Co można zrobić z winogron – sprawdź, jak zachować smak lata!
Słodkie, soczyste, wypełnione ostatnimi promieniami słońca kojarzą się z końcem lata. Co można zrobić z winogron i jak wykorzystać te pyszne owoce w kuchni? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na przetwory oraz potrawy – zarówno słodkie, jak i wytrawne! Dowiedz się również, jak je przechowywać, by dłużej zachowały jędrność i słodki smak.
Co można zrobić z winogron? Pomysły na wykorzystanie owoców
Winogrona z powodzeniem można jeść jak cukierki – prosto z gałązki. Jednak warto nieco z nimi poeksperymentować! To niezwykle wszechstronny owoc, który świetnie uzupełnia wiele dań – świetnie pasują do sałatek, dań mięsnych oraz oczywiście deserów. Przygotujesz z nich także pyszne przetwory, które zimą przypomną Ci o cieplejszych dniach.
Jeśli szukasz inspiracji, znajdziesz ją poniżej. Sprawdź, jak przyrządzić winogrona w taki sposób, by wciągnąć z nich to, co najlepsze!
Co zrobić z winogron? Przetwory!
Dzięki przetworom możesz rozkoszować się pysznym smakiem winogron jeszcze długo po sezonie. Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie ich jest bez wątpienia dżem! Do jego przygotowania warto wykorzystać winogrona bez pestek – są łatwiejsze w obróbce i zapewniają przetworom gładką teksturę. Do zrobienia najprostszego dżemu wystarczą Ci winogrona, cukier i sok z cytryny. Możesz jednak nieco podbić jego smak, dodając do owoców cynamon lub wanilię. Odrobina przypraw sprawi, że smak dżemu stanie się bogatszy i podkreśli naturalną słodycz winogron.
Domowy dżem możesz podawać na tostach z masłem orzechowym. Będzie też idealnym dodatkiem do owsianek, a nawet dań mięsnych, jak grillowana karkówka wieprzowa.
Druga propozycja na przetwory z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wytrawnym smaków. Jeśli nie wiesz, co zrobić z winogron ciemnych, marynowanie będzie oryginalnym sposobem na zachowanie smaku owoców oraz wzbogacenie go o niecodzienne nuty.
Do marynaty możesz dodać przyprawy, takie jak liść bobkowy czy anyż oraz czerwoną cebulę, które sprawią, że winogrona nabiorą ciekawego aromatu.
Marynowane owoce możesz podawać jako dodatek do serów, sałatek czy mięs, ale świetnie smakują także jedzone prosto ze słoika!
Sprawdź również: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Domowe napoje o smaku lata, czyli jak zrobić sok z winogron?
Szklanka zimnego soku z winogron to świetny sposób na letnie upały. Zwłaszcza takiego robionego samodzielnie! Jeśli nie masz pomysłu na winogrona, domowy napój będzie wspaniałym rozwiązaniem. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak przygotować sok z winogrona. Do jego przyrządzenia warto posłużyć się sokownikiem, choć orzeźwiający napój przygotujesz także bez tego urządzenia.
Jak zrobić sok z winogron w sokowniku? To proste i szybkie. Urządzenie oddziela płyn od miąższu, a rezultatem jest czysty sok. Żeby przygotować napój winogronowy w sokowniku, musisz tylko umyć owoce, usunąć łodygi i przepuścić je przez urządzenie. Urządzenie wykona za Ciebie całą pracę!
Jak zrobić sok z winogron bez sokownika? Jest to nieco bardziej pracochłonne, ale warto podjąć wysiłek! Zacznij od przygotowania owoców. Umyj winogrona i usuń łodygi. Następnie gotuj owoce na średnim ogniu, aż zaczną uwalniać sok i staną się miękkie. Kiedy winogrona będą ugotowane, oddziel płyn od miąższu z pomocą gęstego sita. Ta metoda zajmuje nieco więcej czasu, ale słodki, pyszny sok będzie doskonałą nagrodą.
Co zrobić z winogron jasnych i ciemnych? Pomysły na różne rodzaje
W tej części skupimy się na tym, co zrobić z winogrona ciemnego i jasnego. Każda odmiana zachwyca niepowtarzalnym smakiem i teksturą!
Białe winogrona są lekkie, delikatne i odświeżające. To sprawia, że świetnie nadają się do deserów i owocowych sałatek. Będą doskonale pasować do delikatnej tarty na kruchym cieście z kremowym nadzieniem. A jeśli masz ochotę na deserową sałatkę, słodycz winogron doskonale uzupełnią jabłka, maliny oraz soczyste pomarańcze.
Z kolei ciemne winogrona mają bogatszy, nieco ostrzejszy smak. Idealnie pasują do wytrawnych przepisów. Zawarte w nich garbniki nadają im głęboki, cierpki aromat, który wspaniale komponuje się z sosami do mięs – zwłaszcza wołowiny i jagnięciny.
