Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii
Arancini – przepis na włoskie danie pełne smaku
Ciężko wymienić wszystkie włoskie specjały, które możesz włączyć do codziennego jadłospisu. Gnocchi, spaghetti czy małe tortellini posmakują najmłodszym domownikom, a wytrawne włoskie wina będą przyjemnością dla podniebienia podczas romantycznych kolacji.
Jedną z mniej typowych, ale równie niezwykłych przekąsek z Italii są sycylijskie arancini, czyli sycylijskie kulki ryżowe, idealne jako atrakcyjna dekoracja stołu podczas domówki lub wykwintny smakołyk do kawy. Arancini – co to jest i z czym je podawać, by zachwycało smakiem?
Gorąca, pachnąca pomarańczami i najbardziej aromatyczną kawą Italia co roku przyciąga miliony turystów. Wśród nich liczną grupę stanowią miłośnicy włoskiej kuchni – pysznych makaronów, pizzy na cienkim cieście i słodkiego tiramisu. Na szczęście nie musisz od razu decydować się na daleką podróż, by skosztować niezwykłych smaków Toskanii czy gorącej Sycylii. W ofercie sklepu Auchan znajdziesz starannie wyselekcjonowane składniki i produkty, które pozwolą Ci wyczarować równie smaczne potrawy w Twoim domu!
Sprawdź również: Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita
Arancini – kulinarna perełka Włoch, której musisz spróbować!
Być może dopiero teraz po raz pierwszy usłyszałeś o arancini. Co to jest? Arancini to typowa południowowłoska przekąska rodem z gorącej Sycylii. Jej nazwa pochodzi od koloru i kształtu, który przypomina pomarańczę – w języku włoskim ten soczysty owoc to „arancia”. Arancini występuje w wielu postaciach – najpopularniejsze są arancini con ragù, które składają się z ryżu, mięsa, groszku oraz mozzarelli. W sycylijskich kawiarniach możesz znaleźć też inne rodzaje arancini:
- arancini con burro (z dodatkiem masła),
- arancini con funghi (z grzybami),
- arancini con melanzane (z popularnym w sycylijskim menu bakłażanem),
- arancini con salsiccia (z lekko pikantną, suszoną kiełbasą),
- arancini con gorgonzola (z serem gorgonzola),
- arancini con salmone (z łososiem, niekiedy zastępowanym przez inne gatunki ryb morskich),
- arancini con pollo (z kurczakiem),
- arancini con frutti di mare (ze świeżymi owocami morza, wyśmienitymi na włoskim wybrzeżu).
Raz do roku, 13 grudnia, gdy we Włoszech celebrowany jest dzień św. Łucji, na Sycylii można spotkać kulki ryżowe w wersji deserowej – czyli arancini ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.
Uważa się, że historia arancini sięga nawet X wieku. Pośród składników używanych do produkcji ryżowych kulek doszukuje się wpływów wielu kuchni całego świata. Ważną rolę odegrali najprawdopodobniej Arabowie, którzy przywieźli do Sycylii ryż, przyprawiony mieszaniną mięsa, warzyw i szafranu.
Od czasów panowania króla Fryderyka II Sycylijskiego arancini zyskały chrupiącą panierkę, dzięki której zachowywały one swój kształt i były łatwiejsze do przechowywania. Dziś te włoskie kulki możesz kosztować w wielu rodzajach – dowiedz się, jak zrobić arancini, by smakowało tak samo wybornie, jak na włoskiej plaży!
Przeczytaj też: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!
Jak zrobić arancini w domowym zakątku?
Arancini doczekało się przez stulecia wielu ciekawych odmian. Nadal jednak najpopularniejszą jest arancini con ragù, czyli najbardziej tradycyjna wersja przepisu na sycylijskie kulki ryżowe. Mimo że składniki tego dania są powszechnie dostępne, ich przygotowanie może być na początku nieco czasochłonne. Jednak przy odrobinie cierpliwości z pewnością uda Ci się stworzyć kulinarną perełkę. Skorzystaj z najlepszych produktów dostępnych w ofercie Auchan i przystępuj do gotowania. Czego będziesz potrzebować?
Rozsmakuj się w kawałku Sycylii – oto arancini! Przepis oryginalny
Zanim jednak zakochasz się w sycylijskich specjałach i znajdziesz ulubiony przepis na arancini, koniecznie skorzystaj z najbardziej popularnej wersji tego aromatycznego dania. Jak ugotować arancini? Przepis oryginalny zawiera te same podstawowe składniki, które zostały wymienione powyżej: biały ryż, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, oliwa, passata pomidorowa, ser mozzarella i szafran. Przygotuj także 300 g mięsa mielonego oraz 100 g zielonego groszku konserwowego. Przystępujemy do gotowania!
