Chleb orkiszowy – prosty przepis na domowe pieczywo
Charakterystyczny smak i głęboki aromat wpływają na to, że chleb orkiszowy jest tak lubianym rodzajem pieczywa. Wypiek jest też bardzo zdrowy. Liczne zalety sprawiają, że coraz więcej osób chętnie po niego sięga. Możesz go kupić w piekarni albo zrobić samodzielnie. Sprawdź łatwy i niezawodny przepis na chleb orkiszowy.
Prosty przepis na domowy chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy stanowi bardzo cenne źródło białka i błonnika pokarmowego. Dostarcza organizmowi również magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, selen, cynk i witaminy z grupy B, w tym B6 i B9. Obfituje też w niacynę odpowiedzialną m.in. za prawidłowe działanie narządu wzroku i układu krążenia, a także tiaminę wpływającą na poprawę funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Chleb z orkiszu zawiera ponadto rodanin, czyli związek charakterystyczny dla orkiszu, działający jak antybiotyk naturalnego pochodzenia.
Dzięki bogactwu wartościowych składników chleb z orkiszem wykazuje wszechstronne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy i przeciwdziała przykrym dolegliwościom, takim jak biegunki, gazy, wzdęcia czy zaparcia. Pomaga utrzymać zdrowie układu kostnego, wpływa korzystnie na metabolizm, pracę układu krążenia i lepszą kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksycznych związków.
Wszystkie te korzyści sprawiają, że chleb z mąki orkiszowej jest bardzo wartościowym posiłkiem, który warto spożywać codziennie. Oprócz walorów zdrowotnych ma również wyjątkowy smak – delikatnie orzechowy i lekko słodki. Z pewnością stanie się smacznym uzupełnieniem Twojej codziennej diety.
Zobacz także: Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym
Prosty sposób na domowe pieczywo, zrób chleb orkiszowy
Coraz więcej osób decyduje się samodzielnie piec chleb. Wydaje Ci się, że do jego zrobienia potrzebujesz szeregu skomplikowanych składników i specjalnej maszyny? Absolutnie nie – chleb orkiszowy na zakwasie jest łatwy w przygotowaniu, a im częściej będziesz go przyrządzać, tym cały proces pieczenia stanie się jeszcze prostszy i bardziej intuicyjny.
Do wypieku orkiszowego potrzebujesz garści niezbędnych komponentów oraz piekarnika. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, możesz zaopatrzyć się w specjalną maszynę do pieczenia chleba, do której wrzucisz niezbędne składniki w wymaganych proporcjach, a urządzenie wykona resztę pracy. Nie musisz jednak posiadać takiego sprzętu – smaczny, aromatyczny i chrupiący chleb orkiszowy przygotujesz we własnej kuchni, korzystając jedynie z piekarnika.
Przeczytaj też: Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie?
Łatwy przepis na chleb orkiszowy
Prawdziwy chleb orkiszowy powinien zawierać jak najwięcej orkiszu. Jeśli zatem decydujesz się na zakup pieczywa w sklepie, koniecznie sprawdź jego skład. Niektóre wypieki zawierają zaledwie 20–30% tej pszenicy – to zbyt mała ilość, aby móc czerpać ze wszystkich jej dobroczynnych właściwości. Piekąc chleb samodzielnie, zyskasz pewność co do składu oraz jakości wykorzystanych ingrediencji. Wszystkie produkty, znajdziesz w sklepie Auchan.
Jak zatem wykonać od podstaw chleb orkiszowy? Przepis, który znajdziesz poniżej, wyjaśni Ci krok po kroku, jak upiec ten rodzaj pieczywa.
Poza obowiązkowymi składnikami przygotuj także formę do pieczenia chleba. Najlepszym wyborem będzie blacha o wymiarach 31 x 11 x 7,5 cm.
Do naczynia wsyp razową mąkę orkiszową. Dodaj cukier, sól, drożdże suszone instant oraz zakwas chlebowy.
