Angielskie śniadanie i inne posiłki kuchni brytyjskiej
Bogactwo zabytków Londynu, herbata z mlekiem czy rodzina królewska – z tym większości osób kojarzy się Wielka Brytania. Jednak Anglia ma znacznie więcej do zaoferowania – mowa tutaj na przykład o ciekawej brytyjskiej kuchni! Niektóre dania mogą Cię zaskoczyć nietypowymi połączeniami smaków. Jeśli chcesz przygotować je w swoim domu, dowiedz się, jak wygląda angielskie śniadanie, obiad, kolacja oraz deser!
Spis treści:
- Czym charakteryzuje się kuchnia angielska?
- Angielskie śniadanie – nie tylko jajka i bekon
- Co jedzą Anglicy na obiad?
- Kuchnia angielska – potrawy na kolację
- Angielskie desery – słodki finał posiłku
- Najpopularniejsze potrawy w Anglii – co jeszcze warto spróbować?
- Wypróbuj dania kuchni angielskiej bez wychodzenia z mieszkania
Czym charakteryzuje się kuchnia angielska?
Kuchnia brytyjska to fascynująca mieszanka tradycji i nowoczesności, głęboko zakorzeniona w historii. Anglicy w dużej mierze czerpią z tradycyjnych przepisów i wykorzystują receptury sprzed wielu lat, uwspółcześniając je na różne sposoby. Duży wpływ na rozpowszechnienie poszczególnych przypraw czy potraw mieli mieszkańcy azjatyckiej części dawnego Imperium Brytyjskiego. Warto dodać, że mieszkańcy Wysp cenią sobie również lokalność i chętnie stawiają na produkty z pobliskich farm czy pól.
W angielskiej kuchni bardzo wyraźnie widać podział na poszczególne rodzaje posiłków oraz pory dnia. Tym, co z kolei łączy te dania, jest z pewnością sposób ich przygotowywania. Najczęściej można tu spotkać jedzenie smażone lub pieczone. Chociaż przekłada się to na jego ciężkość, z pewnością nie można mu odmówić tego, że gwarantuje uczucie sytości przez wiele godzin.
Przeczytaj także: Kuchnia węgierska – 9 kulinarnych inspiracji
Angielskie śniadanie – nie tylko jajka i bekon
Anglicy najczęściej zaczynają swój dzień od czegoś bardzo pożywnego. Najbardziej popularne śniadanie angielskie składa się z: plastrów bekonu, sadzonego jajka, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbasy, pieczarek oraz pomidorów. Składniki te są pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. W zależności od regionu angielskie śniadanie może się jednak różnić poszczególnymi składnikami.
Na północy Irlandii oprócz boczku i kiełbasy podaje się mięsny white pudding (rodzaj kaszanki), irlandzki chleb sodowy lub ciasto wykonane z ziemniaków. W Szkocji z kolei często można znaleźć na talerzu haggis, czyli pudding przyrządzany z owczych podrobów. Walijska wersja śniadania zawiera z kolei pstrąga oraz jajka w koszulkach.
Co jedzą Anglicy na obiad?
Typowy niedzielny obiad w Polsce to rosół, kotlet, ziemniaki i surówka. Okazuje się, że Brytyjczycy mają swój odpowiednik. Jest to sunday roast, czyli danie z pieczenią. Składa się z pieczonej wołowiny lub innego mięsa, sosu, pieczonych ziemniaków oraz warzyw, takich jak marchew, brokuł czy groszek. Posiłek podaje się w towarzystwie Yorkshire pudding, czyli niewielkich wypieków z mąki, jajek oraz mleka, wywodzących się z hrabstwa Yorkshire.
Popularnym daniem w Wielkiej Brytanii jest także fish and chips. W jego skład wchodzi ryba smażona w głębokim tłuszczu, frytki, surówka (przeważnie coleslaw) oraz sos curry lub tatarski. Lokal serwujący Fish and Chips prawdopodobnie znajdziesz w każdej angielskiej miejscowości, ponieważ Brytyjczycy bardzo często sięgają po to danie na co dzień. Wbrew pozorom nie jest to więc przysmak wyłącznie turystyczny.
W zamiłowanie do tłustego i pieczonego jedzenia wpisuje się również toad in the hole. Najprościej mówiąc, jest to kiełbasa zapiekana w cieście naleśnikowym. Skąd wzięła się nazwa tego dania? Według Anglików wygląda ono jak ropucha wychodząca z nory. Ta potrawa często składa się dodatkowo z puddingu Yorkshire, warzyw oraz sosu cebulowego.
Steak and ale pie to mięso wołowe z pieczarkami, cebulą i sosem piwnym, zapieczone pod warstwą ciasta zrobionego z mąki, masła, wody oraz soli. Takiej potrawy spróbujesz w wielu pubach, a tych w Wielkiej Brytanii z pewnością nie brakuje.
Sprawdź też: Fish and Chips – brytyjski klasyk na talerzu
trifle ze świeżymi owocami
Spróbuj pysznego dania w niecodziennej odsłonie! Trifle ze świeżymi owocami zachwycają smakiem!
Kuchnia angielska – potrawy na kolację
W języku angielskim istnieją dwa określenia na wieczorne posiłki: dinner oraz supper. Oba mogą oznaczać główne danie w ciągu dnia. Niektórzy rozróżniają je jednak w ten sposób, że supper zwykle podaje się trochę później i jest lżejsza niż dinner. Co jedzą Anglicy na kolację?
