Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową
Rosół to jedna z popularniejszych zup w polskiej kuchni. Przygotowywany od pokoleń przez babcie, zapisał się w tradycji wielu domostw. Jednak czy wiesz, jakie mięso wykorzystać, by zrobić aromatyczny wywar? Odpowiedź jest prosta – postaw na kurę rosołową. Ma ona wyrazisty smak, dzięki czemu zupa nabiera intensywnego aromatu. Jednak co zrobić z mięsem po rosole? Sprawdź przepisy od Auchan!
Kura mięsna, rosołowa – czym jest i jakie elementy mięsa warto wybrać?
Czym zatem różnią się te dwa produkty? Zanim poznasz przepisy na wykorzystanie mięsa po rosole, powinieneś dowiedzieć się więcej na temat kurczaka i kury rosołowej.
Otóż mięso z kurczaka jest powszechnie dostępne w sklepach spożywczych i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można przygotować z niego dania takie jak pieczenie, duszone udka, skrzydełka na grilla czy mięsne sałatki.
Kura rosołowa różni się od kurczaka przede wszystkim swoim przeznaczeniem i wiekiem. Kury hoduje się dłużej – ponad rok, natomiast tucz kurczaków trwa zaledwie 30 dni.a Dzięki temu mięso jest twardsze i ma bardziej wyrazisty smak z uwagi na większą grubość włókien mięśniowych. Właśnie te cechy czynią je idealnym składnikiem do przygotowywania aromatycznych rosołów, wywarów i bulionów.
Jakie części kury rosołowej wybrać do przygotowania zupy? Mięso gotowane w całości wraz z kośćmi i chrząstkami uwalnia naturalną żelatynę, czyli kolagen wspomagający odbudowę tkanek. Dlatego też, jeśli zależy Ci na dodatkowych właściwościach zdrowotnych – warto wybrać kurę do zupy właśnie w takiej formie.
Każda część mięsa ma swoje właściwości smakowe i teksturę, co wpływa na ostateczne walory rosołu. Bulion z udek i skrzydełek kurczaka jest bardziej tłusty i aromatyczny. Te fragmenty mięsa zawierają więcej skóry i chrząstek, które podczas gotowania uwalniają żelatynę i tłuszcz. Żelatyna nadaje bulionowi gęstość i lepkość, a tłuszcz wzmacnia smak i zapach. To świetna baza do kremowych zup, sosów i galaret.
Bulion takich części jak szyjki, korpusy czy kości, jest lżejszy i klarowny. Zawiera mniej tłuszczu i żelatyny, ale więcej białka i minerałów. Ma delikatniejszy smak i aromat, który można wzbogacić dodatkiem warzyw i przypraw. Stanowi idealny do bardziej klarownych zup i dań mięsnych, takich jak np. risotto.
Jeśli jesteś zwolennikiem złocistego i lekko pikantnego bulionu, wybierz porcję kury rosołowej. To nic innego jak część ptaka, obejmująca różne fragmenty mięsa i kości (bez głowy). Właśnie dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, rosół przygotowany z porcji kury jest bardziej klarowny.
Sprawdź także: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony
Mięso z rosołu – co zrobić, aby się nie zmarnowało?
Co można zrobić z mięsem, które z pozoru wydaje się być „ubocznym produktem” gotowania bulionu? Jest to cenny składnik spożywczy, który nie powinien się zmarnować. Mięso z rosołu zachowuje wartości odżywcze i smak rozgrzewającego bulionu. Zawiera mnóstwo wartościowych składników, takich jak białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Jest również bogate w kolagen, który wzmacnia stawy, kości i skórę. Kura rosołowa ma też niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.
Mięso z rosołu możesz wykorzystać do przyrządzenia wielu rozmaitych potraw, w tym:
dań głównych, takich jak zapiekanki, kotlety, gulasze czy rolady,
sałatek: jarzynowych, greckich czy z makaronem,
regionalnych przysmaków, m.in. pasztetów, krokietów czy pierogów.
Dzięki zrównoważonemu podejściu do gotowania nie marnujesz żywności, a także nie kupujesz dodatkowego mięsa, to element ekologicznego stylu życia. Oszczędzasz w ten sposób nie tylko czas i finanse, ale także wykazujesz się troską o środowisko i własne zdrowie. Co więcej, nie musisz od razu wykorzystywać mięsa z rosołu – możesz je zamrozić lub zakonserwować na później. Warto oddzielić je od kości, aby zyskać więcej miejsca w zamrażalniku.
Zobacz też: Sprawdzony przepis na gołąbki w różnych odsłonach
Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 propozycje
Przechodząc do najważniejszej części artykułu, przedstawimy teraz 3 pomysły na to, co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu. Przepisy są zróżnicowane, dzięki czemu z pewnością znajdziesz wśród nich ten, który przypadnie Ci do gustu. Niech nasze propozycje będą dla Ciebie inspiracją do kulinarnych eksperymentów!
Propozycja 1. Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami
Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami to proste i pyszne danie, które można przygotować z resztek mięsa z rosołu. Jest sycące i pożywne, a przy tym kolorowe i aromatyczne. Wykorzystując składniki, które Ci zostały, dbasz o ekologię i zmniejszasz ilość odpadów kuchennych. W ten sposób promujesz zdrowy, zrównoważony styl życia.
Do zapiekanki możesz użyć warzyw z rosołu, a także groszek, kukurydzę czy brokuły. Te składniki nie tylko dodają koloru, ale także świeżości i chrupkości. Ser żółty, na przykład edamski z oferty Auchan, nada daniu puszystości i stworzy ciągnącą się warstwę.
Mięso z kury pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Warstwę mięsa przypraw solą i pieprzem.
Warzywa z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Warzywa mrożone odsącz z wody. Ułóż je na mięsie, tworząc kolorową warstwę.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj połowę startego sera i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
Sosem beszamelowym polej warzywa i mięso. Posyp z wierzchu resztą startego sera.
Zapiekankę upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, aż się zarumieni i zapiecze. Gotowe!

Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami
Opublikowano 06.10.2023Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami to proste i pyszne danie, które można przygotować z resztek mięsa z rosołu. Jest sycące i pożywne, a przy tym kolorowe i aromatyczne. Wykorzystując składniki, które Ci zostały, dbasz o ekologię i zmniejszasz ilość odpadów kuchennych. W ten sposób promujesz zdrowy, zrównoważony styl życia.
Mięso z kury pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Warstwę mięsa przypraw solą i pieprzem.
Warzywa z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Warzywa mrożone odsącz z wody. Ułóż je na mięsie, tworząc kolorową warstwę.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj połowę startego sera i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
Sosem beszamelowym polej warzywa i mięso. Posyp z wierzchu resztą startego sera.
Zapiekankę upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, aż się zarumieni i zapiecze. Gotowe!
Propozycja 2. Pierogi z mięsem z rosołu i kapustą
Na bazie kury rosołowej przygotujesz klasyczne danie kuchni polskiej, jakim są pierogi z mięsem i kapustą. Do ich zrobienia możesz użyć gotowego ciasta lub zrobionego samodzielnie od podstaw. Jako dodatek sprawdzą się cebula i grzyby (np. suszone podgrzybki). Warto pamiętać o przyprawach, które nadadzą pierogom dodatkowego aromatu.
Mięso z rosołu obierz z kości i zmiel w maszynce lub blenderze. Przełóż je do miski i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszaj.
Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cebulę do mięsa razem z kapustą i wymieszaj. Farsz jest gotowy!
Zrób ciasto na pierogi według przepisu Auchan lub użyj gotowego. Rozwałkowuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego równe kółka.
Na każdym nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta, formując pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz.
Pierogi podawaj polane oliwą i posypane cebulką. Smacznego!

Pierogi z mięsem z rosołu i kapustą
Opublikowano 06.10.2023Na bazie kury rosołowej przygotujesz klasyczne danie kuchni polskiej, jakim są pierogi z mięsem i kapustą. Do ich zrobienia możesz użyć gotowego ciasta lub zrobionego samodzielnie od podstaw. Jako dodatek sprawdzą się cebula i grzyby (np. suszone podgrzybki). Warto pamiętać o przyprawach, które nadadzą pierogom dodatkowego aromatu.
Mięso z rosołu obierz z kości i zmiel w maszynce lub blenderze. Przełóż je do miski i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszaj.
Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cebulę do mięsa razem z kapustą i wymieszaj. Farsz jest gotowy!
Zrób ciasto na pierogi według przepisu Auchan lub użyj gotowego. Rozwałkowuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego równe kółka.
Na każdym nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta, formując pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz.
Pierogi podawaj polane oliwą i posypane cebulką. Smacznego!
Sprawdź, jak zrobić: Idealne ciasto na pierogi
Propozycja 3. Ratatouille z mięsem z rosołu
Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, która słynie z wykorzystania świeżych warzyw i ziół. Jej nazwa wywodzi się z dialektu prowansalskiego i oznacza „mieszankę”, co odnosi się właśnie do różnorodności składników. Możesz przygotować polską wariację ratatouille , łącząc mięso z rosołu z cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami. Jest to pyszna i zdrowa propozycja, która zawiera dużo witamin i białka. Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przystawkę.
Mięso z rosołu pokrój na małe kawałki i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Usmaż je na rozgrzanej oliwie na patelni, aż się zarumieni.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Bakłażana i cukinie umyj i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól warzywa i odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem, usmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, aż się zrumienią i odłóż na talerz.
Papryki umyj i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj pomidory i duś warzywa na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i bazylią do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami bakłażana, cukinię, paprykę i sos pomidorowy. Na wierzch wyłóż mięso. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż całość się zapiecze.

Ratatouille z mięsem z rosołu
Opublikowano 06.10.2023Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, która słynie z wykorzystania świeżych warzyw i ziół. Jej nazwa wywodzi się z dialektu prowansalskiego i oznacza „mieszankę”, co odnosi się właśnie do różnorodności składników. Możesz przygotować polską wariację ratatouille , łącząc mięso z rosołu z cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami. Jest to pyszna i zdrowa propozycja, która zawiera dużo witamin i białka. Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przystawkę.
Mięso z rosołu pokrój na małe kawałki i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Usmaż je na rozgrzanej oliwie na patelni, aż się zarumieni.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Bakłażana i cukinie umyj i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól warzywa i odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem, usmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, aż się zrumienią i odłóż na talerz.
Papryki umyj i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj pomidory i duś warzywa na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i bazylią do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami bakłażana, cukinię, paprykę i sos pomidorowy. Na wierzch wyłóż mięso. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż całość się zapiecze.
Przeczytaj również: Jak nie marnować jedzenia? 8 porad
Eksperymentuj w kuchni i sprawdź sam, co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu!
W tym artykule przedstawiliśmy kilka pomysłów na to, co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu. Dzięki naszym przepisom możesz w pełni wykorzystać cenne składniki ugotowanego bulionu, nadając im nowe smaki i aromaty. Jednak kluczową kwestią jest wybór odpowiednich produktów. W ofercie sklepu internetowego Auchan znajdziesz wysokiej jakości artykuły, w tym porcje rosołowe marki Pewni Dobrego, kurę mięsną, świeżą włoszczyznę i buliony drobiowe. Złóż zamówienie już teraz z dostawą pod wskazany adres!