Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów
Słodki smak truskawek oznacza tylko jedno – zbliża się lato, a truskawka wkracza do kuchni, by zagościć na talerzach. Co jednak zrobić, gdy sezon na te owoce się kończy? Wystarczy sięgnąć po mrożone produkty i wyczarować z nich dania, które będą przypominać o lecie nawet w długie, jesienne lub zimowe wieczory. Przeczytaj poniższy wpis i dowiedz się, co zrobić z mrożonych truskawek, żeby zachwycić całą swoją rodzinę.
Spis treści
Co zrobić z mrożonych truskawek i dlaczego warto je wykorzystać?
Słodkie i pachnące latem truskawki zawierają witaminy i cenne wartości odżywcze. Właśnie dlatego warto sięgać po nie również jesienią i zimą!
Truskawki mają w sobie dużą dawkę witaminy C oraz witaminy B9 (kwas foliowy). Dodatkowo zawierają takie minerały jak chociażby potas czy fosor.
Szczyt truskawkowego sezonu to najlepszy moment na gromadzenie zapasów na zimę i przetwarzanie owoców, np. w dżemy, konfitury czy soki. Jednak najprostszym sposobem na zatrzymanie smaku truskawek na dłużej jest ich mrożenie.
Zobacz też: Kalendarz przetworów – co i kiedy warto zrobić? Przygotuj z nami domowe przysmaki!
Dlaczego warto sięgać po mrożone truskawki?
Przede wszystkim przypominają nam ulubione letnie dania. Smak nie jest jednak jedynym powodem, dla którego warto wybierać mrożone truskawki. Co jeszcze jest ich mocną stroną?
- mrożenie sprawia, że owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych,
- nie musisz dodawać cukru, który jest niezbędny podczas przygotowywania przetworów (mrożone owoce to doskonała propozycja dla najmłodszych),
- są łatwe w obróbce i dają duże możliwości podczas gotowania (z ich wykorzystaniem przygotujesz śniadanie, danie główne czy deser).
Dodatkowo własnoręczne mrożenie truskawek to szybka, prosta i tania opcja. Wystarczy wymyć i osuszyć owoce, a następnie przełożyć je do specjalnych woreczków odpowiednich do mrożenia.
Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!
Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz nasmarować ją dodatkowo masłem i oprószyć bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
Włóż do niedużego rondelka pokrojone masło i rozgrzej je na kuchence. Odstaw do ostudzenia.
Do miski wbij jajka i ucieraj za pomocą miksera na biały puch. Po chwili zacznij dodawać cukier w kilku partiach. Nadal ubijaj całość na wysokich obrotach. Dodaj aromat.
Całkowicie ostudzone masło wlej cienkim strumieniem do przygotowanego ciasta. Połącz składniki.
Gdy cukier się rozpuści, a masa będzie całkowicie gładka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamień mikser na szpatułkę i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto wlej do formy. Przełóż mrożone truskawki do ciasta – ułóż je delikatnie na górze i pozwól im odrobinę zanurzyć się w cieście. Całość posyp delikatnie cukrem waniliowym.
Włóż formę do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 50–60 minut lub do suchego patyczka.
Twoje ciasto jest już gotowe – smacznego!
Smoothie z mrożonych truskawek – przepis na orzeźwiające śniadanie
A może śniadanie na słodko? Poniżej znajdziesz przepis od Auchan na smoothie z truskawek mrożonych, które doda Ci energii na cały dzień.
Dzień wcześniej przełóż mrożone truskawki do lodówki lub rozmroź je w mikrofalówce.
Do wysokiego naczynia przełóż: skyr (i mleko), kefir lub maślankę, obranego i pokrojonego banana, rozmrożone truskawki, liście mięty. Zblenduj całość i przelej do szklanki.
Jeśli chcesz wzbogacić swoje smoothie z mrożonych truskawek, przelej je do miseczki, a następnie posyp mieszanką bakalii, np. ulubionych orzechów, pestek słonecznika i dyni.

Smoothie z mrożonych truskawek – przepis na orzeźwiające śniadanie
Opublikowano 04.10.2023A może śniadanie na słodko? Poniżej znajdziesz przepis od Auchan na smoothie z truskawek mrożonych, które doda Ci energii na cały dzień.
Dzień wcześniej przełóż mrożone truskawki do lodówki lub rozmroź je w mikrofalówce.
Do wysokiego naczynia przełóż: skyr (i mleko), kefir lub maślankę, obranego i pokrojonego banana, rozmrożone truskawki, liście mięty. Zblenduj całość i przelej do szklanki.
Jeśli chcesz wzbogacić swoje smoothie z mrożonych truskawek, przelej je do miseczki, a następnie posyp mieszanką bakalii, np. ulubionych orzechów, pestek słonecznika i dyni.
Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Dodatek do dań
Mus z mrożonych truskawek to świetna propozycja jako deser podawany w pucharkach przystrojony listkiem mięty i polany mleczną czekoladą. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników czy gofrów. Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Sprawdź poniższy przepis od Auchan.
Truskawki włóż dzień wcześniej do lodówki lub włóż do rondelka i podgrzej na niedużym gazie. Zblenduj je i ostudź.
Jeśli chcesz, żeby mus miał bardziej zwartą konsystencję, na tym etapie do ostudzonych truskawek dodaj 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody.
W wysokim naczyniu ubij śmietankę i cukier puder. Przełóż do miski truskawki i połącz całość. Dodaj sok z cytryny.

Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Dodatek do dań
Opublikowano 04.10.2023Mus z mrożonych truskawek to świetna propozycja jako deser podawany w pucharkach przystrojony listkiem mięty i polany mleczną czekoladą. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników czy gofrów. Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Sprawdź poniższy przepis od Auchan.
Truskawki włóż dzień wcześniej do lodówki lub włóż do rondelka i podgrzej na niedużym gazie. Zblenduj je i ostudź.
Jeśli chcesz, żeby mus miał bardziej zwartą konsystencję, na tym etapie do ostudzonych truskawek dodaj 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody.
W wysokim naczyniu ubij śmietankę i cukier puder. Przełóż do miski truskawki i połącz całość. Dodaj sok z cytryny.
Mrożone truskawki w daniach głównych
Szukasz pomysłu na słodki obiad, który przypomina smaki dzieciństwa? Zrób ekspresowy makaron typu świderki z dodatkiem mrożonych truskawek, polany śmietaną 30% i posypany cukrem pudrem.
Lekkie danie, przywołujące na myśl wakacje? Co zrobić z mrożonych truskawek? Owoce mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki np. na bazie rukoli, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, gotowanego buraka, sera fety i oliwy. Słodycz truskawek, podobnie jak kwaskowate owoce granatu, ciekawie przełamie smaki i sprawi, że całość będzie orzeźwiająca i lekka.
Jeśli chcesz być pewien, że wybierasz pyszne, ale i zdrowe produkty od lokalnych dostawców, sięgaj po marki Auchan Bio i Pewni Dobrego.
Mrożone truskawki do ciasta i nie tylko – już wiesz, jakie dania przygotować!
Masz już plan na to, co zrobić z mrożonych truskawek, aby zachwycić swoich domowników oraz gości? Te łatwo dostępne owoce smakują doskonale w różnych odsłonach, nie tylko w deserach. Zainspiruj się naszymi przepisami i eksperymentuj do woli. Pamiętaj, że wszystkie produkty potrzebne do przygotowania naszych propozycji znajdziesz w sieci sklepów Auchan.