Co Zrobic Z Miesa Z Rosolu

Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową

Maciej
Przez Maciej
Opublikowano 06.10.2023 7 minut czytania

Rosół to prawdziwa królowa polskich zup. Przygotowywany od pokoleń przez babcie, zapisał się w tradycji wielu domostw. Jednak co zrobić z mięsa z rosołu, które zostało po ugotowaniu pysznej zupy? Mięso z kurczaka może stać się bazą dla wielu dań, które zaskoczą swoją różnorodnością i smakiem. Jeśli szukasz inspiracji i ciekawych pomysłów sprawdź przepisy od Auchan!

Wykorzystanie mięsa z rosołu – co zrobić, aby się nie zmarnowało?

Co można zrobić z mięsa z rosołu, które z pozoru wydaje się być „ubocznym produktem” gotowania bulionu? Jest to cenny składnik spożywczy, który nie musi się zmarnować. Zachowuje wartości odżywcze i smak rozgrzewającego bulionu. Zawiera też mnóstwo wartościowych składników, takich jak białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Jest również bogate w kolagen, który wzmacnia stawy, kości i skórę. Kura rosołowa ma też niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

Co z mięsa z rosołu warto przygotować na drugie danie lub przekąskę? Możesz go wykorzystać do przyrządzenia wielu rozmaitych potraw, w tym:

Dzięki zrównoważonemu podejściu do gotowania nie marnujesz żywności, a także nie kupujesz dodatkowych produktów. Obiad z mięsa z rosołu oszczędza nie tylko czas i finanse, ale także jest wyborem wpływającym pozytywnie na środowisko i własne zdrowie. Co więcej, nie musisz od razu wykorzystywać całego produktu – możesz go zamrozić lub zakonserwować na później. Warto oddzielić mięso po ugotowaniu rosołu od kości, aby zyskać więcej miejsca w zamrażalniku.

Co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? 3 propozycje

Przechodząc do najważniejszej części artykułu, przedstawimy teraz 3 pomysły na to, co zrobić z gotowanego kurczaka. Przepisy są zróżnicowane, dzięki czemu z pewnością znajdziesz wśród nich ten, który przypadnie Ci do gustu. Niech nasze propozycje na potrawy z gotowanego kurczaka z rosołu będą dla Ciebie inspiracją do kulinarnych eksperymentów!

Opcja numer 1. Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami to proste i pyszne danie, które można przygotować z resztek pozostałego mięsa. Jest sycące i pożywne, a przy tym kolorowe i aromatyczne.

Do zapiekanki możesz użyć warzyw z rosołu, a także groszek, kukurydzę czy brokuły. Te składniki nie tylko dodają apetycznego koloru, ale także świeżości i chrupkości. Starty ser żółty nada daniu kremowej konsystencji, puszystości oraz stworzy ciągnącą się warstwę.

Startym serem posyp również zapiekankę z wierzchu. Po upieczeniu nada to daniu piękny, złocisty odcień oraz apetyczną skorupkę.

Nie zapomnij o doprawieniu zapiekanki. Możesz użyć soli, pieprzu, czosnku w proszku, ostrej papryki , czy świeżych ziół (np.: kolendrę lub bazylię) – ułóż je na wierzchu potrawy, dzięki czemu proces pieczenia wzmocni ich aromat.

Przepis Auchan na…

zapiekankę z kurą rosołową i warzywami

Dowiedz się, jak przygotować to proste danie obiadowe oraz wykorzystać mięso z rosołu.

Propozycja numer 2 na mięso z rosołu – pierogi z dodatkiem kapusty

Na bazie kury rosołowej przygotujesz klasyczne danie kuchni polskiej, jakim są pierogi z mięsem i kapustą. Do ich zrobienia możesz użyć gotowego ciasta lub zrobionego samodzielnie od podstaw. Jako dodatek świetnie sprawdzą się cebula i grzyby (np. suszone podgrzybki) dodane podczas mielenia mięsa na farsz.

Warto także pamiętać o przyprawach, które nadadzą pierogom dodatkowego smaku. Świetnie sprawdzi się na przykład majeranek, suszony czosnek czy kminek. Za ich sprawą nie tylko potrawa zyska wyjątkowego dodatku, ale cała kuchnia wypełni się aromatycznym zapachem, sprawiając, że przygotowanie potrawy będzie równie przyjemne i smakowite, jak jej jedzenie.

Przepis Auchan na…

pierogi z mięsem z rosołu i kapustą

Przygotuj w swojej kuchni tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierogi z mięsem z rosołu oraz kapustą będą idealną propozycją na weekendowy obiad.

Opcja numer 3. Gotowane mięso z rosołu do ratatouille

Ratatouille to potrawa głęboko zakorzeniona we francuskiej kuchni. Słynie z wykorzystania świeżych warzyw i ziół. Jej nazwa wywodzi się z dialektu prowansalskiego i oznacza „mieszankę”, co odnosi się właśnie do różnorodności składników, które możesz wykorzystać, przygotowując obiad z mięsa z rosołu. Co zrobić z ugotowanego kurczaka? Przygotuj polską wariację ratatouille, łącząc mięso z cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami. Jest to pyszna i zdrowa propozycja, która zawiera dużo witamin i białka. Podawaj ją na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przystawkę.

Przeczytaj również: Jak nie marnować jedzenia? 8 porad

Przepis Auchan na…

ratatouille z mięsem z rosołu

Spróbuj przepysznego francuskiego dania w polskiej odsłonie! Daj się zachwycić aromatycznym smakom.

Mięso z rosołu to składnik, który od pokoleń znajduje zastosowanie w tradycyjnych, polskich przepisach kulinarnych. Nasze babcie znane z oszczędności i pomysłowego gotowania, często wykorzystywały kurczaka z zupy.

Pomimo że po ugotowaniu wywaru mięso może wydawać się mniej atrakcyjne, ze względu na swoją teksturę, jest pełne smaku i aromatu. Dzięki przyprawom, które przenikają w nie podczas przyrządzania rosołu. Ponowne wykorzystanie kurczaka może być nie tylko praktyczne, ale również przepyszne!

Eksperymentuj w kuchni i sprawdź sam, co zrobić z kurczaka z rosołu!

Przedstawiliśmy kilka pomysłów na to, co zrobić z mięsa z rosołu. Składniki z aromatycznego bulionu możesz w pełni wykorzystać, nadając im nowe smaki i aromaty. Potrawy z gotowanego kurczaka z rosołu są niezwykle pożywne, zdrowe i lekkostrawne. Jednak pamiętaj, że kluczową kwestią jest wybór jakościowych produktów. W ofercie sklepu internetowego Auchan znajdziesz wysokiej jakości artykuły, w tym kurczaka z grzędy marki własnej Pewni Dobrego, świeżą włoszczyznę i buliony drobiowe. Złóż zamówienie już teraz z dostawą pod wskazany adres!

Maciej
Napisane przez
Maciej
Ekspert ds. marketingu, zapalony podróżnik zawsze gotowy na nowe wyzwania. Podczas wypraw docieram do nietypowych miejsc. Często wędruję po bezdrożach i szukam ekscytujących przygód, również tych podwodnych. Chętnie poznaję inne kultury, testuję nowe produkty oraz odkrywam mało znane fakty, które inspirują mnie do tworzenia interesujących artykułów. Cenię sobie kreatywność, otwartość i ciekawość świata. Fascynuję się psychologią, a najbardziej niekonwencjonalnymi teoriami amerykańskich naukowców. W wolnej chwili przyrządzam dania kuchni świata i te z segmentu fine dining.