Aplikacja

Co zrobić z mandarynek? Pomysły na wykorzystanie cytrusów

Opublikowano 20.12.2023

Sezon w Polsce na owoce cytrusowe rozpoczyna się w połowie listopada i trwa przez całą zimę. Jeśli często po nie sięgasz, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Dowiedz się, co zrobić
z mandarynek, poza ich tradycyjnym spożyciem jako przekąska sama w sobie. Oto kilka propozycji od Auchan na orzeźwiające sałatki, dipy, napoje i koktajle, a nawet dżemy,
z mandarynką w roli głównej.

Co zrobić z mandarynek? Cytrusy nie tylko na przekąskę!

Mandarynki to owoce cytrusowe, które podobnie jak pomarańcze, występujące w różnych odmianach. Do najpopularniejszych zalicza się klementynki (krzyżówkę mandarynki z gorzką pomarańczą), tangelo (krzyżówkę mandarynki z grejpfrutem) i satsuma – mandarynki bezpestkowe z cienką, łatwą do obrania skórką.

Można kupić je przez cały rok, ale dopiero od drugiej połowy listopada przypada na nie sezon w Polsce. Te cytrusy przywędrowały do nas z dalekich Chin. Tam uznawane są za symbol szczęścia oraz obfitości. 

Rocznie zbiera się około kilkadziesiąt milionów ton mandarynek, a za ponad połowę ich produkcji odpowiadają właśnie Chiny. Czołowym eksporterem tych owoców w Unii Europejskiej są kraje śródziemnomorskie jak, chociażby Hiszpania i Grecja. Także stamtąd trafiają do Polski smaczne i zdrowe mandarynki, które kupisz w sklepie Auchan.

Dlaczego tak wiele osób uwielbia jeść mandarynki? Po pierwsze są to owoce słodkie, a przy tym niskokaloryczne. Średniej wielkości mandarynka zawiera jedynie 34 kalorie. Ponadto mają dużo witaminy C, przez co korzystnie wpływają na wzrok, stan skóry i układ nerwowy. Zawarte w nich kwasy – cytrynowy i jabłkowy, wspomagają trawienie oraz uczestniczą w procesie usuwania toksyn z organizmu.

Przeczytaj również: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?

Wszystko to sprawia, że mandarynki to chętnie wybierana przekąska między posiłkami. Nie musisz jednak zajadać się nimi wyłącznie na surowo. Nie wiesz, co można zrobić z mandarynek? Możesz przygotować cytrusowy deser na ciepło, jak i na zimno (np. lody i mrożone batony), sałatkę czy dip. Mandarynki przemycisz też do mięsnych dań głównych. Nie wyrzucaj skórek! One również Ci się przydadzą, chociażby do domowej aromaterapii.

Przepisy kulinarne wykorzystujące mandarynki

Co zrobić z mandarynkami, zwłaszcza jeśli mamy ich sporą ilość? W tym akapicie zebraliśmy kilka kulinarnych inspiracji na desery i dania wykwintne, gdzie ich obecność dodaje słodkiego, owocowego smaku i aromatu całej potrawie. Wykorzystaj pomysły od Auchan, zwłaszcza jeśli lubisz eksperymentować w kuchni.

Słodkie desery z mandarynek

Naszą pierwszą propozycją na to, co zrobić z mandarynek są słodkie desery na co dzień i specjalne okazje. Najprostszy z nich to oczywiście cytrusy z galaretką w pucharkach. Ten deser możesz ozdobić również kleksem z bitej śmietany w sprayu.

Co zrobić z mandarynkami? Dodaj je do ciasta, na przykład do sernika na kruchym spodzie, przygotowanym na bazie masła, mąki i cukru. Podstawą masy serowej może być oczywiście twaróg sernikowy, cukier, jajka i budyń waniliowy, a obrane mandarynki – wkładką pomiędzy dwoma warstwami. Dodatek tych owoców nie tylko wzbogaci deser o delikatną, lekko cytrusową nutę, ale także doda tekstury, która będzie dobrze kontrastować z gładkością serowej masy. Brzmi prosto i pysznie, prawda?

Zobacz także: Sernik z brzoskwiniami

A co powiesz na lekki deser z musem mandarynkowym? Zblendowane owoce, rozkruszone herbatniki, śmietana kremówka ubita z cukrem i połączona z serkiem mascarpone, a wszystko to posypane prażonymi orzechami lub migdałami? Taka kompozycja, spożywana podczas zwykłego spotkania czy przyjęcia okolicznościowego, zapewni zarówno Tobie, jak i Twoim gościom, niezwykłych doznań smakowych.

Orzeźwiające sałatki i dipy

Jeśli nie wiesz, co zrobić z mandarynek, przygotuj sobie prostą sałatkę owocową, która jest zdrową przekąską na pierwsze bądź drugie śniadanie. Korzystaj z obfitości świeżych produktów dostępnych w Auchan. Do przygotowania sałatki wykorzystaj nie tylko słodkie mandarynki, ale również banany, jabłka, kiwi, plastry ananasa czy mango. Możesz je polać gotowym lub domowym sosem jogurtowo-miodowym, syropem klonowym czy skropić sokiem z cytryny. Sałatkę owocową urozmaicisz, dodając do niej także rodzynki, orzechy, żurawinę i ziarna zbóż.

Zobacz przepis: Sałatka owocowa

Sos, a raczej dip mandarynkowy, to kolejna ciekawa propozycja od Auchan. Wystarczą 2-3 mandarynki, podsmażone na patelni, a także kilka łyżek syropu klonowego oraz kieliszek białego wina. Taki gęsty sos mandarynkowy znakomicie pasuje do drobiu. Możesz polać pierś z kurczaka czy mięso z kaczki. Świetnie komponuje się również z krakersami, precelkami czy nawet z chipsami, zapewniając ciekawy kontrast smakowy. Sprawdzi się też jako dressing do lekkich sałatek warzywnych, nadając im słodko-kwaśną nutę.

