Aplikacja

Baklawa – przepis na turecki przysmak w Twoim domu

Opublikowano 19.11.2023

Choć w kuchni bliskowschodniej nie brakuje słodkich deserów, to jednak tym najpopularniejszym jest niewątpliwie turecka baklawa. Przepis na to wielowarstwowe ciasto przekładane nadzieniem z cukru, korzennych przypraw i orzechów wymaga nieco wprawy, ale efekt, jaki można uzyskać, wart jest każdego wysiłku. Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak zrobić turecką baklawę, która zachwyci swoim wyrafinowanym smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Czym jest baklawa? Poznaj tajemnice tego wyjątkowego przysmaku!

Baklawa to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych tureckich deserów. Jego bazą jest delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto filo, przełożone słodkim nadzieniem z cukru lub miodu i orzechów. Wyrafinowany smak tego deseru podbijają korzenne przyprawy. Tradycyjny przepis na turecką baklawę zaleca bowiem, by do ciasta dodać cynamon, kardamon oraz goździki. 

Deser serwuje się najczęściej polany syropem z cukru, wody, miodu oraz soku z cytryny lub pomarańczy. Ten dodatek nadaje ciastu więcej słodyczy i wilgotności. W niektórych tureckich restauracjach baklawę można zamówić z jeszcze jednym niecodziennym składnikiem, jakim są płatki róży. To sprawia, że deser zyskuje wyjątkowy, kwiatowy aromat.

Turecka baklawa – przepis podstawowy i jego odmiany

Trudno znaleźć inny turecki deser, który doczekał się tylu odmian, co baklawa. Przepis podstawowy można bowiem łatwo modyfikować tak, by stworzyć przysmak dopasowany do swoich upodobań kulinarnych. Miłośnicy owocowych smaków, do przygotowania nadzienia najczęściej używają daktyli, rodzynek czy kandyzowanych wiśni. Te ostatnie doskonale przełamują słodycz ciasta, nadając mu lekko kwaskowaty posmak.

Przeczytaj także: Rozpocznij dzień z aromatyczną kawą – poznaj produkty Auchan BIO!

Tym, którzy lubią coś pochrupać, proponujemy sięgnąć po pistacje lub migdały. Sprawdź ofertę bakalii marki własnej Auchan. Twoje nadzienie zyska bardziej złożony smak, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Entuzjaści najbardziej nieoczywistych połączeń mogą z kolei pokusić się o przygotowanie kestaneli baklava. Przepis na ten przysmak różni się od tradycyjnej wersji tym, że orzechy zastąpiono kandyzowanymi kasztanami. Ich wyraźny smak świetnie kontrastuje z łagodną kruszonką z pistacji. Jeśli jesteś fanem czekolady, możesz również przyrządzić własną wersję baklawy – wystarczy, że dodasz do nadzienia kilka łyżek kakao.

Historia baklawy i jej znaczenie kulturowe

Baklawa to deser o długiej historii. Trudno dokładnie ustalić, kiedy i gdzie on powstał, ale archeolodzy łączą go z kulturami narodów zamieszkujących rejon Bliskiego Wschodu. Według niektórych źródeł baklawę wynaleźli Asyryjczycy, którzy przygotowywali ją na bazie chleba przekładanego orzechowym nadzieniem. Część historyków twierdzi jednak, że deser wywodzi się z kuchni perskiej.

Przez długi czas przepis na turecką baklawę stanowił pilnie strzeżoną tajemnicę. Tajniki przyrządzania ciasta znali bowiem tylko najlepsi cukiernicy, zatrudniani przez tureckich władców i dworzan. Pod koniec XIX wieku deser upowszechnił się jednak na tyle, że zagościł w ofercie wielu tureckich, greckich czy bułgarskich cukierni.

Wybierając się dziś w podróż do Turcji czy na Bałkany, można skosztować wielu wersji baklawy. Przepis, który zasługuje jednak na szczególną uwagę to ten, opracowany przez cukierników z miasta Beypazarı. Tamtejszy deser składa się z aż 80 cieniutkich listków ciasta, przełożonych aromatycznym orzechowym nadzieniem. Całość wieńczy miodowy syrop z wyczuwalną nutą cytrusów. Z pewnością przypadnie on do gustu miłośnikom naprawdę słodkich wypieków.

