Aplikacja

Co skrywa w sobie bób? Poznaj sekrety tego pysznego warzywa

Opublikowano 06/26/2023

Czym charakteryzuje się bób? Właściwości, wartości odżywcze, sposób gotowania i podawania – o tym i wielu innych rzeczach dotyczących bobu dowiesz się z naszego artykułu. Bób to pożywne, smaczne i zdrowe warzywo sezonowe. Znakomicie smakuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik wielu dań.

Bób – wartości odżywcze i właściwości

Bób jest sycący, nietuczący i zdrowy. Można go jeść samodzielnie albo jako dodatek do rozmaitych potraw. Jego popularność wynika nie tylko z pysznego smaku, ale i z samego faktu, jakie właściwości ma bób. Stanowi on cenne źródło błonnika, który pomaga regulować pracę jelit, a także potasu i sodu, dzięki którym może wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu i małą kaloryczność może być spożywany przez osoby na diecie. Dzięki dużej ilości białka jest pożądanym składnikiem jadłospisu wegan i wegetarian.

Dowiedz się więcej: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

To, jakie witaminy ma bób, również wpływa na właściwości warzywa. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego (witaminy B9) jedzenie bobu jest szczególnie zalecane kobietom planującym zajść w ciążę. Pozostałe witaminy z grupy B są konieczne do właściwej pracy układu nerwowego i mięśni. Ponadto warzywo zawiera witaminy A, C i K, które także oddziałują pozytywnie na zdrowie.

Przeczytaj także: W czym jest najwięcej witaminy D? Poznaj listę produktów!

Bób – jak gotować to warzywo?

Wiesz już, jakie witaminy ma bób i w jakie składniki odżywcze obfituje. Właściwości warzywa sprawiają, że jest on wartościową przekąską. Masz na nią ochotę? Sezon na to warzywo trwa krótko – od końca czerwca do końca sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas na przyrządzanie dań z bobem. Najpierw sprawdź jednak, jak długo gotować bób. Pamiętaj, że świeże i pyszne warzywa znajdziesz w ofercie Auchan.

Ile gotować bób?

Na to, jak i ile gotować bób, wpływa przede wszystkim dojrzałość warzywa. Starsze ziarna należy gotować w wodzie przez przynajmniej kilkanaście minut, z kolei do przygotowania młodych odmian zazwyczaj wystarczy 5-7 minut. W przypadku najstarszych ziarenek nie zawsze można z góry założyć, jak długo gotować bób. Zwykle jest to minimum 10-12 minut, jednak aby mieć pewność, że gotowane warzywo osiągnęło już swą idealną postać, co parę minut sprawdzaj jego miękkość.

Bób – jak gotować w prawidłowy sposób?

Od właściwego ugotowania bobu zależy jego smak. Najpowszechniejszym sposobem na przygotowanie tego warzywa jest gotowanie w wodzie, ale możesz też przyrządzić go w kuchence mikrofalowej, piekarniku albo na parze. Poniżej prezentujemy sposób, jak gotować bób klasyczną metodą w wodzie, aby zachować jego cenne właściwości oraz walory smakowe.

1. Najpierw opłucz bób pod bieżącą wodą.

2. Wlej wodę do garnka i ją zagotuj. Wody powinno być minimum 2 razy więcej niż ziarenek.

3. Wrzuć do naczynia warzywa. Od czasu do czasu je zamieszaj. Jeśli chcesz, aby bób zyskał intensywniejszy smak, wsyp 1 płaską łyżeczkę cukru (nie jest to jednak konieczne).

4. Czas gotowania warzywa dostosuj do jego wieku, pamiętając, że młody bób potrzebuje 5-7 minut w wodzie, a stary około 10-12 minut.

5. Dosyp szczyptę soli.

6. Po ugotowaniu przelej bób zimną wodą.

Z czym jeść bób – 4 pomysły

Ugotowany bób możesz zjeść jako samodzielną przekąskę zarówno ze skórką, jak i bez niej. Możesz też przyrządzić z niego wyśmienite dania obiadowe. Zobacz zatem, z czym jeść bób.

Bób z sosem maślanym

Ugotowane, obrane z łupinki ziarenka polej pysznym sosem maślanym. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut i wystarczy do polania dużej porcji bobu.

1. Rozgrzanie masła

Wrzuć masło na średnio nagrzaną patelnię.

2. Dodanie cebuli i czosnku

Dodaj cebulę oraz pokrojone w plastry ząbki czosnku.

3. Smażenie

Podsmażaj całość przez chwilę, aż do zeszklenia się cebuli.

4. Dodanie przypraw

Dodaj sól i koper.

5. Dodanie bobu

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wyłóż na ugotowany, obrany bób.