Mandarynki w daniach głównych i przekąskach

Aromat i smak mandarynek od lat wykorzystywany jest do tworzenia wykwintnych dań głównych. Soczysta kaczka z mandarynkami to jeden z przepisów, który zachwyci Twoich domowników i zaproszonych gości. Wystarczy, że posmarujesz tuszę cytrusową marynatą, wykonaną między innymi z oliwy z oliwek i przypraw, takich jak: goździk, sól, pieprz oraz odrobina tymianku. Zamarynowane mięso przejdzie aromatem mandarynek i skruszeje, a po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach.

Przeczytaj również: Cytrusowe szaszłyki z figami i serem halloumi

Mandarynki występują również daniach głównych na bazie makaronu, na przykład w formie szybkiej i prostej zapiekanki z kurczakiem. W tej kompozycji sprawdzi się zwłaszcza makaron penne. Oprócz mandarynek możesz dodać również do dania kawałki ananasa i brzoskwini. 

A czy wykorzystanie mandarynek do kanapek i wrapów to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! W połączeniu z indykiem, kurczakiem lub w wersjach wegetariańskich, wzbogaci smak i doda upragnionej świeżości.

Domowe przetwory z mandarynek – dżemy, konfitury, kompoty

Mandarynki zamknięte w słoiku? Czemu nie! Jeśli Ty i Twoja rodzina uwielbiacie dżemy, konfitury i kompoty to mandarynki należą do grupy owoców, które idealnie nadają się na te przetwory.

Zobacz: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?

Konfitura z mandarynek jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Pamiętaj jednak, aby gotowy dżem umieścić w odpowiednio wyparzonych słoikach i dobrze je zapasteryzować. Dżemy i konfitury mandarynkowe to przepyszne słodkości idealne do kanapek czy twarożku. Możesz nimi też przekładać domowe ciasta i smarować naleśniki.

Innym sposobem na wykorzystanie mandarynek jest domowy kompot! Gotujące się owoce możesz przyprawić do smaku, dodając gwiazdki anyżu i kilka goździków. Nie zaszkodzi też szczypta cynamonu. Kompot z mandarynek jest gotowy już po kilkunastu minutach. 

Napój znakomicie sprawdzi się jako uzupełnienie obiadu – może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często stanowi doskonały akompaniament do deserów czy ciast. Jego złocista barwa i apetyczny zapach sprawiają, że jest on także atrakcyjny wizualnie, co czyni go doskonałym wyborem na specjalne okazje.

Koktajle z wykorzystaniem mandarynek

Jeśli nadal nie wiesz, co zrobić z mandarynkami, stwórz pożywny koktajl, który doda Ci energii na cały dzień. Mandarynki zblendowane z jogurtem naturalnym, cukrem trzcinowym, białym lub miodem, to również dobry pomysł na szybką przekąskę. Swój koktajl możesz urozmaicić o dodatkowe owoce, takie jak banany, jabłka czy gruszki.

A co powiesz na mandarynkowe smoothie z dodatkiem świeżego mleka i siemienia lnianego? Wszystkie składniki, włącznie z owocami wystarczy również zblendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Takie smoothie to dawka witamin i mikroskładników niezbędnych dla prawidłowej pracy Twojego organizmu.

Przeczytaj również: Owocowe smoothie

Możesz też zaskoczyć Twoich gości i zaserwować im bezalkoholowy koktajl z mandarynką w roli głównej. Przydadzą Ci się do tego kostki lodu, świeże listki mięty i woda gazowana. Taki napój doskonale gasi pragnienie podczas grill party na tarasie lub w ogrodzie.

Co można zrobić z mandarynki – wykorzystanie w dekoracji i aromaterapii

Pora, aby poznać ciekawe dekoracje z mandarynek, które ozdobią na przykład Twój bożonarodzeniowy stół. Lampion mandarynkowy to jedna z naszych propozycji. Jak go wykonać? Już wyjaśniamy!

Przy pomocy ostrego nożyka odetnij czubek mandarynki i wydrąż z niej miąższ. W pustej skórce umieść tealight, czyli niewielki podgrzewacz. W ten sposób powstanie mandarynkowy mini świecznik na stół bądź komodę. 

Z dorodnych mandarynek wykonasz również oryginalny wieniec na drzwi. Cytrusy wystarczy przymocować na okręg, stworzony między innymi z iglastych gałązek. Wieniec na drzwi możesz urozmaicić, dekorując go szyszkami i wstążką.

Zobacz także: Girlanda z cytrusów

Jeśli nie wiesz, co zrobić ze skórki mandarynki również i na to pytanie mamy odpowiedź. Suszona skórka to naturalny odświeżacz powietrza. Umieść ją w lodówce, na dnie pojemnika na śmieci, a nawet w szafie z ubraniami. Twoja garderoba zyska przyjemny, lekko cytrusowy zapach. Przygotuj także naturalne woreczki zapachowe ze skórką po mandarynce i włóż je do butów. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu z wnętrza obuwia. 

Mamy nadzieję, że już wiesz, co można zrobić ze skórek mandarynki, jak i z samych owoców. W sklepach Auchan znajdziesz soczyste i dorodne mandarynki, pomarańcze, cytryny oraz wiele innych świeżych owoców, również marki własnej – Pewni Dobrego. Wykorzystaj je do tworzenia zdrowych przekąsek, koktajli, napojów czy sosów do mięs!