Co zrobić z ugotowanego makaronu i jak go przechowywać?
Gdy gotujesz makaron, często zdarza się, że zrobisz go więcej, niż potrzebujesz do wykonania dania. Mamy jednak na to kilka sprawdzonych sposobów. Podpowiemy Ci, co można zrobić z ugotowanego makaronu oraz jak go przechowywać, aby zachował świeżość i smak! Sprawdź nasz poradnik już teraz.
Spis treści:
- Jak przechowywać ugotowany makaron – podstawowe zasady
- Jak zamrozić i podgrzać makaron?
- Jak przechowywać makaron własnej roboty? Rozwiązania Auchan
- Jak przechowywać domowy makaron? 5 wskazówek
- Ugotowany makaron – jak długo go przechowywać?
- Do czego wykorzystać makaron?
- Wiesz już, jak przedłużyć trwałość ugotowanego makaronu!
Jak przechowywać ugotowany makaron – podstawowe zasady
Prawidłowe przechowywanie ugotowanego makaronu jest kluczowe, aby zachować jego świeżość i smak na dłużej. Istnieje kilka skutecznych metod przechowywania, zarówno dla gotowego produktu dostępnego w sklepach, jak i dla tego własnej roboty. Sposoby przechowywania różnią się w zależności od indywidualnych preferencji oraz rodzaju makaronu, dlatego warto poznać kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci utrzymać jego świeżość.
Po rozdzieleniu porcji makaronu do posiłku to, co pozostanie, jak najszybciej należy schłodzić. Po pierwsze ten zabieg zminimalizuje ryzyko rozwoju bakterii, które przyspieszają psucie się żywności. Po drugie nie rozmięknie i nie poskleja się. Najlepszym sposobem jest przelanie makaronu na durszlaku zimną wodą.
Kiedy nadmiar wody odcieknie, przełóż makaron do pojemnika i umieść w lodówce. Tutaj przydadzą się plastikowe bądź szklane pudełka do przechowywania żywności lub woreczki strunowe. Umieszczenie ugotowanego makaronu w szczelnym pojemniku zapobiega jego wysychaniu. Oczywiście możesz też zrobić z niego coś zupełnie nowego – poniżej znajdziesz kilka pomysłów od Auchan.
Przeczytaj też: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony
Jak zamrozić i podgrzać makaron?
Wiesz już jak przechowywać ugotowany makaron w lodówce. Jeśli nie planujesz wykorzystać go w ciągu najbliższych dni, nadmiar możesz zamrozić. Po schłodzeniu przełóż makaron do torebki do mrożenia lub pojemnika na żywność odpornego na niskie temperatury. Zamknij torebkę tak, by nie była napompowana powietrzem, zajmie mniej miejsca i nie pęknie w zamrażalniku. Na opakowaniu napisz datę zamrożenia. Warto jednak zaznaczyć, że po wyjęciu makaronu i jego rozmrożeniu, smak oraz konsystencja dania mogą nie być takie, jak przygotowana potrawa na świeżo.
Aby podgrzać makaron z zamrażalnika, trzeba najpierw przywrócić mu miękkość. Można to zrobić stopniowo – w lodówce, jednak ta strategia wymaga planowania na kilka godzin w przód.
Szybciej makaron rozmrozi się w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby nie umieszczać go w wodzie tak, jak robi się z mięsem. Wysyp zawartość torebki na talerz – po około godzinie makaron będzie gotowy do odgrzania.
Na szybko możesz odmrozić makaron w kuchence mikrofalowej, ale jego konsystencja po tym zabiegu może się zmieniać. Rozmrożony makaron możesz podgrzać też we wrzątku lub dodając go do sosu
Jak przechowywać makaron własnej roboty? Rozwiązania Auchan
Przygotowanie domowego makaronu wymaga sporo pracy. Dlatego też praktyczni domowi kucharze przygotowują większe ilości za jednym razem, a zapas przechowują w lodówce lub zamrażalniku.
Jak przechowywać domowy makaron? Tutaj procedura nieco różni się od tej, którą stosuje się w przypadku gotowych produktów. Porcje na zapas ugotuj al dente, czyli nie do całkowitej miękkości. Następnie odcedź i na przelej zimną wodą na durszlaku. Aby się nie sklejał – skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Przełóż do pojemnika na żywność i umieść w lodówce.
Jeśli chcesz zamrozić kluski domowej roboty, po schłodzeniu przełóż je w delikatnie natłuszczone olejem woreczki do mrożenia. Usuń z nich powietrze i szczelnie zawiąż, a następnie umieść je w zamrażalniku. Odmrażanie domowego makaronu przebiega dokładnie tak, jak sklepowego.
Makaron domowy możesz wysuszyć
Suszenie domowego makaronu jest świetnym sposobem na przechowywanie go na dłużej, dzięki czemu można cieszyć się świeżym produktem w dowolnym momencie. Po uformowaniu makaronu ułóż go na czystej, suchej powierzchni, na przykład na desce do krojenia lub specjalnej suszarce do makaronu. Upewnij się, że kształtujesz go tak, aby miał równą grubość, co ułatwi równomierne suszenie.
