Aplikacja
pomysl na ciasto z truskawkami

Co zrobić z truskawek? 3 kreatywne pomysły

Opublikowano 28.06.2023

Truskawki są pełne witamin i składników odżywczych. A do tego jak smakują! Nic zatem dziwnego, że są tak chętnie wykorzystywane w kuchni. Co zrobić z truskawek? Sprawdź nasze propozycje.

Truskawki – pyszne i zdrowe owoce

Truskawki są krzyżówką dwóch rodzajów poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Ich ogromna popularność wynika przede wszystkim z walorów smakowych. Te pyszne sezonowe owoce charakteryzują się słodkim smakiem i przyjemnym aromatem. Ale to nie wszystko.

Stanowią też prawdziwą skarbnicę witamin i składników odżywczych, a przy tym zawierają mało tłuszczu i są niskokaloryczne. Dzięki temu mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby na diecie. Równie niski jest ich indeks glikemiczny – wynosi zaledwie 25, dlatego owoce te, zjadane w optymalnych ilościach, są bezpieczne dla diabetyków.

Sprawdź również: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!

Truskawki źródło witamin i wartości odżywczych

Poza wyśmienitym smakiem najważniejszym atutem truskawek jest ich skład. Zawierają wiele cennych witamin. Są prawdziwą skarbnicą witaminy C, a także witamin A, E, PP i z grupy B. Są wartościowym źródłem pierwiastków, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i mangan. Zawierają błonnik pokarmowy, foliany oraz antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

Zawartość cennych składników aktywnych sprawia, że truskawki wykazują właściwości dobroczynne dla zdrowia. Ich spożywanie pomaga chronić przed chorobami serca, utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, a nawet zapobiegać nowotworom. Owoce wspierają ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawę kondycji skóry i włosów.

Truskawki mogą być pomocne w zmniejszaniu stanu zapalnego u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych oraz utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i właściwego działania układu nerwowego.

Co Z Truskawek

Co zrobić z truskawek – podpowiadamy

Wszystkie te zalety sprawiają, że warto regularnie jeść truskawki. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni pozwala na spożywanie tych owoców w różnych postaciach.

Co można zrobić z truskawek na szybko? Orzeźwiające soki i koktajle, ciasta, a nawet dania obiadowe z owocami są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pomysłów na to, co zrobić z truskawkami, jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz najciekawsze z nich.

Przeczytaj też: Przepis na szybkie i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami – zaskocz znajomych!

Co Zrobić Z Truskawek

Bajgle z owocami – pomysł na śniadanie z truskawkami

Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania bajgla z truskawkami na śniadanie znajdziesz w ofercie Auchan.

1. Przyszykuj truskawki

Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.

2. Marynata

Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.

3. Wymieszaj!

Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.

4. Ugotuj jajka!

Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.

5. Szparagi

Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.

6. Bajgiel!

Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.

7. Przygotowanie

Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.

8. Przypraw!

Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

9. Bazyliowe pesto

Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
 

Bajgle z owocami

Opublikowano 28.06.2023

Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.

1. Przyszykuj truskawki

Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.

2. Marynata

Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.

3. Wymieszaj!

Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.

4. Ugotuj jajka!

Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.

5. Szparagi

Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.

6. Bajgiel!

Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.

7. Przygotowanie

Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.

8. Przypraw!

Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

9. Bazyliowe pesto

Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
Składniki
0,25 kg truskawek,
2 bajgle,
2 łyżki miodu,
80 ml octu balsamicznego,
2 jajka,
6 ziaren czerwonego pieprzu + szczypta czerwonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
4 łyżki soku z pomarańczy,
8-9 szparagów,
szczypta soli,
4 łyżki masła,
4 łyżki bazyliowego pesto,
kilka listków sałaty.
Składniki
2
0,25 kg truskawek,
2 bajgle,
2 łyżki miodu,
80 ml octu balsamicznego,
2 jajka,
6 ziaren czerwonego pieprzu + szczypta czerwonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
4 łyżki soku z pomarańczy,
8-9 szparagów,
szczypta soli,
4 łyżki masła,
4 łyżki bazyliowego pesto,
kilka listków sałaty.
Przepis Na Truskawki

Pomysł na ciasto z truskawkami, które zrobisz w godzinę

Znasz już pomysł na śniadanie z truskawkami, ale owoce te sprawdzają się świetnie o każdej porze dnia. Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.

Wszystkie produkty potrzebne do wykonania rolady znajdziesz w ofercie Auchan. Przed rozpoczęciem pracy wyjmij z lodówki jajka, aby uzyskały temperaturę pokojową. Serek mascarpone i śmietankę pozostaw w lodówce i sięgnij do nie dopiero podczas pracy. Ponadto przed pieczeniem przygotuj: papier do pieczenia, mikser, blachę do pieczenia.

1. Przygotowanie rozpocznij od zrobienia biszkoptu.

1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.

2. W kolejnym kroku przygotuj krem śmietankowy z truskawkami

1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.

3. Po wykonaniu kremu możesz dokończyć roladę.

1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.

Czas całkowity 50 min
Porcja 10
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
 

Rolada z truskawkami

Opublikowano 28.06.2023

Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.