Sprawdź również: Korzenna owsianka z pieczoną dynią – jak ją zrobić?

Baklawa – przepis krok po kroku

Podstawą tureckiej baklawy jest ciasto filo. Jego przygotowanie w domowych warunkach, może być jednak bardzo trudne. Aby miało ono charakterystyczną listkowatą strukturę, należy bardzo cienko je rozwałkować, a następnie delikatnie złożyć w jedną całość. Wymaga to sporych umiejętności, dlatego zachęcamy, by do przygotowania deseru użyć gotowego ciasta filo.

Poniżej, znajdziesz przepis, w którym krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić baklawę. Jeśli z niego skorzystasz, uda Ci się przygotować klasyczną wersję tego deseru. Możesz go również potraktować jak pewną inspirację. Dodając do nadzienia ulubione składniki, będziesz w stanie stworzyć taką wersję baklawy, która w największym stopniu sprosta Twoim kulinarnym upodobaniom.

Krok 1: Przygotuj składniki na nadzienie

Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Opcjonalnie możesz użyć także migdałów, orzechów pekan, pistacji czy orzechów laskowych. Dodaj do nich przesiane przez sitko cynamon, kardamon, zmielone goździki oraz cukier. Na koniec dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2. Przygotuj ciasto filo

Wyjmij z opakowania 4 listki ciasta filo i rozłóż je na stolnicy. Pamiętaj, że ciasto szybko wysycha.

Krok 3. Wykonaj spód baklawy

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej pierwszy listek ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem i przykryj kolejnym płatem. W ten sposób ułóż 8 warstw ciasta. Będą one stanowiły spód Twojej baklawy.

Krok 4. Składaj ciasto

Na spód wysyp 1/3 orzechów. Łyżką lub dłonią rozprowadź je delikatnie tak, by uzyskać warstwę o jednakowej grubości. Przykryj całość nowym listkiem ciasta. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem, a następnie ułóż na nim kolejny płat ciasta filo. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy baklawy. Ta ostatnia, podobnie jak spód, powinna składać się z kilku listków ciasta natłuszczonych roztopionym masłem.

Krok 5. Pokrój ciasto

Przygotowaną w ten sposób baklawę pokrój za pomocą ostrego noża w kwadraty lub romby. Możesz na wierzchu rozsypać drobno posiekane pistacje.

Krok 6. Upiecz ciasto

Umieść baklawę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1800 C (bez termoobiegu). Piecz ciasto przez ok. 30 minut (aż jego wierzch się zarumieni). Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też ważne jest, by sprawdzać wypiek w trakcie. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia na minimum godzinę.

Krok 7. Przygotuj syrop miodowy

Nieduży rondelek umieść na małym ogniu. Wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj miód, sok z cytryny, goździki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia, wyjmij goździki i polej ciasto.

Czas całkowity 120 min
Porcja 16
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
 

Baklawa – przysmak z Bliskiego Wschodu

Opublikowano 05.12.2023

Odkryj sekrety doskonałej baklawy w naszym najnowszym przepisie! Baklawa, ten słynny deser z Bliskiego Wschodu, jest symbolem gościnności i radości. Teraz możesz samodzielnie przygotować ten słodki przysmak, korzystając z naszego szczegółowego przepisu. Ten przepis jest idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy, dzięki jasnym instrukcjom i praktycznym wskazówkom.

Średniozaawansowany
Krok 1: Przygotuj składniki na nadzienie

Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Opcjonalnie możesz użyć także migdałów, orzechów pekan, pistacji czy orzechów laskowych. Dodaj do nich przesiane przez sitko cynamon, kardamon, zmielone goździki oraz cukier. Na koniec dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2. Przygotuj ciasto filo

Wyjmij z opakowania 4 listki ciasta filo i rozłóż je na stolnicy. Pamiętaj, że ciasto szybko wysycha.

