Ćevapi – przepis na bałkańskie danie z grilla
Chociaż pełnia lata za nami, sezon na przysmaki z grilla wcale się nie kończy. Szukasz alternatywy dla klasycznej grillowanej kiełbaski? A może masz za sobą podróż po Bałkanach i marzy Ci się kulinarny powrót w tamte strony? Zapnij pasy! Poniżej przeczytasz przepisy na aromatyczne ćevapi w różnych odsłonach, które pozwolą Ci cieszyć się smakami słonecznych wakacji przez cały rok.
Ćevapi – co to jest i komu posmakuje?
Cevapcici (ćevapi) to danie typowo mięsne, bardzo popularne w krajach bałkańskich. Wywodzi się od tureckiego kebabu, kojarzy głównie z Bośnią i Hercegowiną, a szukając nawiązań w kuchni polskiej, najbardziej przypomina kotlet mielony.
Dla kogo ćevapi to strzał w dziesiątkę? Przepis na ćevapi zainteresuje przede wszystkim miłośników mięsa, szczególnie tych, którzy lubią klasyczne smaki w aromatycznych odsłonach.
Wariantów przygotowania tego dania jest kilka. Kluczem jest wybór rodzajów mięs i zestawu przypraw. W efekcie każdy przepis na ćevapi daje nieco inny efekt, a regionalne warianty pozwalają odkrywać ten przysmak za każdym razem na nowo.
Jak przyrządzić klasyczne chorwackie ćevapčići? Przepis w wersji najbardziej popularnej uwzględnia grillowanie mięsa. Jednak podobnie jak w przypadku kiełbasek czy szaszłyków, możesz wybrać inne rozwiązanie, np. upiec ćevapčići w piekarniku lub na patelni grillowej.
Podstawowymi składnikami ćevapi są:
- mięso mielone (wołowe, jagnięce, cielęce, wieprzowe lub mieszanka tych mięs w różnych proporcjach, rzadziej mięso drobiowe),
- podstawowe przyprawy: sól, pieprz,
- opcjonalne przyprawy: kumin, kurkuma, słodka papryka, chili, natka pietruszki,
- czosnek i cebula,
- dodatki: sałatka ze świeżych warzyw (pomidory, cebula, oliwa), pita, sos tzatziki (na bazie jogurtu greckiego).
Sprawdź propozycje przepisów od Auchan i wybierz swoją ulubioną wersję tego aromatycznego bałkańskiego dania!
Zobacz też: Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis
Ćevapčići – przepis na przysmak prosto z grilla
Gotowy na klasyczne ćevapi? Przepis, który znajdziesz poniżej, odtworzysz w kilka chwil, nawet tuż przed przyjściem gości. Zaczynamy!
Do miski włóż mięso mielone. Dodaj sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę. Ugniataj całość przez kilka minut. Pozwól smakom się połączyć i odstaw miskę pod przykryciem na co najmniej 15 minut do lodówki.
Chcesz przygotować klasyczne ćevapčići? Przepis prosto z Bałkanów podpowiada tylko jedno słuszne rozwiązanie: grill. Pamiętaj, żeby rozpalić go odpowiednio wcześniej.
Dłonią zwilżoną wodą lub olejem formuj podłużne kotleciki o kształcie zbliżonym do rulonów. Nabijaj każde ćevapi na osobny patyczek do szaszłyków.
Tak przygotowane ćevapi układaj na grillu i opiekaj równomiernie z każdej strony.
Tuż po zdjęciu z grilla podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz też: Jak zrobić szaszłyki na grilla? 3 pomysły na dania mięsne i bezmięsne
Jeszcze więcej aromatu! Ćevapčići – przepis pełen smaku
Błyskawiczne i łatwe modyfikowanie przepisu zgodnie z własnym upodobaniem – to atut tego dania. Bez czego jednak ćevapi nie może się obejść? Oczywiście bez aromatycznych przypraw, które są nieodłączną częścią prawdziwej kuchni bałkańskiej. Oto druga odsłona ćevapčići – przepis dla smakoszy!
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce lub szklance.
Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i pozostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 30 minut. Jeżeli masz taką możliwość, przygotuj mięso dzień wcześniej i pozostaw w lodówce na całą noc. Dzięki temu smaki połączą się jeszcze dokładniej.
Chociaż ćevapi najlepiej smakuje prosto z grilla opalanego drewnem, to nie jedyna opcja. Cevapcici w piekarniku? Bez problemu! Rozgrzej go do 180–190 stopni Celsjusza z opcją góra–dół. Możesz również użyć patelni grillowej.
Ułóż ćevapi na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia lub na rozgrzanej patelni. Czas pieczenia w piekarniku to około 20–30 minut, w zależności od wielkości przygotowanych ćevapi. Kuchenkę ustaw na środkową moc płomienia. Kontroluj, aby kotleciki były usmażone równomiernie z każdej strony.
Upieczone lub usmażone ćevapi przełóż na talerz i podawaj z wybranymi dodatkami.
Ćevapčići – przepis pełen smaku
Opublikowano 08.09.2023Zapraszam Was na kulinarną podróż do serca Bałkanów! Ćevapčići, te małe kiełbaski pełne aromatu, to prawdziwa esencja smaków tego regionu. Delikatne mięso, doprawione wyjątkowymi przyprawami! To danie idealne dla miłośników autentycznych przysmaków i oryginalnych receptur. Podawane tradycyjnie z ajvarem czy świeżym chlebem, stanowią serce każdej bałkańskiej uczty. Przygotujcie się na prawdziwe smakowe fajerwerki!