Wsyp 2 łyżki sezamu do smaku. Możesz zdecydować się na sezam czarny lub jasny, w zależności od preferencji. Starannie wymieszaj całość.
Wlej ciepłą wodę (najlepiej, aby jej temperatura nie przekraczała 35–40°C).
Dodaj oliwę. Możesz wykorzystać tę marki Auchan, która uzyskana jest bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ewentualnie użyj dobrej jakości oleju roślinnego. Wymieszaj całość, aż do uzyskania klejącej, gęstej masy.
Przykryj ciasto folią spożywczą lub ścierką kuchenną, a następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Możesz je też włożyć do delikatnie nagrzanej komory piekarnika (zwróć uwagę, aby temperatura nie przekraczała 35°C).
Przygotuj formę na chleb. W tym celu posmaruj jej wewnętrzne ścianki i dno oliwą. Możesz też posypać je sezamem oraz innymi składnikami, takimi jak ziarna słonecznika, dyni, maku albo otrębami, jednak nie jest to obowiązkowe.
Przełóż ciasto do formy i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym pokoju bez przeciągów.
Wstaw blachę na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 35–40 minut. Włącz funkcję grzania góra/dół. Po tym czasie wyjmij bochenek z piekarnika, wstępnie przestudź na kratce, a następnie wyjmij z formy. Chleb z mąki orkiszowej najłatwiej kroi się po całkowitym ostudzeniu.
Jak przyrządzić zakwas orkiszowy?
W przepisie wykorzystaliśmy zakwas suszony, który znajdziesz w sklepie Auchan. Jeśli chcesz, możesz go jednak zastąpić swoim domowym, aktywnym zakwasem żytnim bądź orkiszowym. Weź pod uwagę, że przygotowanie aktywnego zakwasu orkiszowego zajmie Ci kilka dni. Jeśli planujesz zatem upieczenie chleba na domowym zakwasie, przystąp do tego przynajmniej 5 dni wcześniej.
Aby przygotować bochenek, wykorzystaj 100–200 g domowego zakwasu. Zamiast opakowania suszonych drożdży możesz użyć około 20–25 g drożdży świeżych. Miej jednak na uwadze, że przygotowanie chleba na zakwasie suszonym i z drożdżami instant jest znacznie szybsze.
W pierwszym dniu najlepiej wieczorem wlej do szklanego naczynia 300 ml letniej wody o temperaturze maksymalnie 35-40°C i 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz też wykorzystać mąkę razową).
Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Możesz je włożyć do komory piekarnika z lekko uchylonymi drzwiami. Komora powinna być nagrzana do temperatury ok. 45-50°C.
Kolejnego dnia rano zamieszaj delikatnie mieszankę patyczkiem, a następnie przykryj szmatką i odstaw na następne pół doby w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Możesz powtórnie wykorzystać piekarnik.
Tego samego dnia wieczorem dodaj do zakwasu kolejną porcję mąki (100 g) oraz 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość i znów odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika) na dobę.
Następnego dnia wieczorem sprawdź, czy zakwas „pracuje”. Jak to zrobić? Wystarczy, że go powąchasz – jego charakterystyczny, lekko octowy aromat to znak, że jesteś na dobrej drodze do uzyskania domowego zakwasu.
Wlej kolejne 100 ml wody i wsyp 100 g mąki. Wymieszaj dokładnie miksturę, nakryj ją szmatką bądź gazą i ponownie postaw w ciepłym miejscu na pół doby.
Czwartego dnia w godzinach porannych lekko zamieszaj zakwas i nałóż na naczynie szmatkę. Pozostaw w cieple na 12 godzin. Tego samego dnia wieczorem znów dodaj 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki orkiszowej. Całość zamieszaj, nakryj i postaw w ciepłym miejscu.
Piątego dnia rano sprawdź, czy zakwas jest aktywny. Jeśli jego aromat stanie się mocno octowy, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i bąbelki, to oznacza, że jest już niemal gotowy.