Bangers and mash to danie, które składa się z porcji kiełbasy wieprzowej, jagnięcej lub wołowej (bangers) oraz tłuczonych ziemniaków (czyli mash potatoes), podawanych z dużą ilością sosu cebulowego. Czasami dodatkowo podaje się też zielony groszek lub fasolkę. Historia tego dania prawdopodobnie sięga czasów I wojny światowej. Z powodu małej dostępności mięsa do produkcji kiełbas używało się wody, która pod wpływem wysokiej temperatury powodowała szybkie pękanie kiełbaski z charakterystycznym dźwiękiem „bang” – stąd właśnie wzięła się nazwa.
Z pewnością powinieneś również spróbować potrawy cottage pie. Jest to zapiekanka mięsno-warzywna przykryta ziemniaczanym purée. Na jej powierzchni tworzy się charakterystyczna chrupiąca skórka. Danie to jest znane już od XVIII wieku, kiedy ludność Wielkiej Brytanii zaczęła jeść ziemniaki na co dzień. Nazwa pochodzi od słowa „cottage” oznaczającego wiejskie domki, w których najczęściej przygotowywało się tę potrawę.
Angielskie desery – słodki finał posiłku
Mówiąc o angielskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o kulturze picia herbaty. Tradycyjnie o piątej po południu wypija się tam Earl Grey z odrobiną mleka. Bardzo często podaje się ją wraz z deserem. Najczęściej w tej roli występują puddingi, które przygotowuje się w wielu różnych odmianach. Tradycyjny pudding chlebowy przyrządza się poprzez namaczanie pieczywa w mleku, jajkach, cukrze i przyprawach. Następnie piecze się go lub gotuje na parze. Dzięki temu jest on wilgotny, a konsystencja kremowa.
Trifle to z kolei lekki deser, który składa się biszkoptów nasączonych sherry lub winem, przełożonych galaretką z owocami. Poszczególne składniki układa się warstwowo, co sprawia, że nie tylko dobrze smakuje, ale również ciekawie się prezentuje. Czasami trifle ozdabia się bitą śmietaną lub sosem custard z mleka, żółtka i skrobi kukurydzianej.
W Anglii równie często możesz dostać herbatę razem ze scones. Są to słodkie puszyste ciastka albo bułeczki wykonywane z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Podaje się je z dżemem oraz kremem. Kluczem do ich zrobienia jest delikatne ugniatanie ciasta, tak aby po upieczeniu nie opadło. Z kolei sticky toffee pudding to deser składający się z wilgotnego biszkoptu, drobno posiekanych daktyli oraz polewy toffi. Często podaje się go z kremem lub lodami waniliowymi.
Najpopularniejsze potrawy w Anglii – co jeszcze warto spróbować?
Dowiedz się, jakich jeszcze ciekawych dań można spróbować podczas pobytu w Anglii! Są to zarówno potrawy zaczerpnięte z innych kultur, jak i jedzenie popularne w konkretnych regionach kraju.
- Curry – jeśli lubisz curry, nie musisz planować wycieczki do Indii, aby go spróbować. Brytyjczycy kochają tamtą kuchnię. Prawdopodobnie jest to spowodowane jej oryginalnym smakiem, przeszłością kolonialną oraz tym, że na wyspie mieszka dużo osób pochodzących z Indii lub mających tam swoje korzenie.
- Stir-fry – w Anglii żyje także wiele osób pochodzących z Dalekiego Wschodu, dzięki którym na popularności zyskały różnego rodzaju dania z woka. Aby je przygotować, wystarczy podsmażyć na patelni wybrane warzywa, dodać mięso lub tofu, sos oraz przyprawy, a całość podawać z ryżem. Posiłek przygotowuje się więc bardzo szybko i nie wymaga on użycia wielu naczyń. Wielu Brytyjczyków je stir-fry minimum raz w tygodniu.
- Cornish Pasty – jeśli znajdziesz się w regionie Kornwalii, koniecznie spróbuj Cornish Pasty. Jest to pieczone ciasto nadziewane mięsem (najczęściej wołowiną), ziemniakami, cebulą i innymi warzywami, a następnie składane w formę półksiężyca. Dobrze sprawdza się jako danie na wynos.
- Lancashire Hotpot – jest potrawką z jagnięciny, cebuli oraz ziemniaków. Wywodzi się ona z hrabstwa Lancashire, słynącego z licznych hodowli owiec. Danie to było niegdyś popularne szczególnie wśród chłopów i klasy robotniczej ze względu na łatwy dostęp do produktów.
Przeczytaj także: La Dolce Vita – włoskie desery z Furą Jedzenia
Wypróbuj dania kuchni angielskiej bez wychodzenia z mieszkania
Dania kuchni angielskiej są niezwykle różnorodne oraz sycące. Wiele z nich jest smażonych lub pieczonych w różnego rodzaju ciastach. Jeśli planujesz wycieczkę do Wielkiej Brytanii, z pewnością powinieneś spróbować angielskiego śniadania, popołudniowej herbaty oraz obfitego dinneru. Możesz także przetestować wybrane potrawy bez wychodzenia z domu. Zrób zakupy online w sklepie internetowym Auchan i eksploruj nowe smaki!