Krok 3. Wykonaj spód baklawy

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej pierwszy listek ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem i przykryj kolejnym płatem. W ten sposób ułóż 8 warstw ciasta. Będą one stanowiły spód Twojej baklawy.

Krok 4. Składaj ciasto

Na spód wysyp 1/3 orzechów. Łyżką lub dłonią rozprowadź je delikatnie tak, by uzyskać warstwę o jednakowej grubości. Przykryj całość nowym listkiem ciasta. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem, a następnie ułóż na nim kolejny płat ciasta filo. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy baklawy. Ta ostatnia, podobnie jak spód, powinna składać się z kilku listków ciasta natłuszczonych roztopionym masłem.

Krok 5. Pokrój ciasto

Przygotowaną w ten sposób baklawę pokrój za pomocą ostrego noża w kwadraty lub romby. Możesz na wierzchu rozsypać drobno posiekane pistacje.

Krok 6. Upiecz ciasto

Umieść baklawę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1800 C (bez termoobiegu). Piecz ciasto przez ok. 30 minut (aż jego wierzch się zarumieni). Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też ważne jest, by sprawdzać wypiek w trakcie. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia na minimum godzinę.

Krok 7. Przygotuj syrop miodowy

Nieduży rondelek umieść na małym ogniu. Wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj miód, sok z cytryny, goździki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia, wyjmij goździki i polej ciasto.

Czas całkowity 120 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
2 opakowania świeżego ciasta filo (600 g)
85 g drobnego cukru
100 g roztopionego masła marki własnej Auchan
200 g orzechów włoskich marki własnej Auchan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu i goździków
garść pistacji (opcjonalnie)
Składniki na syrop miodowy:
60 g miodu, np. wielokwiatowego
65 g cukru
125 ml wody
łyżeczka goździków
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Składniki
16
Składniki na ciasto:
2 opakowania świeżego ciasta filo (600 g)
85 g drobnego cukru
100 g roztopionego masła marki własnej Auchan
200 g orzechów włoskich marki własnej Auchan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu i goździków
garść pistacji (opcjonalnie)
Składniki na syrop miodowy:
60 g miodu, np. wielokwiatowego
65 g cukru
125 ml wody
łyżeczka goździków
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak zrobić turecką baklawę. Pamiętaj, że powyższy przepis z łatwością dopasujesz do własnych preferencji, zmieniając rodzaj użytych orzechów, czy przypraw. Poeksperymentuj także z nadzieniem. Możesz np. zastąpić część orzechów suszonymi owocami lub bakaliami. Twoja baklawa zyska ciekawy smak, jeśli do nadzienia dodasz również wiórki kokosa lub kawałki drobno posiekanej czekolady

Zainspiruj się: Dzień Świętego Marcina – poznaj tradycyjne dania i przepisy z Auchan!

Jesteś na diecie? Ten pyszny deser uda Ci się przygotować w lżejszej wersji. Wystarczy, że biały cukier zastąpisz ksylitolem, a zamiast części orzechów użyjesz płatków owsianych. Pamiętaj jednak, by dość drobno zmielić je np. za pomocą blendera.

Zachwyć gości tureckim deserem już dziś!

By odbyć kulinarną podróż do słonecznej Turcji, wcale nie musisz wychodzić z domu. Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu na baklawę i pokusisz się o samodzielne przygotowanie tego pysznego deseru. Choć wymaga to nieco cierpliwości i dokładności, to jednak efekt, jaki uda Ci się uzyskać, z pewnością Ci to wynagrodzi.

Jeśli natomiast uwielbiasz turecką kuchnię lub szukasz pomysłów na dania inspirowane sztuką kulinarną z najodleglejszych zakątków świata, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Czeka tam na Ciebie mnóstwo smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisów, które przypadną do gustu Twoim bliskim. Pamiętaj również, by zajrzeć do Auchan. W naszym asortymencie znajdziesz wiele produktów, za pomocą których przyrządzisz pyszne dania dla całej rodziny!