Anchois – co to jest i z czym je jeść?
Spis treści:
Anchois – co to?
Co to jest anchois? To małe, tłuste rybki znane również jako sardele europejskie. Poławia się je od wieków, są jednym z tradycyjnych składników potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Często mylone są z sardynkami. Jednak anchois są mniejsze i mają bardziej wyrazisty, słony smak. Ze względu na swoje rozmiary, ale też bardzo intensywny smak i zapach nie przyrządza się ich jako danie główne. Za to stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Są składnikiem sosów do makaronu, sałatek i świetnie smakują na pizzy. Podaje się je również jako przystawki w formie tapenady.
Jak powstaje anchois? Proces od morza do stołu
Anchois są poławiane na całym świecie, ale głównymi regionami połowu jest Morze Śródziemne, Morze Czarne i wschodni Atlantyk. Łowi się je różnymi metodami – przy użyciu sieci i włoków. Po złowieniu anchois są sortowane według wielkości i jakości. Następnie są myte i płukane, aby usunąć piasek i brud.
Tradycyjnie anchois są konserwowane solą. Usuwa ona wodę z ryb i zapobiega ich gniciu. Solenie odbywa się na sucho lub na mokro. Anchois solone na mokro tradycyjnie, suszone były na słońcu, dziś stosuje się bardziej higieniczne suszarki przemysłowe. Współcześnie anchois są często pasteryzowane, aby przedłużyć ich trwałość. Polega ona na ogrzewaniu ich do temperatury około 70°C.
W sklepach znajdziesz kilka rodzajów przetworów z tych małych rybek. Możesz kupić mrożone anchois w blokach, anchois w puszkach (w solance lub oleju) oraz anchois w słoikach (w occie, oleju lub solance). Proces produkcji anchois ma wpływ na ich smak i wartości odżywcze. Solenie i fermentacja nadają charakterystyczny słony i kwaśny smak.
Jak wybrać i przygotować anchois do spożycia?
Wiesz już co to anchois, pora na porady dotyczące wyboru najlepszych ryb. Za anchois najwyższej jakości uważa się ryby poławiane w rejonie Morza Śródziemnego. Smakosze twierdzą, że to właśnie one mają najpełniejszy smak i aromat. Polecane są również anchois solone, ponieważ ta metoda konserwowania ryb pozwala zachować najwięcej naturalnych walorów smakowych.
Warto zwrócić uwagę na rozmiar ryb – te większe są zazwyczaj bardziej tłuste i mają intensywniejszy smak. Świeżość i prawidłową konserwację anchois można rozpoznać po ich wyglądzie. Wybieraj te, które mają błyszczącą skórę i zwarte mięso.
Jeśli wybierzesz solone anchois, przed użyciem powinieneś je odsolić. Wystarczy płukanie pod bieżącą wodą lub w przypadku bardzo słonych ryb – moczenie przez kwadrans w misce z wodą. Do polskich sklepów anchois trafia w formie konserwowanej. To pozwala przechowywać je w lodówce lub w spiżarni. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby zachowały świeżość i walory smakowe.
Przeczytaj również: Dieta lekkostrawna – przepisy, dzięki którym poczujesz się lekko!
Najlepsze połączenia smakowe z anchois
Słony smak umami doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Tradycyjnie łączy się je z pomidorami, oliwą z oliwek, cytryną, czosnkiem czy kaparami. Z tych połączeń słynie kuchnia śródziemnomorska – prosta, domowa, pełna smaku. Anchois wspaniale kontrastują ze słodyczą pomidorów i ostrością oliwy z oliwek czy czosnku.
Warto również eksperymentować z anchois. Z czym jeść te małe, słone rybki? Świetnie smakują na przykład z jogurtem naturalnym. Bardziej nowatorskie połączenia to anchois z mango lub awokado. Choć połączenie z orzechami może wydawać się niekonwencjonalne, zachęcamy do wypróbowania także tej nietypowej kombinacji. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów wykorzystania anchois w swojej kuchni. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz w sklepie internetowym Auchan.
