Cantuccini – przepis na włoskie ciasteczka z migdałami, które muszą zagościć na Twoim stole!
Włochy słyną nie tylko z pizzy, ale i z deserów. Ten, kto przynajmniej raz był w słonecznej Italii, musiał spróbować tamtejszych słodkich wypieków do kawy, w tym croccanti czy cantuccini. Co kryje się pod tą nazwą?
Cantuccini – co to takiego?
Cantuccini (zdrobnienie od włoskiego słowa cantucci) to włoskie, twarde i kruche ciasteczka z kawałkami migdałów w środku. Słowo cantuccini pochodzi najprawdopodobniej od wyrazu canto, które w tym kontekście oznacza część całości. Niektórzy jako pochodzenie nazwy wskazują również łacińskie słowo cantellus (pol. kawałek lub kromka chleba).
Ciasteczka mają podłużny kształt. Są wycinane ze spłaszczonego rulonu ciasta pod skosem. Wypieki zaskakują konsystencją — w porównaniu z innymi włoskimi ciastkami są dość twarde i kruche. Zawdzięczają to dwukrotnemu wypiekaniu. Dzięki temu, w szczelnie zamykanym pojemniku na żywność lub w słoju czy puszce, mogą wytrzymać nawet kilka tygodni. Tak przechowywane nie zwietrzeją, nie stracą smaku i nie zepsują się.
Co jeszcze wyróżnia ciasteczka cantuccini? Przepis oryginalny zawiera mnóstwo siekanych migdałów. Wypieki pachną cytryną lub pomarańczą. Aromat pochodzi od ich skórki – jest on intensywny i w pełni naturalny. Nie należy zastępować go zatem sztucznymi olejkami do ciasta. Popularne są również cantuccini z czekoladą. Przepis na tę wersję nakazuje dodać również inne bakalie: suszone morele, orzeszki pinii i rodzynki. To zdecydowanie bogatsza wariacja tych ciasteczek.
Sprawdź także: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!
Ciasteczka włoskie cantuccini — jak się narodziły?
Pomysł na ciastka narodził się w XVI w., na dworze Medyceuszy – władców Florencji i Toskanii. Cantuccini nie zawierały wtedy jeszcze migdałów. Orzechy zaczęły pojawiać się w przepisach dopiero w XX w. Wówczas w całej Toskanii popularność zyskały cantuccini alle mandorle (z migdałami – takie, jak w obecnej formie).
Zdaniem niektórych ciastka pochodzą z Prato (gdzie nazywają je biscotti di Prato), ale nie jest to prawdą. Cantucci i biscotti di Prato to dwa różne regionalne produkty. Przepis na włoskie ciasteczka cantuccini różni się recepturą, bowiem biscotti nie są aromatyzowane cytrusami i w składzie często zawierają orzechy pinii.
Zobacz też: Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii
Różnic i tradycyjnego przepisu na cantuccini i biscotti di Prato pilnują przedstawiciele dwóch ważnych instytucji związanych z dziedzictwem kulturowym Włoch: Associazione tra Produttori di Cantuccini Toscani alle Mandorle (pol. Stowarzyszenie Producentów Toskańskich Cantuccini z Migdałami) oraz Consorzio di Tutela e Valorizzazione dei Biscotti di Prato (pol. Konsorcjum na Rzecz Ochrony i Promocji Biszkoptów Prato). Obie organizacje chronią interesy swoich marek i działają w interesie producentów wypieków.
Wytwórcy ciasteczek, którzy należą do Stowarzyszenia, muszą zatem respektować ściśle określone normy. Według nich:
- wzorcowe wymiary pojedynczego ciastka to 10 × 3 × 2,8 cm (długość × wysokość × szerokość),
- waga pojedynczego ciastka nie powinna przekraczać 15 g,
- zawartość migdałów w cieście powinna wynosić przynajmniej 20%.
Chcesz kupić oryginalne cantucci? Przepis powinien być potwierdzony państwowym certyfikatem IGP dla regionalnych produktów (Identificazione Geografica Protetta). Ciasteczka mają go od 2016 roku. Cantuccini możesz również zrobić sam w domu. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty.
Tradycyjne włoskie cantucci – przepis
Całą listę potrzebnych zakupów do wykonania ciasteczek zrealizujesz w Auchan. Wbrew pozorom produkty są bardzo popularne i jest ich stosunkowo niewiele. Wśród nich jest mąka, jajka, migdały, cukier (lub miód – w zależności od przepisu), skórka z cytrusów (cytryny lub pomarańczy) oraz proszek do pieczenia, sól i żółtko.
Kiedyś zamiast proszku do pieczenia używano amoniaku, ale od XX w. ciasteczka, także te z certyfikatem, wypiekane są również bez niego.
Do miski wbij jajka, roztrzep i wymieszaj z cukrem, solą i startą skórką z cytrusów.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia (lub amoniak). Zagnieć ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsyp do ciasta migdały (w skórkach, nieobrane) i ponownie zagnieć.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj 2-3 rulony i spłaszcz je lekko dłonią lub wałkiem. Powinny one przypominać ciasto na kopytka — rulon powinien być jednak nieco szerszy.
Ułóż rulony na blaszce w sporych odległościach. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Następnie pokrój po skosie na równe kawałki długości ok. 8–10 cm i grubości ok. 1,5 cm (podczas drugiego pieczenia ciasto jeszcze nieco urośnie).
Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce bokiem do góry i piecz przez około 4 minuty, następnie odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 4 minuty. Podczas drugiego pieczenia ciastka podsychają i zyskują pożądaną, twardą konsystencję.
Cantuccini z czekoladą – przepis
Tradycyjny przepis na włoskie ciasteczka cantucci nie skreśla obecności czekolady. Wypieki w tej wersji będą równie smaczne, jak orzechowa opcja bez dodatków.
Czasami bakalie, zwłaszcza ze skórką, bywają gorzkie, jednak jest na to sposób! Zanim wrzucisz migdały do ciasta, przepłucz je 2–3 razy wrzątkiem. Aby wypieki wyszły Ci tak samo dobrze, jak we włoskiej cukierni, sięgnij po składniki najwyższej jakości. Takie produkty oferuje marka Pewni Dobrego.
Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, zmieszaj i odłóż.
Czekoladę posiekaj i odłóż na bok.
W dużej misce roztrzep jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobno pokrojoną lub startą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę z proszkiem i pokrojone w kostkę, miękkie ciasto. Zagnieć szybko ręcznie ciasto. Możesz też użyć robota planetarnego z końcówką o kształcie litery K.
Do ciasta wsyp migdały i czekoladę, wmieszaj je delikatnie do ciasta. Ciasto powinno się kleić i być lepkie.
Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj długi wałek i ułóż na blasze w sporej odległości od siebie (wałeczki urosną podczas pieczenia). Posmaruj roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu wierzch będzie złocisty i błyszczący.
Piecz 25 minut. Wyjmij je z piekarnika i przestudź przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu pokrój na ukos w niewielkie „sucharki”.
Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz z każdej strony po ok. 10 minut (po 10 minutach odwróć na drugą stronę). Ciasteczka powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Wyjmij z pieca i pozostaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
![](https://aristorsmi001.blob.core.windows.net/cms-content/pl/2023/08/cantucci-przepis.jpeg)
Cantuccini z czekoladą
Opublikowano 10.07.2023Kto powiedział, że tradycyjne włoskie smaki nie mogą połączyć się z odrobiną czekoladowego szaleństwa? Przedstawiam Ci wersję kultowego włoskiego przysmaku w nowej odsłonie — Cantuccini z czekoladą! Idealne do porannej kawy czy wieczornego relaksu z kieliszkiem wina. Zanurz się w smaku włoskiej tradycji z czekoladowym twistem!
Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, zmieszaj i odłóż.
Czekoladę posiekaj i odłóż na bok.
W dużej misce roztrzep jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobno pokrojoną lub startą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę z proszkiem i pokrojone w kostkę, miękkie ciasto. Zagnieć szybko ręcznie ciasto. Możesz też użyć robota planetarnego z końcówką o kształcie litery K.
Do ciasta wsyp migdały i czekoladę, wmieszaj je delikatnie do ciasta. Ciasto powinno się kleić i być lepkie.
Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj długi wałek i ułóż na blasze w sporej odległości od siebie (wałeczki urosną podczas pieczenia). Posmaruj roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu wierzch będzie złocisty i błyszczący.
Piecz 25 minut. Wyjmij je z piekarnika i przestudź przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu pokrój na ukos w niewielkie „sucharki”.
Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz z każdej strony po ok. 10 minut (po 10 minutach odwróć na drugą stronę). Ciasteczka powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Wyjmij z pieca i pozostaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Kiedy i jak podaje się włoskie ciasteczka z migdałami?
Ciasteczka włoskie cantucci można jeść bez dodatków, ale rozgryzienie ich nie jest proste – są one dość twarde, a w środku dodatkowo znajdują się duże kawałki migdałów. Miłośnicy tych wypieków, obeznani w sztuce ich jedzenia, przed ugryzieniem obowiązkowo maczają je na kilka sekund w kawie lub w vin santo.
Przeczytaj również: Tajniki picia kawy we Włoszech z bliska
Jest to rodzaj ciężkiego, zawiesistego, słodkiego toskańskiego wina deserowego z suszonych winogron. Przypomina ono nieco polskie miody pitne. Ten bursztynowy trunek rozmiękcza ciastko i dodatkowo je aromatyzuje. Cantuccini podaje się do porannej kawy lub na zakończenie sytego posiłku, wraz z winem vin santo do zamaczania.
Sprawdź też: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!
Włoskie ciasteczka i inne smakołyki w Auchan
W Auchan znajdziesz mnóstwo produktów kuchni włoskiej i z innych rejonów świata. Nasz dział kusi wytwarzanymi we Włoszech kremami do pieczywa i ciast, ciasteczkami jak z najlepszych cukierni, a nawet lodami.
Jeśli preferujesz bardziej wytrawne jedzenie z Italii, również mamy coś dla Ciebie. W ofercie marki Auchan możemy się pochwalić ogromnym wyborem oryginalnych szynek i serów wytwarzanych ściśle ze wskazaną recepturą. Zwróć uwagę np. na szynkę Prosciutto Cotto lub Prosciutto di Parma – w wersji BIO, o niepowtarzalnym smaku, certyfikowaną przez urząd kontrolny, zatwierdzony przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa.
Odwiedź nasz sklep online lub przyjdź do naszego hipermarketu i gotuj jak prawdziwy Włoch – ze składników najwyższej jakości, na podstawie oryginalnych włoskich przepisów!