Co to jest burrito i jakie są jego rodzaje?
Burrito to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni meksykańskiej, która podbija serca smakoszy na całym świecie. Danie zasługuje jednak na uwagę nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz również fascynującą historię. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj poradnik Auchan i sprawdź, co to jest burrito oraz jakie rodzaje tortilli wybrać, by przygotować tę smaczną postawę we własnym domu!
Co to jest burrito? Podstawy kuchni meksykańskiej!
Wśród specjałów kuchni meksykańskiej, ogromną popularnością na całym świecie cieszy się danie określane jako burrito. Co to takiego? Najprościej mówiąc, to potrawa, której głównym składnikiem jest mięsno-warzywny farsz zawinięty w chrupiącą tortillę. Danie, choć wygląda bardzo efektownie, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Zawiera również mnóstwo zdrowych składników, które są źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Nic więc dziwnego, że potrawa zyskała sympatię osób na całym świecie, doczekując się przy tym wielu odmian.
Tradycyjne meksykańskie burrito przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Podstawę farszu stanowi chude mięso drobiowe, drobno zmielone i podsmażone na patelni z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, czerwonej fasoli oraz salsy pomidorowej. Dziś, coraz częściej można jednak spotkać wersje z dodatkiem sera cheddar, sosu guacamole, najróżniejszych warzyw i przypraw. To z kolei sprawia, że potrawę łatwo dopasować do indywidualnych upodobań smakowych. Aromatyczny farsz zawija się tuż przed podaniem w grillowaną tortillę.
Krótka historia burrito
Przepis na tradycyjne meksykańskie burrito został opracowany ponad 100 lat temu. Za twórcę potrawy uważa się Juana Mendeza – sklepikarza z meksykańskiego miasteczka Juarez. By zdobyć więcej klientów, jeździł na osiołku, sprzedając tacos zawinięte w duże, pszenne tortille. Potrawa szybko zyskała popularność, a mieszkańcy zaczęli określać ją jako „comida de burrito”, co oznaczało „jedzenie z osiołka”.
Istnieje również teoria, że potrawę wymyślili uliczni sprzedawcy z Sonory (północno-zachodniego regionu Meksyku), którzy sprzedawali podróżnym udającym się do Stanów Zjednoczonych mięsno-warzywny farsz zawinięty w tortillę. Danie przygotowane w tej formie było bardzo sycące i poręczne – można było łatwo spożyć je podczas podróży. Ponieważ wędrowcy do transportu używali głównie osiołków, zaczęto je określać jako burrito (hiszp. osiołek).
Przeczytaj także: Jak kuchnia meksykańska podbija serca smakoszy na całym świecie?
Różne twarze burrito – poznaj jego rodzaje
Teraz gdy już wiesz, co to jest burrito i skąd się wzięła ta pyszna potrawa, warto poświęcić nieco uwagi jej najważniejszym odmianom. A tych, jest naprawdę sporo. W samym Meksyku można spotkać co najmniej kilkanaście jej wariantów. Tym, co je łączy, jest wyjątkowa mieszanka aromatów, kolorów i dobrej jakości składników. Chcesz dowiedzieć się więcej? Nie czekaj i już teraz poznaj najpopularniejsze wersje burrito w tortilli!
Burrito tradycyjne – klasyka z Meksyku
Głównym składnikiem meksykańskiego burrito jest farsz przygotowany z mięsa mielonego i czerwonej fasoli, zawinięty w pszenną tortillę. Swój smak zawdzięcza ona wielu aromatycznym przyprawom, takim jak oregano, cząber, cebula, tymianek oraz chili. Salsa pomidorowa to kolejny popularny składnik tradycyjnej wersji burrito. Co to takiego? Najprościej mówiąc to sos przygotowany z pomidorów i papryki, z dodatkiem czosnku, octu spirytusowego oraz różnego rodzaju przypraw. Możesz ją jednak zastąpić klasycznym przecierem pomidorowym lub aromatycznym sosem Antica Cantina.
chili con carne
Spróbuj meksykańskiego dania pełnego świeżych warzyw i aromatycznych dodatków. Dowiedz się więcej i przygotuj to pyszne danie!
Burrito Tex-Mex – amerykańska interpretacja
Dużą popularnością na świecie cieszy się również tzw. Tex-Mex Burrito. Co to takiego? Danie stanowi rozbudowany wariant wersji opisanej powyżej. Do farszu oprócz mielonego mięsa i fasoli, dodaje się również ryż, kukurydzę, ser oraz świeżą sałatę i pomidory. Dzięki tym dodatkom danie zyskuje bardziej wyszukany smak i jest niezwykle sycące. Jeśli chcesz je przygotować samodzielnie we własnym domu, możesz sięgnąć po mieszankę warzyw na patelnię po meksykańsku marki Pinguin dostępną w sklepach Auchan.
Burro Percherón – duża wersja
Teraz coś dla osób z naprawdę dużym apetytem. Burrito Percherón to sporych rozmiarów danie, które składa się z grillowanego mięsa, fasoli, kukurydzy, pomidorów oraz awokado. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ono dodatkowi sera z owczego mleka.
