Ćevapi – przepis na bałkańskie danie z grilla
Chociaż pełnia lata za nami, sezon na przysmaki z grilla wcale się nie kończy. Szukasz alternatywy dla klasycznej grillowanej kiełbaski? A może masz za sobą podróż po Bałkanach i marzy Ci się kulinarny powrót w tamte strony? Zapnij pasy! Poniżej przeczytasz przepisy na aromatyczne ćevapi w różnych odsłonach, które pozwolą Ci cieszyć się smakami słonecznych wakacji przez cały rok.
Ćevapi – co to jest i komu posmakuje?
Cevapcici (ćevapi) to danie typowo mięsne, bardzo popularne w krajach bałkańskich. Wywodzi się od tureckiego kebabu, kojarzy głównie z Bośnią i Hercegowiną, a szukając nawiązań w kuchni polskiej, najbardziej przypomina kotlet mielony.
Dla kogo ćevapi to strzał w dziesiątkę? Przepis na ćevapi zainteresuje przede wszystkim miłośników mięsa, szczególnie tych, którzy lubią klasyczne smaki w aromatycznych odsłonach.
Wariantów przygotowania tego dania jest kilka. Kluczem jest wybór rodzajów mięs i zestawu przypraw. W efekcie każdy przepis na ćevapi daje nieco inny efekt, a regionalne warianty pozwalają odkrywać ten przysmak za każdym razem na nowo.
Jak przyrządzić klasyczne chorwackie ćevapčići? Przepis w wersji najbardziej popularnej uwzględnia grillowanie mięsa. Jednak podobnie jak w przypadku kiełbasek czy szaszłyków, możesz wybrać inne rozwiązanie, np. upiec ćevapčići w piekarniku lub na patelni grillowej.
Podstawowymi składnikami ćevapi są:
- mięso mielone (wołowe, jagnięce, cielęce, wieprzowe lub mieszanka tych mięs w różnych proporcjach, rzadziej mięso drobiowe),
- podstawowe przyprawy: sól, pieprz,
- opcjonalne przyprawy: kumin, kurkuma, słodka papryka, chili, natka pietruszki,
- czosnek i cebula,
- dodatki: sałatka ze świeżych warzyw (pomidory, cebula, oliwa), pita, sos tzatziki (na bazie jogurtu greckiego).
Sprawdź propozycje przepisów od Auchan i wybierz swoją ulubioną wersję tego aromatycznego bałkańskiego dania!
Zobacz też: Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis
Ćevapčići – przepis na przysmak prosto z grilla
Gotowy na klasyczne ćevapi? Przepis, który znajdziesz poniżej, odtworzysz w kilka chwil, nawet tuż przed przyjściem gości. Zaczynamy!
Do miski włóż mięso mielone. Dodaj sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę. Ugniataj całość przez kilka minut. Pozwól smakom się połączyć i odstaw miskę pod przykryciem na co najmniej 15 minut do lodówki.
Chcesz przygotować klasyczne ćevapčići? Przepis prosto z Bałkanów podpowiada tylko jedno słuszne rozwiązanie: grill. Pamiętaj, żeby rozpalić go odpowiednio wcześniej.
Dłonią zwilżoną wodą lub olejem formuj podłużne kotleciki o kształcie zbliżonym do rulonów. Nabijaj każde ćevapi na osobny patyczek do szaszłyków.
Tak przygotowane ćevapi układaj na grillu i opiekaj równomiernie z każdej strony.
Tuż po zdjęciu z grilla podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz też: Jak zrobić szaszłyki na grilla? 3 pomysły na dania mięsne i bezmięsne
Jeszcze więcej aromatu! Ćevapčići – przepis pełen smaku
Błyskawiczne i łatwe modyfikowanie przepisu zgodnie z własnym upodobaniem – to atut tego dania. Bez czego jednak ćevapi nie może się obejść? Oczywiście bez aromatycznych przypraw, które są nieodłączną częścią prawdziwej kuchni bałkańskiej. Oto druga odsłona ćevapčići – przepis dla smakoszy!
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce lub szklance.
Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i pozostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 30 minut. Jeżeli masz taką możliwość, przygotuj mięso dzień wcześniej i pozostaw w lodówce na całą noc. Dzięki temu smaki połączą się jeszcze dokładniej.