Bubble Tea – zobacz, jak przygotować ją w domu!
Bubble Tea to oryginalne połączenie herbaty, mleka (lub napoju roślinnego), słodkich syropów i delikatnych, żelowych perełek tapiokowych. Choć napój wywodzi się z Tajwanu, przedstawiona mieszanka smaków szybko zdobyła popularność na całym świecie, kusząc nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także swoim specyficznym wyglądem i teksturą. Odkryj, jak łatwo przygotować Bubble Tea w domu i dowiedz się, jak dostosować recepturę do swoich indywidualnych upodobań.
Co to jest Bubble Tea?
Bubble Tea – co to jest? Dosłownie jest to „herbata bąbelkowa”, ale w gruncie rzeczy ten czarujący napój to po prostu słodkie połączenie charakterystycznych kuleczek zanurzonych w cieczy. Często jest nią mleko lub napój roślinny.
Z czego są kulki w Bubble Tea? Najczęściej przygotowane są z tapioki (tzn. skrobi manioku), dzięki czemu cała kompozycja zyskuje unikalną, żelową teksturę i oryginalny smak. Spotkać można także molekularny kawior zwany popping boba. Czym się różni od tradycyjnych kulek z tapioki? Jest on wytwarzany w procesie sferyfikacji (czyli techniki kuchni molekularnej).
Bazą Bubble Tea może być herbata czarna, biała, zielona bądź jaśminowa. Istnieje także wersja mleczna lub np. jogurtowa. Najciekawsze smaki to m.in. mango, marakuja, liczi i Assam. Najczęściej napój jest zamawiany na zimno, chociaż istnieją też wersje podawane na ciepło. Aby jedzenie smacznych i kolorowych kulek przychodziło z większą łatwością, wraz z napojem podaje się grube rurki. Bubble Tea, która powstała w 1987 roku, dotarła z Tajwanu, zyskując uznanie w innych częściach globu – w tym Europie.
Jak zrobić domowe Bubble Tea?
Jeśli ciekawi Cię, jak się robi Bubble Tea, zapoznaj się z praktycznymi i sprawdzonymi poradami od Auchan, które poprowadzą Cię krok po kroku. Poznasz sekret przygotowania bazy herbacianej oraz gotowania kuleczek tapioki. Dlaczego warto zrobić ją samodzielnie? Zaletą domowej Bubble Tea jest fakt, że masz pełną kontrolę nad składem i jakością włączanych produktów.
Krok 1: Kuleczki Bubble Tea – gotowanie
Kulki do Bubble Tea to podstawowy składnik napoju, który sprawia, że jest on rozchwytywany na całym świecie. Te intrygujące perełki z tapioki mogą być białe, bezsmakowe lub czarne; z różnymi dodatkami, takimi jak brązowy cukier, który nadaje kulkom znamienny posmak z akcentem karmelu.
No dobrze, ale jak się robi kulki do Bubble Tea?
- Po pierwsze zagotuj litr wody.
- Gdy zacznie wrzeć, wsyp kulki tapioki i zamieszaj, a następnie zmniejsz ogień.
- Gotuj przez ok. 30 minut lub według instrukcji, którą znajdziesz na opakowaniu. Pamiętaj, aby do gotującej się wody wrzucić tylko kuleczki bez sproszkowanej skrobi, która niepotrzebnie zagęściłaby wodę. Zaobserwujesz, jak w miarę upływu czasu kulki stają się coraz bardziej przezroczyste.
- Odcedź je na drobnym sitku i przelej dużą ilością zimnej wody (jest to bardzo ważny krok, który należy wykonać precyzyjnie i starannie).
- Ugotowane kulki najlepiej spożyć w ciągu 3-4 dni.
Krok 2: Herbata do Bubble Tea
Domowa Bubble Tea wymaga przygotowania wysokiej jakości naparu herbacianego. W zależności od gustu możesz wybrać herbatę czarną, czerwoną, białą czy zieloną. Dobrze sprawdzi się Oolong o słodkim, owocowym smaku, Earl Grey lub intensywny Assam. Herbata do Bubble Tea powinna być intensywna i wyczuwalna w całym napoju, dlatego zwróć szczególną uwagę na proces parzenia. Zapoznaj się z instrukcją i czasem, które są umieszczone na etykiecie danej herbaty. Doskonałym wyborem będzie herbata liściasta, która wyróżnia się bogatym i głębokim aromatem. W Auchan znajdziesz obszerny wybór produktów, które posłużą Ci jako świetna baza do przygotowania wyjątkowej Bubble Tea.
Krok 3: Domowe Bubble Tea – mieszanie składników
Do wysokiej szklanki wrzuć ugotowane kulki tapioki oraz dolej ulubiony syrop. Idealnie sprawdzi się tutaj syrop owocowy, kawowy lub karmelowy. Następnie dodaj wybraną przez Ciebie herbatę, mleko i kostki lodu. Całość delikatnie wymieszaj. Unikaj gwałtownych i energicznych ruchów, gdyż mogą one doprowadzić do rozerwania głównej atrakcji, jaką są kuleczki Bubble Tea.
Krok 4: Serwowanie Bubble Tea
Pora na wskazówki dotyczące serwowania tego egzotycznego napoju. Najlepiej smakuje on w postaci schłodzonej i z pokaźną ilością kostek lodu. Wierzch możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną, kolorową posypką i słodkim sosem. Pamiętaj o włożeniu do środka grubej słomki, tak aby móc spożyć także kuleczki.
