Aplikacja

Boczniaki w codziennej diecie – właściwości i zastosowanie w kuchni

Opublikowano 04.04.2023 - 6 minut czytania

Boczniaki to wyjątkowe grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są istotną częścią diety wielu Polaków. Zastanawiasz się, jak jeść boczniaki? Z poniższego artykułu dowiesz się, dlaczego warto po nie sięgnąć oraz jak wykorzystać je w kuchni!

Boczniaki w codziennej diecie – czy są zdrowe?

Boczniaki to duże, jadalne grzyby o kapeluszach w kształcie muszli ostryg. W Polsce od niedawna cieszą się dużym powodzeniem – nie tak wielkim, jak pieczarki, czy podgrzybki, ale powoli ulega to zmianie. Zazwyczaj grzyby kojarzone są z brakiem wartości odżywczych, a ich spożycie spowodowane jest wyłącznie walorami smakowymi. Nie można tego powiedzieć o boczniakach. Mają one wiele witamin, mikro- i makroelementów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Grzyby boczniaki cechują się gumowatą konsystencją i aromatycznym smakiem. Znane są w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Ich naturalne środowisko to gęste lasy Ameryki Północnej, Europy Północnej i Azji Środkowej.

Sprawdź również: Jak suszyć grzyby? Poznaj najlepsze sposoby

Na rynku można wyróżnić kilka ich rodzajów. Do najpowszechniejszych należą boczniaki perłowe i ostrygowate. Te drugie różnią się od pierwszych ciemnoniebieskim kolorem, a ich kapelusze z biegiem czasu są coraz jaśniejsze. W sklepach spożywczych również łatwo spotkać boczniaki królewskie znane również pod nazwą – „trąbki królewskie”. Choć mają podobne nazwy, należą do innej grupy grzybów.

Boczniaki stanowią świetną alternatywę mięsa dla wegan i wegetarian. Jeśli chcesz włączyć je swojej diety, nabędziesz je w supermarkecie Auchan.

Boczniaki i ich wartości odżywcze

Grzyby boczniaki mają unikalny skład, co sprawia, że korzystnie wpływają na organizm. Znajdziesz w nich wodę i specjalny rodzaj błonnika, który zawiera unikatowe związki antyoksydacyjne. W porównaniu do klasycznych grzybów (podgrzybki, pieczarki), mają dużo więcej wartości odżywczych. Co więcej, są świetnym składnikiem dla ludzi będących na diecie – zawierają minimalną ilość kalorii, przy wysokiej gęstości odżywczej. Dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc mogą być alternatywą dla protein pochodzących z mięsa. W 100 g surowych, pokrojonych grzybów można znaleźć:

• wartość odżywczą (kcal) – 35,
• białko (g) – 3,3,
• tłuszcz (g) – 0,4,
• węglowodany (g) – 6,
• błonnik (g) – 2,3,
• sód (g) – 16,0,
• cukry (g) – 1. 

Główna część wymienionych kalorii to węglowodany, których większość pochodzi ze skrobi. Grzyby boczniaki mają w 100 g tylko 1 g cukru. W związku z tym produkty cechują się bardzo niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 3, co czyni je składnikami korzystnymi dla osób chorujących na cukrzycę i walczących z otyłością.

 


Warto wiedzieć, że grzyby boczniaki są źródłem białka i wielu witamin. W ich składzie można znaleźć niacyny, ryboflawiny i kwas pantotenowy. Co więcej, zawierają również kwas foliowy, witaminę B6 i tiaminę. Stanowią dobry wybór dla osób borykających się z brakiem fosforu i potasu w organizmie. Ponadto jest w nich miedź, żelazo, magnez, cynk i mangan.

Boczniaki mają dobroczynny wpływ na organizm. Przeprowadzone i przedstawione badania w czasopiśmie Mycobiology udowodniły, że grzyby te mogą znacząco obniżać poziom cholesterolu we krwi. Wstępne badania zostały przeprowadzone na zwierzętach, a zagadnienie jest cały czas analizowane. Niemniej jednak boczniaki są pełne przeciwutleniaczy wspierających organizm w walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto mają w składzie witaminę D, która korzystnie wpływa na samopoczucie i chroni przed chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak grypa, czy przeziębienie.

Boczniaki zawierają duże ilości witaminy B3, która wspiera walkę organizmu z miażdżycą tętnic, pomaga zmniejszyć produkcję histaminy w ciele i ograniczyć stany zapalne. Grzyby korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko udaru lub zawału serca. Co więcej, znajdujące się w nich żelazo i witamina B2, pomagają zwalczyć anemię.

