Aplikacja
Zelatyna

Co zamiast żelatyny sprawdzi się w kuchni? 8 pomysłów

Opublikowano 23.11.2023 - 7 minut czytania

Żelatyna to jeden z podstawowych składników galaretek, dżemów czy kremów do przekładania ciast. Nie zawsze jednak musisz jej używać. W Auchan znajdziesz produkty o właściwościach żelujących, także pochodzenia roślinnego, które mogą ją z powodzeniem zastąpić. Sprawdź, co zamiast żelatyny lepiej sprawdzi się w kuchni!

Czym jest żelatyna i jakie są jej najważniejsze właściwości?

Żelatyna składa się w zdecydowanej większości z białka fibrynowego nazywanego kolagenem. Wyróżnia się właściwościami żelującymi – po rozpuszczeniu w wodzie tworzy gęsty roztwór o galaretowatej strukturze. Z tego względu jest ona powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji galaretek, dżemów, musów owocowych czy kremów do ciast. Producenci często wykorzystują żelatynę także w wyrobach wędliniarskich i w nabiale. Tam jednak zwykle pełni ona funkcję zagęstnika czy stabilizatora.

Jej właściwości znajdują również zastosowanie w produkcji leków kapsułkowych, a także przemyśle kosmetycznym. Hydrolizat żelatynowy jest składnikiem kremów, masek czy odżywek – szczególnie o właściwościach nawilżających i ujędrniających.

Żelatyna to substancja, która w naturalnej postaci nie występuje w przyrodzie. Jest pozyskiwana w wyniku procesów produkcyjnych, podczas których wykorzystuje się białko zwierzęce, stanowiące produkt uboczny uboju. Właśnie dlatego z jej spożycia rezygnują osoby, które starają się ograniczyć udział produktów odzwierzęcych w diecie.

Zamienniki żelatyny – dlaczego warto z nich skorzystać?

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych deserów. Co, zamiast żelatyny możesz wypróbować w kuchni? Rozwój technologii żywności sprawia, że w sklepach znajdziesz wiele produktów, które mają podobne właściwości. Pozwalają nadać daniom charakterystyczną galaretowatą konsystencję, a zarazem zwiększyć ich gęstość. Zamienniki żelatyny sprawdzają się podczas przygotowywania owocowych przetworów, a także zup kremów czy sosów.

Zobacz także: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce

Co Zamiast Zelatyny

Co zamiast żelatyny sprawdzi się najlepiej? Poznaj najpopularniejsze zamienniki żelatyny dla wegan!

Żelatynę w kuchni z powodzeniem mogą zastąpić substancje zaliczane do grupy hydrokoloidów. Po rozpuszczeniu w wodzie tworzą wiązania, co pozwala uzyskać lepkie i gęste roztwory. Różnią się one jednak mocą żelowania. Właśnie dlatego niektóre nadają się bardziej do przygotowywania galaretek czy żelek, a inne do zagęszczania sosów. Zastanawiasz się, co będzie wartościowym zamiennikiem żelatyny dla wegan? Poniżej przedstawiamy listę 5 produktów dostępnych w sklepach Auchan.

Agar

Agar to jeden z roślinnych zamienników żelatyny. Składa się w większości z cukrów prostych, które są pozyskiwane z alg morskich z rodziny krasnorostów. Po rozpuszczeniu w wodzie szybko zastyga i tworzy galaretowaty roztwór. Ze względu na takie właściwości wykorzystuje się go do produkcji galaretek czy żelek dla wegan. Agar jest bezbarwny oraz pozbawiony smaku i zapachu. Jeśli zatem zastanawiasz się, czym zastąpić żelatynę, by nie wpłynąć na naturalny aromat potrawy, będzie to dobry wybór.

Agar zaczyna tężeć już w temperaturze 42–430C, więc deseru przygotowanego przy jego udziale nie trzeba wstawiać do lodówki. W sklepach ze zdrową żywnością ten produkt roślinny dostępny jest zazwyczaj w formie kostek lub proszku. Przed zakupem zwróć uwagę, jaki rodzaj alg został wykorzystany do jego wytworzenia. Wpływa to bowiem na jego rozpuszczalność oraz siłę żelowania. W supermarketach Auchan znajdziesz z kolei galaretki z agarem. Nie zawierają one substancji pochodzenia zwierzęcego, dlatego mogą po nie sięgnąć także weganie.

Co Zamiast Zelatyny Do Smietany

Guma guar

Czym można zastąpić żelatynę oprócz agaru? Między innymi gumą guar. Jest to substancja o właściwościach zagęszczających i stabilizujących. Często używa się jej podczas produkcji żywności. Do produkcji wykorzystuje się nasiona guaru – rośliny porastającej piaszczyste zbocza Indii i Pakistanu. Guma guar, podobnie zresztą jak błonnik, nie ulega wchłanianiu w jelitach. Sprawdzi się zatem w diecie osób dbających o linię.

To jednak nie wszystkie jej zalety. Dobrze rozpuszcza się w roztworach o szerokim zakresie pH – także tych bardzo kwaśnych. Możesz jej zatem użyć do przygotowywania kisieli i galaretek na bazie soków owocowych. Guma guar to także produkt bezglutenowy. Mogą więc z niej korzystać osoby z alergią na gluten.

