Aplikacja

Co skrywają w sobie jeżyny? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Jan
Przez Jan
Opublikowano 06.06.2024 8 minut czytania

Jeżyny to sezonowe owoce należące do grupy owoców jagodowych, które są prawdziwym superfoodem. Mają one dużo witamin w tym C i K oraz minerałów, a ich lekko kwaśny smak jest wyjątkowy i intensywny. Poznaj dania zawierające jeżyny, właściwości oraz wskazówki odnośnie do ich przechowywania. Przygotuj się na sezon pełen owoców!

Jeżyny – właściwości owoców

Codzienne jedzenie owoców jest bardzo ważne, ponieważ mają one wiele witamin i pomagają w ogólnym utrzymaniu zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Wprowadzenie do diety różnorodnych produktów pomoże Ci zadbać o dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych.

Niezwykle niedocenianymi owocami są jeżyny. Dzięki temu, że można je spożywać zarówno w wersji surowej, jak i w przetworach, mają one szerokie zastosowanie. Tym, co zasługuje jednak na szczególną uwagę, są właściwości jeżyn. Nazywa się je superfood, ponieważ charakteryzują się bogactwem witamin C, K i E oraz zawartością błonnika. Dodatkowo pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Dzięki temu organizm wolniej się starzeje.

Ponadto jeżyny wspierają zdrowe funkcjonowanie układu krążenia. Owoce te sprawdzą się dobrze również w przypadku osób przebywających na diecie redukcyjnej dzięki dużej zawartości błonnika. Co więcej – 100 g jeżyn zawiera jedynie 43 kalorie!

Zobacz także: Dziwne owoce egzotyczne – czego o nich nie wiesz?

Sok z jeżyn – właściwości i sposób przygotowania

W łatwy sposób możesz samodzielnie zrobić domowy sok z jeżyn, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. To wszystko za sprawą zawartości witaminy C i K.

Jak zrobić sok z jeżyn? Ugotuj owoce w dużym garnku z cukrem, wodą i dodatkiem soku z cytryny. Na koniec przecedź wszystko przez gęste sitko i przelej do butelek. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, pij świeży sok, który możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Jeśli jednak chcesz mieć możliwość zachowania go na dłużej, poddaj go delikatnej pasteryzacji.

Co można zrobić z jeżyn? Pomysły na wykorzystanie

Wiesz już, że podczas najbliższych zakupów powinieneś zaopatrzyć się w jeżyny. Co z nich zrobić, aby podkreślić ich walory smakowe? Zdecyduj się na zagotowanie owoców i przygotowanie przetworów, co da Ci możliwość szybkiego sięgnięcia po nie, gdy tylko najdzie Cię ochota. W surowej formie jeżyny mogą być używane w wypiekach, deserach oraz jako dodatek do śniadań na słodko, do których zaliczają się między inny owsianki, jogurty czy placki.

Jeżyny – przetwory domowe

Jeśli chcesz wykorzystać jeżyny w taki sposób, który pozwoli Ci przechować je przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie zrobienie z nich przetworów. Dżemy czy konfitury z jeżyn przygotowuje się bardzo podobnie do soków. Do ich wykonania wystarczą jedynie świeże owoce i cukier, a całość gotuje się do momentu, gdy owoce się rozpadną, a przetwory zgęstnieją. 

Sprawdź też: Owoce na nalewki – jakie wybrać?

Niezwykle proste jest również zrobienie kompotu z jeżyn. Napełnij słoje owocami, a następnie zalej je wrzącą wodą z cukrem. Szczelnie zakręć i pasteryzuj do 30 minut. W ten sposób przygotujesz zapasy na zimę czy niespodziewaną wizytę gości.

W jaki sposób przechowywać przetwory, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Poznaj przydatne wskazówki.

