Aplikacja
potrawy z ciecierzycy

Ciecierzyca – 3 pomysły na potrawy z ciecierzycy

Opublikowano 26.04.2023 - 5 minut czytania

Ciecierzyca to roślina strączkowa niezwykle popularna wśród wegan i wegetarian. W diecie roślinnej zajmuje pierwsze miejsce, ponieważ zawiera znaczne ilości białka roślinnego. Nie wiesz, jak ugotować ciecierzycę? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule!

Co to jest ciecierzyca?

Ciecierzyca to roślina strączkowa znana również pod nazwą groch włoski. Jej nasiona są niezwykle zdrowe i zawierają wiele wartości odżywczych. Uchodzi za roślinę, która była najwcześniej uprawiana, ponieważ pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w okolicach 8500-7500 r. p.n.e. na Bliskim Wschodzie.

Obecnie ciecierzyca jest szeroko wykorzystywana na całym świecie – w kuchni arabskiej stanowi podstawę takich dań jak hummus i falafel, a w diecie śródziemnomorskiej to popularny dodatek do surówek i sałatek. W Egipcie jej nasiona pełnią funkcję afrodyzjaku, ponieważ pobudzają organizm.

Ciecierzyca

Ciecierzyca – rodzaje i wartości odżywcze

Na świecie dostępne są dwa rodzaje ciecierzycy – kabuli i desi. W polskich sklepach najczęściej można spotkać odmianę kabuli. Jej nasiona są duże, okrągłe i mają beżową barwę. Natomiast desi charakteryzuje się niewielkimi ziarnami o różnych kolorach: zielonym, białym, czarnym, czerwonym, brązowym. Niezależnie od rodzaju, ciecierzyca ma podobny smak – nieco słodkawy z wyraźnie wyczuwalną gorzką nutą.

Po ugotowaniu ziarna stają się miękkie. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Roślina ma dość dużą objętość przy stosunkowo niskiej kaloryczności (343 kcal/100 g), dzięki czemu stanowi sycący wybór. Potrawy z ciecierzycy są lekkostrawne i pełne witamin. Produkt polecany jest w stanach silnego stresu i przemęczenia – odżywia organizm i wspomaga jego prawidłowe działanie.

Ciecierzyca to świetne źródło białka roślinnego. W połączeniu z produktami zbożowymi tworzy komplet niezbędnych aminokwasów potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Co więcej, zawiera szereg witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, niacyny, witaminę K, wapń, magnez, miedź i potas. Jej regularne spożycie reguluje pracę układu pokarmowego. Roślina przez wielu uważana jest za superfood – ma niski indeks glikemiczny, wycisza organizm i wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie.

ciecierzyca

Potrawy z ciecierzycy – kilka pomysłów na zdrowy obiad

Posiłki przygotowane z ugotowanymi nasionami ciecierzycy są bardzo sycące. Poniżej znajdziesz kilka propozycji dań z ciecierzycą. Przepisy na nie są łatwe i przeznaczone dla wszystkich amatorów gotowania. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania posiłków znajdziesz w supermarkecie Auchan.

Pasztet z ciecierzycy

Całkowity czas przygotowania: 90 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

 

Składniki: 

1
Pszenną bułkę pozostaw na 24 godziny do całkowitego wyschnięcia. Możesz ją odłożyć na kaloryfer lub pozostawić na blacie w kuchni. Jeśli masz czerstwe pieczywo w domu, możesz z niego skorzystać.
2
Ugotuj ciecierzycę lub wykorzystaj produkt z puszki.
3
W międzyczasie pokrój cebulę i zetrzyj czosnek.
4
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij pokrojoną cebulę.
5
Następnie dodaj sól, pieprz i starty czosnek. Smaż przez 1 minutę.
6
Wlej wodę, wymieszaj i gotuj przez 7 minut.
7
Po tym czasie zblenduj ciecierzycę, warzywa z patelni, czerstwą bułkę, tahini, przyprawy i jajka. Wszystkie składniki muszą ulec dokładnemu połączeniu. Na koniec dopraw je solą i pieprzem.
8
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180℃. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 60 minut.
co to jest ciecierzyca

Kuskus z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

 

Składniki:

1
Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą i czerwoną papryką.
2
W międzyczasie ugotuj kuskus.
3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj marchewkę i cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj cynamon, kminek i pokrojoną paprykę. Smaż do uwolnienia się aromatu z przypraw.
4
Dodaj pomidory i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sprawdź, czy warzywa są miękkie. Na koniec dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj z ciecierzycą. Smaż przez 2 minuty.
5
Wyłóż kuskus na talerz i dodaj ciecierzycę z dodatkami. Danie podawaj z jogurtem naturalnym.

