Co zrobić z malin? Co kryją w sobie te słodkie owoce i jak wykorzystać je w kuchni?
Opublikowano 08/22/2023Chcesz cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi malin przez cały rok? Włączenie soczystych owoców do diety wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie, da Ci dawkę witamin i może korzystnie wpłynąć na kondycję skóry. Odkryj, co zrobić z malin, aby jak najlepiej wykorzystać ich właściwości.
Maliny – wartości odżywcze owoców
Maliny to czerwone owoce, które rosną w lasach, ogrodach i na polach w klimacie umiarkowanym. Maliny to prawdziwe bomby witaminowe. Są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i chroni przed wolnymi rodnikami. Dzięki zawartości błonnika wpływają pozytywnie na układ trawienny. Mają go prawie 3 razy więcej niż banany! Witaminy z grupy B, magnez i potas wzmacniają serce i układ nerwowy. Przeciwutleniacze w malinach pomagają dłużej zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
W owocach znajdziesz również żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, i kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży. Maliny mają niewiele kalorii, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.
Niezależnie od pory roku, w Auchan zawsze znajdziesz świeże maliny. Co zrobić, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Oto garść inspiracji.
Co zrobić z malin na śniadanie?
Maliny świetnie smakują jako przekąska, a jeszcze lepiej komponują się z nabiałem marki własnej Auchan Kciuk i płatkami owsianymi. Posiłek pełen witamin pomoże Ci zacząć dzień z nową energią.
Co można zrobić z malin na szybko? Oto kilka propozycji, jak włączyć czerwone owoce do codziennej diety. W lecie użyj świeżych owoców, w zimie skorzystaj z dobrodziejstw mrożonych malin, możesz również wykorzystać mieszankę owocową marki Auchan.
- Smoothie z malinami: Połącz maliny, jogurt naturalny i banan w blenderze, a po chwili ciesz się pysznym i odżywczym napojem.
- Płatki owsiane z malinami: Dodaj świeże lub mrożone maliny do swojej porannej owsianki, aby nadać jej słodkiego, orzeźwiającego smaku.
- Tosty z serkiem i malinami: Posmaruj chleb tostowy serkiem typu ricotta, nałóż maliny i skrop miodem. Ta propozycja ucieszy w szczególności dzieci! Dla jeszcze słodszego smaku użyj miodu z Roztocza Pewni Dobrego.
- Jogurt z malinami i orzechami: W misce połącz jogurt, maliny i posiekane orzechy – tak przygotowane śniadanie z łatwością zabierzesz do pracy.
Wskazówka: Aby maliny dłużej zachowały swoją świeżość, przechowuj je w lodówce na perforowanej tacce.
Co zrobić z mrożonych malin kupionych w Auchan? Sprawdź: Jak zrobić nocną owsiankę? Przepisy na 6 pysznych owsianek
Maliny – co zrobić na obiad?
Choć maliny kojarzą się przede wszystkim z deserem, doskonale sprawdzą się także jako smakowity dodatek do mięs. Sos malinowy świetnie komponuje się z grillowaną wołowiną, kurczakiem i indykiem. Owoce możesz również użyć w sałatkach dla świeżości i niebanalnego słodko-kwaśnego smaku, o którym Twoi goście długo nie będą mogli zapomnieć. Całą ucztę dopełnij kompotem malinowym. Ten napój w połączeniu z kostkami lodu daje orzeźwienie w upalne dni.
Maliny są wykorzystywane w kuchni orientalnej jako zaskakujący akcent smakowy. Sprawdzają się w sałatkach azjatyckich z lekko pikantnym dressingiem na bazie sosu rybnego, limonki i chilli. Słodko-kwaśny smak owoców doskonale równoważy ostry charakter innych składników. Dodatek zmiksowanych owoców do marynaty na bazie tamaryndowej pasty, czosnku i oleju sezamowego nadaje potrawom głębi.
