Chili con carne – połączenie smaków Teksasu i Meksyku. Odkryj wyrazistą kuchnię Tex-Mex
Chili con carne – smaki Teksasu i Meksyku w Twoim domu
Z powstaniem chili con carne wiąże się wiele… legend. Najpopularniejsza z nich opowiada historię Marii z Ágredy, która żyła w XVII wieku. Hiszpańska zakonnica wierzyła, że jej duch opuszczał ciało, aby szerzyć chrześcijańską wiarę za Oceanem Atlantyckim, wśród indiańskich plemion. Podczas jednej z takich wizji kobieta w błękicie poznała przepis na nowe danie – było nim właśnie chili con carne. Nie wykorzystała jednak jego potencjału i potrawa pozostała nieznana w Europie. Jej podróże w przyszłość nie wzbogaciły niestety europejskiej tradycji kulinarnej. Na to trzeba było poczekać…
Wywodzące się z kuchni południowo- i środkowoamerykańskich Indian chili con carne zostało najpierw docenione przez Amerykanów. Zaczęli oni zmieniać przepis, dostosowując go do własnego gustu. Danie w znanej nam dzisiaj formie powstało w drugiej połowie XIX wieku w teksańskim San Antonio i reprezentuje meksykański smak z amerykańskim akcentem.
Według teksańskiego historyka żywności Robba Walsha tropy dotyczące pochodzenia chili con carne wiodą do imigrantów z Wysp Kanaryjskich. Ludzie ci udali się do Ameryki w pogoni za lepszym życiem i szybko stali się miejską elitą. Specjalista uważa, że duszony miks mięsa i warzyw oraz szczodre ilości kminu rzymskiego wskazują na inspiracje kuchnią marokańską, dobrze znaną Kanaryjczykom.
Chili con carne w obecnej formie stało się sławne dzięki Chili Queens – kucharkom, które serwowały jedzenie z okienek na Military Plaza w San Antonio – odpowiedników dzisiejszych food trucków. Ich najbardziej wiernymi klientami byli lokalni pracownicy fabryk, którzy zazwyczaj decydowali się na chili owinięte liściem z kolby kukurydzy.
Chili con carne łączy w sobie duszę dwóch regionów. To doskonały przedstawiciel kuchni Tex-Mex. Jednocześnie podkreśla teksańskie kowbojskie korzenie i oddaje hołd meksykańskim tradycyjnym technikom kulinarnym. Danie stało się znakiem rozpoznawczym obu miejsc i przypomnieniem o wspólnych korzeniach. Jeśli więc chcesz przenieść się na chwilę do dalekiej Ameryki, chili con carne jest tym, czego szukasz.
Jak zrobić chili con carne? Składniki i praktyczne wskazówki do przygotowania dania
Klucz do przyrządzenia idealnego chili leży w tradycyjnych składnikach. W wersji dla najbardziej odważnych do dania dodaje się nawet 8 papryczek chili. Pod wpływem temperatury potrawa staje się naprawdę piekielnie ostra! Swoją listę zakupów bez problemu zrealizujesz w Auchan:
- Mielone mięso – w tradycyjnym chili con carne króluje wołowina.
- Fasola – zazwyczaj wykorzystuje się czerwoną fasolę. Jeśli masz dostęp do takiej, która była trzymana w pikantnej zalewie – wykorzystaj ją.
- Świeże warzywa – pomidory, cebula, papryka jalapeño dodadzą potrawie głębi smaku. Doskonałego smaku dostarczą warzywa marki Auchan Bio.
- Pikantne przyprawy – papryka chili, cynamon oraz kmin rzymski podkreślają ostrość dania i dodają mu meksykańskiego charakteru.
- Bulion – łączy składniki i dodaje potrawie głębi.
- Ryż, tortilla lub nachosy – stanowią niezbędne źródło węglowodanów i dodają chrupkości daniu.
Chcesz poznać bliżej jalapeño? Przeczytaj: Jalapeño – co to jest i jakie ma właściwości? 3 przepisy na słynne papryczki
Chili con carne – przepis, z którym odkryjesz tajemnice klasycznej potrawy
W dużej misce przygotuj mięso wołowe: umyj je i osusz. Następnie pokrój drobno cebulę, czosnek i paprykę. Jeśli korzystasz, ze świeżych pomidorów – sparz je, obierz i również pokrój. Pomidory z puszki – rozdrobnij.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, a potem mięso wołowe. Wrzuć przyprawy: cynamon, kmin rzymski i ostrą paprykę. Po kilku minutach dodaj pokrojone wcześniej warzywa i zalej je bulionem. Przykryj patelnię pokrywką.
Gdy sos zaczynie gęstnieć, dodaj (wcześniej odsączone) kukurydzę i fasolę. Duś przez kolejne 12 minut, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby podlewaj danie bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp dodatkami, np. startym serem cheddar oraz świeżą kolendrą. Podawaj chili con carne z ryżem, tortillą lub nachosami. Skrop wszystko sokiem z limonki.
Wskazówka: Pamiętaj, że suchą fasolę trzeba ugotować z wyprzedzeniem. Zacznij od namoczenia produktu przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu ponownie przepłucz fasolę i gotuj przez ok. 45 min. Jeśli zależy Ci na czasie, skorzystaj z czerwonej fasoli z puszki marki Auchan.