6. Mieszanie

Wymieszaj całość.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
 

Bób z sosem maślanym

Opublikowano 06/26/2023

Ugotowane, obrane z łupinki ziarenka polej pysznym sosem maślanym. Zrobisz go w zaledwie kilka minut i wystarczy do polania dużej porcji bobu. Przygotowane w ten sposób warzywa możesz jeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Pysznie smakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami, ryżem Auchan, a nawet makaronem.

1. Rozgrzanie masła

Wrzuć masło na średnio nagrzaną patelnię.

2. Dodanie cebuli i czosnku

Dodaj cebulę oraz pokrojone w plastry ząbki czosnku.

3. Smażenie

Podsmażaj całość przez chwilę, aż do zeszklenia się cebuli.

4. Dodanie przypraw

Dodaj sól i koper.

5. Dodanie bobu

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wyłóż na ugotowany, obrany bób.

6. Mieszanie

Wymieszaj całość.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
4 obrane ząbki czosnku,
garść świeżego koperku,
mała cebula drobno posiekana,
4 łyżki masła, np. klarowanego Auchan,
1 łyżeczka soli.
Składniki
4
4 obrane ząbki czosnku,
garść świeżego koperku,
mała cebula drobno posiekana,
4 łyżki masła, np. klarowanego Auchan,
1 łyżeczka soli.

Przygotowane w ten sposób warzywa możesz jeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Pysznie smakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami, ryżem Auchan, a nawet makaronem.

Zupa z bobem

Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.

1. Przygotowanie bobu

Ugotuj i obierz bób.

2. Przygotowanie ziemniaków

Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.

3. Podsmażanie

Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.

4. Dodanie czosnku

Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.

5. Przygotowanie bulionu

Wlej i zagotuj bulion.

6. Gotowanie

Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.

7. Dodanie bobu

Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.

8. Dodanie koperku i szczypiorku

Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.

9. Przygotowanie śmietany

Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.

10. Dodatki

Wrzuć ser feta do smaku.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
 

Zupa z bobem

Opublikowano 06/26/2023

Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.

1. Przygotowanie bobu

Ugotuj i obierz bób.

2. Przygotowanie ziemniaków

Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.

3. Podsmażanie

Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.

4. Dodanie czosnku

Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.

5. Przygotowanie bulionu

Wlej i zagotuj bulion.

6. Gotowanie

Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.

7. Dodanie bobu

Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.

8. Dodanie koperku i szczypiorku

Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.

9. Przygotowanie śmietany

Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.

10. Dodatki

Wrzuć ser feta do smaku.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
około 2/3 szklanki bobu,
3 łyżki szczypiorku,
1/2 kg ziemniaków,
4 łyżki kopru,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
100 g śmietany (najlepiej śmietana 18%, ewentualnie 12%),
1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego,
około 100-200 g sera feta do smaku (ilość zależna od preferencji).
Składniki
4
około 2/3 szklanki bobu,
3 łyżki szczypiorku,
1/2 kg ziemniaków,
4 łyżki kopru,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
100 g śmietany (najlepiej śmietana 18%, ewentualnie 12%),
1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego,
około 100-200 g sera feta do smaku (ilość zależna od preferencji).

Masz ochotę na inną zupę ze świeżych warzyw? Zobacz artykuł: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

Kotlety z bobem

Bób to warzywo wszechstronne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Przygotujesz z niego nie tylko zupę, ale również główne danie. Co powiesz na kotleciki z bobem? To zdrowy i smakowity pomysł na sycący posiłek. Zobacz, jak go przygotować.

1. Przygotowanie ziemniaków

Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę.

2. Gotowanie bobu

Wrzuć bób do garnka z nieosoloną wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórek.

3. Łączenie składników

Rozgnieć ziarna widelcem. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj całość.

4. Dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, mąkę i starty żółty ser.

5. Dodanie jajka

Wbij 1 jajko.

6. Dodanie przypraw

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i ewentualne inne przyprawy do smaku.

7. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj ręką albo łyżką. Odstaw na 10 minut.

8. Formowanie

Po tym czasie zacznij wyrabiać z masy okrągłe, niewielkie kotlety.

9. Smażenie kotletów

Podsmażaj kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
 

Kotlety z bobem

Opublikowano 06/26/2023

Bób to warzywo wszechstronne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Przygotujesz z niego nie tylko zupę, ale również główne danie. Co powiesz na kotleciki z bobem? To zdrowy i smakowity pomysł na sycący posiłek. Zobacz, jak go przygotować.

1. Przygotowanie ziemniaków

Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę.

2. Gotowanie bobu

Wrzuć bób do garnka z nieosoloną wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórek.

3. Łączenie składników

Rozgnieć ziarna widelcem. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj całość.

4. Dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, mąkę i starty żółty ser.

5. Dodanie jajka

Wbij 1 jajko.

6. Dodanie przypraw

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i ewentualne inne przyprawy do smaku.

7. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj ręką albo łyżką. Odstaw na 10 minut.

8. Formowanie

Po tym czasie zacznij wyrabiać z masy okrągłe, niewielkie kotlety.

