Aplikacja
tiramisu przepis

Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

Opublikowano 25.05.2023 - 5 minut czytania

Który włoski deser cieszy się w Polsce największą popularnością? Bez wątpienia – kremowe tiramisu! Przepis na ciasto z intensywną kawową nutą nie należy do skomplikowanych, a samo przygotowanie tiramisu odbywa się bez pieczenia. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i jak krok po kroku stworzysz aksamitny deser w dwóch wariantach – w formie lub pucharkach. Przekonaj się, że gotowanie z Auchan to prawdziwa przyjemność!

Tiramisu – włoski deser w polskiej kuchni

Tiramisu to popularny włoski deser, który oryginalnie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych espresso i winem Marsala, przełożonych kremem z sera mascarpone, żółtek i cukru. Z wierzchu posypuje się go kakao lub dekoruje kawałkami czekolady, co nadaje mu charakterystyczny wygląd. Deser podaje się mocno schłodzony, najczęściej jako dodatek do czarnej kawy – Włosi często sięgają po taki zestaw na drugie śniadanie. To doskonały sposób na przedpołudniową przekąskę, zwłaszcza w cieplejsze dni!

Czy wiesz, co oznacza „tiramisu”? To połączenie trzech słów – „tira mi su”, co w języku włoskim dosłownie znaczy „podnieś mnie (na duchu)”, „popraw mi humor”. Jedna z popularnych teorii mówi, że nazwa ta pochodzi od pobudzającego smaku i energetyzującego działania deseru.

Według innej hipotezy termin „tiramisu” związany jest z historią tego wyjątkowego ciasta. Istnieje wiele legend na temat jego powstania – jedna z nich mówi, że tiramisu zostało stworzone przez Wenecjanki w XVII wieku, jako smaczny i skuteczny afrodyzjak.

Jak było naprawdę? Tego zapewne już się nie dowiemy, jednak ciekawostki na temat tiramisu sprawiają, że rośnie apetyt na ten włoski, kremowo-kawowy deser!

Tiramisu cieszy się w Polsce ogromną popularnością i to nie tylko dlatego, że Polacy uwielbiają oryginalne słodkości. Niesłabnące zainteresowanie kuchnią włoską przyczyniło się do tego, że coraz więcej restauracji tego typu oferuje oryginalne tiramisu w postaci ciasta lub deseru w pucharkach. Dodatkowo istnieje wiele wariacji i różnych wersji tiramisu, które mogą zawierać dodatki takie jak owoce, orzechy, likiery (najczęściej amaretto), czekoladę czy kremy o różnych smakach – to bez wątpienia zachęca do spróbowania każdej z nich.

Sprawdź również: Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita

Jak Zrobić Tiramisu?

Tiramisu – przepis na klasyczne ciasto i deser w pucharkach

Jeśli lubisz gotować, piec i przygotowywać desery, możesz we własnej kuchni wyczarować doskonałe tiramisu! Przepis na ciasto jest bardzo prosty, nawet dla początkujących szefów kuchni. Skompletuj niezbędne składniki i stwórz oryginalne, włoskie tiramisu, które wzbogaci smak przedpołudniowej kawy.

Oto prosta instrukcja, dzięki której przygotujesz prawdziwie włoski deser we własnej kuchni. Wypróbuj nasz przepis na tiramisu i zakochaj się w tym słodko-gorzkim, oryginalnym smaku.

1. Przygotuj pobudzające espresso

Espresso to sposób parzenia kawy, dzięki któremu otrzymujemy niewielką pojemność czarnego napoju o intensywnym smaku i aromacie. Idealne espresso przygotujesz w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub kapsułkowym. Pamiętaj, że przy przygotowywaniu tego rodzaju kawy obowiązują nieco inne proporcje niż przy klasycznej „małej czarnej” – 17 g zmielonych ziaren na każde 100 ml wody. Gotowe espresso pozostaw w kubku do ostygnięcia.

2. Ukręć aksamitny krem

Krem to jeden z najważniejszych elementów tiramisu! Przepis z mascarpone, syropem cukrowym i żółtkami pozwoli Ci przygotować klasyczny wariant deseru. Od czego zacząć? Wlej do garnka 120 ml wody, dodaj cukier kryształ, mieszaj i gotuj, aż ciecz uzyska konsystencję syropu. Następnie gotuj jeszcze przez ok. 1–1,5 minuty, po czym zdejmij garnek z kuchenki.

Czas na ubijanie żółtek – możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego Qilive Q5101.

W trakcie ubijania stopniowo dolewaj do żółtek gorący syrop cukrowy – w ten sposób je zaparzysz i uzyskasz puszystą masę, do której należy dodawać serek mascarpone, ciągle mieszając.

3. Wyczaruj kawowy poncz

Wlej do garnka gotowe espresso, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie syrop kawowy, cały czas mieszając. Po wystygnięciu dodaj wino Marsala lub likier amaretto i wymieszaj do pełnego połączenia składników.