Sos z czerwonych winogron może podbić smak mięsa, tworząc słodko-kwaśny kontrast, idealnie balansujący głęboki aromat pieczeni. Czerwone winogrona pasują także do wytrawnych sałatek. Doskonale komponują się z rukolą, serem kozim i orzechami włoskimi, tworząc apetyczną kompozycję.
Zobacz także: Czy ser kozi ma laktozę? Sprawdź, kto może go jeść i z czym warto go łączyć
Pomysły na zdrowe przekąski z winogron – idealne na każdą okazję
Winogrona z łatwością przemienić również w pyszne przekąski, doskonałe na każdą okazję! Będą idealne na imprezę oraz wieczór przed telewizorem. Poniżej przygotowaliśmy kilka prostych, winogronowych propozycji.
- Mrożone winogrona – szukasz nieco ochłody? Mrożone winogrona będą idealne! To naturalnie słodka przekąska, która świetnie sprawdzi się latem. Możesz także użyć winogron zamiast kostek lodu – doskonale schłodzą napój, a przy tym go nie rozwodnią. Wystarczy umyć winogrona i wsadzić na noc do zamrażalnika. Przekąska robi się sama!
- Winogrona i deska serów – połączenie słodkich winogron z wyrazistymi serami to ponadczasowa kombinacja o zbilansowanej kompozycji smaków. Do tej wytrawnej przekąski możesz wykorzystać winogrona jasne i ciemne. Te pierwsze idealnie uzupełnią deskę miękkich serów, takich jak brie i camembert, o kremowej konsystencji i łagodnym, lekko orzechowym smaku. Stworzą również ciekawy kontrast z kwaskowatym serem kozim oraz słoną fetą. Z kolei winogrona ciemne, ze względu na swój głębszy, bardziej intensywny smak, będą pasować do twardych serów, takich jak parmezan oraz z niebieską pleśnią – na przykład gorgonzoli.
Przeczytaj także: Deska serów – zobacz, jak ją przygotować dla gości
- Winogrona w czekoladzie – to wspaniałe połączenie świeżego smaku owoców i chrupiącej polewy. Wystarczy zanurzyć winogrona w Twojej ulubionej czekoladzie – wybornie smakują w połączeniu z gorzką lub deserową – i poczekać, aż polewa zastygnie. Ta przekąska jest idealna na co dzień, jak i na przyjęcia. Jeśli chcesz podać je w trakcie imprezy, warto nabić owoce na wykałaczki, by gościom łatwiej było je zjeść.
- Jeśli masz ochotę na szybką, pożywną przekąskę, być może przypadnie Ci do gustu połączenie winogron i orzechów. Soczyste owoce i chrupiące migdały, orzechy włoskie lub nerkowca tworzą bardzo interesujące zestawienie. Możesz bez problemu przygotować tę przekąskę wcześniej i spakować do lunchboxa. Będzie świetnym wyborem, gdy przyjdzie Ci ochota na coś pysznego!
- Świetną propozycją na wynos lub na imprezę będzie także sałatka z winogron i sera pleśniowego. Oprócz owoców i nabiału będziesz potrzebować także zielonego wypełnienia – na przykład szpinaku, rukoli lub sałaty rzymskiej. Do sałatki możesz dodać gruszkę i orzechy. Dzięki temu będzie mieć ciekawą, chrupką teksturę. Całości dopełni lekki dressing z sosu winegret lub octu balsamicznego.
Jak przechowywać winogrona? Porady na dłuższe zachowanie świeżości
Najlepszym miejscem do przechowywania winogron jest lodówka. Owoce dobrze trzymać w temperaturze wynoszącej 0–1°C przy wilgotności około 90-95%. Możesz więc schować je do dolnej szuflady (najlepiej z tyłu – to zazwyczaj najzimniejsze miejsce w lodówce). Zadbaj również o to, by nie umieszczać obok winogron mocno pachnących serów, ryb czy cebuli, ponieważ owoce mogą absorbować zapachy.
Dodatkowo, jeśli nie planujesz jeść winogron od razu, nie myj ich! Nadmiar wilgoci może przyspieszyć psucie się owoców. Winogrona przed włożeniem do lodówki powinny być całkowicie suche.
A co z mrożeniem? To doskonały sposób na przechowywanie winogron! Owoce świetnie znoszą ten proces. Poza tym mrożone winogrona, o czym wspomnieliśmy wcześniej, są wyborną przekąską, a także świetnym dodatkiem do odświeżających koktajli.
Sprawdź też: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity
Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już, co zrobić z winogron ogrodowych, ciemnych i jasnych, oraz jak zachować smak lata na dłużej. A jeśli szukasz słodkich, soczystych owoców – koniecznie sprawdź sklep internetowy Auchan i zrób zakupy online! W ofercie znajdziesz szeroki wybór pysznych winogron, zarówno jasnych, jak i ciemnych oraz dodatków w postaci serów, warzyw, mięs i orzechów.