Arabica czy robusta? Czym się różnią? Kompendium wiedzy kawosza
Filiżanka pobudzającej kawy o poranku, a może kubek aromatycznego naparu wieczorem? Dla wielu osób kawa to obowiązkowy element dnia. Czarny napój jest nie tylko smaczny, ale i wbrew wielu opiniom – może być też zdrowy. Która kawa jest dla Ciebie lepsza – arabica czy robusta? Sprawdź, czym się charakteryzują!
Kawa arabica i robusta – co to za kawy?
Czy wiesz, że kawa ma dobroczynny wpływ na zdrowie? Zawiera polifenole o właściwościach wspomagających układ krążenia i działających przeciwnowotworowo. Spożywana w optymalnych ilościach kawa może wspomagać proces odchudzania, zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i depresji. Może też redukować stres.
Cenne dla zdrowia właściwości to niejedyny atut kawy. Filiżanka „małej czarnej” z ekspresu budzi do życia o poranku. Dzięki zawartości kofeiny dostarcza energii do działania nawet po nieprzespanej nocy, pomaga w koncentracji i stanowi zastrzyk energii. Równie ważny jest smak kawy – głęboki i charakterystyczny, sprawiający, że picie naparu stanowi czystą przyjemność.
Na półkach Auchan znajdziesz bogaty wybór różnych gatunków i rodzajów kaw ziarnistych, mielonych i rozpuszczalnych, w saszetkach i kapsułkach. Do najpopularniejszych odmian należą: arabica, robusta. Co to za kawy?
Arabica a robusta – oba gatunki rywalizują ze sobą od lat. Każdy z nich ma swych miłośników. Czym konkretnie charakteryzują się obie odmiany? Zanim podejmiesz decyzję, która z nich trafi do Twojej filiżanki, dowiedz się, co cechuje każdą odmianę.
Zobacz też: Kawa ziarnista – ranking. Wybierz swój smak z Auchan!
Czym charakteryzuje się kawa arabica?
Kawa ziarnista arabica to jeden z najbardziej lubianych gatunków kawy, którego popularność przekłada się na wielkość upraw – obecnie nawet ponad 70% wszystkich upraw na całym świecie obejmuje właśnie arabikę. Jej ziarna pozyskuje się z rośliny o nazwie Coffea arabica. Odmiana ta pochodzi z terenów Etiopii i Jemenu. Dziś jest powszechnie uprawiania niemal na całym globie: w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej, w okolicach Półwyspu Indyjskiego i w Azji.
Warunki jej uprawy są bardzo wymagające – drzewka rosną w klimacie tropikalnym przy temperaturze powietrza w zakresie 15–25°C, na terenach górzystych na wysokości od 1000 do 2500 m n.p.m. Wymagają żyznych gleb, dużego nasłonecznienia i częstych opadów.
Obecnie istnieje ponad 130 odmian tego gatunku. I to jeszcze nie koniec! Kolejne są bowiem wytwarzane w laboratorium poprzez krzyżowanie już istniejących odmian. Poszczególne typy różnią się nieco między sobą aromatem, smakiem i ceną. Uprawy tego gatunku to wielkie plantacje krzewów kawowych, których owocem jest niewielka „pestka” z nasionami kawy w środku.
Owoce drzewek kawowych poddaje się fermentacji, a później usuwa z nich owocnie i pozostawia tylko ziarna kawowe. Zielone lub szaro-zielone ziarenka o lekko wydłużonym kształcie wyróżniają się niedużym wgłębieniem w kształcie litery „S”. Dopiero po procesie palenia nabierają charakterystycznego smaku i wyglądu. Zawierają niewielką ilość kofeiny – tylko 1–1,7%.
Sprawdź też: Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu
Kawa robusta – czym się charakteryzuje?
Kawa mielona lub ziarnista Robusta (Coffea canephora Pierre ex Froehner) jest też znana pod nazwą kawy kongijskiej. Wywodzi się z terenów Afryki Subsaharyjskiej, a obecnie jej plantacje znajdują się przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej, Wietnamie, Indiach, Indonezji i Ugandzie. Jest znacznie łatwiejsza w uprawie niż arabica.
Jej plantacje znajdują się na wysokości maksymalnie 800 m n.p.m. (czyli nawet trzy razy mniejszej niż w przypadku upraw arabiki), gdzie średnia temperatura wynosi od 25 do 35°C. Drzewka robusty osiągają nawet 10 m wysokości, czyli dwukrotnie większe rozmiary niż krzewy arabiki, co wpływa na ich lepszą wydajność. Kawa ta cechuje się większą odpornością na szkodniki i choroby, a ponadto jest mniej kosztowna w produkcji, co przekłada się na niższe ceny gotowego wyrobu. Z tej przyczyny często służy też jako dodatek albo wypełniacz w tańszych mieszankach kawowych bądź w produkcji kawy rozpuszczalnej.
W porównaniu z arabiką ziarna robusty są mniejsze i bardziej okrągłe. Mają żółtozieloną, niekiedy przechodzącą w brąz barwę oraz proste rowki. Zawierają większą dawkę kofeiny – wynoszącą 2–4%, co sprawia, że kawa robusta pobudza lepiej niż arabica.
Czym się różni robusta od arabiki?
Arabica a robusta – jakie są najbardziej charakterystyczne cechy różniące te dwie odmiany? Jest ich sporo – począwszy od miejsca i warunków uprawy, przez kształt i barwę ziaren, aż po właściwości i smak. Sprawdź zatem, czym się różni robusta od arabiki. Oba rodzaje kawy znajdziesz w sklepach Auchan.