4. Nasącz biszkopty ponczem

Kawowy poncz przelej do naczynia, które pomieści podłużne biszkopty. Teraz po kolei wkładaj ciastka do ponczu i nasączaj z obydwu stron. Jeśli czujesz, że są zbyt suche, możesz je delikatnie skropić ponczem już po ułożeniu w formie, za pomocą silikonowego pędzelka.

5. Uformuj, schłodź i udekoruj!

Dno prostokątnej formy wyłóż nasączonymi biszkoptami i przełóż kremem, po czym powtórz tę kolejność i wstaw deser na 3–4 godziny do lodówki. Po wyjęciu obficie posyp górną warstwę kremu sproszkowanym kakao i zaserwuj deser bliskim. Smak domowego tiramisu na pewno ich zachwyci!

Czas całkowity 220 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie -
Składniki
4
jajka - 5 żółtek
cukier - 110 g + 80 g (do kawy)
mascarpone - 250 g
biszkopty podłużne - 1 opakowanie
woda - 120 ml
kakao - do dekoracji
espresso - 250 ml
Likier amaretto - 50 ml

Z tych samych składników możesz przygotować także tiramisu w pucharkach. Przełam biszkopty na pół, nasącz i układaj warstwy z dwóch lub czterech połówek (w zależności od średnicy naczynia). Każdy pucharek to jedna porcja pysznego deseru, idealnego jako słodka przekąska do kawy.

Jak zrobić tiramisu bez pieczenia dla większej ilości gości? Przygotuj proporcjonalnie więcej składników, drugą formę lub więcej pucharków i do dzieła! Możesz dodawać również inne produkty, np. owoce sezonowe lub orzechy – w ten sposób stworzysz własną, oryginalną wersję tiramisu.

Włoskie tiramisu – poznaj sekrety szefa kuchni!

Tiramisu serwowane w różnych regionach Włoch nieco różni się od siebie smakiem. Wpływa na to rodzaj użytych składników oraz sposób przygotowywania deseru. Już znasz recepturę na klasyczne tiramisu, przepis bez jajek oraz wiesz, jak zrobić ciasto w pucharkach. Sprawdź wskazówki włoskich szefów kuchni, które sprawią, że Twoje tiramisu będzie doskonałe!

1. Sięgaj tylko po składniki najlepszej jakości

To niezwykle ważne, żeby uzyskać pyszne i świeże tiramisu. Przepis wyklucza proces pieczenia, dlatego najlepiej kupować składniki wysokiej jakości spod znaku sprawdzonych marek. Podczas zakupów w Auchan szukaj produktów oznaczonych Kciukiem, Czerwonym Ptakiem oraz charakterystycznym logo „Pewni Dobrego”. W ten sposób masz pewność, że sięgasz po to, co najlepsze.

2. Nie nasączaj biszkoptów zbyt mocno

Już wiesz, jaka kawa do tiramisu będzie najlepsza – oczywiście aromatyczne espresso! Jednak nawet jeśli jesteś wielkim miłośnikiem tego czarnego napoju, nie nasączaj biszkoptów zbyt mocno. Jeśli będą za miękkie, rozmokną, stracą kształt i połączą się z kremem, tworząc papkę. Zanurz je w ponczu dosłownie na chwilę, by zachowały swoją formę, kiedy będziesz je wyjmować i układać.

3. Dodaj odrobinę wanilii

Każdy deser musi mieć sekretny składnik – nawet tiramisu! Przepis nie wspomina o wanilii, jednak gdy dodasz do kremu szczyptę sproszkowanej laski lub kilka kropel ekstraktu waniliowego, nadasz deserowi wyjątkowy aromat i przyjemny posmak. To może być ciekawa odmiana od klasycznej wersji tiramisu.

4. Nie przechowuj tiramisu dłużej niż 2–3 dni

Tiramisu należy przechowywać w lodówce pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, jednak nie dłużej niż 2–3 dni. Ser mascarpone szybko traci świeżość, dlatego istnieje ryzyko zepsucia deseru. Jeśli została Ci zbyt duża porcja ciasta, żeby zjeść je w ciągu najbliższych dni, możesz zamrozić tiramisu na ok. 2 tygodnie.

Tiramisu na talerzu

Masz ochotę na tiramisu? Zrób zakupy w Auchan i przygotuj pyszny deser!

W Auchan kupisz wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić tradycyjny włoski deser – kremowo-kawowe tiramisu. Przepis na ciasto jest niezwykle prosty i krok po kroku poprowadzi Cię przez cały proces przygotowywania. Gotową listę składników zabierz ze sobą na zakupy albo zamów wybrane produkty online z dostawą do domu.

Delektuj się wyjątkowym smakiem tiramisu i zaskocz swoich gości domowym deserem, rodem ze słonecznej Italii. Dzięki naszemu przepisowi przekonasz się, że gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, na równi ze smakowaniem samodzielnie przygotowanych słodkości. Do zobaczenia w sklepie Auchan!

Przeczytaj też: Brownie z fasoli – przepis na pyszne i zdrowe ciasto