Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów
Słodki smak truskawek oznacza tylko jedno – zbliża się lato, a truskawka wkracza do kuchni, by zagościć na talerzach. Co jednak zrobić, gdy sezon na te owoce się kończy? Wystarczy sięgnąć po mrożone produkty i wyczarować z nich dania, które będą przypominać o lecie nawet w długie, jesienne lub zimowe wieczory. Przeczytaj poniższy wpis i dowiedz się, co zrobić z mrożonych truskawek, żeby zachwycić całą swoją rodzinę.
Spis treści
Dlaczego warto sięgać po mrożone truskawki?
Przede wszystkim przypominają nam ulubione letnie dania. Smak nie jest jednak jedynym powodem, dla którego warto wybierać mrożone truskawki. Co jeszcze jest ich mocną stroną?
- mrożenie sprawia, że owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych,
- nie musisz dodawać cukru, który jest niezbędny podczas przygotowywania przetworów (mrożone owoce to doskonała propozycja dla najmłodszych),
- są łatwe w obróbce i dają duże możliwości podczas gotowania (z ich wykorzystaniem przygotujesz śniadanie, danie główne czy deser).
Dodatkowo własnoręczne mrożenie truskawek to szybka, prosta i tania opcja. Wystarczy wymyć i osuszyć owoce, a następnie przełożyć je do specjalnych woreczków odpowiednich do mrożenia.
Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!
Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz nasmarować ją dodatkowo masłem i oprószyć bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
Włóż do niedużego rondelka pokrojone masło i rozgrzej je na kuchence. Odstaw do ostudzenia.
Do miski wbij jajka i ucieraj za pomocą miksera na biały puch. Po chwili zacznij dodawać cukier w kilku partiach. Nadal ubijaj całość na wysokich obrotach. Dodaj aromat.
Całkowicie ostudzone masło wlej cienkim strumieniem do przygotowanego ciasta. Połącz składniki.
Gdy cukier się rozpuści, a masa będzie całkowicie gładka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamień mikser na szpatułkę i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto wlej do formy. Przełóż mrożone truskawki do ciasta – ułóż je delikatnie na górze i pozwól im odrobinę zanurzyć się w cieście. Całość posyp delikatnie cukrem waniliowym.
Włóż formę do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 50–60 minut lub do suchego patyczka.
Twoje ciasto jest już gotowe – smacznego!