Składniki niezbędne w kuchni azjatyckiej znajdziesz w każdym sklepie Auchan. Inspiracje na inne orientalne dania czekają na Ciebie na blogu Auchan!
Kurczak w sosie malinowym – przepis na orientalne danie
Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj w misce sos sojowy, miód, czosnek, starty imbir, olej sezamowy, sok z limonki, paprykę, sól i pieprz.
Pokrój kurczaka na kawałki i umieść je w marynacie. Upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty, a następnie odstaw na co najmniej 30 minut.
Do małego rondla dodaj maliny i 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozpadną, przetrzyj je przez sito. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i smaż kawałki kurczaka, aż zarumienią się z obu stron.
Przygotuj ryż jaśminowy.
Kurczaka polej sosem malinowym. Na wierzch ułóż świeżą kolendrę i plasterki limonki.
Kurczak w sosie malinowym
Opublikowano 08/22/2023Choć maliny kojarzą się przede wszystkim z deserem, doskonale sprawdzą się także jako smakowity dodatek do mięs. Sos malinowy świetnie komponuje się z grillowaną wołowiną, kurczakiem i indykiem. Owoce możesz również użyć w sałatkach dla świeżości i niebanalnego słodko-kwaśnego smaku, o którym Twoi goście długo nie będą mogli zapomnieć. Całą ucztę dopełnij kompotem malinowym. Ten napój w połączeniu z kostkami lodu daje orzeźwienie w upalne dni.
Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj w misce sos sojowy, miód, czosnek, starty imbir, olej sezamowy, sok z limonki, paprykę, sól i pieprz.
Pokrój kurczaka na kawałki i umieść je w marynacie. Upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty, a następnie odstaw na co najmniej 30 minut.
Do małego rondla dodaj maliny i 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozpadną, przetrzyj je przez sito. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i smaż kawałki kurczaka, aż zarumienią się z obu stron.
Przygotuj ryż jaśminowy.
Kurczaka polej sosem malinowym. Na wierzch ułóż świeżą kolendrę i plasterki limonki.
Co można zrobić z malin na szybko? Oryginalną kolację!
Kolacja z malinami to świetny pomysł dla zabieganych, którzy poszukują niebanalnego dania na wieczór. Dla efektu WOW na podniebieniu przygotuj sałatkę z malinami, rukolą, orzechami i serem feta. Jeśli ostatni posiłek jesz na słodko, wypróbuj domowy mus malinowy jako dodatek do naleśników lub omletu. Nie masz ochoty na jedzenie? Herbata ze świeżymi malinami pozwoli Ci na chwilę relaksu przed snem.
Co można zrobić z malin na deser?
Deser z malinami to idealne podsumowanie pysznego obiadu. Jeśli lubisz klasyki, sięgnij po przepis na tartę z malinami. Nieco kwaskowy smak wypieku zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami. Kruche ciasto, krem i soczyste owoce – to po prostu strzał w dziesiątkę.
Wskazówka: Co zrobić z malin, jeśli nie chcesz piec? Wypróbuj sorbet malinowy! To świetne orzeźwienie w upalne dni. Koniecznie podaj go z listkami mięty Bio Pewni Dobrego.
Delikatna tarta z malinami – przepis
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i dodaj mleko z proszkiem. Mieszaj energicznie, aż budyń zgęstnieje.
Przełóż budyń do szklanej miski, przykryj folią i odłóż do ostygnięcia.
Serek powinien mieć temperaturę pokojową tak jak budyń.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i odrobiną soli. Masło pokrój na małe kawałki (lub zetrzyj je na tarce) i dodaj do suchych składników. Dodaj dwa żółtka.
Wyrób wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Gdy masa stanie się jednolita, zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, żeby ciasto łatwo odeszło od brzegów. Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia i przenieś je do formy.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wybierz opcję góra/dół. Piecz około 25 minut.
Budyń w temperaturze pokojowej połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksuj na niskich obrotach. Dla słodszego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy.