Sałatka z ciecierzycą i kaszą bulgur

Całkowity czas przygotowania: 25 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

 

Składniki:

 

1
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
3
W międzyczasie pokrój w kostkę czerwoną cebulę, seler i paprykę.
4
W misce połącz ocet, cebulę, seler i oliwę z oliwek. Dopraw przyprawami i odstaw na 10 minut.
5
Kaszę bulgur odsącz z wody. Rodzynki wyciągnij z wrzątku.
6
Paprykę, ciecierzycę i rodzynki przełóż do miski z marynowaną cebulą i selerem. Dodaj do nich kaszę bulgur i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokruszoną fetę.

Powyżej przedstawiliśmy 3 łatwe przepisy z ciecierzycy. Posiłki zostały skomponowane z powszechnie dostępnych produktów w sieci Auchan. Dania są szybkie w przygotowaniu, tanie i niezwykle smaczne. Mamy nadzieję, że skorzystasz z każdego z nich!

Jak ugotować ciecierzycę?

Ciecierzyca dostępna jest w puszce lub w formie surowych nasion, które należy ugotować. Z naszej strony polecamy drugi sposób na przygotowanie tego cennego produktu. Gotując nasiona samodzielnie, będziesz wiedział, jak wyglądała ich obróbka termiczna. Ponadto tak zrobione danie jest o wiele zdrowsze, ponieważ pozbawione jest zbędnych konserwantów. Poniżej pokazano, jak ugotować ciecierzycę.

Do ugotowania ciecierzycy potrzebne są jej surowe nasiona. Możesz je znaleźć w sieci supermarketów Auchan. Dostępne są na wagę lub pakowane w opakowania zbiorcze o wielkości 500 g. Oto nasz przepis na ugotowanie ciecierzycy:

ciecierzyca przepis
1
W pierwszej kolejności surowe nasiona ciecierzycy namocz w zimnej wodzie. Warto je wsypać do dużego garnka i zalać przegotowaną cieczą. Woda musi znajdować się powyżej poziomu ciecierzycy. Do naczynia dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Tak przygotowany produkt, pozostaw na całą noc do namoczenia.
2
Po upływie co najmniej 12 godzin całość zagotuj z dodatkiem ½ łyżeczki soli.
3
Następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 1,5h. Co jakiś czas kontroluj stan ciecierzycy – nasiona muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
4
Nie wylewaj zalewy z gotowania, bo możesz jej użyć do zrobienia zupy lub sosu.

Kilka sposobów na smaczną ciecierzycę

Ciecierzyca to cenne źródło białka o pysznym smaku. Wiele osób zastanawia się, jak przygotować nasiona, aby wydobyć z nich głębię aromatu. Najłatwiejszym sposobem na smaczną przekąskę jest pieczona ciecierzyca. Przepis jest następujący: wystarczy, że dodasz do nasion przyprawy i włożysz je do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut. Ciecierzyca musi być uprzednio ugotowana. W zależności od dodanych przypraw przekąska będzie słodka lub słona.

Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakują nasiona w wersji na słodko – nic prostszego. Dodaj do nich cynamon wymieszany z miodem i daktylami. Z kolei w wariancie na słono możesz wykorzystać oliwę z oliwek, ostrą paprykę, czosnek, sól i pieprz. Jeśli chcesz poczuć nieco bardziej orientalny aromat przekąski, warto do produktu dodać mielony imbir, kolendrę i kminek. Po upieczeniu ciecierzyca jest chrupka i smaczna. Z powodzeniem zastąpi chipsy lub popcorn.

jak ugotowac ciecierzyce

Warto wiedzieć, że smak ciecierzycy podbijają dodane przyprawy. Ugotowane nasiona komponują się świetnie niemal z każdym ziołem, choć najlepiej smakują z kolendrą. Najmłodszym na pewno posmakuje wersja z miodem i cynamonem. Z ugotowanej ciecierzycy można również przygotować smaczny hummus lub pastę na kanapki – wystarczy ją ugotować, dodać do niej oliwę z oliwek i ulubione przyprawy, a następnie zblendować na gładką masę.

Ciecierzycę warto podawać w formie zup, przekąsek, past na kanapki i dań obiadowych. Stanowi niesamowite źródło białka, witamin z grupy B i błonnika. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej jest podstawą odżywiania. Jej nasiona znajdziesz w sieci supermarketów Auchan. To miejsce wspiera zdrowe odżywianie i różnorodność żywieniową. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą sklepu!