Ponownie wymieszaj miksturę i odstaw znów na następnych 5 godzin. Po tym czasie zakwas jest już gotowy! Możesz go wykorzystać do upieczenia chleba. W tym celu odmierz odpowiednią ilość produktu, a resztę zakwasu włóż do lodówki.
Zakwas orkiszowy
Opublikowano 26.04.2023Chcesz przygotować własny zakwas na chleb orkiszowy? Ten przepis z pewnością pomoże Ci przyrządzić odpowiednią miksturę, dzięki której Twój wypiek się uda!
Pamiętaj jednak, że przygotowanie aktywnego zakwasu orkiszowego zajmie Ci kilka dni. Jeśli planujesz zatem upieczenie chleba na domowym zakwasie, przystąp do tego przynajmniej 5 dni wcześniej.
Aby przygotować bochenek, wykorzystaj 100–200 g domowego zakwasu. Zamiast opakowania suszonych drożdży możesz użyć około 20–25 g drożdży świeżych. Miej jednak na uwadze, że przygotowanie chleba na zakwasie suszonym i z drożdżami instant jest znacznie szybsze.
W pierwszym dniu najlepiej wieczorem wlej do szklanego naczynia 300 ml letniej wody o temperaturze maksymalnie 35-40°C i 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz też wykorzystać mąkę razową).
Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Możesz je włożyć do komory piekarnika z lekko uchylonymi drzwiami. Komora powinna być nagrzana do temperatury ok. 45-50°C.
Kolejnego dnia rano zamieszaj delikatnie mieszankę patyczkiem, a następnie przykryj szmatką i odstaw na następne pół doby w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Możesz powtórnie wykorzystać piekarnik.
Tego samego dnia wieczorem dodaj do zakwasu kolejną porcję mąki (100 g) oraz 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość i znów odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika) na dobę.
Następnego dnia wieczorem sprawdź, czy zakwas „pracuje”. Jak to zrobić? Wystarczy, że go powąchasz – jego charakterystyczny, lekko octowy aromat to znak, że jesteś na dobrej drodze do uzyskania domowego zakwasu.
Wlej kolejne 100 ml wody i wsyp 100 g mąki. Wymieszaj dokładnie miksturę, nakryj ją szmatką bądź gazą i ponownie postaw w ciepłym miejscu na pół doby.
Czwartego dnia w godzinach porannych lekko zamieszaj zakwas i nałóż na naczynie szmatkę. Pozostaw w cieple na 12 godzin. Tego samego dnia wieczorem znów dodaj 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki orkiszowej. Całość zamieszaj, nakryj i postaw w ciepłym miejscu.
Piątego dnia rano sprawdź, czy zakwas jest aktywny. Jeśli jego aromat stanie się mocno octowy, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i bąbelki, to oznacza, że jest już niemal gotowy.
Ponownie wymieszaj miksturę i odstaw znów na następnych 5 godzin. Po tym czasie zakwas jest już gotowy! Możesz go wykorzystać do upieczenia chleba. W tym celu odmierz odpowiednią ilość produktu, a resztę zakwasu włóż do lodówki.
Pieczenie chleba orkiszowego – nic prostszego!
Chleb orkiszowy na zakwasie jest gotowy. Wymieszanie niezbędnych składników do wyrobu ciasta jest bardzo łatwe i błyskawiczne – nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Nie musisz się zatem obawiać, że własnoręczne upieczenie chleba jest pracochłonne.
Do bochenka możesz wrzucić rozmaite dodatki, w zależności od indywidualnych preferencji. Oprócz sezamu w chlebie orkiszowym świetnie sprawdzą się też pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane albo ziarenka czarnuszki. Wszystkie niezbędne do przygotowania chleba orkiszowego składniki znajdziesz w Auchan. Zwróć uwagę na marki własne sklepu, które są gwarancją dobrej jakości w przystępnej cenie.