  • Do przetworów wybieraj dobrej jakości, świeże owoce, które zbierzesz z własnego ogrodu lub kupisz w sprawdzonym sklepie, takim jak Auchan.
  • Korzystaj wyłącznie ze słoików, które nie mają żadnych uszkodzeń czy zardzewiałych nakrętek.
  • Przygotowując przetwory na dłużej, konieczna jest ich pasteryzacja. Polega ona na wstawieniu słoików z zawartością w garnku, nalanie wody i zagotowanie jej. Po około 20 minutach należy wyciągnąć słoiki, dokręcić je i odwrócić do góry dnem na co najmniej 24 godziny.
  • Zanim schowasz słoiki, zadbaj o to, aby przetwory całkowicie wystygły.
  • Domowe przetwory powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, do którego nie dociera słońce. Idealne warunki panują więc w spiżarni czy piwnicy. Jeśli nie masz dostępu do takiego pomieszczenia, wybierz odpowiednio wentylowaną szafkę z dala od piekarnika.
  • Na każdym ze słoików napisz, z czego zostały zrobione przetwory oraz datę ich przygotowania.
  • Chociaż przetwory można przechowywać nawet kilka lat, im szybciej je zjesz, tym lepiej. Dobrze przeprowadzona pasteryzacja sprawia, że wyroby się nie psują, jednak z czasem mogą one tracić coraz więcej wartości odżywczych, a później także smakowych.

Zastanawiasz się, co można zrobić z jeżyn na szybko? Sprawdzą się one jako dodatek do śniadaniowych potraw. Wystarczy dodać surowe owoce w całości i połączyć je z ulubionymi płatkami, orzechami oraz nasionami. W ten sposób przygotujesz zdrowe i pożywne śniadanie.

Z jeżyn możesz zrobić też pyszne smoothie! Owoce te dobrze komponują się z bananem i mlekiem lub jogurtem. Jeśli chcesz, możesz dodać też do środka na przykład liście szpinaku. Aby wyregulować pracę jelit, dobrze jest wsypać również siemię lniane.

Przeczytaj również: Brzoskwinie – właściwości i wartości odżywcze. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce!

Podczas letnich upałów zwykle najlepiej sprawdza się lekkie jedzenie. Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać do tego jeżyny, dobrym pomysłem będzie sałatka owocowa. Połącz je z pokrojonymi w kostkę jabłkami, brzoskwiniami, winogronami, bananami i innymi ulubionymi owocami. Możesz dodać do tego również odrobinę jogurtu. Unikaj w takim daniu kiwi, ponieważ po kilku godzinach od przygotowania robi się ono gorzkie.

Przepis Auchan na…

sałatka owocowa

Przygotują sałatkę owocową i ciesz się zdrowym i smacznym posiłkiem.

Ciekawym pomysłem będzie także zrobienie wytrawnego dania z dodatkiem jeżyn. Może to być na przykład sałatka na bazie roszponki, do której wsypiesz jeszcze pokrojony ser kozi, orzechy włoskie i przyprawy. Jeżyny przełamią smak, dzięki czemu stworzysz wyjątkową potrawę.

Jeżyny pasują również do wypieków i deserów. Możesz je dodać do ciasta jogurtowego lub muffinek. Dzięki temu, że mają one nieco kwaśny smak, będą one stanowić ciekawe przełamanie dla słodkich wypieków. Dodaj je w całości do środka tuż przed włożeniem do piekarnika. W podobny sposób możesz dorzucić jeżyny do masy na placki przed smażeniem na patelni.

Prostym i smacznym pomysłem na podwieczorek będzie również galaretka z jeżynami. Rozpuść w wodzie gotową galaretkę w wybranym smaku, a gdy ostygnie, dodaj do niej owoce. Jeśli chcesz, możesz przyozdobić deser bitą śmietaną, którą wykonasz samodzielnie ze śmietany kremówki lub kupisz gotową.

Przeczytaj także: Co zrobić z arbuza? Poznaj garść orzeźwiających pomysłów

Jeżyny – jak je przechowywać?

