na co jest dobry agrest i co można z nim zrobić. Mamy nadzieję, że na przełomie czerwca i lipca docenisz ten owoc. Jeśli w Twoim ogródku nie rośnie agrest, świeże owoce kupisz od ręki w sklepach Auchan.

Zachęcamy Cię do zapoznania się z pełną ofertą naszych sklepów. U nas znajdziesz świeże owoce i warzywa od lokalnych dostawców, a także mięso i nabiał z rodzimych gospodarstw. Zwróć uwagę na produkty spożywcze marek własnych Auchan jak Pewni Dobrego, Auchan czy Auchan Collection powstające ze składników wysokiej jakości. Znajdziesz je w naszych sklepach!