Zobacz także: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu

Czym Mozna Zastapic Zelatyne

Tapioka

Tapioka to kolejny wegański zamiennik żelatyny. Produkuje się ją z bulw manioku – rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. W sklepach sieci Auchan znajdziesz ją w formie mączki lub perełek, w dziale produktów białkowych przeznaczonych dla sportowców. Tapiokę możesz włączyć do diety również z uwagi na jej prozdrowotne właściwości. Stanowi bowiem źródło witamin z grupy B i PP, a także składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu czy wapnia.

Jak wykorzystać tapiokę w kuchni? Na przykład podczas przygotowywania kisieli, puddingów czy leguminy. Możesz dosypać ją także do zupy czy sosu, by zwiększyć ich gęstość i nadać im kremową strukturę. Sprawdzi się także podczas wypieku ciast, gdy szukasz czegoś, co zastąpi skrobię ziemniaczaną.

Czym Zastapic Zelatyne W Domu

Pektyna

Co, zamiast żelatyny możesz dodać do domowych przetworów, aby dżemy, konfitury czy marmolady nie straciły smaku i właściwości? Wypróbuj pektynę. Jest to cukier pochodzenia roślinnego, który stanowi mieszaninę polisacharydów o właściwościach żelujących. Po zmieszaniu z wodą tworzy galaretowatą strukturę, pozbawioną smaku i aromatu. Do jej produkcji wykorzystuje się głównie skórki i wytłoki owoców, a także buraki cukrowe czy łupiny sojowe.

Pektynę zalicza się do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Oznacza to, że ma podobne do niego właściwości. Świetnie wiąże cholesterol i tłuszcze, co ogranicza ich wchłanianie w jelicie cienkim. Jeśli będziesz ją regularnie spożywać, możesz zapobiec wahaniom cukru we krwi.

Zamiennik Zelatyny

Skrobia ziemniaczana

Chcesz wiedzieć, czym zastąpić żelatynę w domu, by było to uniwersalne rozwiązanie? Skrobi ziemniaczanej użyjesz zarówno do dań wytrawnych, takich jak sosy czy zupy, jak i słodkich deserów. Ma bowiem neutralny smak i zapach. Jest również produktem całkowicie wegańskim – wytwarza się ją z soku pozyskiwanego z bulwy ziemniaka. Warto jednak pamiętać, że w jej składzie dominują węglowodany, które w procesach trawienia przekształcają się w glukozę. Z tego względu ze stosowania skrobi ziemniaczanej powinny zrezygnować osoby cierpiące na cukrzycę.

Przeczytaj również: Obierki z ziemniaków – jak je wykorzystać? 9 pomysłów

Zamienniki Zelatyny Dla Wegan

Wegańskie zamienniki żelatyny – co jeszcze warto wybrać?

Gdy szukasz pomysłu na to, czym można zastąpić żelatynę, sprawdź produkty dostępne w sklepach Auchan. Guma arabska, określana również mianem akacjowej, to kolejny zamiennik. Pozyskuje się ją głównie z gałęzi drzewa akacjowego, rosnącego w środkowej Afryce, Australii i Indiach. W wersji spożywczej występuje w postaci bursztynowych granulek. Warto po nią sięgnąć ze względu na właściwości zdrowotne. Jest bowiem prebiotykiem, który sprzyja rozwojowi mikrobioty jelitowej.

Czym zastąpić żelatynę w napojach i deserach? Możesz wypróbować kleik z nasion chia lub siemienia lnianego. Wystarczy, że zalejesz je ciepłą wodą. Tego typu zamienniki żelatyny są bardzo zdrowe. Zarówno nasiona chia, jak i siemię lniane zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego. Jeśli szukasz takich produktów, koniecznie zajrzyj do sklepów sieci Auchan, gdzie znajdziesz szeroki wybór pestek i nasion, także tych pochodzących z upraw ekologicznych.

Sprawdź też: Jak nie marnować jedzenia? 8 porad

Weganski Zamiennik Zelatyny

Co zamiast żelatyny do śmietany?

Amatorzy domowych wypieków często dodają żelatynę do bitej śmietany. Dzięki temu gotowy krem zyskuje sztywną i zwartą konsystencję. Za sprawą rozwoju technologii żywności podobny efekt uzyskasz dzięki całkowicie wegańskim produktom.

Zatem co zamiast żelatyny sprawdzi się do śmietany? Dodaj gotowe fixy, które w swoim składzie zawierają modyfikowaną skrobię ziemniaczaną. Pod wpływem miksowania łączy się ona z cząsteczkami wody. Dzięki temu ubita śmietana nie opada. Niektóre z takich fixów możesz wykorzystać do przygotowania deseru w wersji wegańskiej. Wystarczy, że podaną w przepisie śmietankę zastąpisz wodą lub napojem roślinnym.

Wiesz już, czym zastąpić żelatynę w domu. Jeśli nadal szukasz inspiracji i porad kulinarnych, zapoznaj się z innymi wpisami na blogu Auchan. Znajdziesz wiele praktycznych wskazówek, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!