Truskawki – pyszne i zdrowe owoce
Truskawki są krzyżówką dwóch rodzajów poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Ich ogromna popularność wynika przede wszystkim z walorów smakowych. Te pyszne sezonowe owoce charakteryzują się słodkim smakiem i przyjemnym aromatem. Ale to nie wszystko.
Stanowią też prawdziwą skarbnicę witamin i składników odżywczych, a przy tym zawierają mało tłuszczu i są niskokaloryczne. Dzięki temu mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby na diecie. Równie niski jest ich indeks glikemiczny – wynosi zaledwie 25, dlatego owoce te, zjadane w optymalnych ilościach, są bezpieczne dla diabetyków.
Sprawdź również: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!
Truskawki źródło witamin i wartości odżywczych
Poza wyśmienitym smakiem najważniejszym atutem truskawek jest ich skład. Zawierają wiele cennych witamin. Są prawdziwą skarbnicą witaminy C, a także witamin A, E, PP i z grupy B. Są wartościowym źródłem pierwiastków, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i mangan. Zawierają błonnik pokarmowy, foliany oraz antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Zawartość cennych składników aktywnych sprawia, że truskawki wykazują właściwości dobroczynne dla zdrowia. Ich spożywanie pomaga chronić przed chorobami serca, utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, a nawet zapobiegać nowotworom. Owoce wspierają ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawę kondycji skóry i włosów.
Truskawki mogą być pomocne w zmniejszaniu stanu zapalnego u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych oraz utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i właściwego działania układu nerwowego.
Co zrobić z truskawek – podpowiadamy
Wszystkie te zalety sprawiają, że warto regularnie jeść truskawki. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni pozwala na spożywanie tych owoców w różnych postaciach.
Co można zrobić z truskawek na szybko? Orzeźwiające soki i koktajle, ciasta, a nawet dania obiadowe z owocami są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pomysłów na to, co zrobić z truskawkami, jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz najciekawsze z nich.
Przeczytaj też: Przepis na szybkie i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami – zaskocz znajomych!
Bajgle z owocami – pomysł na śniadanie z truskawkami
Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania bajgla z truskawkami na śniadanie znajdziesz w ofercie Auchan.
Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.
Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.
Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.
Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.
Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.
Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.
Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.
Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.
Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.
Pomysł na ciasto z truskawkami, które zrobisz w godzinę
Znasz już pomysł na śniadanie z truskawkami, ale owoce te sprawdzają się świetnie o każdej porze dnia. Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.
Wszystkie produkty potrzebne do wykonania rolady znajdziesz w ofercie Auchan. Przed rozpoczęciem pracy wyjmij z lodówki jajka, aby uzyskały temperaturę pokojową. Serek mascarpone i śmietankę pozostaw w lodówce i sięgnij do nie dopiero podczas pracy. Ponadto przed pieczeniem przygotuj: papier do pieczenia, mikser, blachę do pieczenia.
1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.
1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.
1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.
Rolada z truskawkami
Opublikowano 28.06.2023Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.
1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.
1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.
1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.