Chcesz zrobić risotto z grzybami leśnymi? Sprawdź przepis i przyrządź wyśmienity obiad!
Risotto z dodatkiem leśnych grzybów to pyszne, sycące i łatwe do przygotowania danie inspirowane kuchnią włoską. Aby je przyrządzić, wystarczy odrobina czasu, grzyby i specjalny ryż. Szukasz sprawdzonego przepisu? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak zrobić risotto z grzybami leśnymi, które uwiedzie swoim smakiem niejednego miłośnika dań z grzybami.
Risotto z grzybami leśnymi – polskie dary lasu z włoskim twistem
W kuchni włoskiej nie brakuje specjałów, które trafiają w gust osób o wyrafinowanych upodobaniach kulinarnych. Wśród nich na uwagę zasługuje risotto – tradycyjna potrawa pochodząca z północnych Włoch, która często serwowana jest przed daniem głównym. Jej bazą jest miękki ryż (arborio lub carnaroli) otulony sosem, przyrządzonym na bazie bulionu. Cała filozofia potrawy tkwi jednak w długości gotowania – aby uzyskać kremową konsystencję, potrzeba ok. 30 min.
Risotto, podobnie zresztą jak wiele innych dań kuchni włoskiej, doczekało się mnóstwa odmian, zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie. Baza dania jest na tyle uniwersalna, że można połączyć ją właściwie ze wszystkim. Jesienią warto sięgnąć po świeże oraz suszone grzyby leśne – dzięki nim potrawa zyskuje intensywny aromat, który kusi zapachem lasu. Nie musisz nam jednak wierzyć na słowo. Poniżej znajdziesz prosty przepis na risotto ze świeżymi grzybami, który nie raz zechcesz wykorzystać w swojej kuchni!
Sprawdź też: Jakie grzyby są jadalne? Co zbierać w lesie? Jesienny poradnik na grzybobranie
Jakie grzyby do risotto? Suszone, świeże czy mrożone?
Gotowany ryż, świetnie łączy się z różnymi warzywami, mięsem czy owocami morza. Jesienią jednak warto wykorzystywać świeże dary natury:
– prawdziwki – mają słodkie, lekko orzechowy smak,
– borowiki – mają zbliżony smak do prawdziwków, jednak jest on delikatniejszy,
– maślaki – mają lekko gorzki smak – jest on łagodniejszy od dwóch pozostałych.
Do przyrządzenia dania możesz użyć także rydzów. Tego typu grzyby świetnie nadają się do smażenia i duszenia, nie najlepiej znoszą mrożenie i suszenie. W sezonie możesz sięgnąć także po kurki. Przysmażone na patelni z masłem i dodatkiem drobno posiekanej cebuli, zyskują wyrazisty smak z nutką pieprzu, który pokreśli kremowy ryż w risotto.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania potrawy użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Warto jednak pamiętać, by tych pierwszych nie rozmrażać przed smażeniem. W przeciwnym razie stracą one swój smak. Mrożone dary lasu możesz użyć także do przygotowania farszu na pierogi czy sosu podawanego z duszonym mięsem i kaszą gryczaną.
Jeśli natomiast chcesz przyrządzić risotto z grzybami suszonymi, pamiętaj, by przez kilka godzin namaczać je w wodzie. Dzięki temu zmiękną i zyskają miękką strukturę.
Do przygotowania risotto z suszonymi grzybami najlepiej użyć z kolei prawdziwków, koźlarzy oraz podgrzybków. Po namoczeniu w wodzie stają się one jędrne i sprężyste, dzięki czemu wpasowują się w kremową konsystencję kleistego ryżu i sosu.
Zobacz także: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie
Risotto z grzybami
Chcesz przyrządzić pyszne risotto z grzybami? Przepis na włoską potrawę zaprezentowany poniżej pozwoli Ci uzyskać klasyczną wersję tego pysznego dania. Pamiętaj jednak, że możesz go dowolnie modyfikować. Dodając ulubione składniki takie jak mięso, owoce morza czy warzywa i przyprawy, przygotujesz taką potrawę, która odpowiada Twoim indywidualnym kulinarnym upodobaniom.
