Aplikacja

Chleb orkiszowy – prosty przepis na domowe pieczywo

Opublikowano 26.04.2023 - 4 minut czytania

Charakterystyczny smak i głęboki aromat wpływają na to, że chleb orkiszowy jest tak lubianym rodzajem pieczywa. Wypiek jest też bardzo zdrowy. Liczne zalety sprawiają, że coraz więcej osób chętnie po niego sięga. Możesz go kupić w piekarni albo zrobić samodzielnie. Sprawdź łatwy i niezawodny przepis na chleb orkiszowy.

Prosty przepis na domowy chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy stanowi bardzo cenne źródło białka i błonnika pokarmowego. Dostarcza organizmowi również magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, selen, cynk i witaminy z grupy B, w tym B6 i B9. Obfituje też w niacynę odpowiedzialną m.in. za prawidłowe działanie narządu wzroku i układu krążenia, a także tiaminę wpływającą na poprawę funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Chleb z orkiszu zawiera ponadto rodanin, czyli związek charakterystyczny dla orkiszu, działający jak antybiotyk naturalnego pochodzenia.

Dzięki bogactwu wartościowych składników chleb z orkiszem wykazuje wszechstronne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy i przeciwdziała przykrym dolegliwościom, takim jak biegunki, gazy, wzdęcia czy zaparcia. Pomaga utrzymać zdrowie układu kostnego, wpływa korzystnie na metabolizm, pracę układu krążenia i lepszą kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksycznych związków.

Wszystkie te korzyści sprawiają, że chleb z mąki orkiszowej jest bardzo wartościowym posiłkiem, który warto spożywać codziennie. Oprócz walorów zdrowotnych ma również wyjątkowy smak – delikatnie orzechowy i lekko słodki. Z pewnością stanie się smacznym uzupełnieniem Twojej codziennej diety.

Zobacz także: Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Prosty sposób na domowe pieczywo, zrób chleb orkiszowy

Coraz więcej osób decyduje się samodzielnie piec chleb. Wydaje Ci się, że do jego zrobienia potrzebujesz szeregu skomplikowanych składników i specjalnej maszyny? Absolutnie nie – chleb orkiszowy na zakwasie jest łatwy w przygotowaniu, a im częściej będziesz go przyrządzać, tym cały proces pieczenia stanie się jeszcze prostszy i bardziej intuicyjny.

Do wypieku orkiszowego potrzebujesz garści niezbędnych komponentów oraz piekarnika. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, możesz zaopatrzyć się w specjalną maszynę do pieczenia chleba, do której wrzucisz niezbędne składniki w wymaganych proporcjach, a urządzenie wykona resztę pracy. Nie musisz jednak posiadać takiego sprzętu – smaczny, aromatyczny i chrupiący chleb orkiszowy przygotujesz we własnej kuchni, korzystając jedynie z piekarnika.

Przeczytaj też: Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie?

Łatwy przepis na chleb orkiszowy

Prawdziwy chleb orkiszowy powinien zawierać jak najwięcej orkiszu. Jeśli zatem decydujesz się na zakup pieczywa w sklepie, koniecznie sprawdź jego skład. Niektóre wypieki zawierają zaledwie 20–30% tej pszenicy – to zbyt mała ilość, aby móc czerpać ze wszystkich jej dobroczynnych właściwości. Piekąc chleb samodzielnie, zyskasz pewność co do składu oraz jakości wykorzystanych ingrediencji. Wszystkie produkty, znajdziesz w sklepie Auchan.

Jak zatem wykonać od podstaw chleb orkiszowy? Przepis, który znajdziesz poniżej, wyjaśni Ci krok po kroku, jak upiec ten rodzaj pieczywa.

Poza obowiązkowymi składnikami przygotuj także formę do pieczenia chleba. Najlepszym wyborem będzie blacha o wymiarach 31 x 11 x 7,5 cm.

1. Umieść w naczyniu składniki

Do naczynia wsyp razową mąkę orkiszową. Dodaj cukier, sól, drożdże suszone instant oraz zakwas chlebowy.

2. Dodaj sezam

Wsyp 2 łyżki sezamu do smaku. Możesz zdecydować się na sezam czarny lub jasny, w zależności od preferencji. Starannie wymieszaj całość.

3. Dolej wodę

Wlej ciepłą wodę (najlepiej, aby jej temperatura nie przekraczała 35–40°C).