Umyj i osusz maliny. Możesz również dodać inne owoce, np. wiśnie. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Udekoruj tartę świeżymi listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.
Tarta z malinami
Opublikowano 08/22/2023Deser z malinami to idealne podsumowanie pysznego obiadu. Jeśli lubisz klasyki, sięgnij po przepis na tartę z malinami. Nieco kwaskowy smak wypieku zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami. Kruche ciasto, krem i soczyste owoce – to po prostu strzał w dziesiątkę.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i dodaj mleko z proszkiem. Mieszaj energicznie, aż budyń zgęstnieje.
Przełóż budyń do szklanej miski, przykryj folią i odłóż do ostygnięcia.
Serek powinien mieć temperaturę pokojową tak jak budyń.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i odrobiną soli. Masło pokrój na małe kawałki (lub zetrzyj je na tarce) i dodaj do suchych składników. Dodaj dwa żółtka.
Wyrób wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Gdy masa stanie się jednolita, zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, żeby ciasto łatwo odeszło od brzegów. Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia i przenieś je do formy.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wybierz opcję góra/dół. Piecz około 25 minut.
Budyń w temperaturze pokojowej połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksuj na niskich obrotach. Dla słodszego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy.
Umyj i osusz maliny. Możesz również dodać inne owoce, np. wiśnie. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Udekoruj tartę świeżymi listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.
Wskazówka: Aby wypieki z dodatkiem malin się nie rozwaliły, używaj owoców, które jeszcze nie puściły soku. Przed dodaniem do ciasta osusz je ręcznikiem. Pozwól wypiekom ostygnąć, zanim zaczniesz układać owoce.
Chcesz wypróbować inny deser z owocami? Szybkie i smaczne ciasto truskawkowe poleca się na następny raz. Sprawdź: Przepis na szybkie i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami – zaskocz znajomych!
Maliny – domowe przetwory
Sezon na maliny trwa zaledwie 3 miesiące, ale ich smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Konfitura malinowa przygotowana w lecie stanie się ulubionym dodatkiem do śniadań w zimie. Dżem malinowy z wanilią zaskoczy Cię wyjątkowym aromatem i przyda się do kanapek. Sok lub syrop malinowy będzie stanowić doskonałą bazę do kompotów i mocktaili.
Co można zrobić z mrożonych malin, aby zachować ich smak?
Aby maliny zachowały świeżość przez cały rok, wybierz owoce dojrzałe, które wciąż są jędrne i nie puściły jeszcze soku. Przed zamrożeniem delikatnie je wyczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż jedną warstwę owoców na blaszce owiniętej folią spożywczą i wstaw je do zamrażarki na kilka godzin. Po zamarznięciu przesyp maliny do woreczków strunowych lub pojemników. Przy rozmrażaniu unikaj podgrzewania – najlepiej wyciągnij maliny wcześniej i pozostaw w lodówce. Zachowają wtedy sprężystą teksturę i pełnię smaku.
Co zrobić z mrożonych malin? Znasz już pyszne propozycje – co przygotujesz?
Co można zrobić z mrożonych malin? Ponieważ owoce zachowują większość wartości odżywczych, wykorzystaj je do przygotowania smoothies, dżemów i galaretek. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianki czy musli, a także w sorbetach i ciastach.
Maliny to nie tylko pyszne owoce o słodko-kwaśnym smaku, ale też skarbnica witamin i pożytecznych składników odżywczych. Ich zastosowanie – od deserów po dania główne – czyni je wszechstronnym owocem. Słodki smak świetnie kontrastuje z ostrymi, pikantnymi składnikami, a także mięsem, co czyni je idealnym składnikiem dań orientalnych. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, maliny to doskonały wybór dla osób dbających o dobrą kondycję.
Wypróbuj maliny w różnych odsłonach – słodkiej i wytrawnej – zanim wybierzesz swoją ulubioną. Zapisz najciekawsze przepisy na później, a na zakupy najpotrzebniejszych produktów wybierz się do Auchan!