Co zrobić z mascarpone? Inspiracje na słodko i słono!
Myśląc o słodkościach we włoskim stylu, z pewnością na pierwszym miejscu wymienisz tradycyjne gelato, a na drugim – najróżniejsze kompozycje na bazie mascarpone. Ten delikatny i kremowy ser odgrywa ważną rolę w kuchni ze słonecznej Italii. Co zrobić z mascarponei, by zaskoczyć najbliższych? Te pomysły warto wypróbować!
Co zrobić z mascarpone? Włoski przysmak o wszechstronnym zastosowaniu
Ojczyzną mascarpone jest Lombardia. Ta położona w północnych Włoszech kraina jest znana głównie z wysoko rozwiniętej turystyki wynikającej z bliskości Alp i jednych z najpiękniejszych jezior w Europie – Garda, Islo i Como. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że jest to jednocześnie ojczyzna dwóch popularnych serów, którymi zajadają się miłośnicy wyrafinowanych smaków z całej Europy i spoza niej: gorgonzoli i mascarpone.
Mascarpone to ser typu twarogowego, który jest wyrabiany ze śmietanki mleka krowiego. Produkcja obejmuje wiele etapów, z których kluczowymi są podgrzanie i zakwaszenie kwasem cytrynowym lub octowym. Na koniec serwatka zostaje odsączona, a w tym czasie masa dojrzewa przez 24 godzinie w ściśle kontrolowanej temperaturze.
Wynikiem tego procesu jest gęsty ser o kremowej, jednorodnej i gładko rozsmarowującej się konsystencji. Cechuje się charakterystyczną barwą, która może być biała, kremowa lub w odcieniu kości słoniowej. Jego wyróżnikiem jest również smak – subtelnie słodki, w którym można wyczuć intensywnie śmietankowe akcenty.
O ile w przypadku wielu produktów spożywczych pierwotne pochodzenie jest niepewne, bo zginęło na kartach historii, o tyle tutaj ten problem nie występuje. Lombardczycy byli tak zachwyceni swoim wyrobem, że postarali się o to, by został odznaczony certyfikatem Prodotto agroalimentare tradizionale, który potwierdza jego lokalne, włoskie korzenie. Słusznie, gdyż tak wspaniałym dziedzictwem kulturowym trzeba się chwalić!
Co można zrobić z mascarpone? Ze względu na swój słodkawy smak ser jest najczęściej wykorzystywany w deserach, którym dodaje delikatności i lekkości. W wersji wytrawnej występuje natomiast m.in. jako składnik sosów do makaronu czy pizzy – czyli w perfekcyjnie włoskim stylu.
Masz już pomysł na to, co zrobić z mascarpone? W Auchan znajdziesz ten ser w różnych wariantach – zarówno polskiej, jak i włoskiej produkcji. Wybierz ten, który najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku, i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Jeśli brakuje Ci pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego składnika, przyjrzyj się poniższym inspiracjom!
Zobacz również: La Dolce Vita – włoskie desery z Furą Jedzenia
Słodkie desery we włoskim stylu – co upiec z serka mascarpone?
Flagowym deserem z mascarpone, którego zjedzenie jest obowiązkowym punktem podczas wakacji we Włoszech, jest tiramisu. Ta efektowna kompozycja składa się z naprzemiennie ułożonych warstw biszkoptów namoczonych w espresso oraz kremu na bazie serka mascarpone. W zależności od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, może przydać Ci się również likier amaretto i kakao do posypania wierzchu ciastka.
Pamiętaj, że tiramisu nie musisz przyrządzać w dużej foremce. Jeśli chcesz sobie oszczędzić kłopotów z jego późniejszym krojeniem i prezentacją na talerzu, przygotuj miniporcje w szklankach lub kieliszkach. Będzie smakować równie dobrze, co wyglądać.
Co zrobić z mascarpone, jeśli chcesz spróbować czegoś innego? Gęsty krem z tego serka będzie doskonałym dodatkiem do bezy pavlova udekorowanej świeżymi, sezonowymi owocami. Sprawdzi się również do przełożenia każdego innego ciasta na bazie biszkoptu lub kruchej tarty.
Co można zrobić z serka mascarpone na szybko? Jeśli masz tylko kilka minut, by przygotować wyborny deser, który oczaruje niespodziewanych gości, ubij mascarpone ze słodką śmietanką i kilkoma łyżkami kakao. Powstanie puszysty, gładki krem czekoladowy, który będzie świetnym dodatkiem do kawy.
Na ciepło czy na zimno – do czego mascarpone nadaje się najlepiej?
Wszystkie powyższe inspiracje wskazują na to, co zrobić z mascarpone na zimno – bez pieczenia i jakiejkolwiek obróbki termicznej. Chociaż w takim wariancie tekstura sera zaskakuje delikatnością, a jego smak śmietankowym charakterem, nie jest to jedyny sposób na wykorzystanie go w deserach.
Ten pyszny wyrób włoskiego pochodzenia nadaje się też doskonale do wypieków na słodko. Co upiec z serka mascarpone? Dobrym przykładem jest m.in. tradycyjny, polski sernik, w którym możesz użyć mascarpone jako alternatywy dla twarogu. Dzięki temu masa będzie nie tylko delikatniejsza w smaku, ale też bardziej puszysta po upieczeniu.