Usmaż 300 g mięsa mielonego na delikatnym ogniu na oliwie z oliwek, dodaj do mięsa szklankę sosu pomidorowego oraz 100 g groszku konserwowego. Duś całość do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.
W kolejnym kroku zetrzyj do sosu cały ser mozzarella na grubych oczkach tarki.
Czas na formowanie kulek – łyżkę ryżu rozłóż w dłoni, wypełnij farszem i mozzarellą, po czym zamknij nadzienie drugą łyżką ryżu. Całość uformuj dłońmi w zwartą kulkę i obtocz w panierce z bułki tartej, jajka i mąki.
Smaż arancini na oliwie do momentu, aż panierka się zarumieni. Wyjmij kulki na talerz, podawaj lekko ostudzone. Słodką wersję możesz zaproponować domownikom na ciepło lub jako zimny deser w letnie popołudnie.
Podczas przygotowywania klasycznego arancini zadbaj o to, by korzystać z białego ryżu – Twoje własne modyfikacje tego przepisu mogą zaś uwzględniać ryż brązowy lub inne jego rodzaje – różne wersje ryżu znajdziesz na pólkach Auchan. Do rybnej wersji arancini dodaj łososia, który nada charakterystycznego smaku. Dzięki bogatej ofercie naszego sklepu dopasujesz też ulubione mięso, przyprawy lub warzywa i owoce, idealne do dań wegańskich.
Z czym podawać arancini? 3 pomysły
Gdy już dobrze poznasz, czym jest arancini i wiesz, jak przygotować je w swojej kuchni, przepis na smaczne ryżowe kulki może stać się motywacją do dalszych poszukiwań kulinarnych. Pożywne arancini smakują idealnie jako lekka przekąska, mogą być serwowane solo w postaci wyszukanego dania dla Twoich gości lub jako ciepła kolacja dla domowników. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, z czym podawać arancini, by powstał zdrowy i pełnowartościowy posiłek!
Arancini z warzywami
Najczęściej arancini podawane jest solo, ze względu na jego bogaty smak, zawartość mięsa, sera i groszku. Jeśli chcesz jednak dopełnić swoją popisową potrawę, przygotuj pełną witamin sałatkę z kilku rodzajów sałat – lodowej, masłowej, rzymskiej lub pekińskiej. Liście sałaty pokrój na drobne kawałki, skrop oliwą, możesz dodać do niej pomidorki koktajlowe oraz ciemne oliwki.
Równie smaczne może być połączenie sycylijskich specjałów z grillowanymi warzywami – cukinią, bakłażanem lub duszonymi pomidorami. Wystarczy skropić je odrobiną oliwy i posypać solą. W takiej samej postaci zaproponuj swoim domownikom czerwoną cebulę, możesz ułożyć marynowane ząbki czosnku lub malutkie patisony. W ten sposób stworzysz zrównoważoną w smaku i bogatą w aromaty potrawę dla całej rodziny.
Arancini z sosem
Inną opcją jest przygotowanie smakowitych arancini z dipem lub sosem – do tej potrawy pasuje szczególnie sos pomidorowy, paprykowy, ale też czosnkowy lub lekki dip ziołowy na bazie oliwy z oliwek. Pamiętaj, by sos nie miał zbyt intensywnego smaku, który zakryje aromat szafranu i dodanych do arancini przypraw. Po ułożeniu kulek z ryżu na talerzu polej je wybranym sosem, a następnie posyp startym parmezanem. Możesz też dodać świeże listki oregano, a nawet bazylii.
Arancini na słodko
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, arancini może smakować jako pożywny deser, który docenią zapewne najmłodsi. Zamiast mięsa lub warzyw wnętrze ryżowych kulek możesz wypełnić owocowym musem albo domowym kremem czekoladowo-orzechowym. Do tak przyrządzonych arancini pasuje sos na bazie lekkiej śmietanki lub polewa waniliowa. Możesz też oprószyć kulki w panierce kawałkami zmielonych orzechów i płatkami gorzkiej czekolady.
Arancini to popularna przekąska w południowych Włoszech. Coraz chętniej sięgamy po nią także w Polsce, gdyż atrakcyjnie wygląda na talerzu, jest dość pożywna i pozwala na liczne modyfikacje jej przepisu. Jeśli chcesz spróbować samodzielnie przygotować sycylijskie kulki z ryżu, odwiedź sklep Auchan i znajdź produkty, dzięki którym gotowanie stanie się przyjemną i fascynującą przygodą!
Zobacz również: Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!