Co zrobić z dyni? 3 pomysły na zastosowanie dyni w kuchni
Dynia to smaczne i zdrowe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można z niej przyrządzić zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Co zrobić z dyni? Z jej miąższu przygotujesz zupy, placki i kotlety, pestki dodasz do ciasta, a z oleju stworzysz dressing do sałatki. Sprawdź nasze przepisy!
Dynia – warzywo zdrowe i uniwersalne!
Dynia to popularne warzywo o dobroczynnych dla zdrowia właściwościach. Kojarzy się powszechnie z Halloween, ale z pewnością warto je wykorzystywać nie tylko w Święto Duchów. Jej odmian jest dużo, a każda z nich ma wartości odżywcze. Warzywo zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i składników aktywnych, takich jak m.in. wapń, magnez, fosfor, potas, sód czy kwas foliowy. W jej składzie znajdziesz też witaminy C, A, E, K, z grupy B. Dzięki ich obecności warzywo wykazuje prozdrowotne działanie. Dynia zachowuje swe właściwości nawet po obróbce termicznej. Możesz ją zatem z powodzeniem piec, smażyć, dusić i gotować.
Warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne, wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry. Z tej przyczyny jest często wykorzystywane jako surowiec kosmetyczny do przygotowywania kremów i maseczek. Ponadto wspiera obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu, a w efekcie pomaga zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Dynia jest niskokaloryczna, zatem mogą ją z powodzeniem spożywać osoby na diecie. Do tego smakuje wyśmienicie! Nic dziwnego, że jest tak chętnie stosowana w kuchni.
Sprawdź też: Co zrobić z truskawek? 3 kreatywne pomysły
Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Z jej miąższu ugotujesz pyszne zupy kremy, przyrządzisz racuchy, kotlety, placki, a nawet farsz do naleśników, makaron, frytki i pasztet dyniowy. Warzywo to może stać się składnikiem pysznych deserów, zwłaszcza tarty, ciasteczek, muffinek i sernika. Z oleju przygotujesz dressing sałatkowy, a pestki dodasz do sałatki albo ciasta.
Dynia świetnie nadaje się też do przetworów. Na chłodniejsze pory roku warto przygotować konfitury, kompoty, dżemy, dynie marynowane, a nawet ketchupy w słoikach. Dzięki temu zdrowe i smaczne warzywo uprzyjemni Ci jesienno-zimowe poranki i wieczory.
Zastanawiasz się, co z dyni jeszcze przygotować? Jest ona bardzo uniwersalna! Możesz ją wykorzystać zarówno w formie surowej (np. tartą do kotletów, racuchów lub placków), jak i ugotowanej bądź usmażonej (jako farsz do naleśników czy makaronu). Ciekawą propozycją jest także upieczone warzywo w postaci purée, dodawane do wielu dań i deserów, np. dyniowego brownie albo ciasteczek dyniowych z czekoladą.
Zobacz także: Fit przekąski na imprezę – 5 pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski
Co zrobić z dyni – to nie musi być zupa krem!
Zupa dyniowa to jedno z najpopularniejszych dań robionych z tego pomarańczowego warzywa. Jednak niejedyne! Wiesz już, jak różnorodne potrawy z dyni możesz przyrządzić. Wśród nich jest sporo pomysłów obiadowych, w tym pyszny bigos dyniowy. Sprawdź, jak go przygotować! Po składniki wymienione w przepisie zapraszamy do sklepu Auchan, w którym kupisz wszystko szybko i wygodnie.
Obraną dynię bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę.
Pokrój kiełbasę w plasterki a cebulę w kostkę.
Podsmaż warzywa na 3 łyżkach oleju.
Dolej wodę i dodaj kostkę rosołową oraz kiełbasę. Duś całość do miękkości.
Dopraw danie pieprzem, solą, ziołami i czosnkiem.
Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Duś krótko potrawę – i gotowe!
Pomysł na dynię na słodko
Wiesz już, co zrobić z dyni na obiad. A jak przyrządzić z niej deser? Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Wszystkie produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.
Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.
Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.
Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.
Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.
Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.
Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.
Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.
Sernik dyniowy
Opublikowano 30.04.2023Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.
Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.
Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.
Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.
Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.
Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.
Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.
Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.
Przetwory z dyni, czyli co zrobić z dyni do swojej spiżarni
Sernik i bigos to niejedyne przykłady na to, co zrobić z dyni. Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.
Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.
Przeczytaj również: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.
Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.
Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.
Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.
Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.
Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.
Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.
Konfitura dyniowa z pomarańczą
Opublikowano 30.04.2023Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.
Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.
Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.
Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.
Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.
Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.
Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.
Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.
Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.
Nie masz pomysłu co zrobić z dyni – oto nasze pomysły
Zupy, bigosy, przetwory, ciasta, racuchy, placki – to zaledwie mała część z mnóstwa możliwości kulinarnych, jakie daje dynia. To bardzo uniwersalne warzywo, które możesz z powodzeniem wykorzystać jako główny składnik albo dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się świetnie zarówno do obiadu, jak i śniadania, kolacji czy deseru.
Nasze przepisy na to, co zrobić z dyni, pozwolą Ci łatwo i szybko przygotować rozmaite dania na cały rok. Wszystkie składniki wymienione w przepisach znajdziesz w sklepie Auchan. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych marek własnych, takich jak Pewni Dobrego, które są gwarancją dobrej jakości w przystępnych cenach. Wypróbuj nasze propozycje i ciesz się delikatnym smakiem i dobroczynnymi właściwościami dyni na co dzień.