Co zamiast papieru do pieczenia? 7 praktycznych alternatyw
Jednym z akcesoriów, które bardzo przydaje się w kuchni, jest papier do pieczenia. Czasem się zdarza, że podczas przygotowywania dania okazuje się, że papier się skończył. Na szczęście nic straconego! Sprawdź, co zamiast papieru do pieczenia będzie idealnym zastępstwem i w jaki inny sposób możesz przygotowywać potrawy w piekarniku!
Spis treści:
- Czy papier do pieczenia jest niezbędny?
- Co zamiast papieru do pieczenia? Maty silikonowe!
- Czy można użyć folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia? Oczywiście!
- Szklane i ceramiczne naczynie do pieczenia – alternatywa dla papieru do pieczenia
- Co zamiast pergaminu do pieczenia?
- Olej i tłuszcz do smarowania blachy
- Czym można zastąpić papier do pieczenia?
- Sprawdź wszystkie zamienniki papieru do pieczenia i wybierz ulubioną alternatywę
Czy papier do pieczenia jest niezbędny?
Papier do pieczenia to zdecydowanie jeden z najczęściej stosowanych przyborów podczas przygotowywania wypieków. Chociaż przeważnie jest wybierany do wyrobu słodkości, doskonale sprawdza się również przy daniach wytrawnych. Papier do pieczenia można stosować w temperaturach nawet do 250°C. Dzięki temu jest to uniwersalne akcesorium, które użyjesz przy pieczeniu wielu potraw.
Papier do pieczenia posiada mnóstwo różnych walorów użytkowych – dzięki pokryciu specjalną powłoką nie przywiera do brytfanny ani innych naczyń, jak i pieczonych dań czy wypieków. Wśród wielu zalet papieru do pieczenia można wyróżnić przede wszystkim bezwonność, brak chłonięcia zapachów, a także nienasiąkanie płynami. Papier do pieczenia dostępny jest zarówno w arkuszach dopasowanych do kształtu okrągłych tortownic dostępnych na rynku jak i w rolce, co sprawdza się przy niestandardowych naczyniach. W sprzedaży dostępne są również specjalne maty silikonowe, które możesz wykorzystywać wielokrotnie. Duży wybór papierów do pieczenia znajdziesz w ofercie zakupów online Auchan oraz w sklepach stacjonarnych.
Papier do pieczenia możesz wykorzystać także jako akcesorium do pieczenia ryb, grillowania, a także dekorowania ciast. Z powodzeniem możesz wykonać z niego rękaw cukierniczy. Papier do pieczenia da się również wykorzystać do rozdzielania porcji przeznaczonych do zamrażania.
Niekiedy jednak zdarza się, że tego przydatnego akcesorium zabraknie w gospodarstwie domowym. Co, zamiast papieru do pieczenia zastosować? Jaki zamiennik papieru do pieczenia będzie równie funkcjonalny?
Zobacz także: 5 pomysłów na kolacje na ciepło
Co zamiast papieru do pieczenia? Maty silikonowe!
Zastanawiasz się czy można zastąpić papier do pieczenia? Tak, w dodatku jest na to kilka sposobów. Niektóre z nich, na przykład maty silikonowe sprzyjają również rozwiązaniom ekologicznym. To produkty wielorazowego użytku, które możesz zastosować do każdej formy lub brytfanny, bez względu na jej kształt czy wymiary. Taki produkt ma też wielorakie zastosowanie. Mata silikonowa może służyć jako zamiennik papieru do pieczenia, ale może też być podkładką do wyrabiania ciasta czy zwijania rolad.
Podobnie jak papier, mata silikonowa ochroni wypiek przed przypaleniem się czy przywieraniem do formy. Jest odporna na temperaturę do 200°C, często też ma wyznaczone różne podziałki, pomocne na przykład przy pieczeniu pizzy. Ogromną zaletą maty silikonowej jako zamiennika papieru do pieczenia jest również doskonałe przewodzenie ciepła. Wszelkie potrawy, jak i ciasta wyrosną równomiernie i szybko. Maty również nie trzeba smarować tłuszczem. Ponadto jest to ekologiczne rozwiązanie, które sprzyja ograniczeniu powstających odpadów. Matę silikonową bardzo łatwo utrzymać w czystości.
Czy można użyć folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia? Oczywiście!
Wiele osób w sytuacji, gdy zabraknie akcesoriów do pieczenia, zastanawia się, czy można użyć folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia. Oczywiście, że tak. Może być także wykorzystana na kilka innych sposobów, w czym staje się praktyczniejszym rozwiązaniem niż papier.
Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia doskonale sprawdza się w przypadku przygotowania mięs, a także grillowanych warzyw. Oczywiście z jej pomocą można także przygotować smakowite wypieki na słodko. Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu folii w brytfannie, aby zapobiec przywieraniu. Folia aluminiowa zawsze z jednej strony jest błyszcząca, a z drugiej matowa. Wykładając naczynie, w którym będziesz piekł, pamiętaj, aby lśniąca część folii znajdowała się zawsze od wewnętrznej strony, czyli od strony dania. Powłoka matowa natomiast powinna znajdować się na zewnątrz i dotykać brytfanny lub naczynia. Dzięki temu akcesorium nie będzie przylegało do potrawy lub wypieku, a ponadto znacznie dłużej zachowa ciepło. Szybciej też przebiegnie proces pieczenia.