4. Dodaj oliwę

Dodaj oliwę. Możesz wykorzystać tę marki Auchan, która uzyskana jest bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ewentualnie użyj dobrej jakości oleju roślinnego. Wymieszaj całość, aż do uzyskania klejącej, gęstej masy.

5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia

Przykryj ciasto folią spożywczą lub ścierką kuchenną, a następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Możesz je też włożyć do delikatnie nagrzanej komory piekarnika (zwróć uwagę, aby temperatura nie przekraczała 35°C).

6. Przygotuj formę

Przygotuj formę na chleb. W tym celu posmaruj jej wewnętrzne ścianki i dno oliwą. Możesz też posypać je sezamem oraz innymi składnikami, takimi jak ziarna słonecznika, dyni, maku albo otrębami, jednak nie jest to obowiązkowe.

7. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia

Przełóż ciasto do formy i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym pokoju bez przeciągów.

8. Upiecz chleb

Wstaw blachę na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 35–40 minut. Włącz funkcję grzania góra/dół. Po tym czasie wyjmij bochenek z piekarnika, wstępnie przestudź na kratce, a następnie wyjmij z formy. Chleb z mąki orkiszowej najłatwiej kroi się po całkowitym ostudzeniu.

Czas całkowity 150 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
Składniki
1
0,5 kg razowej mąki orkiszowej,
1,5 łyżki oliwy,
400 ml ciepłej wody,
8 g drożdży suszonych instant,
18 g suszonego zakwasu żytniego,
2,5 łyżki sezamu,
0,5 łyżki cukru,
0,5 łyżki soli.

Jak przyrządzić zakwas orkiszowy?

W przepisie wykorzystaliśmy zakwas suszony, który znajdziesz w sklepie Auchan. Jeśli chcesz, możesz go jednak zastąpić swoim domowym, aktywnym zakwasem żytnim bądź orkiszowym. Weź pod uwagę, że przygotowanie aktywnego zakwasu orkiszowego zajmie Ci kilka dni. Jeśli planujesz zatem upieczenie chleba na domowym zakwasie, przystąp do tego przynajmniej 5 dni wcześniej.

Aby przygotować bochenek, wykorzystaj 100–200 g domowego zakwasu. Zamiast opakowania suszonych drożdży możesz użyć około 20–25 g drożdży świeżych. Miej jednak na uwadze, że przygotowanie chleba na zakwasie suszonym i z drożdżami instant jest znacznie szybsze.

1. Wlej mąkę i wodę

W pierwszym dniu najlepiej wieczorem wlej do szklanego naczynia 300 ml letniej wody o temperaturze maksymalnie 35-40°C i 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz też wykorzystać mąkę razową).

2. Wymieszaj i odstaw

Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Możesz je włożyć do komory piekarnika z lekko uchylonymi drzwiami. Komora powinna być nagrzana do temperatury ok. 45-50°C.

3. Zamieszaj ponownie

Kolejnego dnia rano zamieszaj delikatnie mieszankę patyczkiem, a następnie przykryj szmatką i odstaw na następne pół doby w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Możesz powtórnie wykorzystać piekarnik.

4. Dodaj mąkę i wodę

Tego samego dnia wieczorem dodaj do zakwasu kolejną porcję mąki (100 g) oraz 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość i znów odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika) na dobę.

5. Sprawdź zakwas

Następnego dnia wieczorem sprawdź, czy zakwas „pracuje”. Jak to zrobić? Wystarczy, że go powąchasz – jego charakterystyczny, lekko octowy aromat to znak, że jesteś na dobrej drodze do uzyskania domowego zakwasu.

6. Dodaj mąkę i wodę, a następnie odstaw

Wlej kolejne 100 ml wody i wsyp 100 g mąki. Wymieszaj dokładnie miksturę, nakryj ją szmatką bądź gazą i ponownie postaw w ciepłym miejscu na pół doby.

7. Wymieszaj całość, odstaw, a następnie dodaj składniki

Czwartego dnia w godzinach porannych lekko zamieszaj zakwas i nałóż na naczynie szmatkę. Pozostaw w cieple na 12 godzin. Tego samego dnia wieczorem znów dodaj 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki orkiszowej. Całość zamieszaj, nakryj i postaw w ciepłym miejscu.

8. Sprawdź, czy zakwas ma odpowiedni aromat

Piątego dnia rano sprawdź, czy zakwas jest aktywny. Jeśli jego aromat stanie się mocno octowy, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i bąbelki, to oznacza, że jest już niemal gotowy.

