Aplikacja

Babeczki na słono – hit na imprezy. Sprawdź!

Aniela
Przez Aniela
Opublikowano 25.10.2024 8 minut czytania

Masz dość klasycznych przekąsek na imprezach? Przygotuj babeczki na słono! Świetnie sprawdzą się zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i podczas mniej formalnych domówek. Ze szpinakiem, szynką, suszonymi pomidorami, a może wyrazistym, pikantnym chorizo? Sam zdecyduj, z czym upieczesz babeczki wytrawne na imprezę, na które przepisy znajdziesz poniżej.

Idealna przekąska na każdą imprezę, czyli wytrawne muffiny!

Babeczki wytrawne na imprezę to doskonała przekąska, są nie tylko smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu. Możesz je przyrządzić w niezliczonej liczbie wariantów, od lekkich wersji z warzywami, po bardziej sycące propozycje z mięsem lub serem. Bez względu, na jaki farsz do babeczek na słono się zdecydujesz, zawsze będą także świetnie smakować zarówno na ciepło, jak i zimno.

Wytrawne muffiny są również wygodne w podawaniu, wystarczy je udekorować i wystawić na stół. Dzięki temu idealnie sprawdzają się jako finger food – nie wymagają jedzenia sztućcami, a dzięki papilotkom nawet talerzyków.

Poznaj też inne: Tanie przekąski na imprezę – wybierz z nami produkty do 10 zł

Babeczki na słono – pomysły, których musisz spróbować

Chcesz przygotować na imprezę babeczki na słono? Przepis na wytrawne muffiny w różnych wariantach znajdziesz poniżej. Ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, dzięki temu, zamiast spędzać godziny w kuchni, będziesz mógł spokojnie przygotować się na nadchodzącą uroczystość. Składniki, z których przyrządzisz idealnie miękkie lub kruche babeczki wytrawne, znajdziesz w sklepie internetowym Auchan!

Babeczki na słono z łososiem i kremowym serkiem

Babeczki na słono z łososiem to propozycja, która łączy w sobie delikatny smak wędzonej ryby z kremowym serkiem oraz kruchym ciastem. Ich przygotowanie rozpocznij od upieczenia tartaletek. Możesz też kupić je gotowe w Auchan, dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz mógł go wykorzystać na przygotowanie innych dań.

Następnie zrób farsz do babeczek na słono z serka naturalnego lub ziołowego typu philadelphia wymieszanego z solą, pieprzem oraz startym na grubych oczkach świeżym ogórkiem. Wypełnij nim środek tartaletek, a na wierzchu każdej z nich ułóż pokrojone w paski i zawinięte w ruloniki kawałki wędzonego łososia kanapkowego.

Tak przygotowane kruche babeczki na słono przechowuj w lodówce i podaj na stół chwilę przed rozpoczęciem imprezy.

Dowiedz się także: Z czym jeść łososia wędzonego? Pomysły na zdrowe przekąski

Muffinki na słono z szynką i serem

Wytrawne muffiny z szynką i serem to klasyka, która poza imprezowym menu świetnie sprawdzi się także na śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.

Połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, mleko, jajka oraz olej i zmiksuj te składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodaj do masy pokrojoną w kostkę szynkę drobiową z Auchan i ponownie wszystko wymieszaj.

Przygotowane ciasto na muffinki na słono z szynką przelej do papilotek, umieszczonych w specjalnej formie do babeczek, wypełniając je do trzech czwartych wysokości. Całość posyp startym serem gouda lub mozzarella, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika.

W ten sam sposób możesz zrobić babeczki na słono z chorizo i papryką lub piersią z kurczaka i pieczarkami. Zastąp tymi składnikami szynkę i gotowe!

Babeczki na słono z serkiem kozim i pieczonym burakiem

Babeczki na słono z serkiem kozim marki Auchan to pyszna opcja, która łączy różne tekstury. Gdy wykorzystasz do ich przygotowania gotowe tartaletki z Auchan, całość przyrządzisz w czasie potrzebnym na upieczenie buraków. Zacznij więc od nich – dokładnie je umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie przygotuj tarteletki. Każdą z nich napełnij do wysokości rantu kremowym serkiem kozim wymieszanym z solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż upieczone i pokrojone w cienkie plastry wystudzone buraki. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi, które dopełnią farsz do babeczek na słono łączący intensywny smak koziego sera ze słodkością buraka.

Dowiedz się także: Czy ser kozi ma laktozę? Sprawdź, kto może go jeść i z czym warto go łączyć

Wege babeczki na słono – przepis na każdą okazję

Wytrawne babeczki to także doskonały pomysł na imprezowe przekąski, gdy chcesz przygotować coś wege. Możesz wykorzystać w nich nie tylko warzywa, ale także kasze – opcji jest naprawdę wiele. Zainspiruj się i poznaj propozycje na bezmięsne kruche babeczki na słono. Farsz do nich przygotujesz ze składników, które znajdziesz w Auchan!

Przeczytaj także: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu

Muffiny na słono z soczewicą i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny z soczewicą najlepiej przygotuj, wybierając jej gotowaną, konserwową wersję, dzięki temu skrócisz czas przygotowywania przekąsek. Odsącz ją z zalewy i połącz w misce z mąką, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami i cebulą. Dodaj oliwę z oliwek i wodę, a następnie dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem, a także suszoną bazylią i ewentualnie chili, które nadadzą babeczkom pikantny smak.

Przygotowaną masę przełóż do papilotek. Wierzch każdej muffiny opcjonalnie możesz posypać startym wegańskim serem. Piecz całość przez 20-25 minut. Tak przyrządzone babeczki wytrawne będą sprężyste oraz idealnie wilgotne w środku.