Burrito na śniadanie – energetyczny start dnia
Śniadaniowa wersja burrito to potrawa, która przypadnie do gustu tym osobom lubiącym zacząć dzień od pożywnego i zdrowego posiłku. Często przyrządza się ją z dodatkiem smażonego jajka oraz świeżych warzyw. Jeśli dbasz o linię, do przygotowania śniadaniowego burrito możesz wykorzystać wieloziarnistą lub orkiszową tortillę, którą znajdziesz w ofercie Auchan.
Burrito bowl
Warto wiedzieć, że meksykańskie burrito można przygotować także bez konieczności sięgania po tortillę. Tzw. burrito bowl to danie serwowane na talerzu. Jego głównym składnikiem, oprócz potrawki z mięsa i warzyw jest gotowany ryż, który przed podaniem warto krótko podsmażyć na patelni z dodatkiem mieszanki meksykańskich przypraw.
Burrito wegetariańskie i wegańskie – dla poszukujących roślinnych opcji
Najpopularniejszą potrawą kuchni meksykańskiej mogą cieszyć się także osoby na diecie bezmięsnej. Co dodać do burrito, aby uzyskać wegańską wersję dania? Przede wszystkim ulubione warzywa, a także fasolę i tofu, które będą stanowić doskonałe źródło białka. By danie obfitowało w zdrowe tłuszcze, możesz posmarować tortillę pastą guacamole. Całość warto doprawić jeszcze uprażonymi na patelni ziarnami sezamu.
guacamole
Spróbuj meksykańskiej przystawki pełnej świeżego awokado i aromatycznych dodatków. Dowiedz się więcej i przygotuj pyszne guacamole!
Jak zrobić idealne burrito w domu? Porady i triki
Chcesz przygotować meksykańskie burrito we własnym domu? Mamy dobrą wiadomość – przepis na to danie jest bardzo prosty, a jego przyrządzenie nie sprawi Ci większego problemu. Zacznij od wybrania odpowiednich składników. Do farszu warto dodać zarówno świeże warzywa, jak i te mrożone. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą opcję, sięgnij po mieszankę warzyw meksykańskich marki Auchan. W jej składzie znajdziesz między innymi groszek cukrowy, kukurydzę, czerwoną paprykę i fasolkę szparagową.
By przygotować burrito, możesz też użyć różnych rodzajów tortilli. Jeśli chcesz uzyskać klasyczną wersję dania, wybierz tę pszenną i krótko podgrzewaj ją w piekarniku z włączoną funkcją grill. By z kolei przyrządzić dietetyczną wersję dania, zdecyduj się na tortillę z mąki wieloziarnistej.
Burrito na świecie – jak smakuje w różnych krajach?
Burrito zyskało popularność na całym świecie, doczekując się przy tym wielu oryginalnych odmian. Jeśli zatem chcesz przekonać się, z jakimi dodatkami tę potrawę serwuje się w różnych zakątkach globu, koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika.
California Burrito
Kalifornijska wersja burrito przypadnie natomiast do gustu miłośnikom fast foodów. Składnikiem farszu są bowiem frytki polane pomidorową salsą. W tej wersji dania nie zabrakło jednak kilku zdrowych dodatków, takich jak grillowane mięso czy sos guacamole.
Dorado Style
Dorado Style Burrito to potrawa, której korzenie wywodzą się z San Francisco. Jej wyróżnikiem, jest chrupiąca tortilla, którą razem z zawiniętym w nią farszem podsmaża się przez chwilę na rozgrzanej patelni. Dzięki temu staje się ona niezwykle chrupiąca.
Mission Burrito
Wersja mission to coś dla tych, którzy nie lubią kompromisów. Do przygotowania takiego burrito wykorzystuje się mnóstwo składników. Wśród nich nie brakuje świeżych warzyw, ryżu, grillowanego mięsa oraz oryginalnych sosów o łagodnym i ostrym smaku.
Korean Burrito
Na koniec coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Korean Burrito to potrawa, w której pierwsze skrzypce grają takie specjały, jak wołowina marynowana w sosie imbirowym, ryż jaśminowy oraz kimchi.
Wet Burrito
Co dodać do burrito w tortilli, by danie wręcz rozpływał się w ustach? Odpowiedź jest prosta – mnóstwo różnych sosów. To właśnie stanowi główny wyróżnik popularnej w Stanach Zjednoczonych wersji wet burrito.
Burrito w tortilli – więcej niż tylko danie fast food
Burrito to pyszne i sycące danie, będące symbolem kuchni meksykańskiej. Swój oryginalny smak zawdzięcza wielu wysokiej jakości składnikom oraz przyprawom, które nadają mu wyjątkowy charakter. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika, wiesz już, co to jest burrito oraz w jakich wariantach możesz spotkać tę potrawę. Jeśli natomiast zechcesz przygotować ją we własnym domu, zajrzyj do sklepów sieci Auchan. Znajdziesz tam mnóstwo produktów, za pomocą których w kilka chwil przygotujesz wyśmienite dania kuchni meksykańskiej!