Aplikacja

Co zrobić z ananasa? Inspiracje od Auchan

Opublikowano 17.02.2024 - 7 minut czytania

Jesteś otwarty na nowe smaki i kulinarne połączenia? Dowiedz się co zrobić z ananasa. To niezwykle smaczny egzotyczny owoc, który w swoim miąższu skrywa wiele wartości odżywczych. Dlatego też warto wzbogacić nim smak swoich dań. Sprawdź pomysły Auchan na wykorzystanie tego owocu w kuchni!

Ananas – wartości odżywcze tropikalnego przysmaku

Ananas to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Ma bardzo długą i ciekawą historię, bowiem jego uprawą zajmowali się już rdzenni Indianie żyjący tysiące lat temu na ówczesnych terenach. Owoc za sprawą swojej słodyczy zdobył popularność również na Karaibach i właśnie tam odkrył go znany podróżnik Krzysztof Kolumb. Wraz ze swoją załogą zabrał dorodne owoce na hiszpański dwór księcia Ferdynanda. Od tamtej pory Europejczycy zaczęli zajadać się tymi egzotycznymi przysmakami, które z biegiem czasu dotarły również do Ameryki Północnej i Australii.

Za co ceniony jest ananas? Wartości odżywcze, słodki smak i intensywny tropikalny aromat – to jego główne zalety. Ten owoc jest prawdziwą bombą witaminową. Znajduje się w nim wiele wartościowych składników, jak na przykład bromelaina, która jest pomocna przy problemach z trawieniem, a także poprawia koloryt skóry. Mimo swojego słodkiego smaku ananas nie jest kaloryczny. Dwa plastry świeżego owocu o wadze około 200 g to zaledwie 80-100 kcal.

Przeczytaj także: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?

Jak przechowywać ananasa? Wskazówki od Auchan

Jak już wspomnieliśmy, ananas występuje w formie świeżej i przetworzonej. Kupiłeś w sklepie owoc z dorodnym pióropuszem i nie wiesz, jak go obrać? Oto przydatne wskazówki od Auchan.

Jak obrać ananasa świeżego?

Obieranie świeżego ananasa wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, że wyposażysz się w dwa elementy: nóż i deskę do krojenia. Nie musisz myć owocu przed obraniem, ponieważ ściągasz w całości jego zewnętrzną warstwę.

Krok 1. Postaw ananasa na desce, odetnij jego spód, a następnie zieloną część, czyli tak zwany pióropusz.

Krok 2. Przesuwając nóż z góry na dół, odcinaj skórkę dookoła ananasa, pozbywając się również zdrewniałych i ciemnych części.

Krok 3. Przetnij pionowo ananasa na kilka równych części i z każdej z nich wytnij twardy rdzeń.

Krok 4. Pozostałe części poprzecinaj na mniejsze plasterki.

Po czym poznać, że w sklepie masz do czynienia z dojrzałym i świeżym owocem? Powinien mieć on słodki zapach wyczuwalny u nasady. Cechą charakterystyczną jest również złocisto-żółta skorupka i zielone liście. Możesz też lekko nacisnąć skórkę ananasa. Jeśli miąższ jest miękki w dotyku, to oznacza, że ananas jest idealny do spożycia.

Przeczytaj także: Brzoskwinie – właściwości i wartości odżywcze. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce!

Jak przechowywać ananasa?

Kolejną kwestią jest odpowiedź na pytanie, jak przechowywać ananasa. Pokrojony owoc możesz zamrozić w woreczkach bądź pojemnikach, a następnie wykorzystać do przygotowania smoothie i innych słodkich deserów. Jego przydatność do spożycia, jeśli będzie zamrożony, wynosi 6 miesięcy.

Świeżego ananasa należy przechowywać w pozycji stojącej w suchym, chłodnym miejscu, z daleka od światła. Jeśli owoc będzie obrany i pokrojony, najlepiej umieścić go w szczelnie zamkniętym pojemniku i trzymać w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Podobnie sprawa ma się z ananasem z puszki. Należy go zjeść maksymalnie w przeciągu dwóch dni po otwarciu i przez cały ten okres trzymać w niskiej temperaturze. Najlepiej przelać owoc wraz z sokiem do pojemnika. W ten sposób unikniesz metalicznego posmaku, jaki może powstać podczas przechowywania go bezpośrednio w otwartej puszce.

Co zrobić z ananasa? Inspiracje kulinarne od Auchan

Co można zrobić z ananasa? Owoc jest przepyszny, nawet gdy jesz go jako samodzielną przekąskę. Przykładem tego jest BioLife BIO Ananas suszony krążki dostępny w Auchan – idealny do bezpośredniego spożycia. A jeśli szukasz pomysłów na potrawy z jego wykorzystaniem, skorzystaj z naszych inspiracji kulinarnych.

Dania z dodatkiem tego tropikalnego owocu przygotujesz zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Świetnie sprawdza się on jako dodatek do orzeźwiających letnich sałatek i deserów. Stanowi również element marynat do mięs i sosów do wędlin. Oto kilka sposobów na to, jak wykorzystać świeżego ananasa. Zainspiruj się nimi!