Ponadto, dzięki folii aluminiowej możesz jednocześnie w jednej brytfannie upiec różne produkty bez konieczności łączenia ich. Z folii, możesz złożyć kieszonki, w których następnie umieścisz produkty do upieczenia. Aby utworzyć taką kieszonkę, złóż folię na pół i pamiętaj, aby zagiąć oba brzegi.
Podczas wyboru folii aluminiowej zwróć uwagę na jakość produktu, a szczególnie jego grubość. Grubszą folię będzie Ci o wiele łatwiej formować i układać w naczyniu. Lepiej też zabezpieczy poszczególne potrawy. Cieńsze folie często ulegają przerwaniu.
Przeczytaj również: Jak odgrzać pizzę? Praktyczne porady
Szklane i ceramiczne naczynie do pieczenia – alternatywa dla papieru do pieczenia
Zastanawiając się nad zamiennikiem papieru do pieczenia, możesz po prostu wybrać ceramiczne lub szklane naczynie do pieczenia. Wykonane ze szkła naczynia żaroodporne mają zarówno owalne, jak i prostokątne kształty i są dostępne w różnych rozmiarach. W takim rodzaju pojemnika możesz piec nawet do 300°C, a dzięki zastosowaniu szklanej przykrywki temperatura w naczyniu będzie rozchodzić się równomiernie. Dzięki transparentności materiału podczas przyrządzania dania możesz kontrolować stan wypieczenia spodu i boków ryb czy mięsa.
Z kolei ceramiczne naczynia żaroodporne doskonale sprawdzą się podczas zapiekaniamakaronów czy warzyw, w temperaturze do około 280°C. Najczęściej możesz spotkać się z naczyniami prostokątnymi, w białym kolorze.
Jednak pamiętaj, że przed użyciem ceramicznych i szklanych naczyń do pieczenia należy je odpowiednio natłuścić i nawilżyć. Dopiero później możesz włożyć do nich potrawę, która ma być upieczona. Ogromną zaletą ceramicznych i szklanych naczyń jest również szeroki wybór ich kształtu, a także wzoru. Przygotowaną potrawę od razu po wyjęciu z piekarnika możesz też podać na stół bez potrzeby przekładania na półmisek.
Co zamiast pergaminu do pieczenia?
Dobrym zamiennikiem papieru do pieczenia jest również pergamin. Choć niektórzy stosują te dwa pojęcia jako zamienne, w rzeczywistości pergamin i papier do pieczenia to różne produkty. Pergamin jest jednym z rodzajów papieru, który wyprodukowany jest z celulozy oraz pokryty warstwą specjalnego silikonu. Dzięki temu podczas pieczenia nie przywiera i jest odporny na wysokie temperatury. Podobnie jak papier do pieczenia, może służyć do wypieku ciast i ciasteczek, a także pieczenia potraw wytrawnych, ryżu czy warzyw. Może być również używany do przechowywania żywności.
Pergamin jest nieco bardziej ekologiczną alternatywą dla papieru do pieczenia. Najczęściej występuje w gotowych, niewielkich arkuszach np. w rozmiarze 42×42 cm. Nie musisz się więc przejmować docinaniem go do formy.
Sprawdź też: Co zrobić z ziemniaków? 12 kulinarnych inspiracji od Auchan
Olej i tłuszcz do smarowania blachy
Zastanawiając się, co użyć zamiast papieru do pieczenia, możesz także zastosować olej lub inny rodzaj tłuszczu. Tak wysmarowana blacha zapobiegnie przywieraniu potrawy, a także wpływa na jej smak. Na ten aspekt warto więc zwrócić szczególną uwagę i dobrać odpowiedni rodzaj natłuszczenia do przygotowywanego dania.
Przykładowo, jeżeli masz zamiar upiec mięso, możesz taką brytfannę posmarować smalcem. Masło doskonale sprawdzi się do słodkich wypieków. Możesz też postawić na mniej powszechnie stosowane tłuszcze. Doskonałym wyborem może być olej kokosowy, który świetnie podkreśli smak ryb, a także przygotowywanych warzyw czy słodkich wypieków.
Czym można zastąpić papier do pieczenia?
Dla wielu osób pieczenie jest alternatywą, która pozwala przygotować potrawę bez dodatku tłuszczu. Czy jest taka możliwość w sytuacji, gdy nie posiadasz ani papieru do pieczenia, ani folii aluminiowej? W temperaturze do 260°C w piekarniku możesz upiec dowolną potrawę na specjalnych tackach pokrytych powłoką teflonową. Wykorzystasz się również podczas wiosennego grilla ze znajomymi.
Zaletą takiego rozwiązania jest z pewnością fakt, że potrawy nie będą przylegały i dobrze się upieką. Tacki są również łatwe w utrzymaniu czystości. Niestety za pomocą tacek teflonowych nie będziesz w stanie upiec ciasta o rzadkiej konsystencji, która wymaga szczelnej formy.
Zobacz także: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce
Sprawdź wszystkie zamienniki papieru do pieczenia i wybierz ulubioną alternatywę
Okazuje się, że istnieje wiele sposobów na to, aby zastąpić popularny papier do pieczenia. W codziennych zmaganiach kulinarnych eksperymentuj i wykorzystuj powyższe propozycje, aby wybrać najwygodniejszą i najlepszą propozycję dla siebie. Większość z nich znajdziesz w ofercie Auchan. Być może okaże się, że któraś z zaproponowanych alternatyw będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla Twoich ulubionych potraw i wypieków!