9. Wymieszaj, odstaw i gotowe!

Ponownie wymieszaj miksturę i odstaw znów na następnych 5 godzin. Po tym czasie zakwas jest już gotowy! Możesz go wykorzystać do upieczenia chleba. W tym celu odmierz odpowiednią ilość produktu, a resztę zakwasu włóż do lodówki.

Czas całkowity 3900 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Zakwas orkiszowy

Opublikowano 26.04.2023

Chcesz przygotować własny zakwas na chleb orkiszowy? Ten przepis z pewnością pomoże Ci przyrządzić odpowiednią miksturę, dzięki której Twój wypiek się uda!

Pamiętaj jednak, że przygotowanie aktywnego zakwasu orkiszowego zajmie Ci kilka dni. Jeśli planujesz zatem upieczenie chleba na domowym zakwasie, przystąp do tego przynajmniej 5 dni wcześniej.

Aby przygotować bochenek, wykorzystaj 100–200 g domowego zakwasu. Zamiast opakowania suszonych drożdży możesz użyć około 20–25 g drożdży świeżych. Miej jednak na uwadze, że przygotowanie chleba na zakwasie suszonym i z drożdżami instant jest znacznie szybsze.

1. Wlej mąkę i wodę

W pierwszym dniu najlepiej wieczorem wlej do szklanego naczynia 300 ml letniej wody o temperaturze maksymalnie 35-40°C i 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz też wykorzystać mąkę razową).

2. Wymieszaj i odstaw

Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Możesz je włożyć do komory piekarnika z lekko uchylonymi drzwiami. Komora powinna być nagrzana do temperatury ok. 45-50°C.

3. Zamieszaj ponownie

Kolejnego dnia rano zamieszaj delikatnie mieszankę patyczkiem, a następnie przykryj szmatką i odstaw na następne pół doby w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Możesz powtórnie wykorzystać piekarnik.

4. Dodaj mąkę i wodę

Tego samego dnia wieczorem dodaj do zakwasu kolejną porcję mąki (100 g) oraz 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość i znów odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika) na dobę.

5. Sprawdź zakwas

Następnego dnia wieczorem sprawdź, czy zakwas „pracuje”. Jak to zrobić? Wystarczy, że go powąchasz – jego charakterystyczny, lekko octowy aromat to znak, że jesteś na dobrej drodze do uzyskania domowego zakwasu.

6. Dodaj mąkę i wodę, a następnie odstaw

Wlej kolejne 100 ml wody i wsyp 100 g mąki. Wymieszaj dokładnie miksturę, nakryj ją szmatką bądź gazą i ponownie postaw w ciepłym miejscu na pół doby.

7. Wymieszaj całość, odstaw, a następnie dodaj składniki

Czwartego dnia w godzinach porannych lekko zamieszaj zakwas i nałóż na naczynie szmatkę. Pozostaw w cieple na 12 godzin. Tego samego dnia wieczorem znów dodaj 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki orkiszowej. Całość zamieszaj, nakryj i postaw w ciepłym miejscu.

8. Sprawdź, czy zakwas ma odpowiedni aromat

Piątego dnia rano sprawdź, czy zakwas jest aktywny. Jeśli jego aromat stanie się mocno octowy, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i bąbelki, to oznacza, że jest już niemal gotowy.

9. Wymieszaj, odstaw i gotowe!

Ponownie wymieszaj miksturę i odstaw znów na następnych 5 godzin. Po tym czasie zakwas jest już gotowy! Możesz go wykorzystać do upieczenia chleba. W tym celu odmierz odpowiednią ilość produktu, a resztę zakwasu włóż do lodówki.

Czas całkowity 3900 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
600 ml wody.
Składniki
1
600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
600 ml wody.

Pieczenie chleba orkiszowego – nic prostszego!

Chleb orkiszowy na zakwasie jest gotowy. Wymieszanie niezbędnych składników do wyrobu ciasta jest bardzo łatwe i błyskawiczne – nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Nie musisz się zatem obawiać, że własnoręczne upieczenie chleba jest pracochłonne.

Do bochenka możesz wrzucić rozmaite dodatki, w zależności od indywidualnych preferencji. Oprócz sezamu w chlebie orkiszowym świetnie sprawdzą się też pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane albo ziarenka czarnuszki. Wszystkie niezbędne do przygotowania chleba orkiszowego składniki znajdziesz w Auchan. Zwróć uwagę na marki własne sklepu, które są gwarancją dobrej jakości w przystępnej cenie.