Babeczki z ciasta francuskiego na słono ze szpinakiem i czosnkiem

W wersji wege możesz też przygotować szybkie muffinki z ciasta francuskiego na słono. Kup gotowy arkusz ciasta w Auchan i wyłóż nim formę do muffinek lub tartaletek. Farsz do babeczek na słono w tym wariancie przygotuj ze szpinaku mrożonego lub świeżego. Podsmaż go na patelni z dużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku oraz solą i pieprzem, a następnie wyłóż na ciasto i całość piecz przez czas podany na jego opakowaniu.

Babeczki z ciasta francuskiego na słono możesz także przygotować z tofu marynowanym w oliwie i przyprawie do gyrosa lub pesto i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Poznaj również inne: Dania z ciasta francuskiego – najlepsze połączenia smakowe

Ziemniaczane babeczki na słono

Równie szybko, jak muffinki z ciasta francuskiego na słono przygotujesz też babeczki ziemniaczane, które możesz podać w dwóch wariantach – solo lub z farszem. Ich przygotowanie zacznij od ugotowania ziemniaków i ugniecenia ich na purée z dodatkiem soli, pieprzu suszonego tymianku i sojowego lub owsianego napoju roślinnego. Tak przygotowaną masę możesz od razu przełożyć do papilotek i piec przez około 35 minut lub dodać do niej podsmażone na patelni pieczarki z cebulą.

Wykładając masę ziemniaczaną na formę do tartaletek i podpiekając, wykonasz z niej także nadziewane babeczki kruche na słono. Farsz w tym przypadku może stanowić zarówno szpinak z poprzedniej propozycji, jak i karmelizowana, pokrojona w drobną kostkę marchewka czy pieczony bakłażan. Każde z tych warzyw będzie świetnie komponować się z przypieczonymi, chrupiącymi ziemniakami.

Wytrawne muffiny z polentą i pieczonymi warzywami

Ostatnią propozycją są wymagające nieco więcej czasu na przygotowanie, ale niezwykle efektowne babeczki na słono z polentą, czyli gotowaną z dodatkiem wody mąką kukurydzianą, która ma postać gęstej masy. Podczas przygotowywania dodaj do niej też sól, pieprz, oregano oraz czosnek. Dzięki temu polenta nabierze ziołowego aromatu i smaku, który zyskają również przyrządzane z nią babeczki na słono. Farsz do nich wykonaj z kolei z pokrojonych, pieczonych warzyw, takich jak cukinia, papryka, bakłażan i cebula. Dodaj je wraz z mąką i proszkiem do polenty przed pieczeniem muffinek w papilotkach.

Poznaj przepis na: Marynowane pieczone warzywa z miodem

Jak podawać wytrawne babeczki?

Zanim babeczki wytrawne trafią na imprezowy stół, zadbaj o ich dekoracje, dzięki której będą prezentować się jeszcze bardziej apetycznie.

Możesz do tego wykorzystać świeże zioła. Posypane szczypiorkiem lub pietruszką, kruche babeczki wytrawne z serkiem i łososiem czy innym farszem zyskają nie tylko kolor, ale także intensywniejszy smak.

Jako dekoracja doskonale sprawdzą się również całe gałązki lub liście roślin, takich jak bazylia czy tymianek. Ziemniaczane muffiny na słono i gałązki rozmarynu stworzą idealny duet zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym.

Dekorując babeczki z ciasta francuskiego na słono, możesz z kolei wykorzystać warzywa. Pokrojona w cienkie paski czerwona i żółta papryka, tarta marchew czy ziarenka groszku konserwowego – to tylko nieliczne z wielu propozycji, które ułożone na wierzchu babeczkowych przekąsek pozwolą je przystroić.

Gdy zdecydujesz się podać na imprezie babeczki na słono bez farszu, doskonałym dodatkiem do nich będą różnorodne dipy, takie jak tzatziki, sos czosnkowy czy guacamole.

Pamiętaj również o tym, że nie tylko dekoracje, ale i sam sposób podania babeczek ma znaczenie. Serwuj je na dekoracyjnych paterach lub talerzach. Ułóż wśród nich inne przekąski takie jak oliwki, pokrojone w kawałki twarde lub pleśniowe sery czy pomidorki koktajlowe, dzięki temu stworzysz kompozycję zachęcającą do sięgnięcia po babeczki na słono.

Znajdź swoje ulubione babeczki na słono i przygotuj je na imprezę!

To tylko jedne z wielu świetnych alternatyw dla klasycznych, imprezowych przekąsek, pozostaje tylko decyzja czy przygotować babeczki kruche na słono z kremowym farszem, czy wilgotne z warzywami lub szynką i serem! Bez względu jednak na to, który wariant wybierzesz, z pewnością staną się one hitem spotkania.

Aby upiec wytrawne muffiny, niezbędne składniki kupisz w Auchan. Odwiedź nasz sklep internetowy i zrób zakupy online przed imprezą!

Aniela
Napisane przez
Aniela
Ekspertka ds. marketingu, kreatywna dusza z pasją do pisania i tworzenia treści. Fascynuję się światem mody i urody, dlatego chcę dzielić się trendami oraz poradami dotyczącymi pielęgnacji. Pasjonuję się też ogrodnictwem i eko rozwiązaniami. Zbieram praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin, projektowania ogrodów oraz zrównoważonego trybu życia. Jestem także miłośniczką zwierząt. Staram się, aby treści zawierały praktyczne porady na temat opieki nad pupilami oraz ich relacji z ludźmi. Często eksperymentuje też z tradycyjnymi przepisami, tworząc nowe, autorskie dania inspirowane innymi kulturami i smakami.