Chili con carne z ryżem, czyli połączenie, które zachwyci kubki smakowe wegetarian
Chili sin carne, czyli wegetariańska wersja dania jest prosta w przygotowaniu, a osiągnięty efekt – równie aromatyczny. Połączenie sycących składników, pikantnych przypraw i duszonych warzyw świetnie sprawdzi się na kolację.
Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa.
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy. Starannie wymieszaj i duś na małym ogniu przez co najmniej 15 minut.
Dodaj do garnka fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj duszenie przez ok. 45 minut. Jeśli konsystencja dania jest zbyt rzadka – zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut dłużej.
Pod koniec gotowania, spróbuj swojego chili. W razie potrzeby dodaj więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu.
Właśnie przygotowałeś chili con carne. Z czym podawać danie? Z ryżem, tortillą lub nachosami. Po nałożeniu na talerz skrop chili świeżym sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.
Chili con carne z ryżem
Opublikowano 31.08.2023Masz ochotę na pyszne Chili Con Carne podane z ryżem! To idealne połączenie sycącego mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście pikantnego chili, które świetnie komponuje się z delikatnością ugotowanego ryżu. To danie, które nie tylko rozgrzeje Cię w chłodne dni, ale także dostarczy energii na cały dzień! Gotowy? Smacznego!
Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa.
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy. Starannie wymieszaj i duś na małym ogniu przez co najmniej 15 minut.
Dodaj do garnka fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj duszenie przez ok. 45 minut. Jeśli konsystencja dania jest zbyt rzadka – zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut dłużej.
Pod koniec gotowania, spróbuj swojego chili. W razie potrzeby dodaj więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu.
Właśnie przygotowałeś chili con carne. Z czym podawać danie? Z ryżem, tortillą lub nachosami. Po nałożeniu na talerz skrop chili świeżym sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.
Wskazówka: Aby otworzyć puszkę pomidorów, użyj otwieracza do puszek. Trzymaj go pionowo i obracaj rękojeść, jednocześnie naciskając, aby ostrze przecinało pokrywę. Nie wstrząsaj, żeby zawartość puszki się nie rozprysnęła. Jeśli wycieka sok, otwieraj pomidory nad miską lub zlewem.
Jak zrobić chili con carne zgodne z Twoimi preferencjami smakowymi?
Chili con carne to potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów – każdy z nich pozwala dostosować smak do indywidualnych upodobań. Potrawa świetnie smakuje z mięsem lub bez, w wersji ekstremalnie ostrej z dużą ilością papryczek chili, jalapeño i habanero, oraz w łagodniejszej wersji z płatkami chili lub rozdrobnioną papryką. Dla osób, które nie lubią piekących przypraw, ozdób danie kleksem ze śmietany.
Jak zrobić chili con carne na wyjątkową okazję? Możesz:
- zastąpić wołowinę – wieprzowiną, indykiem lub kurczakiem, a nawet całkowicie zrezygnować z mięsa, dodając większą ilością warzyw strączkowych lub tofu;
- czerwoną fasolę – zamienić na odmianę czarną lub białą;
- dodać warzywa sezonowe – marchewkę, bakłażana lub dynię;
- postawić na słodki smak – miodu, brązowego cukru lub melasy;
- dorzucić posiekane śliwki lub rodzynki dla dymnego smaku.
Ciekawą odmianą chili con carne jest potrawa na bazie ciemnego piwa. Napój dodaj do bulionu podczas gotowania, aby wydobyć głęboki, słodowy smak. Możesz również eksperymentować z dodatkiem kawy, kakao, sosu sojowego i syropu klonowego.
Zasmakowała Ci meksykańska kuchnia? Wypróbuj również przepis na paprykowe quesadillas dostępny na blogu Auchan.
Chili con carne – z czym podawać? Zainspiruj się!
Chili con carne smakuje najlepiej, gdy serwujesz je z odpowiednimi dodatkami. Starty ser cheddar i śmietana zrównoważą ostry smak i nadadzą potrawie kremowej konsystencji. Posiekana cebula odpowiada za aromat i chrupkość. Świeże liście kolendry dodadzą wyrazistości i podkreślą smak dania. Ułożone kawałki awokado Bio skropione cytryną i posypane solą będą orzeźwieniem dla kubków smakowych.
Aby podkreślić autentyczny charakter chili con carne, podawaj je w glinianych miseczkach. Ułóż dodatki na osobnych talerzach, aby każdy mógł dostosować smak do własnych upodobań. Danie serwuj z ryżem, tortillą lub nachosami.
Ostry smak chili dobrze równoważy kwaśna lemoniada. Cytrusowy akcent łagodzi uczucie pieczenia i nadaje lekkości daniu.
Tradycja spożywania chili con carne
Chili spożywa się zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i Meksyku, a przepis na danie różni się nieco w każdym domu. W Teksasie często traktowane jest jako fast-food. Czasami podaje się je również jako dodatek do hamburgerów czy hot-dogów. W Meksyku zazwyczaj celebruje się chili con carne w rodzinnym gronie. Zastosowanie ostrej papryczki i niebanalny smak pozostają wspólne dla obu tradycji kulinarnych.
Chili con carne to sycący sposób na obiad, który zabierze Ci niecałą godzinę. Jeśli jesteś fanem pikantnych dań i kochasz połączenie mięsa z fasolą, wypróbuj chili con carne. Przepis na tę potrawę już znasz! Danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad we dwoje, jak i na przyjęcie w większym gronie. Doskonale smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Zerknij na ofertę Auchan, aby znaleźć również inspirację na deser.