1. Przygotowanie rozpocznij od zrobienia biszkoptu.

1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.

2. W kolejnym kroku przygotuj krem śmietankowy z truskawkami

1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.

3. Po wykonaniu kremu możesz dokończyć roladę.

1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
5 jaj,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju roślinnego,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) cukru,
ok. 0,4 kg truskawek,
ok. 50 g (4 łyżki) cukru,
80 g serka mascarpone Auchan,
ok. 260 g słodkiej śmietanki 30%
Składniki
10
5 jaj,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju roślinnego,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) cukru,
ok. 0,4 kg truskawek,
ok. 50 g (4 łyżki) cukru,
80 g serka mascarpone Auchan,
ok. 260 g słodkiej śmietanki 30%

Rolada jest gotowa. Przed podaniem możesz ją włożyć do lodówki na 1-2 godziny – najlepiej smakuje mocno schłodzona. Nie jest to jednak konieczne – możesz ją od razu pokroić i zjeść. Świetnie smakuje z dodatkami: kawałkami świeżych owoców, cukrem pudrem albo bitą śmietaną.

Dania Z Truskawek

Orzeźwiający chłodnik – pomysł na truskawki na obiad

Truskawki są nie tylko idealnym składnikiem deserów, ale też dań obiadowych. Co zrobić z truskawek, aby posiłek był sycący, zdrowy i smaczny? Klasyczny makaron ze śmietaną, ryż z owocami, naleśniki i pierogi z nadzieniem, a może lekkie sałatki?

Propozycji dań obiadowych z dodatkiem tych słodkich owoców jest naprawdę sporo. Poniżej przygotowaliśmy kolejny pomysł na truskawki, tym razem w formie płynnej. Sprawdź nasz przepis na chłodnik arbuzowo-truskawkowy z miętą i imbirem.

Lekki chłodnik z truskawkami jest idealnym orzeźwieniem w upalny dzień, a jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Wszystko, co niezbędne do jego wykonania, czeka na Ciebie w asortymencie Auchan.

Zobacz również: Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów

1. Owoce!

Truskawki bez szypułek i arbuza bez pestek wrzuć do misy blendera. Dodaj starty imbir i posiekaną miętę. Wlej sok z limonki lub cytryny.

2. Miksowanie

Całość miksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania konsystencji gładkiego musu.

3. Chłodzenie

Schłodź potrawę w lodówce.

4. Serwowanie

Podawaj z grzankami i serem feta. Chłodnik dobrze smakuje też z posiekanymi, prażonymi pistacjami.

Czas całkowity 15 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Orzeźwiający chłodnik z truskawek

Opublikowano 28.06.2023

Truskawki są nie tylko idealnym składnikiem deserów, ale też dań obiadowych. Co zrobić z truskawek, aby posiłek był sycący, zdrowy i smaczny? Klasyczny makaron ze śmietaną, ryż z owocami, naleśniki i pierogi z nadzieniem, a może lekkie sałatki?

Propozycji dań obiadowych z dodatkiem tych słodkich owoców jest naprawdę sporo. Poniżej przygotowaliśmy kolejny pomysł na truskawki, tym razem w formie płynnej. Sprawdź nasz przepis na chłodnik arbuzowo-truskawkowy z miętą i imbirem.

Lekki chłodnik z truskawkami jest idealnym orzeźwieniem w upalny dzień, a jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Wszystko, co niezbędne do jego wykonania, czeka na Ciebie w asortymencie Auchan.

1. Owoce!

Truskawki bez szypułek i arbuza bez pestek wrzuć do misy blendera. Dodaj starty imbir i posiekaną miętę. Wlej sok z limonki lub cytryny.

2. Miksowanie

Całość miksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania konsystencji gładkiego musu.

3. Chłodzenie

Schłodź potrawę w lodówce.

4. Serwowanie

Podawaj z grzankami i serem feta. Chłodnik dobrze smakuje też z posiekanymi, prażonymi pistacjami.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
ok. 0,25 kg truskawek,
ok. 0,7 kg miąższu arbuza,
1,5 łyżki mięty,
sok z 1 małej cytryny (lub z 2 małych limonek),
1,5 łyżeczki imbiru,
grzanki,
ok. 30 g sera feta,
posiekane pistacje (opcjonalnie).
Składniki
3
ok. 0,25 kg truskawek,
ok. 0,7 kg miąższu arbuza,
1,5 łyżki mięty,
sok z 1 małej cytryny (lub z 2 małych limonek),
1,5 łyżeczki imbiru,
grzanki,
ok. 30 g sera feta,
posiekane pistacje (opcjonalnie).

Pyszne dania z truskawkami

Wiesz już, co zrobić z truskawek na śniadanie, obiad i deser. Warto wykorzystać sezon na te owoce i spożywać ich jak najwięcej. Poza sezonem możesz zdecydować się na dania z truskawkami mrożonymi. W ofercie Auchan znajdziesz mrożone truskawki wysokiej jakości, które pozwolą Ci przygotować zdrowe i pyszne dania przez cały rok.