Co będzie najlepsze – kefir czy maślanka, a może zsiadłe mleko? Jak wybierać te produkty? Dowiedz się!
Spis treści:
- Różnice między kefirem a maślanką i zsiadłym mlekiem – co warto wiedzieć?
- Zsiadłe mleko a kefir i maślanka – który z nich jest lepszy dla zdrowia?
- Jak wybrać odpowiedni produkt mleczny – zsiadłe mleko, kefir czy maślanka?
- Porównanie kefiru, maślanki i zsiadłego mleka – zalety i zastosowania produktów
- Maślanka a kefir – w jaki sposób wybierać spośród tych fermentowanych napojów?
Różnice między kefirem a maślanką i zsiadłym mlekiem – co warto wiedzieć?
Fermentowane produkty mleczne są smaczne, pożywne, a jednocześnie dobroczynne dla organizmu. To sycące i lekkie artykuły spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu. Zjadaj je jako dodatek do kolacji czy obiadu, a także przekąskę na lunch lub drugie śniadanie.
Zsiadłe mleko, kefir czy maślanka – który z produktów jest najlepszy dla zdrowia? Zanim odpowiemy na to pytanie, wyjaśnijmy, czym się charakteryzują.
Maślanka – lekka, niskokaloryczna, orzeźwiająca
Aby wykonać maślankę, należy poddać śmietankę procesowi zmaślania, następnie dodać do niej mleko, a powstały w ten sposób płyn ukwasić, wykorzystując specjalne szczepy bakterii fermentacji mlekowej. Co ciekawe, podczas tego procesu powstaje też masło.
Napój ten cechuje się delikatnie śmietankowo-orzechowym smakiem oraz specyficznym zapachem i konsystencją. Działa orzeźwiająco, dzięki czemu świetnie sprawdza się w upalne dni.
Jeśli nie przepadasz za klasycznym smakiem maślanki, możesz wybrać wersję z dodatkami. Maślanka wieloowocowa albo z owocami leśnymi od Pewni Dobrego dostępna w Auchan to świetny wybór dla miłośników naturalnych polskich smaków. A może wolisz nieco egzotyki? Maślanka z mango i marakują Pewni Dobrego to zdrowa porcja orzeźwienia.
Miłośnicy oryginalnych smaków z pewnością docenią maślankę stracciatella od Mlekovity oraz wersję kawową lub ze słonym karmelem marki Łowicz.
Kefir – zdrowa alternatywa dla jogurtu
Wiesz już, czym charakteryzuje się maślanka. A kefir? Aby go wytworzyć, stosuje się bakterie fermentacji mlekowej i drożdży oraz pasteryzowane mleko. Jego smak przypomina naturalny jogurt, natomiast zapach jest bardziej mleczy i lekko drożdżowy. Bardzo dojrzały kefir wyróżnia się mocniejszym, niekiedy wręcz ostrym, aromatem. Ten produkt mleczny świetnie smakuje jako dodatek do dań obiadowych, ale sprawdzi się dobrze również jako pożywna przekąska albo drugie śniadanie.
Jeśli doceniasz naturalny smak i aromat kefiru, w ofercie Auchan znajdziesz bogatą gamę produktów. Kefir 1,5% Pewni Dobrego, Kefir jak dawniej Mleczarni Piaski lub Kefir 1,5% Auchan to polecany wybór dla miłośników klasycznych wyrobów mlecznych. Jeśli preferujesz bardziej owocowe smaki, postaw na kefir z owocami leśnymi, suszoną śliwką albo truskawkami marki Jovi.
Zsiadłe mleko – tradycyjnie smaczne i pożywne
Maślanka czy kefir? A może jednak zsiadłe mleko? Do jego wytworzenia wykorzystuje się niepasteryzowane, świeże mleko – najczęściej krowie, ale też owcze lub kozie. Przysmak powstaje w efekcie procesu kwaśnienia mleka, z wykorzystaniem bakterii fermentacji mlekowej.
Zsiadłe mleko znakomicie zaspokaja pragnienie. Możesz je podawać jako samodzielną pitną przekąskę, a także dodatek do ziemniaków, klusek czy placków ziemniaczanych. Teoretycznie zsiadłe mleko można przygotować samodzielnie, jednak proces kwaśnienia może zająć kilka dni. Nie zawsze też się udaje.
Lepszym wyborem jest zakup gotowego produktu w Auchan. Zsiadłe mleko marki Pewni Dobrego, Ekołukta lub Krasnystaw zawierają naturalne składniki, przez co stanowią świetny wybór dla miłośników zdrowego odżywiania i tradycyjnych smaków.
Sprawdź również: Jak zrobić zsiadłe mleko w domu? Domowy przepis
Zsiadłe mleko a kefir i maślanka – który z nich jest lepszy dla zdrowia?
Wiedząc już, czym charakteryzuje się zsiadłe mleko, kefir i maślanka, możesz zapoznać się z ich właściwościami prozdrowotnymi. Który z produktów jest lepszy dla zdrowia? Okazuje się, że wartości odżywcze tych trzech rodzajów napojów mlecznych są podobne.