Warto wiedzieć, że grzyby boczniaki zaliczane są do produktów prozdrowotnych, a nawet leczniczych. Zajmują specjalne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, w której są często dodawane do różnego rodzaju posiłków i suplementów diety.

Boczniaki – jak wykorzystać je w kuchni?

Wiele osób nie wie, jak przyrządzić boczniaki w swojej kuchni – jest na to wiele sposobów. Przede wszystkim to grzyby, które są dostępne cały rok. Co więcej, można je samodzielnie hodować. Wówczas trzeba mieć grzybnię, a także pieniek. Całość należy umieścić na balkonie lub w ogródku, a po pewnym czasie można cieszyć się z obfitych zbiorów.

Z grzybów da się przyrządzić mnóstwo dań. Niemniej jednak warto postępować z nimi ostrożnie, ponieważ są sztywne, kruche i łamliwe. Po zakupie należy je wypłukać przez maksymalnie 30 sekund w letniej wodzie. Nie mogą być myte dłużej, gdyż mogłyby wówczas wchłonąć wilgoć, a przez to stać się gąbczaste. Warto wiedzieć, że grzyby można mrozić, suszyć i marynować, a nie tylko przyrządzać, gdy są świeże.

Zastanawiasz się, jak przygotować boczniaki? Najpopularniejszym daniem są boczniaki w panierce à la schabowy. Kapelusze grzybów umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw przyprawami. Potem zanurz je w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż staną się zarumienione.

Kolejną ciekawą opcją jest sos z boczniaków, stanowiący dodatek do kaszy, ryżu lub makaronu. By go przyrządzić, pokrój grzyby na drobne kawałki i podsmaż na maśle z niewielką ilością wody. Co więcej, z boczniaków można przygotować flaki, wegetariańskie burgery lub kotlety. Produkty nadają się do podsmażania i pieczenia. Stanowią aromatyczny dodatek do dań, który szybko i łatwo można przygotować. Jak długo smażyć boczniaki? Wystarczą jedynie 4 minuty! W piekarniku należy trzymać je odrobinę dłużej – ok. 20 minut. Poniżej znajdziesz przepisy na proste wegetariańskie dania z grzybami!

Pomysły na danie z boczniaków

Poniżej przedstawiono, jak przygotować boczniaki, aby były smaczne i zdrowe. Wszystkie dania zrobisz z produktami kupionymi w supermarkecie Auchan.

Pieczone boczniaki

Całkowity czas: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4 

Składniki:

• grzyby boczniaki – 250 g

• 4 ząbki świeżego czosnku

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 2 łyżki sosu sojowego

1
Krok 1: Grzyby boczniaki opłukuj letnią wodą przez 30 sekund. Osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm.
2
Krok 2: Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
3
Krok 3: W międzyczasie rozgrzej komorę piekarnika do 180℃. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub skorzystaj z żaroodpornego naczynia.
4
Krok 4: Przełóż boczniaki do plastikowej miski. Wymieszaj je z czosnkiem. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i sos sojowy. Wszystkie elementy muszą się dokładnie połączyć.
5
Krok 5: Boczniaki ze składnikami rozłóż równomiernie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20–25 minut. Cały czas kontroluj ich stan, ponieważ nie mogą się za bardzo zarumienić. Po upieczeniu dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem jako przekąska lub ryżem i surówką.

Boczniaki w panierce

Całkowity czas: 15 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4

Składniki:

• grzyby boczniaki – 250 g

• 1 jajko 

• 20 g bułki tartej

• 2 łyżki masła

• sól i pieprz do smaku

1
Krok 1: Boczniaki umyj w letniej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
2
Krok 2: Oddziel kapelusze grzybów od łodyg, a następnie dopraw solą i pieprzem.
3
Krok 3: Jajko roztrzep na talerzu i dokładnie zamocz w nim kapelusze grzybów.
4
Krok 4: Kapelusze obtocz w bułce tartej.
5
Krok 5: W międzyczasie rozpuść na patelni masło. Możesz dodać do niego odrobinę wody.
6
Krok 6: Kapelusze grzybów obtoczone w bułce tartej wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż przez 4–5 minut, aż panierka się zarumieni. Podawaj jako wegetariański schabowy z ziemniakami i surówką lub w formie kotleta, np. jako burger.

Mamy nadzieję, że już wiesz, jakie dania z boczniaków możesz przygotować. Wszystkie niezbędne produkty spożywcze znajdziesz w sklepie Auchan. Pamiętaj, że te grzyby zastępują mięso i mają dobry wpływ na organizm. Z ich pomocą zrobisz wartościowe posiłki dla całej rodziny. Sprawdź całą ofertę Auchan i skomponuj wyjątkowe dania z boczniaków!

Przeczytaj też: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?