Ananas w sałatkach – świeżość i egzotyczność

Ananas znany jest głównie z tego, że można go dodać do orzeźwiających i letnich sałatek. Świetnie komponuje się z innymi owocami – truskawkami, malinami, borówkami czy kiwi. Możesz też urozmaicić swoją przekąskę, dodając soczyste białe bądź czerwone winogrona. Tak przygotowaną sałatkę warto skropić odrobiną soku z cytryny, polać owocowym musem bądź ozdobić kleksem bitej śmietany. Danie to stanowi idealny pomysł na szybki i pożywny podwieczorek dla dzieci.

Przepis Auchan na…

sałatkę owocową

Zobacz, jak przyrządzić pyszną sałatę owocową z nieoczywistymi dodatkami!

A co powiesz na nieoczywiste połączenia jak sałatka z ananasem, porem, szynką i kukurydzą konserwową? Świetnie pasują do niej także ugotowane na twardo jajka oraz starty na tarce ser żółty. Taka sałatka jest nie tylko smaczna, ale również sycąca. Możesz zaserwować ją gościom na świątecznym stole.

Co można zrobić z ananasem? Również surówki na niedzielny obiad! Ten tropikalny owoc doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami np. z selerem naciowym. Tę sałatkę warto przed podaniem skropić octem jabłkowym. W ten sposób przełamiesz słodycz ananasa, tworząc ciekawą kompozycję smakową.

Ananas jako dodatek do mięs i ryb

Bardzo popularnym wytrawnym połączeniem jest ananas i drób. Przykładem na to jest pierś z kurczaka podawana w sosie słodko kwaśnym z warzywami: papryką, marchewką i oczywiście ananasem. Możesz też przygotować kotlety schabowe serwowane „po hawajsku”, czyli z plastrem ananasa, szynki i sera. Warto serwować je jako ciekawą wariację tradycyjnego domowego obiadu, zwłaszcza w towarzystwie ulubionego sosu.

Ten egzotyczny owoc bardzo często łączony jest z czerwonym mięsemwieprzowiną i wołowiną. Sokiem z ananasa zagęszczonym odrobiną mąki ziemniaczanej można polać duszoną w piekarniku pieczeń pokrojoną na kawałki.

Mniej popularne, ale również godne polecenia jest zestawienie ryb z tym tropikalnym owocem. Dorsz, filet z tołpygi, łosoś, a nawet karp w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to świetny pomysł na smakowite danie.

Przeczytaj także: Czereśnie – co w sobie kryją? 4 pomysły Auchan na to, co zrobić z czereśni!

Desery i przekąski z ananasem – słodkie inspiracje

Ananas, podobnie jak pozostałe egzotyczne owoce, to idealny składnik słodkich deserów i przekąsek. Możesz zblendować go z jogurtem, bananem i kiwi tworząc pożywny koktajl na drugie śniadanie. Do ciasta z bakaliami możesz użyć również ananasa liofilizowanego czy puffingowanego marki Auchan.

Zobacz też: Puffingowane i owoce liofilizowane – co to właściwie jest?

Kolejną inspiracją kulinarną są lekkie placuszki z ananasem. Plastry owocu wystarczy obtoczyć w naleśnikowym cieście, usmażyć na złoty kolor i posypać z wierzchu cukrem pudrem. W lecie możesz stworzyć domowe lody ananasowe ukręcone z łatwo dostępnych składników – mleka, śmietanki kremówki, cukru i żółtek.

Świeży owoc to także doskonały wybór na szybkie słodkie przekąski np. ciasteczka z ananasem z gotowego ciasta francuskiego. Możesz do tego użyć słodkiego ananasa w syropie od Auchan.

Co można zrobić z ananasem w puszce? Twórcze wykorzystanie owoców

Wiesz już, co zrobić z ananasa świeżego. Teraz przyszła pora na owoc zanurzony w słodkim syropie od marki Sandra. Możesz go dodać do wspomnianych wcześniej dań, pamiętaj, tylko by dobrze odsączyć go z zalewy. Nie wylewaj jednak soku – do ananasowego syropu wrzuć kostki lodu, kilka listków mięty, uzupełnij wodą gazowaną i podawaj jako orzeźwiający napój w upalne dni. Aby wzmocnić smak napoju, możesz dolać także sok tłoczony z ananasów marki Andros.

Ananas odsączony z puszki to nie tylko dodatek do słonych i wykwintnych dań. Jego kawałki możesz nabić na patyczki i podawać z roztopioną czekoladą. Cząstki owocu możesz też poukładać np. na desce z serami i wędlinami.

Przeczytaj także: Carving – poznaj sztukę tworzenia dekoracji z warzyw i owoców

Już wiesz, jak podać ananasa! Egzotyczny owoc nie tylko na talerzu

Egzotyczny owoc, jakim jest ananas, może gościć nie tylko na talerzu. To doskonała dekoracja imprezowego stołu. Jeśli wydrążysz jego środek i nalejesz do niego wody, stworzysz ciekawy wazon na kwiaty. Widok ananasowego flakonu z pewnością wprawi w osłupienie zaproszonych gości.

Już wiesz, co zrobić z ananasa z puszki i w jakich daniach wykorzystać jego świeżą odmianę. Zachęcamy Cię do kulinarnych eksperymentów z tym tropikalnym owocem w roli głównej. W Auchan znajdziesz zawsze dojrzałe i świeże składniki, które staną się bazą Twoich wykwintnych dań i deserów. Odwiedź nasze stacjonarne sklepy bądź zrób zakupy online!