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce lub szklance.
Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i pozostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 30 minut. Jeżeli masz taką możliwość, przygotuj mięso dzień wcześniej i pozostaw w lodówce na całą noc. Dzięki temu smaki połączą się jeszcze dokładniej.
Chociaż ćevapi najlepiej smakuje prosto z grilla opalanego drewnem, to nie jedyna opcja. Cevapcici w piekarniku? Bez problemu! Rozgrzej go do 180–190 stopni Celsjusza z opcją góra–dół. Możesz również użyć patelni grillowej.
Ułóż ćevapi na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia lub na rozgrzanej patelni. Czas pieczenia w piekarniku to około 20–30 minut, w zależności od wielkości przygotowanych ćevapi. Kuchenkę ustaw na środkową moc płomienia. Kontroluj, aby kotleciki były usmażone równomiernie z każdej strony.
Upieczone lub usmażone ćevapi przełóż na talerz i podawaj z wybranymi dodatkami.
Gotowe!
Wskazówka:
Jak zrobić doskonałe chorwackie cevapcici? Przepis jest ważny, ale jeszcze ważniejsze – mięso, które wybierzesz. Bez względu na rodzaj, zadbaj, żeby było dobrej jakości.
Zobacz też: Hummus – co to jest i co kryje w sobie ta bliskowschodnia potrawa?
Sprawdzone dodatki do ćevapi
Jak przygotować doskonałe ćevapi? Przepis na samo mięso to jedno, a kompozycja dodatków, które dopełnią całe danie – drugie. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na to, co podać w towarzystwie tego aromatycznego grillowanego przysmaku.
Dla Twojej wygody składniki potrzebne do przygotowanie każdej z nich kupisz w sieci sklepów Auchan.
Jak w kilka chwil zrobić sos tzatziki?
Sprawdzonym dodatkiem do ćevapi jest sos tzatziki, który przygotujesz już podczas grillowania mięsa.
Wystarczy, że w miseczce wymieszasz:
- jogurt grecki,
- ogórki gruntowe starte na tarce,
- czosnek przeciśnięty przez praskę,
- odrobinę oliwy,
- pieprz, sól,
- posiekane świeże listki mięty.
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój sos będzie smakował wyśmienicie, wybierz gotowe mieszanki przypraw do sosu tzatziki dostępne w Auchan.
Inne dodatki do ćevapi
Chcesz oczarować swoich gości różnorodnymi dodatkami do grillowanych ćevapi? Oto co jeszcze możesz dla nich przygotować:
- Sałatka ze świeżych warzyw
Dania z grilla świetnie komponują się ze świeżymi warzywami. Opcji masz wiele. W podstawowej odsłonie tego dania możesz przygotować szybką sałatkę z pokrojonych pomidorów i cebuli, skropionymi oliwą oraz oprószonymi pieprzem i solą. Dodatek ogórka, soku z cytryny i twardego sera feta zbliży ją smakiem do sałatki szopskiej – królowej sałatek w krajach bałkańskich. Całość ozdób listkami świeżej mięty.
Jeśli chcesz mieć pewność, że na Twoim talerzu lądują nie tylko smaczne, ale i wartościowe warzywa, sięgaj po produkty marek Auchan Bio oraz Pewni Dobrego.
- Ziemniaki i pieczone warzywa
Ćevapi smakują doskonale w obecności ziemniaków – możesz nadać im kształt łódek i oprószyć je przyprawami, sięgnąć po klasyczne frytki lub postawić na pieczone bataty. Z tym mięsnym daniem dobrze również komponują się warzywa z grilla.
Ta pasta na bazie papryki, bakłażanu, czosnku i passaty pomidorowej to jedna z bardziej rozpoznawalnych kompozycji kuchni bałkańskiej. Możesz przygotować własny sos lub wybrać gotowe propozycje w różnych wersjach. Pamiętaj o balansie smaków. Ostry ajwar doskonale dopełni ćevapi przyprawione nieco łagodniej.
- Pieczywo
Zamawiając ćevapi w bałkańskiej restauracji najczęściej spotkasz się z chlebkiem lepinje. Możesz go z powodzeniem zastąpić, typową dla kebabu, bułką typu pita.
- Dodatki na bazie śmietany
Ćevapi możesz również podać z gęstą kwaśną śmietaną czy kompozycją zbliżoną do bałkańskiego kajmaku (połączenie serka wiejskiego, sera fety, śmietany i masła).
Ćevapi – przepis na smakowite chwile z najbliższymi
Jeśli lubisz eksperymentować i poznawać znane smaki w nowych odsłonach, koniecznie dopisz ćevapi do swojej listy przepisów do wypróbowania. Oczaruj swoich znajomych tą bałkańską propozycją prosto z grilla i serwuj ją z typowymi dla niej dodatkami. To przepis na doskonałe popołudnie.
Pamiętaj, że w ofercie sklepów Auchan znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego dania. Produkty marki własnej sklepu – Auchan, Kciuk, Pewni Dobrego – polecają się na zakupy przed następnym spotkaniem z najbliższymi – i nie tylko!