Brukselka – przepis na warzywo w wielu odsłonach
Dlaczego warto sięgać po brukselkę?
Kapusta warzywna brukselska – kiedyś intensywnie uprawiana w okolicach Brukseli. Jej charakterystyczną cechą jej gorzkawy posmak i zapach, za co odpowiadają zawarte niej związki siarki.
U niektórych brukselka może budzić niemiłe skojarzenia, wykształcone jeszcze w czasach dzieciństwa. Warto odczarować to warzywoi zaprosić je do swojej kuchni. Dlaczego? To ogromna dawka witamin (A, C, E, K oraz grupy B) i minerałów (m.in. magnez, żelazo). Dodatkowo zawiera dużo kwasu foliowego, białka oraz błonnika. Ma niski indeks glikemiczny oraz jest niskokaloryczna, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
Podczas zakupów wybieraj mocno zieloną i zwartą brukselkę, pomijaj takie, których liście są zżółknięte i suche. Świeżą brukselkę możesz przechowywać nawet tydzień w lodówce – umieść ją w plastikowym pojemniku na dolnej półce.
Brukselka wymaga w kuchni nieco więcej uwagi, jednak sprytnie przygotowana wzbogaca smak dań i daje poczucie sytości na dłużej. Jak długo gotować brukselkę? Najlepiej wygląda i smakuje, gdy jest ugotowana na półtwardo (al dente). Przed gotowaniem warto naciąć na niej nieduże krzyżyki, wtedy szybciej zmięknie. Jeśli sięgasz po świeże warzywo, optymalny czas gotowania to 4–6 minut, natomiast mrożona brukselka potrzebuje 2–3 minuty dłużej.
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Porady Auchan
Jeśli do tej pory brukselka nie była na liście Twoich ulubionych warzyw ze względu na gorzki posmak, wszystko zmieni się po przeczytaniu poniższych wskazówek. Poznaj proste sposoby na to, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka i cieszyć się pełnią jej smaku.
Co zrobić z brukselką, żeby pozbyć się goryczy?
- Mleko – dodaj pół szklanki mleka do wody, w której zamierzasz gotować brukselkę,
- przyprawy – dodaj po łyżeczce soli i cukru na każdy litr wody przeznaczonej do gotowania tego warzywa, możesz również dodać 3 szczypty cynamonu,
- mrożenie – pod wpływem zamrażania, brukselka traci swoją goryczkę. Dlatego przy jej przyrządzaniu, możesz korzystać z mrożonek. Jeżeli zależy Ci na świeżym produkcie, włóż go do zamrażalnika na minimum 2 godziny przed gotowaniem,
- gotowanie na parze – gotowanie na parze skutecznie pozbawi brukselkę gorzkiego posmaku,
- gotowanie – podczas gotowania nie używaj przykrywki,
- wymiana wody – w trakcie gotowania odlej połowę wody i zastąp ją świeżą, wrzącą wodą prosto z czajnika.
Przeczytaj też:Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!
Brukselka – przepis na warzywo w różnych odsłonach
Już wiesz, jak gotować brukselkę, żeby pozbyć się goryczy. Teraz przyszedł czas na odkrycie możliwości, jakie daje w kuchni brukselka. Przepis na aromatyczny sos śmietanowy, sycącą sałatkę oraz efektowne połączenie brukselki z prażonymi migdałami – to wszystko znajdziesz wśród poniższych propozycji od Auchan. Czas na gotowanie!
Co zrobić z brukselką? Warzywo w sosie śmietanowym
Umytą i oczyszczoną z zewnętrznych liści brukselkę ugotuj w wodzie i mleku na półtwardo. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wcześniej ponacinać na niej krzyżyki. Po ugotowaniu odcedź.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci i zmięknie, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Wymieszaj całość.
Do sosu dodaj ugotowaną brukselkę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotowe!
Jak zrobić brukselkę do obiadu? Wykorzystaj ją w sałatce!
Pieczona brukselka nabiera zupełnie innego smaku. Podana w towarzystwie innych pieczonych warzyw i przystrojona świeżą natką pietruszki lub kolendrą pięknie zaprezentuje się na Twoim stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brukselkę do obiadu i chcesz spróbować, jak smakuje po upieczeniu, poniższy przepis jest dla Ciebie.
Chcesz mieć pewność, że w Twojej sałatce znajdą się wyłącznie smaczne i zdrowe warzywa od lokalnych dostawców? Na zakupach wybieraj produkty marki Auchan Bio i Pewni Dobrego.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek.
Umyj, oczyść i obierz warzywa. Bataty, marchew, pietruszkę i pasternak pokój na paski, większe brukselki – na połówki. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
Najpierw do naczynia żaroodpornego włóż marchewki, pasternak, pietruszkę i bataty. Piecz je przez 30 minut. Po tym czasie nałóż na wierzch brukselkę i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdzaj widelcem, czy warzywa są miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka minut w piekarniku. Całość możesz okryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił.
Upieczone warzywa przełóż do miseczki, polej oliwą i przystrój świeżymi ziołami.
Smacznego!
Jak zrobić brukselkę do obiadu? Wykorzystaj ją w sałatce!
Opublikowano 04.10.2023Pieczona brukselka nabiera zupełnie innego smaku. Podana w towarzystwie innych pieczonych warzyw i przystrojona świeżą natką pietruszki lub kolendrą pięknie zaprezentuje się na Twoim stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brukselkę do obiadu i chcesz spróbować, jak smakuje po upieczeniu, poniższy przepis jest dla Ciebie.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek.
Umyj, oczyść i obierz warzywa. Bataty, marchew, pietruszkę i pasternak pokój na paski, większe brukselki – na połówki. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
Najpierw do naczynia żaroodpornego włóż marchewki, pasternak, pietruszkę i bataty. Piecz je przez 30 minut. Po tym czasie nałóż na wierzch brukselkę i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdzaj widelcem, czy warzywa są miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka minut w piekarniku. Całość możesz okryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił.
Upieczone warzywa przełóż do miseczki, polej oliwą i przystrój świeżymi ziołami.
Smacznego!
Przeczytaj również: Pomysł na szybki obiad? Mamy ich aż 11 – zainspiruj się!
Przepisy z brukselką – przekąski i dodatki
Poniżej podajemy dwa sprawdzone przepisy z brukselką w roli przekąski. W której wersji smakuje lepiej? Zrób w Auchan zapas brukselki i przy najbliższych okazjach wypróbuj oba. Sam zdecyduj, w jakim towarzystwie prezentuje się bardziej smakowicie.
Przepis na smażoną brukselkę w migdałach
Lubisz nieoczywiste połączenia smakowe? Sprawdź tę efektowną propozycję na to, co zrobić z brukselki. Tylko dwa składniki – ale efekt gwarantowany.
Wymyj, oczyść i obierz brukselkę z zewnętrznych liści. Większe warzywa przetnij na pół.
Włóż brukselkę do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, w razie potrzeby przykryj folią aluminiową.
Na patelni rozgrzej masło i upraż na niej migdały.
Do miseczki przełóż upieczoną brukselkę i posyp migdałami. Przypraw do smaku.
I voilà!
Wymyj, oczyść i obierz brukselkę z zewnętrznych liści. Większe warzywa przetnij na pół.
Włóż brukselkę do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, w razie potrzeby przykryj folią aluminiową.
Na patelni rozgrzej masło i upraż na niej migdały.
Do miseczki przełóż upieczoną brukselkę i posyp migdałami. Przypraw do smaku.
I voilà!
Brukselka zapiekana z serem – jak ją zrobić?
Czas na ostatnią inspirację na to, co można zrobić z brukselki. Wśród dzisiejszych przepisów od Auchan, ta brukselka zapiekana z serem to nasz ulubieniec. Tak przygotowana kapusta brukselska będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne danie, np. ciepła kolacja podana z pieczywem. Zaczynajmy!
Umyj i oczyść brukselkę. Zagotuj wodę. Wrzuć warzywo do wrzącej i osolonej wcześniej wody i mleka i gotuj około 5-7 minut. Brukselka ma być ugotowana na półtwardo. Sprawdzaj co jakiś czas widelcem, a gdy będzie gotowa, odcedź ją i przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj bułkę tartą, sól do smaku i przesmaż, aż całość odrobinę się zarumieni. Gdy będzie gotowa, wlej masło z bułką do ugotowanej brukselki i całość delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, na tym etapie dodaj czosnek.
Brukselkę polaną bułką tartą przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż w nim równomiernie. Całość posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika. Wyjmij, gdy ser się roztopi i zarumieni (20–30 minut).
Raz, dwa, trzy – gotowe!
Brukselka zapiekana z serem – jak ją zrobić?
Opublikowano 04.10.2023Czas na ostatnią inspirację na to, co można zrobić z brukselki. Wśród dzisiejszych przepisów od Auchan, ta brukselka zapiekana z serem to nasz ulubieniec. Tak przygotowana kapusta brukselska będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne danie, np. ciepła kolacja podana z pieczywem. Zaczynajmy!
Umyj i oczyść brukselkę. Zagotuj wodę. Wrzuć warzywo do wrzącej i osolonej wcześniej wody i mleka i gotuj około 5-7 minut. Brukselka ma być ugotowana na półtwardo. Sprawdzaj co jakiś czas widelcem, a gdy będzie gotowa, odcedź ją i przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj bułkę tartą, sól do smaku i przesmaż, aż całość odrobinę się zarumieni. Gdy będzie gotowa, wlej masło z bułką do ugotowanej brukselki i całość delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, na tym etapie dodaj czosnek.
Brukselkę polaną bułką tartą przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż w nim równomiernie. Całość posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika. Wyjmij, gdy ser się roztopi i zarumieni (20–30 minut).
Raz, dwa, trzy – gotowe!
Sprawdź również: Placuszki z cukinii
Już wiesz, co można zrobić z brukselki! Wykorzystaj ją w swoim menu
Najkrótszy przepis na to, co zrobić z brukselką brzmi: eksperymentuj! Teraz wiesz, jak ją ugotować, by smakowała jeszcze lepiej. Zainspiruj się naszymi propozycjami, zrób w Auchan szybkie zakupy wszystkich potrzebnych składników i wyczaruj swoje ulubione smaki.