Ciekawym twistem okaże się też dodanie mascarpone do klasycznej masy na brownie. Ser nada ciastu kremowy wyraz, a także sprawi, że jego tekstura stanie się delikatniejsza i jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach niż zwykle. Wypróbuj ten trik, a zapomnisz o starym przepisie na brownie!
Dowiedz się także: Czym przełożyć tort urodzinowy? Pomysły z kremami, owocami i nie tylko!
Mascarpone karmelowe – do czego sprawdzi się najlepiej?
W klasycznej wersji mascarpone to ser o jasnej barwie i śmietankowym smaku. Nawet jeśli z zasady hołdujesz tradycji, to czasem warto zdecydować się na odstępstwo od niej. Takim krokiem może być sięgnięcie po wariację na temat tego klasycznego, włoskiego produktu, jaką jest mascarpone karmelowe. Do czego je wykorzystasz?
Wbrew pozorom, w takim produkcie na pierwszym planie wciąż pozostaje intensywnie śmietankowy smak. Karmelowe akordy dodają serkowi słodyczy, choć pozostają niezwykle subtelne. Doskonale pasują do deserów i wypieków z nutą kakao, kawy, masy makowej, liofilizowanych owoców i orzechów. Jeśli zajdzie taka potrzeba, karmelowy posmak łatwo zintensyfikujesz, mieszając mascarpone z odrobiną kajmaku.
Co zrobić z mascarpone o smaku karmelowym, jeśli nie jadasz ciast? Będzie perfekcyjnym dopełnieniem śniadania czy kolacji na słodko. Upiecz chrupiące gofry lub cienkie naleśniki we francuskim stylu, a następnie posmaruj je kremową masą i udekoruj świeżymi owocami. To także doskonały dodatek do tostów francuskich, a nawet owsianki, jeśli lubisz ją w bogatej wersji z wieloma słodkimi składnikami. Smacznego!
Co można zrobić z serka mascarpone na słono? Szybkie przepisy na pyszne dania
Nie da się ukryć, że desery są tym, do czego mascarpone nadaje się najlepiej. Pamiętaj tylko, że czasami wyjście ze strefy komfortu okazuje się bardzo dobrym pomysłem, co w odniesieniu do tego serka jest stuprocentową prawdą. Zastanawiasz się, co można zrobić z serka mascarpone na słono? Zainspiruj się poniższymi pomysłami na pyszne dania w wersji wytrawnej.
Jeśli chcesz pozostać w typowo włoskich klimatach, wypróbuj na przykład:
- gnocchi w gęstym sosie z mascarpone z dodatkiem świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych;
- wytrawne risotto na białym winie z piersią z kurczaka i burratą w sosie z mascarpone i soku z cytryny;
- farinatę z sosem mascarpone, szynką dojrzewającą, suszonymi pomidorami i kaparami;
- pizzę w pikantnym wydaniu z klasycznym sosem pomidorowym, ostrą kiełbasą, papryczką peperoncino i kleksami z mascarpone, które złagodzą mocny smak reszty składników.
Przeczytaj też: Gnocchi – z czym podawać włoskie kluseczki?
Nie musisz udawać się w kulinarną podróż do Włoch, by kreatywnie wykorzystać mascarpone w wytrawnym wydaniu. Charakterystyczny ser o gładkiej konsystencji nadaje się też do wielu rodzimych przepisów – jako twist, który nada im nieoczywisty charakter.
Za dobry przykład może posłużyć klasyczna zupa pomidorowa, która w takim wydaniu stanie się wyjątkowo delikatna i kremowa. Wypróbuj też popularną zupę szczawiową, która okaże się znacznie łagodniejsza, jeśli podasz ją z jajkiem w koszulce i kleksem z mascarpone
Sporym zaskoczeniem będzie także sos grzybowy, który zyska nieco toskański wyraz, gdy przyrządzisz go na bazie mascarpone i tymianku. Jeśli lubisz placki ziemniaczane na słono, możesz zaserwować je z nim i domową surówką. Taki sos doskonale komponuje się też z mięsem, np. z pieczenią wieprzową czy wołowymi zrazami.
Co można zrobić z mascarpone? Odkryj nowe możliwości z Auchan!
Mascarpone to wszechstronny składnik, który doskonale odnajduje się zarówno w daniach na słodko, jak i potrawach wytrawnych. Jego śmietankowy smak jest na tyle subtelny, że świetnie łączy się z różnymi produktami spożywczymi – m.in. z warzywami, owocami czy nawet mięsem.
Uniwersalny charakter tego pysznego serka z Lombardii może stanowić zachętę do tego, by porzucić utarte ścieżki i znaleźć w sobie odwagę do eksperymentowania na polu kulinarnym. Powyższe pomysły mogą Cię zainspirować do szukania własnych smaków.
Aby spróbować mascarpone o tradycyjnie włoskim charakterze, wcale nie musisz odwiedzać słonecznej Italii. Znajdziesz je również w sklepie internetowym Auchan w wielu wariantach do wyboru. Kup w najbliższym sklepie stacjonarnym lub zamów z dostawą, a później daj się ponieść fantazji w kuchni!