Jeżyny są bardzo delikatnymi owocami, dlatego najlepiej zjadać je jak najszybciej po zebraniu lub przyniesieniu ze sklepu. Jak już wiesz, dobrym sposobem jest także zrobienie z nich domowych przetworów, takich jak sok czy dżem. Jeśli chcesz przetrzymać je na dłużej, masz kilka opcji do wyboru. Poznaj je i dowiedz się, jak nie popełniać błędów w ich przechowywaniu.

  • Myj owoce dopiero przed samym jedzeniem. Opłukanie ich wcześniej sprawi, że szybciej zaczną pleśnieć.
  • Nie przechowuj jeżyn na wierzchu. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że bardzo szybko zgniją.
  • Jeżyny możesz przechowywać w lodówce w opakowaniu z tworzywa sztucznego maksymalnie 4-5 dni. Musisz jednak kontrolować to, czy nie zaczynają się psuć.
  • Zrezygnuj z całkowicie hermetycznych pojemników. Mogą one doprowadzić do nadmiernej wilgoci i pleśnienia.
  • Unikaj przechowywania jeżyn z owocami, które wydzielają etylen, takimi jak jabłka czy banany. Może to bowiem przyspieszyć ich dojrzewanie.
  • Jeśli zobaczysz uszkodzone lub przejrzałe owoce, od razu pozbądź się ich z pojemnika, żeby zapobiec psuciu się innych jeżyn.
  • Aby móc cieszyć się jeżynami również poza sezonem, zdecyduj się na ich zamrożenie. Opłucz owoce, a następnie dokładnie je osusz. Suche jeżyny ułóż w pojedynczą warstwę na tacy i włóż do zamrażarki. Kiedy całkowicie zamarzną, możesz przesypać je do woreczków. Zjedz owoce w ciągu kilku miesięcy.
  • Ciekawą opcją jest również wysuszenie jeżyn. Rozłóż je na płasko, a później ustaw na piekarniku temperaturę 40°C. Na koniec dosuszaj w 60°C. Suszone jeżyny przechowuj w miejscu pozbawionym wilgoci. Możesz je dosypywać do owsianek, jogurtów lub zjadać samodzielnie.

Jeżyny w kuchni – co z nich zrobić?

Dlaczego warto jeść jeżyny? Witaminy C, K oraz E, błonnik, a także przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, metabolizm czy kości, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Te niepozorne owoce można spożywać samodzielnie, dodawać je do posiłków na słodko lub słono, do deserów albo przygotowywać z nich przetwory. Zblendowanie ich albo wysuszenie pozwoli Ci na kreatywne wykorzystanie jeżyny. Właściwości tego owocu sprawiają, że można ciekawie je łączyć z licznymi składnikami, aby tworzyć smaczne i zdrowe dania, które zachwycą całą rodzinę. Chcesz kupić świeże jeżyny? Odwiedź sklep internetowy Auchan i wrzuć je do koszyka online. Po opłaceniu swojego zamówienia wybierz dogodną opcję odbioru zakupów – możemy dostarczyć je do Twojego domu, jednak możesz zdecydować się również na odbiór zamówionych rzeczy w sklepie Auchan.

Jan
Napisane przez
Jan
Ekspert ds. marketingu i fan elektroniki. Interesuję się nowinkami technologicznymi. Dużo czasu spędzam, przeglądając fora i czytając najnowsze artykuły. Lubię odpoczywać w domu przed telewizorem, komputerem lub telefonem. Nigdzie nie ruszam się bez swojego powerbanka. Aktywnie śledzę media społecznościowe. Dzięki czemu często znam trendy, zanim pojawią się w tzw. mainstreamie. Poza tym śmiało mogę powiedzieć, że jestem domatorem i gadżeciarzem. Dobrze czuję się w kuchni, eksperymentując z różnymi przepisami. Szczególną frajdę sprawia mi gotowanie i jednoczesne testowanie najnowszych sprzętów.