9. Smażenie kotletów

Podsmażaj kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
4
250 g bobu,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 surowe jajko,
30 g żółtego sera,
1 łyżka szczypiorku,
olej roślinny (ilość odpowiednia do smażenia),
przyprawy do smaku (słodka papryka, pieprz, sól, opcjonalnie również gotowa mieszanka przypraw).
Składniki
4
250 g bobu,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 surowe jajko,
30 g żółtego sera,
1 łyżka szczypiorku,
olej roślinny (ilość odpowiednia do smażenia),
przyprawy do smaku (słodka papryka, pieprz, sól, opcjonalnie również gotowa mieszanka przypraw).

Kotlety z bobem są już gotowe. Możesz je podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami, np. śmietaną, jogurtem naturalnym albo surówką. Smacznego!

Sałatka z bobem

Wiesz już, jak gotować bób i przyrządzić z niego danie obiadowe. Ale warzywo to doskonale sprawdzi się też jako przekąska w letni dzień. Masz ochotę na lekki i pożywny lunch lub kolację? Skosztuj sałatki z bobem, pomidorami, czarnymi oliwkami i jajkiem. Dowiedz się, jak krok po kroku ją przygotować.

1. Gotowanie bobu

Wrzuć oczyszczony bób do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Gotowanie jajek

Ugotuj jajka na twardo. W tym celu wlej zimną wodę do małego naczynia, włóż do środka jajka i postaw na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować, poczekaj 8 minut, a po tym czasie wyciągnij jajka z garnka i włóż do zimnej wody.

3. Przygotowanie jajek

Obierz jajka ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

4. Przygotowanie warzyw

Suszone pomidory i oliwki odsącz z zalewy, pokrój w piórka czerwoną cebulę i przetnij na pół umyte pomidory. Umyj, a następnie osusz sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki.

5. Połączenie składników

Umieść sałatę, pomidory suszone i koktajlowe, cebulę, bób i oliwki w salaterce.

6. Doprawianie

Polej danie oliwą i sokiem z cytryny. Wsyp szczyptę soli i pieprzu do smaku.

7. Mieszanie

Delikatnie wymieszaj całość.

8. Dodanie jajka

Na wierzchu ułóż kawałki jajka na twardo.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Sałatka z bobem

Opublikowano 06/26/2023

Wiesz już, jak gotować bób i przyrządzić z niego danie obiadowe. Ale warzywo to doskonale sprawdzi się też jako przekąska w letni dzień. Masz ochotę na lekki i pożywny lunch lub kolację? Skosztuj sałatki z bobem, pomidorami, czarnymi oliwkami i jajkiem. Dowiedz się, jak krok po kroku ją przygotować.

1. Gotowanie bobu

Wrzuć oczyszczony bób do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Gotowanie jajek

Ugotuj jajka na twardo. W tym celu wlej zimną wodę do małego naczynia, włóż do środka jajka i postaw na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować, poczekaj 8 minut, a po tym czasie wyciągnij jajka z garnka i włóż do zimnej wody.

3. Przygotowanie jajek

Obierz jajka ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

4. Przygotowanie warzyw

Suszone pomidory i oliwki odsącz z zalewy, pokrój w piórka czerwoną cebulę i przetnij na pół umyte pomidory. Umyj, a następnie osusz sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki.

5. Połączenie składników

Umieść sałatę, pomidory suszone i koktajlowe, cebulę, bób i oliwki w salaterce.

6. Doprawianie

Polej danie oliwą i sokiem z cytryny. Wsyp szczyptę soli i pieprzu do smaku.

7. Mieszanie

Delikatnie wymieszaj całość.

8. Dodanie jajka

Na wierzchu ułóż kawałki jajka na twardo.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
250 g ugotowanego, obranego bobu,
100 g czerwonej cebuli,
150 g pomidorków koktajlowych marki Pewni Dobrego,
50 g sałaty (dowolny rodzaj, w zależności od preferencji),
40 g suszonych pomidorów,
2 jajka,
50 czarnych oliwek marki Kciuk Auchan,
25 ml soku z cytryny,
20 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.
Składniki
4
250 g ugotowanego, obranego bobu,
100 g czerwonej cebuli,
150 g pomidorków koktajlowych marki Pewni Dobrego,
50 g sałaty (dowolny rodzaj, w zależności od preferencji),
40 g suszonych pomidorów,
2 jajka,
50 czarnych oliwek marki Kciuk Auchan,
25 ml soku z cytryny,
20 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.

Spróbuj pysznego i zdrowego bobu!

Masz ochotę na bób? Wartości odżywcze i wyśmienity smak sprawiają, że to warzywo w okresie letnim nie ma sobie równych! Jedz je jako przekąskę na lunch, śniadanie czy kolację, a także jako dodatek do dań obiadowych. W ofercie Auchan czekają na Ciebie składniki i akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować pyszne potrawy z bobem w roli głównej. Smacznego!