Aplikacja
Cantucci Przepis

Cantuccini – przepis na włoskie ciasteczka z migdałami, które muszą zagościć na Twoim stole!

Opublikowano 05.07.2023 - 5 minut czytania

Włochy słyną nie tylko z pizzy, ale i z deserów. Ten, kto przynajmniej raz był w słonecznej Italii, musiał spróbować tamtejszych słodkich wypieków do kawy, w tym croccanti czy cantuccini. Co kryje się pod tą nazwą?

Cantuccini – co to takiego?

Cantuccini (zdrobnienie od włoskiego słowa cantucci) to włoskie, twarde i kruche ciasteczka z kawałkami migdałów w środku. Słowo cantuccini pochodzi najprawdopodobniej od wyrazu canto, które w tym kontekście oznacza część całości. Niektórzy jako pochodzenie nazwy wskazują również łacińskie słowo cantellus (pol. kawałek lub kromka chleba).

Ciasteczka mają podłużny kształt. Są wycinane ze spłaszczonego rulonu ciasta pod skosem. Wypieki zaskakują konsystencją — w porównaniu z innymi włoskimi ciastkami są dość twarde i kruche. Zawdzięczają to dwukrotnemu wypiekaniu. Dzięki temu, w szczelnie zamykanym pojemniku na żywność lub w słoju czy puszce, mogą wytrzymać nawet kilka tygodni. Tak przechowywane nie zwietrzeją, nie stracą smaku i nie zepsują się.

Co jeszcze wyróżnia ciasteczka cantuccini? Przepis oryginalny zawiera mnóstwo siekanych migdałów. Wypieki pachną cytryną lub pomarańczą. Aromat pochodzi od ich skórki – jest on intensywny i w pełni naturalny. Nie należy zastępować go zatem sztucznymi olejkami do ciasta. Popularne są również cantuccini z czekoladą. Przepis na tę wersję nakazuje dodać również inne bakalie: suszone morele, orzeszki pinii i rodzynki. To zdecydowanie bogatsza wariacja tych ciasteczek.

Sprawdź także: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

Cantuccini Z Czekolada Przepis

Ciasteczka włoskie cantuccini — jak się narodziły?

Pomysł na ciastka narodził się w XVI w., na dworze Medyceuszy – władców Florencji i Toskanii. Cantuccini nie zawierały wtedy jeszcze migdałów. Orzechy zaczęły pojawiać się w przepisach dopiero w XX w. Wówczas w całej Toskanii popularność zyskały cantuccini alle mandorle (z migdałami – takie, jak w obecnej formie).

Zdaniem niektórych ciastka pochodzą z Prato (gdzie nazywają je biscotti di Prato), ale nie jest to prawdą. Cantucci i biscotti di Prato to dwa różne regionalne produkty. Przepis na włoskie ciasteczka cantuccini różni się recepturą, bowiem biscotti nie są aromatyzowane cytrusami i w składzie często zawierają orzechy pinii.

Zobacz też: Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii

Różnic i tradycyjnego przepisu na cantuccini i biscotti di Prato pilnują przedstawiciele dwóch ważnych instytucji związanych z dziedzictwem kulturowym Włoch: Associazione tra Produttori di Cantuccini Toscani alle Mandorle (pol. Stowarzyszenie Producentów Toskańskich Cantuccini z Migdałami) oraz Consorzio di Tutela e Valorizzazione dei Biscotti di Prato (pol. Konsorcjum na Rzecz Ochrony i Promocji Biszkoptów Prato). Obie organizacje chronią interesy swoich marek i działają w interesie producentów wypieków.

Wytwórcy ciasteczek, którzy należą do Stowarzyszenia, muszą zatem respektować ściśle określone normy. Według nich:wzorcowe wymiary pojedynczego ciastka to 10 × 3 × 2,8 cm (długość × wysokość × szerokość),

  • waga pojedynczego ciastka nie powinna przekraczać 15 g, 
  • zawartość migdałów w cieście powinna wynosić przynajmniej 20%. 
  • Chcesz kupić oryginalne cantucci? Przepis powinien być potwierdzony państwowym certyfikatem IGP dla regionalnych produktów (Identificazione Geografica Protetta). Ciasteczka mają go od 2016 roku. Cantuccini możesz również zrobić sam w domu. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty.

    Tradycyjne włoskie cantucci – przepis

    Całą listę potrzebnych zakupów do wykonania ciasteczek zrealizujesz w Auchan. Wbrew pozorom produkty są bardzo popularne i jest ich stosunkowo niewiele. Wśród nich jest mąka, jajka, migdały, cukier (lub miód – w zależności od przepisu), skórka z cytrusów (cytryny lub pomarańczy) oraz proszek do pieczenia, sól i żółtko.

    Kiedyś zamiast proszku do pieczenia używano amoniaku, ale od XX w. ciasteczka, także te z certyfikatem, wypiekane są również bez niego.

    1. Roztrzep jajka

    Do miski wbij jajka, roztrzep i wymieszaj z cukrem, solą i startą skórką z cytrusów.

    2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia (lub amoniak). Zagnieć ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsyp do ciasta migdały (w skórkach, nieobrane) i ponownie zagnieć.

    3. Przygotuj blachę

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj 2-3 rulony i spłaszcz je lekko dłonią lub wałkiem. Powinny one przypominać ciasto na kopytka — rulon powinien być jednak nieco szerszy.

    4. Czas na pieczenie!

    Ułóż rulony na blaszce w sporych odległościach. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Następnie pokrój po skosie na równe kawałki długości ok. 8–10 cm i grubości ok. 1,5 cm (podczas drugiego pieczenia ciasto jeszcze nieco urośnie).

    5. To już ostatni krok!

    Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce bokiem do góry i piecz przez około 4 minuty, następnie odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 4 minuty. Podczas drugiego pieczenia ciastka podsychają i zyskują pożądaną, twardą konsystencję.

    Czas całkowity 60 min
    Porcja 40
    Przygotowanie 30 min
    Gotowanie 30 min
    Składniki
    40
    280 g mąki, najlepiej typu 00 (ewentualnie tortowej)
    150 g cukru
    130 g migdałów ze skórką (nie będziemy ich obierać)
    2 jajka
    starta skórka z jednej cytryny
    starta skórka z jednej pomarańczy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
    szczypta soli
    jedno żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
    Cantuccini Przepis Oryginalny

    Cantuccini z czekoladą – przepis

    Tradycyjny przepis na włoskie ciasteczka cantucci nie skreśla obecności czekolady. Wypieki w tej wersji będą równie smaczne, jak orzechowa opcja bez dodatków.

    Czasami bakalie, zwłaszcza ze skórką, bywają gorzkie, jednak jest na to sposób! Zanim wrzucisz migdały do ciasta, przepłucz je 2–3 razy wrzątkiem. Aby wypieki wyszły Ci tak samo dobrze, jak we włoskiej cukierni, sięgnij po składniki najwyższej jakości. Takie produkty oferuje marka Pewni Dobrego.