Co zrobić z jarmużu? Dania z zielonym dodatkiem
Jarmuż, często nazywany królem zielonych warzyw, zyskuje coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie. Bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy czyni go niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Dzięki jego wszechstronności można dodawać go do mnóstwa potraw, wzbogacając je nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także licznymi zdrowotnymi korzyściami. Chrupiące chipsy, zdrowy koktajl, sałatka lub zupa – sam wybierz, co zrobić z jarmużu!
Dlaczego warto jeść jarmuż? – właściwości
Jarmuż to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jest jedną z najstarszych odmian kapusty, która charakteryzuje się falowanymi liśćmi o zielonym lub fioletowym kolorze.
To warzywo liściaste obfituje w witaminę K, a ta odgrywa kluczową rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości. Zawiera również dużo witaminy A, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku i skóry oraz witaminy C, znanej z właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Jarmuż cięty dostarcza także cennych minerałów, takich jak wapń, żelazo i magnez, niezbędnych dla utrzymania zdrowych kości, produkcji energii i zdrowej pracy mięśni. Regularne spożywanie jarmużu może więc znacząco dopełnić Twoją dietę, tak pod względem smakowego urozmaicenia, jak i wartości odżywczych.
Dania z jarmużu to także sposób na zwiększenie w organizmie ilości błonnika, białka roślinnego oraz antyoksydantów. Co więcej, warzywo jest niskokaloryczne i wysoce wszechstronne, dzięki czemu wykorzystasz je w kuchni na wiele sposobów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść jarmuż na obiad, śniadanie lub kolację. Jak przyrządzić jarmuż na patelni lub na surowo? Odkryj ulubione połączenia smakowe z tym warzywem w roli głównej.
Co zrobić z jarmużu? Proste dania
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z jarmużu, zapoznaj się z inspiracjami od Auchan. To szybkie i sprawdzone przepisy, które sprawdzą się na obiad, lunch, kolację, a także zdrową przekąskę.
Pierwszą propozycją są chipsy z jarmużu. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słonych przekąsek. Wystarczy pokroić jarmuż na mniejsze kawałki, wymieszać je z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami, np. papryką wędzoną, a następnie piec w piekarniku przez około 10–15 minut, aż staną się chrupiące.
Świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia jest również smoothie z dodatkiem jarmużu. Po prostu zblenduj jego liście z bananem, jabłkiem, sokiem z cytryny i wodą lub napojem roślinnym. Taki koktajl jest pełen witamin i idealnie nadaje się na szybkie, zdrowe śniadanie.
wege kotlety z jarmużem
Spróbuj pysznych i wegańskich kotletów z jarmużem. Uzupełnij swoją dietę o drogocenne składniki odżywcze!
Dodanie jarmużu do zup to bardzo dobra metoda na zwiększenie ich wartości odżywczej. Możesz go pokroić i wsypać do klasycznej zupy jarzynowej, zupy z soczewicy czy zupy krem z dyni. Liście dosyp na ostatnie dziesięć minut gotowania, aby zachowały swoją strukturę i świeży smak.
Jeśli chodzi o jarmuż, przepis od Auchan to gwarancja udanego, zdrowego i smacznego posiłku. Zachęcamy, żeby to warzywo stało się częścią codziennego menu, uzupełniając je wieloma cennymi składnikami.
Przeczytaj także: Sałatki na urodziny – inspiracje na ucztę w gronie najbliższych
Jak przyrządzić jarmuż na patelni?
Potrawy z jarmużu przygotujesz również na patelni. To szybki i prosty patent na smaczne i zdrowe danie. Niezbędne składniki to pęczek jarmużu, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku oraz (opcjonalnie) sok z cytryny i płatki chilli.
Jak jeść jarmuż? Przed spożyciem należy usunąć jego twarde łodygi. Oderwij je, pozostawiając tylko liście, po czym umyj je pod bieżącą wodą. Osusz dokładnie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty. Pokrój jarmuż na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i drobno posiekaj; możesz też przeciąć ząbki na pół, jeśli wolisz większe kawałki czosnku w daniu. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1–2 minuty, aż zacznie się lekko rumienić i uwolni aromat. Uważaj jednak, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki. Wysyp pokrojony jarmuż na patelnię i dobrze wymieszaj go z oliwą i czosnkiem. Całość podsmażaj, mieszając od czasu do czasu przez ok. 5–7 minut do chwili, gdy jarmuż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Dopraw jarmuż solą i pieprzem; możesz także dodać odrobinę soku z cytryny, aby nadać potrawie świeżość i lekkość. Jeśli lubisz pikantne potrawy, wsyp płatki chilli. Podsmażony jarmuż najlepiej smakuje na ciepło. Można go podawać jako samodzielne danie, ale również w roli dodatku do mięs, ryb lub makaronów; to także równoprawny składnik sałatek i wrapów.
