Aplikacja

Co skrywa w sobie bób? Poznaj sekrety tego pysznego warzywa

Opublikowano 26.06.2023 - 5 minut czytania

Czym charakteryzuje się bób? Właściwości, wartości odżywcze, sposób gotowania i podawania – o tym i wielu innych rzeczach dotyczących bobu dowiesz się z naszego artykułu. Bób to pożywne, smaczne i zdrowe warzywo sezonowe. Znakomicie smakuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik wielu dań.

Bób – wartości odżywcze i właściwości

Bób jest sycący, nietuczący i zdrowy. Można go jeść samodzielnie albo jako dodatek do rozmaitych potraw. Jego popularność wynika nie tylko z pysznego smaku, ale i z samego faktu, jakie właściwości ma bób. Stanowi on cenne źródło błonnika, który pomaga regulować pracę jelit, a także potasu i sodu, dzięki którym może wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu i małą kaloryczność może być spożywany przez osoby na diecie. Dzięki dużej ilości białka jest pożądanym składnikiem jadłospisu wegan i wegetarian.

Dowiedz się więcej: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

To, jakie witaminy ma bób, również wpływa na właściwości warzywa. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego (witaminy B9) jedzenie bobu jest szczególnie zalecane kobietom planującym zajść w ciążę. Pozostałe witaminy z grupy B są konieczne do właściwej pracy układu nerwowego i mięśni. Ponadto warzywo zawiera witaminy A, C i K, które także oddziałują pozytywnie na zdrowie.

Przeczytaj także: W czym jest najwięcej witaminy D? Poznaj listę produktów!

Bób – jak gotować to warzywo?

Wiesz już, jakie witaminy ma bób i w jakie składniki odżywcze obfituje. Właściwości warzywa sprawiają, że jest on wartościową przekąską. Masz na nią ochotę? Sezon na to warzywo trwa krótko – od końca czerwca do końca sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas na przyrządzanie dań z bobem. Najpierw sprawdź jednak, jak długo gotować bób. Pamiętaj, że świeże i pyszne warzywa znajdziesz w ofercie Auchan.

Ile gotować bób?

Na to, jak i ile gotować bób, wpływa przede wszystkim dojrzałość warzywa. Starsze ziarna należy gotować w wodzie przez przynajmniej kilkanaście minut, z kolei do przygotowania młodych odmian zazwyczaj wystarczy 5-7 minut. W przypadku najstarszych ziarenek nie zawsze można z góry założyć, jak długo gotować bób. Zwykle jest to minimum 10-12 minut, jednak aby mieć pewność, że gotowane warzywo osiągnęło już swą idealną postać, co parę minut sprawdzaj jego miękkość.

Bób – jak gotować w prawidłowy sposób?

Od właściwego ugotowania bobu zależy jego smak. Najpowszechniejszym sposobem na przygotowanie tego warzywa jest gotowanie w wodzie, ale możesz też przyrządzić go w kuchence mikrofalowej, piekarniku albo na parze. Poniżej prezentujemy sposób, jak gotować bób klasyczną metodą w wodzie, aby zachować jego cenne właściwości oraz walory smakowe.

1. Najpierw opłucz bób pod bieżącą wodą.

2. Wlej wodę do garnka i ją zagotuj. Wody powinno być minimum 2 razy więcej niż ziarenek.

3. Wrzuć do naczynia warzywa. Od czasu do czasu je zamieszaj. Jeśli chcesz, aby bób zyskał intensywniejszy smak, wsyp 1 płaską łyżeczkę cukru (nie jest to jednak konieczne).

4. Czas gotowania warzywa dostosuj do jego wieku, pamiętając, że młody bób potrzebuje 5-7 minut w wodzie, a stary około 10-12 minut.

5. Dosyp szczyptę soli.

6. Po ugotowaniu przelej bób zimną wodą.

Z czym jeść bób – 4 pomysły

Ugotowany bób możesz zjeść jako samodzielną przekąskę zarówno ze skórką, jak i bez niej. Możesz też przyrządzić z niego wyśmienite dania obiadowe. Zobacz zatem, z czym jeść bób.

Bób z sosem maślanym

Ugotowane, obrane z łupinki ziarenka polej pysznym sosem maślanym. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut i wystarczy do polania dużej porcji bobu.

1. Rozgrzanie masła

Wrzuć masło na średnio nagrzaną patelnię.

2. Dodanie cebuli i czosnku

Dodaj cebulę oraz pokrojone w plastry ząbki czosnku.

3. Smażenie

Podsmażaj całość przez chwilę, aż do zeszklenia się cebuli.