Zsiadłe mleko – właściwości zdrowotne
Kwaśne mleko zawiera kultury bakterii, które wspierają procesy regulowania procesów trawienia. Dzięki temu zsiadłe mleko pomaga zapobiegać skurczom, wzdęciom i zaparciom. Jest też pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu. Co istotne, w produkcie tym znajdziesz mniej laktozy niż w tradycyjnym mleku. To sprawia, że sfermentowane mleko może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.
Zawiera wiele cennych składników aktywnych i witamin, takich jak wapń, jod, selen, potas, cynk i witamina A. Dzięki nim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. To najważniejsze korzyści, jakie zapewnia dla zdrowia organizmu zsiadłe mleko. A kefir – jak wypada na jego tle?
Kefir – właściwości zdrowotne
Spożywanie kefiru jest równie dobroczynne dla zdrowia, przede wszystkim ze względu na probiotyki, które zawiera. Dzięki nim może wspierać właściwą pracę układu pokarmowego. Kefir zawiera też spore ilości wapnia i witaminy K, które pomagają wzmacniać kości.
Ponadto ten rodzaj nabiału wzmacnia naturalną odporność organizmu, wpływając na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Podobnie jak zsiadłe mleko zawiera małą ilość laktozy, przez co może być spożywany przez osoby z nietolerancją tego składnika.
Maślanka – właściwości zdrowotne
Wiesz już, jakie zalety ma kefir. A maślanka – czy jest równie korzystna zdrowotnie? Produkt ten stanowi dobre źródło fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, D i K2. Wspomaga odkwaszanie organizmu oraz reguluje trawienie. Wspiera utrzymanie mocnych kości. W jego składzie znajduje się kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, co z kolei przekłada się na ochronę przed infekcjami i poprawę pracy jelit.
Jeśli zatem zastanawiasz się, co pić: maślankę, zsiadłe mleko czy kefir, odpowiedź jest prosta – wszystko. Każdy z wymienionych produktów cechuje się wieloma cennymi właściwościami. Mimo że poszczególne napoje mleczne różnią się nieco od siebie pod tym względem, to niewątpliwie spożywanie każdego z nich jest dobroczynne dla zdrowia i samopoczucia. Wybierając zatem maślankę, zsiadłe mleko czy kefir, kieruj się swoim ulubionym smakiem oraz konkretnymi korzyściami danego produktu.
Jak wybrać odpowiedni produkt mleczny – zsiadłe mleko, kefir czy maślanka?
Jedynie dobrej jakości produkt mleczny pozwoli Ci cieszyć się w pełni doskonałym smakiem i czerpać z dobroczynnych właściwości napoju. Bez względu na to, czy wybierasz maślankę, zsiadłe mleko czy kefir, zwróć uwagę przede wszystkim na skład produktu. Najlepiej, aby był jak najkrótszy, pozbawiony zbędnych dodatków i sztucznych wypełniaczy.
Na przykład idealny skład kefiru to po prostu mleko i kultury bakterii mlekowych, jak w Kefirze naturalnym 1,5% Auchan czy Kefirze Sokólskim od Mlekpolu. Polecana maślanka, taka jak Maślanka Mrągowska marki Mlekpol czy Maślanka naturalna OSM Garwolin, ma w składzie tylko maślankę, mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych.
Porównanie kefiru, maślanki i zsiadłego mleka – zalety i zastosowania produktów
Ze względu na cenne dla zdrowia właściwości, a także wspaniały smak, warto włączyć kefir, zsiadłe mleko i maślankę do codziennego jadłospisu. Możesz je spożywać jako drugie śniadanie, poobiednią przekąskę czy lunch, a także dodatek do dań obiadowych, śniadania czy kolacji. Co ciekawe, owe artykuły nadają się nie tylko do celów spożywczych. Sprawdzają się również jako składnik kosmetyków.
Szczególnie efektywna w tym zakresie jest maślanka. Pomaga ona rozjaśnić koloryt skóry, działa oczyszczająco i przydaje się w walce z łupieżem. Okłady z maślanki łagodzą dolegliwości i przyspieszają proces gojenia się tkanek po poparzeniach słonecznych.
Kefir nadaje się natomiast świetnie do wykonywania domowych maseczek. Aby stworzyć kosmetyk do walki z krostkami, dokładnie wymieszaj 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej z 1 łyżką kefiru. Następnie równomiernie nałóż miksturę na twarz i dekolt na kwadrans, po czym zmyj wodą.
Doskonałymi właściwościami kosmetycznymi charakteryzuje się też zsiadłe mleko. Okłady, maseczki i kompresy z dodatkiem tego specyfiku działają regenerująco, wygładzająco i nawilżająco na cerę.
Maślanka a kefir – w jaki sposób wybierać spośród tych fermentowanych napojów?
Zsiadłe mleko, maślanka czy kefir – to, który napój wybierzesz, powinno zależeć przede wszystkim od Twoich preferencji smakowych. W ofercie Auchan znajdziesz bogaty wybór produktów na bazie mleka od polecanych producentów. Regularne spożywanie napojów mlecznych – niezależnie od tego, czy jest to zsiadłe mleko, kefir czy maślanka, wspomoże Twoje zdrowie, samopoczucie i przede wszystkim zapewni wyjątkowe doznania smakowe.
Przeczytaj też: Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest przeznaczona i na czym polega? Sprawdź!