Warianty i eksperymenty z Bubble Tea – dodatkowe składniki i aromaty
Szukasz inspirujących pomysłów na rozmaite warianty napoju Bubble Tea? Jak zrobić w domu zaskakujące wersje? Możesz eksperymentować nie tylko z rodzajami herbat czy syropów smakowych, ale także z mlekiem czy napojem roślinnym, tworząc nowe kombinacje i połączenia.
Bubble Tea matcha
Pierwszą propozycją jest Bubble Tea matcha, czyli koreańska wariacja na temat tego azjatyckiego napoju.
- Na początku przygotuj kulki tapioki i ugotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Następnie do gotującej wody dodaj łyżkę miodu lub cukru, przez co całość nabierze słodkiego smaku.
- Do miski wsyp jedną łyżeczkę sproszkowanej matchy, po czym dolej gorącą wodę.
- Dokładnie wymieszaj energicznymi ruchami, by całkowicie rozpuścić zielony proszek i zobaczyć, jak powstaje charakterystyczna pianka. Pozostaw do wystudzenia.
- W szklankach umieść ugotowaną tapiokę, dodaj lód i zimne mleko, a na końcu zalej przygotowaną matchą. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Bubble Tea owocowa
Masz ochotę na nutkę naturalnej słodkości? Dużą popularnością cieszy się owocowa Bubble Tea. Jak zrobić taki wariant smakowy? Podstawą jest dowolna owocowa herbata. Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych smaków, postaw na herbatę malinową, cytrynową lub np. truskawkową. Równie dobrze sprawdzi się smak mango, brzoskwini czy dzikiej róży. Owocowo-kwiatowego smaku doda także Earl Grey. Całość udekoruj owocowym sosem – malinowym, truskawkowym czy jagodowym – w zależności od tego, co smakowo preferujesz.
Bubble Tea z dodatkami
Oprócz wspomnianych wcześniej syropów smakowych, bitej śmietany czy kolorowej posypki, do Bubble Tea możesz dodać także różnokształtne żelki czy galaretki. Nadadzą napojowi oryginalny charakter, dodatkową teksturę i smak. Świetnym uzupełnieniem będzie również kakao, wanilia lub czekolada. Jeśli chcesz uzyskać kremową wersję, do płynnej bazy dodaj lody, które będą współgrały z całością.
Czy Bubble Tea jest zdrowa?
Jeśli nie masz pewności, czy Bubble Tea jest zdrowa, poznaj jasną odpowiedź od Auchan. Napój z herbaty, mleka oraz kuleczek z tapioki może być spożywany przez wszystkich, o ile jest przygotowany np. bez nadmiernej ilości słodzików czy alergenów, których nie toleruje Twój organizm. Jeśli robisz go w domu, zwróć uwagę na dodawany cukier i ogranicz go do minimalnej ilości, dzięki czemu znacznie obniżysz ilość kalorii. Znudziła Ci się tradycyjna kawa czy herbata? Spróbuj nie tylko domowej Bubble Tea, ale i propozycji z innych zakątków świata. Możesz eksperymentować z matchą czy napojami z nata de coco.
Zastanawiasz się, czy kulki z Bubble Tea się je? Zdecydowanie tak! To w zasadzie główna „atrakcja” w ramach spożywania tego napoju. Tapioka to produkt wytwarzany z manioku – egzotycznej rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest źródłem witamin i minerałów, w tym m.in. witamin z grupy B, PP oraz cynku, żelaza, wapnia, fosforu i potasu.
Aby zmaksymalizować wartość odżywczą przygotowanej Bubble Tea, dobrze jest dodać do napoju herbacianego kostki lodu oraz świeże owoce, które stanowią źródło błonnika. Dzięki temu sprawdzi się idealnie w trakcie upalnego lata, zapewniając Ci orzeźwienie.
Jakie są najczęstsze błędy przy przygotowywaniu Bubble Tea i jak ich unikać?
Mimo iż przygotowanie Bubble Tea wydaje się dość prostym procesem, często jest tak, że podczas jego przyrządzania popełnia się błędy, które wpływają na smak. Podstawowym jest nieprawidłowe ugotowanie tapioki. Zbyt długie trzymanie na ogniu powoduje, że produkt rozpada się i staje się bardzo kleisty, natomiast za krótkie gotowanie sprawia, że kulki są twarde i niesmaczne. Dlatego przed ugotowaniem sprawdź dokładnie czas, jaki producent podaje na opakowaniu. To da Ci pewność, że Twoje kulki do Bubble Tea będą delikatne i sprężyste.
Kolejną pomyłką bywa dodanie za dużej ilości składników lub słodkich produktów, przez co napój staje się tak słodki, że odstraszyłby nawet Kubusia Puchatka. Pamiętaj także o zachowaniu proporcji pomiędzy herbatą, mlekiem a tapioką.
Powyższe wskazówki od Auchan sprawią, że przygotowany przez Ciebie napój będzie unikalny. Zapraszamy na zakupy online; u nas znajdziesz szeroki wybór egzotycznych produktów, dzięki którym wyjątkowy azjatycki napój z bąbelkami stanie się Twoim własnym dziełem. Możesz też spróbować gotowego napoju niegazowanego Bubble Tea ze sklepu internetowego Auchan.