Pozwól makaronowi wyschnąć przez około 12–24 godziny (czas suszenia może się różnić w zależności od wilgotności powietrza i grubości makaronu). Warto obracać go od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne suszenie.
Gdy makaron jest całkowicie suchy, można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w woreczkach do przechowywania żywności. Ważne jest, aby trzymać go w suchym i chłodnym miejscu, aby zapobiec wilgoci, która mogłaby go zepsuć.
Przeczytaj też: Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!
Jak przechowywać domowy makaron? 5 wskazówek
Makaron ze sklepu konserwuje się za pomocą procesu suszenia. Dlatego ma zwartą strukturę i zachowuje kształt. Natomiast domowe kluseczki są delikatniejsze i powstają ze świeżych produktów, dlatego powinny być przechowywane nieco inaczej. Przede wszystkim warto je nieco natłuścić. Oliwa z oliwek, masło klarowane lub olej sprawią, że ugotowany i schłodzony makaron nie będzie się sklejał.
Jak przechowywać domowy makaron w lodówce? Wybierz nieco większy pojemnik, aby kluski nie były ściśnięte po nałożeniu pokrywki. Dzięki temu zachowają odpowiedni kształt.
Wybierz szczelny pojemnik, brak dostępu powietrza pomoże przedłużyć świeżość. Dodatkowo tak przechowywany makaron nie przesiąknie aromatem innych produktów, które przechowujesz w lodówce.
Kiedy wstawiasz makaron do lodówki, pamiętaj, by wpisać datę na woreczku. Ściśle przestrzegaj zasad dotyczących czasu przechowywania. Kiedy minie, makaron w lodówce zepsuje się.
Nigdy nie zostawiaj ugotowanego makaronu poza lodówką na dłużej, niż wymaga tego schłodzenie. Produkt psuje się szybko, szczególnie ten domowy, którego składnikiem są jajka.
Pamiętaj, że każdy niewłaściwie przechowywany produkt może być przyczyną niestrawności.
Przeczytaj też:Pomysł na szybki obiad? Mamy ich aż 11 – zainspiruj się!
Ugotowany makaron – jak długo go przechowywać?
4–5 dni – tyle masz czasu, by zjeść umieszczony w lodówce makaron. Jak długo przechowywać zamrożony? Nawet do 2. miesięcy zachowa świeżość i będzie dobrze smakował po podgrzaniu. Zasady te dotyczą makaronu sklepowego i domowego.
Do czego wykorzystać makaron?
Co można zrobić z ugotowanego makaronu? Mamy na to kilka pomysłów.
Makaron z warzywami
Przygotuj lekkie danie, dodając ugotowany makaron do podsmażonych warzyw, takich jak cukinia, papryka, bakłażan, pomidory i świeże zioła marki Pewni Dobrego. Można również dodać odrobinę oliwy z oliwek i startego sera lub mozzarellę.
Makaron z sosem pomidorowym
Wykorzystaj ugotowany makaron do przygotowania klasycznego dania z sosem pomidorowym. Możesz dodać kiełbasę, mięso mielone lub warzywa, a następnie posypać parmezanem.
Zupa z makaronem
Dodaj ugotowany makaron do domowej zupy, takiej jak minestrone, rosół lub pomidorowej.
Makaron zapiekany
Przygotuj danie zapiekane z ugotowanym makaronem, sosem beszamelowym, warzywami i mięsem oraz grzybami. Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku.
To tylko kilka szybkich pomysłów, bo z makaronu można wyczarować również wykwintne zapiekanki i nietuzinkowe przystawki.
Sprawdź też: 8 pomysłów na szybki obiad wege do pracy i na uczelnię!
Wiesz już, jak przedłużyć trwałość ugotowanego makaronu!
Nie wyrzucaj nadmiaru ugotowanego makaronu. Kiedy przechowasz go prawidłowo, następnego dnia możesz szybko przygotować pyszny posiłek.
Aby móc wykorzystać ugotowany makaron, należy go schłodzić jak najszybciej po ugotowaniu, a następnie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Można go również zamrozić, jednakże należy pamiętać o szybkim spożyciu po rozmrożeniu. W przypadku makaronu własnej roboty suszenie to dobry sposób, aby przechowywać go na dłużej. Warto również wykorzystać pozostały produkt w różnorodnych daniach, takich jak sałatki, zupy, dania zapiekane czy potrawy z sosem pomidorowym.
Gotowe kluski to patent na obiad do pracy lub słodką przekąskę dla dzieci. Postaw na kreatywne i oszczędne gotowanie – z Auchan to będzie prawdziwa przyjemność. Dostarczymy do Twojego domu składniki na domowy makaron, makarony gotowe oraz wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznych dań.