4. Dodanie przypraw

Dodaj sól i koper.

5. Dodanie bobu

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wyłóż na ugotowany, obrany bób.

6. Mieszanie

Wymieszaj całość.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
4 obrane ząbki czosnku,
garść świeżego koperku,
mała cebula drobno posiekana,
4 łyżki masła, np. klarowanego Auchan,
1 łyżeczka soli.

Przygotowane w ten sposób warzywa możesz jeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Pysznie smakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami, ryżem Auchan, a nawet makaronem.

Zupa z bobem

Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.

1. Przygotowanie bobu

Ugotuj i obierz bób.

2. Przygotowanie ziemniaków

Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.

3. Podsmażanie

Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.

4. Dodanie czosnku

Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.

5. Przygotowanie bulionu

Wlej i zagotuj bulion.

6. Gotowanie

Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.

7. Dodanie bobu

Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.

8. Dodanie koperku i szczypiorku

Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.

9. Przygotowanie śmietany

Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.

10. Dodatki

Wrzuć ser feta do smaku.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
 

Zupa z bobem

Opublikowano 26.06.2023

Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.

1. Przygotowanie bobu

Ugotuj i obierz bób.

2. Przygotowanie ziemniaków

Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.

3. Podsmażanie

Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.

4. Dodanie czosnku

Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.

5. Przygotowanie bulionu

Wlej i zagotuj bulion.

6. Gotowanie

Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.

7. Dodanie bobu

Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.

8. Dodanie koperku i szczypiorku

Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.

9. Przygotowanie śmietany

Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.

10. Dodatki

Wrzuć ser feta do smaku.

Czas całkowity 35 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
około 2/3 szklanki bobu,
3 łyżki szczypiorku,
1/2 kg ziemniaków,
4 łyżki kopru,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
100 g śmietany (najlepiej śmietana 18%, ewentualnie 12%),
1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego,
około 100-200 g sera feta do smaku (ilość zależna od preferencji).
Składniki
4
około 2/3 szklanki bobu,
3 łyżki szczypiorku,
1/2 kg ziemniaków,
4 łyżki kopru,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
100 g śmietany (najlepiej śmietana 18%, ewentualnie 12%),
1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego,
około 100-200 g sera feta do smaku (ilość zależna od preferencji).

Masz ochotę na inną zupę ze świeżych warzyw? Zobacz artykuł: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

Kotlety z bobem

Bób to warzywo wszechstronne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Przygotujesz z niego nie tylko zupę, ale również główne danie. Co powiesz na kotleciki z bobem? To zdrowy i smakowity pomysł na sycący posiłek. Zobacz, jak go przygotować.

1. Przygotowanie ziemniaków

Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę.

2. Gotowanie bobu

Wrzuć bób do garnka z nieosoloną wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórek.

3. Łączenie składników

Rozgnieć ziarna widelcem. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj całość.

4. Dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, mąkę i starty żółty ser.

5. Dodanie jajka

Wbij 1 jajko.

6. Dodanie przypraw

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i ewentualne inne przyprawy do smaku.

7. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj ręką albo łyżką. Odstaw na 10 minut.

8. Formowanie

Po tym czasie zacznij wyrabiać z masy okrągłe, niewielkie kotlety.

9. Smażenie kotletów

Podsmażaj kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
 

Kotlety z bobem

Opublikowano 26.06.2023

Bób to warzywo wszechstronne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Przygotujesz z niego nie tylko zupę, ale również główne danie. Co powiesz na kotleciki z bobem? To zdrowy i smakowity pomysł na sycący posiłek. Zobacz, jak go przygotować.

1. Przygotowanie ziemniaków

Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę.

2. Gotowanie bobu

Wrzuć bób do garnka z nieosoloną wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórek.

3. Łączenie składników

Rozgnieć ziarna widelcem. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj całość.

4. Dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, mąkę i starty żółty ser.

5. Dodanie jajka

Wbij 1 jajko.

6. Dodanie przypraw

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i ewentualne inne przyprawy do smaku.

7. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj ręką albo łyżką. Odstaw na 10 minut.

8. Formowanie

Po tym czasie zacznij wyrabiać z masy okrągłe, niewielkie kotlety.

9. Smażenie kotletów

Podsmażaj kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
250 g bobu,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 surowe jajko,
30 g żółtego sera,
1 łyżka szczypiorku,
olej roślinny (ilość odpowiednia do smażenia),
przyprawy do smaku (słodka papryka, pieprz, sól, opcjonalnie również gotowa mieszanka przypraw).
Składniki
6
250 g bobu,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 surowe jajko,
30 g żółtego sera,
1 łyżka szczypiorku,
olej roślinny (ilość odpowiednia do smażenia),
przyprawy do smaku (słodka papryka, pieprz, sól, opcjonalnie również gotowa mieszanka przypraw).

