Co zrobić z dyni? 3 pomysły na zastosowanie dyni w kuchni
Opublikowano 04/30/2023Dynia to smaczne i zdrowe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można z niej przyrządzić zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Co zrobić z dyni? Z jej miąższu przygotujesz zupy, placki i kotlety, pestki dodasz do ciasta, a z oleju stworzysz dressing do sałatki. Sprawdź nasze przepisy!
Dynia – warzywo zdrowe i uniwersalne!
Dynia to popularne warzywo o dobroczynnych dla zdrowia właściwościach. Kojarzy się powszechnie z Halloween, ale z pewnością warto je wykorzystywać nie tylko w Święto Duchów. Jej odmian jest dużo, a każda z nich ma wartości odżywcze. Warzywo zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i składników aktywnych, takich jak m.in. wapń, magnez, fosfor, potas, sód czy kwas foliowy. W jej składzie znajdziesz też witaminy C, A, E, K, z grupy B. Dzięki ich obecności warzywo wykazuje prozdrowotne działanie. Dynia zachowuje swe właściwości nawet po obróbce termicznej. Możesz ją zatem z powodzeniem piec, smażyć, dusić i gotować.
Warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne, wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry. Z tej przyczyny jest często wykorzystywane jako surowiec kosmetyczny do przygotowywania kremów i maseczek. Ponadto wspiera obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu, a w efekcie pomaga zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Dynia jest niskokaloryczna, zatem mogą ją z powodzeniem spożywać osoby na diecie. Do tego smakuje wyśmienicie! Nic dziwnego, że jest tak chętnie stosowana w kuchni.
Sprawdź też: Co zrobić z truskawek? 3 kreatywne pomysły
Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Z jej miąższu ugotujesz pyszne zupy kremy, przyrządzisz racuchy, kotlety, placki, a nawet farsz do naleśników, makaron, frytki i pasztet dyniowy. Warzywo to może stać się składnikiem pysznych deserów, zwłaszcza tarty, ciasteczek, muffinek i sernika. Z oleju przygotujesz dressing sałatkowy, a pestki dodasz do sałatki albo ciasta.
Dynia świetnie nadaje się też do przetworów. Na chłodniejsze pory roku warto przygotować konfitury, kompoty, dżemy, dynie marynowane, a nawet ketchupy w słoikach. Dzięki temu zdrowe i smaczne warzywo uprzyjemni Ci jesienno-zimowe poranki i wieczory.
Zastanawiasz się, co z dyni jeszcze przygotować? Jest ona bardzo uniwersalna! Możesz ją wykorzystać zarówno w formie surowej (np. tartą do kotletów, racuchów lub placków), jak i ugotowanej bądź usmażonej (jako farsz do naleśników czy makaronu). Ciekawą propozycją jest także upieczone warzywo w postaci purée, dodawane do wielu dań i deserów, np. dyniowego brownie albo ciasteczek dyniowych z czekoladą.
Zobacz także: Fit przekąski na imprezę – 5 pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski
Co zrobić z dyni – to nie musi być zupa krem!
Zupa dyniowa to jedno z najpopularniejszych dań robionych z tego pomarańczowego warzywa. Jednak niejedyne! Wiesz już, jak różnorodne potrawy z dyni możesz przyrządzić. Wśród nich jest sporo pomysłów obiadowych, w tym pyszny bigos dyniowy. Sprawdź, jak go przygotować! Po składniki wymienione w przepisie zapraszamy do sklepu Auchan, w którym kupisz wszystko szybko i wygodnie.
Obraną dynię bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę.
Pokrój kiełbasę w plasterki a cebulę w kostkę.
Podsmaż warzywa na 3 łyżkach oleju.
Dolej wodę i dodaj kostkę rosołową oraz kiełbasę. Duś całość do miękkości.
Dopraw danie pieprzem, solą, ziołami i czosnkiem.
Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Duś krótko potrawę – i gotowe!

Bigos dyniowy
Opublikowano 04/30/2023Zupa dyniowa to jedno z najpopularniejszych dań robionych z tego pomarańczowego warzywa. Jednak niejedyne! Wśród pomysłów obiadowych jest także pyszny bigos dyniowy. Sprawdź, jak go przygotować! Po składniki wymienione w przepisie zapraszamy do sklepu Auchan, w którym kupisz wszystko szybko i wygodnie.
Obraną dynię bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę.
Pokrój kiełbasę w plasterki a cebulę w kostkę.
Podsmaż warzywa na 3 łyżkach oleju.
Dolej wodę i dodaj kostkę rosołową oraz kiełbasę. Duś całość do miękkości.
Dopraw danie pieprzem, solą, ziołami i czosnkiem.
Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Duś krótko potrawę – i gotowe!
Pomysł na dynię na słodko
Wiesz już, co zrobić z dyni na obiad. A jak przyrządzić z niej deser? Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Wszystkie produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.
Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.
Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.
Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.
Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.
Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.
Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.
Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.

Sernik dyniowy
Opublikowano 04/30/2023Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Wszystkie produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.
Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.
Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.
Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.
Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.
Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.
Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.
Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.
Przetwory z dyni, czyli co zrobić z dyni do swojej spiżarni
Sernik i bigos to niejedyne przykłady na to, co zrobić z dyni. Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.
Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.
Przeczytaj również: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.
Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.
Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.
Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.
Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.
Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.
Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.

Konfitura dyniowa z pomarańczą
Opublikowano 04/30/2023Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.
Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.
Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.
Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.
Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.
Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.
Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.
Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.
Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.
Nie masz pomysłu co zrobić z dyni – oto nasze pomysły
Zupy, bigosy, przetwory, ciasta, racuchy, placki – to zaledwie mała część z mnóstwa możliwości kulinarnych, jakie daje dynia. To bardzo uniwersalne warzywo, które możesz z powodzeniem wykorzystać jako główny składnik albo dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się świetnie zarówno do obiadu, jak i śniadania, kolacji czy deseru.
Nasze przepisy na to, co zrobić z dyni, pozwolą Ci łatwo i szybko przygotować rozmaite dania na cały rok. Wszystkie składniki wymienione w przepisach znajdziesz w sklepie Auchan. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych marek własnych, takich jak Pewni Dobrego, które są gwarancją dobrej jakości w przystępnych cenach. Wypróbuj nasze propozycje i ciesz się delikatnym smakiem i dobroczynnymi właściwościami dyni na co dzień.