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 4 łyżki masła, dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli, ale nie przypali.
Do podsmażonej cebulki dodaj suchy ryż. Smaż wszystkie składniki, przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do ryżu dolej wino oraz przyprawy – sól i pieprz. Gotuj, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Następnie porcjami dolewaj gorący bulion. Mieszaj ryż, aby się nie przypalił. Potrawę gotuj przez ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki.
Na koniec do ryżu dodaj straty na tarce parmezan.
Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz z łupinki i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na drugiej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Smaż wszystkie składniki przez ok. 20 minut, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.
Gdy grzyby będą miękkie, zalej je śmietanką, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos grzybowy przełóż na patelnię z ryżem. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe risotto z grzybami przełóż na talerz. Przed podaniem potrawę skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Jeśli chcesz przygotować risotto z suszonymi grzybami, pamiętaj, by wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie. Gdy zmiękną (po ok. 2 godzinach), odsącz je z nadmiaru płynu i posiekaj w kostkę. Jeżeli woda pozostała po namaczaniu grzybów nie jest gorzka, możesz jej użyć do ugotowania ryżu zamiast bulionu lub jako dodatek do wywaru. Pamiętaj też, że grzybów mrożonych nie musisz wcześniej rozmrażać – wystarczy, że od razu przesmażysz je na rozgrzanej patelni.
Sprawdź też: Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii
Risotto z grzybami i kurczakiem
Nie masz pomysłu na sycący obiad? Przygotuj włoskie risotto z maślakami i kurczakiem! Te składniki sprawią, że danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom grzybów, jak i mięsnych dodatków. Maślaki o delikatnym i orzechowym smaku stanowią idealne uzupełnienie kremowego risotto, a dodatek kurczaka zapewni Ci energię i sytość na długi czas.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie bądź maśle. Podsmażaj warzywo do momentu, aż się zeszkli.
Do szalotki dodaj ryż arborio. Podsmażaj całość przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż je, aż zmiękną. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, dopraw go solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.
Grzyby i kurczaka dodaj do ryżu. Wszystkie składniki dobrze mieszaj. Przed podaniem potrawę udekoruj natką pietruszki.
Risotto z grzybami i kurczakiem
Opublikowano 22.10.2023Nie masz pomysłu na sycący obiad? Przygotuj włoskie risotto z maślakami i kurczakiem! Te składniki sprawią, że danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom grzybów, jak i mięsnych dodatków. Maślaki o delikatnym i orzechowym smaku stanowią idealne uzupełnienie kremowego risotto, a dodatek kurczaka zapewni Ci energię i sytość na długi czas.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie bądź maśle. Podsmażaj warzywo do momentu, aż się zeszkli.
Do szalotki dodaj ryż arborio. Podsmażaj całość przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż je, aż zmiękną. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, dopraw go solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.
Grzyby i kurczaka dodaj do ryżu. Wszystkie składniki dobrze mieszaj. Przed podaniem potrawę udekoruj natką pietruszki.
Risotto z grzybami – przepis, który zachwyci podniebienia
Risotto z grzybami leśnymi to aromatyczna potrawa o gęstej, ale aksamitnej konsystencji. Możesz ją przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej – rezygnując z masła, sera czy śmietanki, jak i mięsnej – z dodatkiem podsmażanego kurczaka.Jeśli szukasz pomysłów na dania kuchni włoskiej, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam przepisów na potrawy z odległych zakątków świata, które łatwo przyrządzisz w swojej kuchni z pomocą składników z Auchan. Nie czekaj i już teraz daj się porwać w pełną wyrafinowanych smaków kulinarną podróż pełną smaku!