Jeśli chcesz spróbować czegoś nietypowego, do usmażonego jarmużu dodaj jeszcze orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika,ser czy suszone owoce. Stwórz pyszną sałatkę na ciepło, która świetnie sprawdzi się w pudełku do pracy. Tak przygotowany jarmuż na patelni jest zdrowy i smaczny, a przy tym idealnie komponuje się z wieloma dodatkami.
Sałatka z jarmużu do obiadu
Co z jarmużu do obiadu? Sałatka! Przekonasz się, że będzie orzeźwiająca i chrupiąca, a poza tym bogata w różne tekstury.
Usuń najpierw twarde łodygi z liści jarmużu. Umyj je i osusz, a następnie pokrój na drobniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj liście jarmużu z przygotowaną marynatą – dzięki temu pozbędziesz się twardości i gorzkiego smaku.
Potnij jabłko na cienkie plasterki. Jeśli używasz migdałów lub orzechów włoskich, praż je na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste i aromatyczne. Do miski z jarmużem dorzuć pokrojone jabłko, suszoną żurawinę, prażone orzechy i starty parmezan.
W małej miseczce wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek, miód lub syrop klonowy oraz trochę soli i pieprzu. Polej sałatkę sporządzonym sosem i delikatnie rozprowadź go po wszystkich składnikach, tak aby były równomiernie pokryte. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do głównej potrawy.
Ta sałatka z jarmużu do obiadu jest nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu, ale ma w sobie również dużo smaku i zdrowych składników. Doskonale sprawdzi się do każdego obiadu, a także doda posiłkowi wartości odżywczych.
Sprawdź też: Pomysł na zdrowe śniadanie – jaglanka!
Jarmuż z makaronem i sosem pomidorowym – szybki i sycący obiad
Jak przyrządzić jarmuż z makaronem? Na początku ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Możesz wykorzystać spaghetti, penne czy fusilli. Umyj liście jarmużu, usuń twarde łodygi, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię dodaj kawałek masła lub kilka kropel oliwy, wrzuć czosnek i smaż przez parę minut. Następnie dołóż pulpę i pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowany jarmuż, mieszaj i trzymaj na ogniu przez około 5–7 minut (do uzyskania miękkości). Jeśli sos wydaje się dość rzadki, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu z zawartością skrobi, która go zagęści. Dorzuć ugotowany makaron, a następnie dopraw całość według uznania solą i pieprzem. Podawaj na ciepło jako szybki i sycący obiad. Możesz go serwować z dodatkową porcją parmezanu na wierzchu.
Zastanawiasz się, co zrobić z jarmużu na obiad? Przedstawiony przez nas powyżej przepis to pyszne danie, któremu nie brakuje wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek, który można przygotować w krótkim czasie. Szukasz więcej inspiracji na pomysły z jarmużem? Spróbuj wege pulpecików z kaszą i białą fasolą! To wyśmienita opcja na lunch do pracy czy obiad w domu dla całej rodziny.
Sprawdź też: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?
Jak jeść jarmuż na surowo?
Jak przyrządzić jarmuż do obiadu? Możesz spożywać także liście niepoddane żadnej obróbce, ponieważ z żywieniowego punktu widzenia dobrze jest jeść to warzywo także w surowej postaci. Dzięki temu dostarczysz organizmowi cennych składników, które pod wpływem wysokiej temperatury często ulegają znacznemu rozłożeniu.
Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się młode listki, natomiast ze starszych należy wyciąć twarde łodygi. Oprócz proponowanych wyżej sałatek, koktajli owocowych i warzywnych czy zup, możesz też zrobić aromatyczne pesto z jarmużu. Wystarczy, że zblendujesz razem liście jarmużu, natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, ziarna słonecznika oraz parmezan. Następnie dolej oliwy z oliwek oraz soku z cytryny, by na sam koniec doprawić solą i pieprzem. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę wody i ponownie zblenduj.
Jak wszechstronny jest jarmuż? Potrawy, które możesz z niego przyrządzić, dopasuj do swoich upodobań kulinarnych. To warzywo liściaste łatwo chłonie przyprawy, dzięki czemu możesz eksperymentować do woli i stworzyć swoją ulubioną wersję potrawy.
Przeczytaj także: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce
Przepisy z jarmużem na każdą okazję z Auchan
Jarmuż jest warzywem, które powinno znaleźć się w każdej kuchni – cechuje się wszechstronnością i pełnią smaku. Proste dania z jarmużu przygotujesz zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Produkty potrzebne do ich przygotowania znajdziesz w Auchan.
W codziennym menu świetnie sprawdzą się smoothie z jarmużem, liściaste chipsy, sałatka czy dania z jarmużem i makaronem. Wszystkie są szybkie, pożywne, proste i bogate w witaminy. Podczas wyjątkowych okazji postaw na quiche z jarmużem (czyli klasyczne francuskie danie z nowoczesnym, zdrowym akcentem), warzywne risotto, lasagne, czy sałatkę z pieczonym jarmużem i dynią.
Zachęcamy do zrobienia zakupów online w Auchan, gdzie znajdziesz świeży jarmuż oraz wszystkie inne składniki do stworzenia przepysznych dań. Dania z jarmużem mogą być niezwykle pyszne!