Kotlety z bobem są już gotowe. Możesz je podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami, np. śmietaną, jogurtem naturalnym albo surówką. Smacznego!

Sałatka z bobem

Wiesz już, jak gotować bób i przyrządzić z niego danie obiadowe. Ale warzywo to doskonale sprawdzi się też jako przekąska w letni dzień. Masz ochotę na lekki i pożywny lunch lub kolację? Skosztuj sałatki z bobem, pomidorami, czarnymi oliwkami i jajkiem. Dowiedz się, jak krok po kroku ją przygotować.

1. Gotowanie bobu

Wrzuć oczyszczony bób do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Gotowanie jajek

Ugotuj jajka na twardo. W tym celu wlej zimną wodę do małego naczynia, włóż do środka jajka i postaw na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować, poczekaj 8 minut, a po tym czasie wyciągnij jajka z garnka i włóż do zimnej wody.

3. Przygotowanie jajek

Obierz jajka ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

4. Przygotowanie warzyw

Suszone pomidory i oliwki odsącz z zalewy, pokrój w piórka czerwoną cebulę i przetnij na pół umyte pomidory. Umyj, a następnie osusz sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki.

5. Połączenie składników

Umieść sałatę, pomidory suszone i koktajlowe, cebulę, bób i oliwki w salaterce.

6. Doprawianie

Polej danie oliwą i sokiem z cytryny. Wsyp szczyptę soli i pieprzu do smaku.

7. Mieszanie

Delikatnie wymieszaj całość.

8. Dodanie jajka

Na wierzchu ułóż kawałki jajka na twardo.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Sałatka z bobem

Opublikowano 26.06.2023

Wiesz już, jak gotować bób i przyrządzić z niego danie obiadowe. Ale warzywo to doskonale sprawdzi się też jako przekąska w letni dzień. Masz ochotę na lekki i pożywny lunch lub kolację? Skosztuj sałatki z bobem, pomidorami, czarnymi oliwkami i jajkiem. Dowiedz się, jak krok po kroku ją przygotować.

1. Gotowanie bobu

Wrzuć oczyszczony bób do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Gotowanie jajek

Ugotuj jajka na twardo. W tym celu wlej zimną wodę do małego naczynia, włóż do środka jajka i postaw na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować, poczekaj 8 minut, a po tym czasie wyciągnij jajka z garnka i włóż do zimnej wody.

3. Przygotowanie jajek

Obierz jajka ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

4. Przygotowanie warzyw

Suszone pomidory i oliwki odsącz z zalewy, pokrój w piórka czerwoną cebulę i przetnij na pół umyte pomidory. Umyj, a następnie osusz sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki.

5. Połączenie składników

Umieść sałatę, pomidory suszone i koktajlowe, cebulę, bób i oliwki w salaterce.

6. Doprawianie

Polej danie oliwą i sokiem z cytryny. Wsyp szczyptę soli i pieprzu do smaku.

7. Mieszanie

Delikatnie wymieszaj całość.

8. Dodanie jajka

Na wierzchu ułóż kawałki jajka na twardo.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
250 g ugotowanego, obranego bobu,
100 g czerwonej cebuli,
150 g pomidorków koktajlowych marki Pewni Dobrego,
50 g sałaty (dowolny rodzaj, w zależności od preferencji),
40 g suszonych pomidorów,
2 jajka,
50 czarnych oliwek marki Kciuk Auchan,
25 ml soku z cytryny,
20 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.
Składniki
4
250 g ugotowanego, obranego bobu,
100 g czerwonej cebuli,
150 g pomidorków koktajlowych marki Pewni Dobrego,
50 g sałaty (dowolny rodzaj, w zależności od preferencji),
40 g suszonych pomidorów,
2 jajka,
50 czarnych oliwek marki Kciuk Auchan,
25 ml soku z cytryny,
20 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.

Spróbuj pysznego i zdrowego bobu!

Masz ochotę na bób? Wartości odżywcze i wyśmienity smak sprawiają, że to warzywo w okresie letnim nie ma sobie równych! Jedz je jako przekąskę na lunch, śniadanie czy kolację, a także jako dodatek do dań obiadowych. W ofercie Auchan czekają na Ciebie składniki i akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować pyszne potrawy z bobem w roli głównej. Smacznego!