Anchois w sałatkach – jak nadać im charakteru?
Anchois są niezwykle uniwersalne. Mogą znaleźć się na liście głównych składników sałatki lub dodać smaku sosom i dresingom. Można je również rozetrzeć z oliwą z oliwek, czosnkiem i cytryną, aby stworzyć pyszny i aromatyczny dressing. Mogą stanowić również chrupiący dodatek do Twojej sałatki – wystarczy je podsmażyć, aby nabrały kruchości.
Zobacz również: Co na kanapki? 5 pomysłów na niebanalne śniadania i kolacje
Anchois na pizzy – sekret włoskich pizzaioli
Anchois to jeden z najbardziej charakterystycznych i kontrowersyjnych składników pizzy. Ich słony smak potrafi wzbudzić zachwyt, jak i niechęć. Niezależnie od preferencji, nie można jednak zaprzeczyć, że odgrywają ważną rolę w historii pizzy.
Skąd ryba na pizzy? Anchois dodaje włoskiemu daniu głębi smaku i aromatu. Ich słony smak doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą. Pomagają również zrównoważyć kwaśność sosu i tłustość sera.
Jak używać anchois do pizzy? Najczęściej są one dodawane przed pieczeniem. Anchois można również pokroić na mniejsze kawałki lub rozetrzeć z oliwą z oliwek i czosnkiem, aby stworzyć pyszny sos do pizzy.
Anchois w pastach i sosach – umami w czystej postaci
Anchois są bogate w naturalny glutaminian sodu, który odpowiada za smak umami (tzw. piąty smak, charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej). Co zrobić z anchois? Najczęściej są one dodawane do pesto, bolognese i Alfredo. Anchois można również używać do kanapek, dipów i marynat.
Możesz z nimi przygotować także sos do makaronu z bakłażanem lub cukinią. Dodatek anchois sprawi, że klasyczne połączenia smaków zyskają zupełnie nowy charakter.
Przeczytaj również: Rodzaje makaronów włoskich – który wybrać?
Praktyczne wskazówki kulinarne z użyciem anchois
Anchois można smażyć, grillować, piec, dusić lub dodawać do sosów i marynat. Co to znaczy? Otóż w tym przypadku kluczowy jest umiar. Traktuj rybki jako dodatek, który wzmacnia smak, a nie jako główny składnik.
Do dań gotowanych najlepiej sprawdzą się anchois konserwowane w oleju. Do sałatek i sosów lepsze będą konserwowane w soli, które należy przed użyciem odsączyć. Świeże są dostępne sezonowo i idealnie nadają się do grillowania lub smażenia.
Co zrobić, gdy dodasz za dużo anchois? Słony smak możesz zrównoważyć kwaśnymi składnikami, takimi jak pomidory, cytryna lub ocet. Dodanie słodkiego akcentu również może się sprawdzić – karmelizowana cebula czy miód mogą doskonale ocalić Twoje danie. Ponadto, świeże zioła, takie jak bazylia, oregano czy tymianek, świetnie komponują z anchois.
Przeczytaj również: Owoce morza – rodzaje i nazwy, które warto znać
Czy anchois są dla każdego? Omówienie korzyści zdrowotnych i potencjalnych przeciwwskazań
Skoro wiesz już co to anchois, z czym jeść te niewielkie rybki, oto przegląd korzyści odżywczych, jakie oferują. Ze względu na wysoką zawartość sodu trzeba je jeść z umiarem, ale nawet wtedy możesz osiągnąć spore korzyści zdrowotne.
Anchois są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują dobry wpływ na serce, mózg i układ odpornościowy. Dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, co czyni je idealnym produktem dla osób dbających o linię. Anchois dostarczają m.in. witamin z grupy B, D, potasu czy żelaza.
Kto nie powinien jeść anchois? Osoby uczulone na ryby lub skorupiaki powinny ich unikać. Są bogate w sód, dlatego osoby z nadciśnieniem lub problemami z nerkami powinny spożywać je ostrożnie. Wybierając je, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie i sposób konserwowania. W Auchan znajdziesz anchois, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców.