Aplikacja
Wlasciwosci Brzoskwini

Brzoskwinie – właściwości i wartości odżywcze. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce!

Opublikowano 18.07.2023 - 8 minut czytania

Słodkie, soczyste i pachnące – takie właśnie są brzoskwinie. Właściwości odżywczych i zdrowotnych też mają całkiem sporo, a do tego są niskokaloryczne. Choć najsmaczniejsze są latem, to możesz je jeść cały rok. Suszone smakują równie dobrze!

Brzoskwinie – właściwości zdrowotne i odżywcze

Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) należy do rodziny drzew z gatunku różowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Do Europy dotarła ok. 300 r. p.n.e. przez Persję. Najpierw przyjęła się w Grecji, a potem na kontynencie rozpowszechnili ją Rzymianie. Do Polski trafiła jednak dopiero w XVI w. Drzewko może dochodzić do 6 m wysokości i żyć ok. 30 lat. Brzoskwinia zakwita wczesną wiosną w kwietniu, a owoce wydaje w zależności od odmiany od lipca do października.

Jej owoc to pestkowiec o wadze ok. 20 dkg. Wyróżnia się „puszystą” skórką w kolorze żółto- czerwonym. Kształt owoców zależności od odmiany może być kulisty, jajowaty, sercowaty lub spłaszczony z bardzo krótką szypułką. W smaku owoce są słodkie i soczyste, a ich miąższ jest barwy od żółtej po pomarańczową. Obecnie drzewka rzadko rosną na dziko, występują głównie w uprawie.

Z czego są znane brzoskwinie? Właściwości zdrowotne owoców, a także całej rośliny, znane były już w starożytnych Chinach. W medycynie ludowej wykorzystywano liście, korę i nasiona. Owoce uważano za święte, a ich rysunki ozdabiały ściany chińskich świątyń – były symbolem nieśmiertelności. Co więcej, w niektórych kulturach Azji brzoskwinia jest symbolem płodności oraz jest uznawana za afrodyzjak.

Przeczytaj również: Fit przekąski na imprezę – 5 pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski

Co jeszcze dają brzoskwinie? Właściwości zdrowotne dla organizmu przejawiają się gównie poprzez wspomaganie pracy układu moczowego i nerek. Wspierają również trawienie, obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i pozytywnie działają na skórę.

W sklepie Auchan kupisz świeże owoce oraz brzoskwinie w puszce. Wartości odżywcze takich owoców są wprawdzie niższe, ale doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Możesz wybrać produkt marki Auchan – Brzoskwinie połówki w lekkim syropie.

Brzoskwinia Wartosci Odzywcze

Brzoskwinie – źródło witamin i minerałów

Dlaczego warto jeść brzoskwinie? Witaminy i składniki odżywcze, jakie zawierają, korzystnie wpływają na cały organizm. Poza tym jest to owoc, który bardzo rzadko wywołuje alergie. Mogą go jeść zarówno osoby ograniczające cukier w diecie, kobiety w ciąży, jak i walczący ze zbyt wysokim cholesterolem. Surowe owoce składają się w ok. 86% z wody i mają ok. 40 kcal na 100 g. Ich indeks glikemiczny wynosi IG-30.

Co jeszcze sprawia, że warto jeść brzoskwinie?

  • Witaminy: A (w formie beta-karotenu), B3, C, E, K – które przyczyniają się do tego, że owoce:
    • mają korzystny wpływ wzrok;
    • pomagają utrzymać piękny koloryt i młody wygląd skóry;
    • wzmacniają odporność;
    • chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Błonnik – korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit oraz jest pomocny w walce z zaparciami. Błonnik pozwala również zachować na dłużej uczucie sytości, co jest pożądane wśród osób stosujących dietę redukcyjną.
  • Potas – pomaga w zwalczaniu zmęczenia, skurczy i zawrotów głowy. Ma też korzystny wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową, dlatego warto jeść te owoce szczególnie w tracie upałów.
  • Magnez – odpowiada za działanie układu nerwowego, kontrolę ciśnienia krwi i prawidłowy rytm serca. Wpływa na poziom cukru we krwi oraz wspiera budowę kości i zębów.
  • Fosfor – zapewnia prawidłowy przepływ bodźców nerwowych i wpływa na kształtowanie funkcji poznawczych.
  • Bor – podnosi poziom estrogenu, co przeciwdziała osteoporozie.

Zasadniczo każdy powinien jeść brzoskwinie. Właściwości, jakie mają zwarte w nich witaminy i minerały, umożliwiają stymulację produkcji czerwonych krwinek. To sprawia, że owoce są wyjątkowo korzystne dla osób zmagających się z anemią, będących na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej oraz kobiet w ciąży.

Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, sięgnij po brzoskwinie w syropie. Wartości odżywcze są podobne, o ile owoce mają skórkę. Wiele też zależy od jakości płynu, w jakim są zanurzone. Jeśli jest to sos własny, to nie zmienia się kaloryczność owoców. Natomiast w przypadku gęstej mieszanki cukru i syropu glukozowo-fruktozowego właściwości brzoskwini są znacznie mniej korzystne dla zdrowia.

Syrop może zakłócać pracę wątroby, podwyższać poziom złego cholesterolu i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2. Co więcej, jest też bardzo kaloryczny. Zatem tak przygotowane owoce są niewskazane dla na diabetyków, chorujących na insulinooporność oraz osób dbających o linię.

Czy więc jeść brzoskwinie w puszce? Wartości odżywcze, choć w mniejszych ilościach, znajdują się w owocach, jednak pamiętaj, aby wybierać produkty bez dodatków konserwantów i polepszaczy smaku. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie własnych weków albo kupno owoców pasteryzowanych w słoikach. W ofercie sklepu Auchan znajdziesz brzoskwinie w wielu postaciach. Wypróbuj artykuły marki Auchan albo świeże produkty od Pewni Dobrego – wprost od lokalnych dostawców.

Brzoskwinie Wlasciwosci Zdrowotne

Brzoskwinia – wartości odżywcze dla skóry

Ekstakty z brzoskwini znajdziesz też w kosmetykach. Zawarta w miąższu witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje tworzeniu się pajączków oraz rozjaśnia przebarwienia. Z kolei witaminy A i E dbają o jędrność i gładkość skóry. Co więcej, wyciąg z owocu ma właściwości tonizujące, nawilżające i odmładzające. Jeśli chcesz poprawić jakość swojej skóry, sięgnij więc po maseczki do twarzy, kremy, balsamy do ciała albo mydła z ekstraktem z brzoskwini. Szeroki wybór produktów znajdziesz w sklepie Auchan.

Jednak najcenniejszy jest olejek z pestek (Prunus Persica [Peach] Kernel Oil). Szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu, a do tego silnie nawilża. Często jest wykorzystywany jako baza do masażu oraz składnik kosmetyków nawilżających, przeciwzmarszczkowych albo do cery wrażliwej.

Co zrobić z brzoskwini – nasze pomysły

Oczywiście zawsze najlepiej smakują świeże owoce. Brzoskwinie jedz ze skórką, bo to w niej jest najwięcej składników odżywczych. Przechowuj je w miejscu zacienionym i chłodnym – dłużej będą jędrne.

Wykorzystanie w kuchni

Z tych owoców możesz przygotować wyśmienite desery. Przygotowanie brzoskwiniowej przekąski jest szybkie i proste. Podduś w naczyniu o grubym dnie pokrojone i obrane ze skórki brzoskwinie z dodatkiem miodu, cynamonu i soku z cytryny. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem waniliowym i kilkoma kroplami soku z cytryny. W pucharku ułóż podduszone brzoskwinie, a na to nałóż masę jogurtową. Całość polej sosem miodowo-cynamonowym i posyp prażonymi migdałami.

Do czego jeszcze nadają się brzoskwinie? Właściwości odżywcze wskazują, że warto je wykorzystać na surowo do sałatek. Owoce idealnie się komponują z grillowanym kurczakiem, fetą, czerwoną cebulą i chrupiąca sałatą.

W kuchni możesz też wykorzystać brzoskwinie w syropie. Wartości odżywcze owoców podkręci pasta z tuńczyka. Dobrze też komponują się z pieczonym łososiem albo kurczakiem.

Brzoskwinie W Syropie Wartosci Odzywcze

Zastosowanie kosmetyczne

Jak chcesz odżywić i nawilżyć swoją skórę, zrób maseczkę. Wystarczy, że rozgnieciesz miąższ i wymieszasz go z łyżką jogurtu naturalnego oraz odrobiną miodu. Następnie mieszaninę połóż na twarz. Maseczka jest idealna dla wysuszonej na słońcu i wietrze skóry.

Metody przechowywania

Chcesz na dłużej zachować wszystko, co dostarcza brzoskwinia: wartości odżywcze, smak i aromat? Najprostszym sposobem jest zamrożenie owoców. Zobacz, jak to zrobić.

  1. Aby zamrozić brzoskwinie, wybierz tylko dojrzałe owoce.
  2. Dokładnie je umyj i dobrze osusz.
  3. Tak przygotowane owoce pokrój na połówki i usuń z nich pestki. Możesz też pokroić je na mniejsze kawałki, według potrzeb.
  4. Ponieważ owoce tracą kolor podczas zamrażania, skrop je sokiem z cytryny.
  5. Następnie rozłóż cząstki na płaskim talerzu albo blaszce, tak aby się nie stykały, i włóż je do zamrażalnika na kilka godzin (2–5 godz.)
  6. Po tym czasie przełóż je do woreczków i włóż z potworem do zamrażalnika.
  7. Mrożone brzoskwinie zachowują świeżość przez ok. 6–9 miesięcy.

Inna metoda przechowania owoców to zrobienie z nich przetworów, np. brzoskwinie w syropie. Aby owoce zachowały jędrność, wybieraj tylko twarde sztuki. Obrane połówki włóż ciasno do słoików. Następnie zalej syropem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Słoiki należy pasteryzować w piekarniku przez ok. 10 minut.

Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić z brzoskwiń marmolady, dżemy, konfitury, kompoty, ususzyć je, kandyzować albo prażyć. W każdej postaci będą pyszne!

Brzoskwinie W Puszce Wartosci Odzywcze

Właściwości brzoskwini – dlaczego warto jeść te owoce?

Brzoskwinie, jak większość owoców, najlepiej jeść w sezonie. Dojrzałe w słońcu są aromatyczne i soczyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sałatek oraz jako deser. Po co jeść brzoskwinie? Właściwości tych owoców sprawiają, że są cenne dla zdrowia. Wystarczy wspomnieć, że m.in.: usprawniają pracę układu krwionośnego, chronią przed chorobami serca, wspomagają układ trawienny, zapobiegają anemii i poprawiają kondycję skóry. Do tego są bardzo smaczne. Możesz z nich zrobić przetwory albo zamrozić na zimę. Zawsze będą tak samo pyszne.

Jeśli zależy Ci na dobrej jakości owoców, zajrzyj do sklepu Auchan. Znajdziesz w nim brzoskwinie świeże, suszone, w syropie, pasteryzowane w słoikach albo mrożone. Wykorzystaj je w swojej kuchni i zachwyć przyjaciół i rodzinę.