Arabica a robusta – różnica tkwi w smaku
Obie odmiany są uznawane za ziarna doskonałej jakości. Podstawowa różnica między arabicą a robustą tkwi w smaku. Ziarna kawy arabskiej charakteryzują się bogatym smakiem i głębokim zapachem, co pozwala przyrządzić z nich napary o złożonym, aromatycznym bukiecie. Napój przygotowany z tej odmiany jest bardzo delikatny, łagodny w smaku i lekko kwaskowaty, co nadaje mu wyrazisty posmak oraz czasami wyczuwalną nutę czekoladową. W zależności od uprawy oraz sposobu obróbki i palenia w arabice mogą też dominować inne nuty – od kwiatowych, przez owocowe, aż po korzenne.
Kawę robustę cechuje z kolei ostrzejszy, a przez to bardziej cierpki i gorzki smak. Odmiana charakteryzuje się ponadto mniejszą kwasowością i nie tak intensywnym aromatem, jak arabica. Gwarantuje natomiast gęstszą cremę, czyli delikatną, cienką warstwę pianki. Z tego powodu sprawdza się świetnie jako dodatek do kompozycji kawowych polecanych do przygotowania klasycznego włoskiego espresso.
Co ciekawe, często zdarza się, że ziarno tej samej odmiany wykazuje odmienny zestaw cech wpływających na jakość i smak naparu. Różnice te zależą przede wszystkim od tego, w jakim kraju oraz na jakiej wysokości jest uprawiane, ale też od odmiennych metod przetwarzania.
Przeczytaj również: Jak zrobić kawę mrożoną? Poznaj 6 pomysłów na kofeinę w letnim wydaniu!
Arabica, robusta – moc i właściwości kawy
Istotna jest też moc naparów. Ze względu na większą zawartość kofeiny w ziarnach robusta wykazuje większe właściwości pobudzające. Arabica przeważa natomiast nad robustą pod względem zawartości tłuszczów i cukrów – w jej składzie jest około dwukrotnie więcej cukru i niemal 60% więcej lipidów, co przekłada się na jej smak oraz bardziej złożone właściwości.
Kawa arabica i robusta – wielkość roślin i kształt ziaren
Kolejna ważna różnica między arabicą a robustą to wysokość rośliny oraz kształt ziaren kawy. Robusta może osiągnąć nawet 10 m wysokości, choć zazwyczaj rośnie do 4–6,5 m. Jest zatem wyższa niż arabica, która najczęściej sięga od 2,5 do 5 m. Jeśli chodzi o kształt ziaren, to w przypadku robusty są one bardziej okrągłe i mniejsze niż arabiki, której ziarna są bardziej owalne. Porównując je, warto też zwrócić uwagę na charakterystyczny rowek – w przypadku ziaren arabiki przybiera on kształt litery „S”, natomiast robusta ma proste żłobienie.
Która kawa będzie dla Ciebie lepsza – arabica czy robusta?
Wiesz już, czym się różni robusta od arabiki. Różnic jest sporo, a wszystkie mają wpływ na wygląd, smak i właściwości naparu uzyskanego z kawowych ziaren. Która odmiana jest lepsza: arabica czy robusta? Niełatwo jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy bowiem od indywidualnych preferencji smakowych oraz właściwości naparu, które uważasz za najcenniejsze.
Czy interesuje Cię delikatny, ale głęboki smak arabiki, czy może wolisz nieco ostrzejszą, gorzkawą odmianę kawy robusta? Czy kawa ma mocno pobudzać i dodawać energii, jak w przypadku robusty, czy też powinna przede wszystkim zapewniać chwile subtelnej przyjemności, jak ma to miejsce podczas picia kawy arabskiej? Odpowiedzi na te pytania pomogą Ci wybrać konkretną odmianę kawy.
Panuje przekonanie, że arabica to szlachetniejsza odmiana kawy. W rzeczywistości jednak ziarna robusty klasy premium mogą smakować tak samo dobrze lub nawet lepiej niż arabiki z półki niższej. Każda z odmian – niezależnie od tego, czy jest to arabica, czy robusta – może zatem dostarczyć Ci wielu pozytywnych wrażeń smakowych, pod warunkiem że zaopatrzysz się w kawy rozpuszczalne, mielone i ziarniste wysokiej jakości. W ofercie Auchan dostępne są starannie wyselekcjonowane kawy z całego świata marek własnych. Spróbuj je i wybierz swoją ulubioną!
Sprawdź także: Ranking kaw rozpuszczalnych – zestawienie najlepszych propozycji
Arabica czy robusta – jakie ziarna wybierasz?
Arabica, robusta to niewątpliwie najsłynniejsze i najpopularniejsze na świecie gatunki kaw. Nie są jednak jedyne. Niedroga Liberica, Gwatemala Antiqua o korzennym smaku czy Jamajka Blue Mountain o trwałym i mocnym aromacie to tylko kilka z nich. Mają one swych wielbicieli, choć żadna z nich nie jest tak słynna, jak kawa arabica i robusta. Którą z nich wybierzesz?
Oba gatunki mają mnóstwo zalet i wyjątkowy smak. Najlepiej spróbuj więc obu i zdecyduj, która z nich najbardziej Ci odpowiada. W ofercie Auchan znajdziesz bogatą gamę doskonałej jakości kaw w saszetkach i ziarnistych, które wręcz zachęcają do kosztowania i cieszenia się ich smakiem.