Co zrobić z żółtek? Poznaj sprawdzone pomysły
Po pieczeniu bezy zostałeś z całą misą żółtek, z którymi nie wiesz, co zrobić? Nie wyrzucaj ich! To kulinarne złoto, które wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów. Możesz z nich przygotować aksamitne kremy, puszyste ciasta, a nawet śniadania i obiady. Poznaj nasze propozycje na to, co zrobić z żółtek.
Co można zrobić z żółtek? Propozycje na słodko
Ciasto z żółtek
Pierwszym pomysłem na to, co można zrobić z żółtek, jest puszysta i niezwykle wilgotna oraz intensywnie żółta babka. Do jej przygotowania potrzebujesz ich 6 sztuk, a także:
Wszystkie składniki na ciasto z żółtek połącz ze sobą za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę. Następnie przelej ją do foremki wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Taki deser z żółtek doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie mocnej kawy. Możesz też polać go lukrem lub roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą, dzięki czemu stanie się słodszy i będzie prezentować się efektowniej.
Kolejnym ciastem, które możesz przygotować, jest biszkopt z samych żółtek. Będzie on miał intensywnie jajeczny smak oraz bardziej puszystą i zarazem kremową, wilgotną konsystencję niż w klasycznym wariancie. Biszkoptowe ciasto z samych żółtek przygotuj jak zwykle z tych samych składników, czyli mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz mleka. Pomiń jedynie dodanie całych jajek. Aby biszkopt z samych żółtek wyszedł, idealnie pamiętaj o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Kiedy ciasto spędzi już w piecu 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, nie wyjmuj go od razu, aby nie opadło. Najpierw otwórz delikatnie drzwiczki piekarnika, a dopiero po 5 minutach wyjmij go i pozostaw w formie na jeszcze 2–3 minut. Dopiero po tym czasie wyłóż ciasto z blachy na kratkę. Po wystudzeniu możesz je podawać posypane cukrem pudrem lub przygotować do niego budyniowy krem z żółtek, którym go przełożysz.
Sprawdź też: Jak ozdobić tort, wybrać krem i nasączyć biszkopt? Słodki poradnik
Ciastka z żółtek
Kolejny pomysł na to co zrobić z żółtek po bezie to intensywnie maślane i kruche ciasteczka. Możesz je podać nie tylko do kawy, ale także na podwieczorek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko 4 składników – masła, mąki, cukru pudru i żółtek. Opcjonalnie możesz również przed wypiekaniem wyłożyć na nich kleks z marmolady, który nie tylko pięknie będzie kontrastował z żółtym kolorem ciastek, ale także nada im owocowy, słodszy smak.
Ciastka z żółtek są banalnie proste w przygotowaniu. Najpierw połącz mąkę, cukier i masło, które powinno mieć temperaturę pokojową i rozetrzyj składniki w palcach.
Gdy będą miały już postać niewielkich grudek, dodaj do nich żółtka. Wszystko ponownie zagnieć, tak aby dokładnie połączyć składniki. Wyrobione ciasto z samych żółtek uformuj w kule, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1–2 centymetrów i wytnij z niego dowolne kształty np. za pomocą foremek lub szklanki. Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, opcjonalnie na każdym z nich wyłóż niewielką ilość marmolady i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podaj po wystudzeniu.
Poznaj również inne pomysły na: Dekorowanie ciasteczek – 10 łatwych do wykonania sposobów!
Krem z żółtek – pyszne wariacje
Ciasta i ciasta to nie jedyne pomysły na to co można zrobić z żółtek po bezie czy przygotowywaniu innych wypieków, w których potrzebne były jedynie białka jaj. Oprócz tego doskonale sprawdzą się również do przygotowania kremów na bazie domowego budyniu. Możesz je podać solo jako deser z żółtek lub wykorzystać do przełożenia biszkoptu podczas tworzenia tortu.
Krem budyniowy z żółtkami
Aby przygotować aksamitny, słodki krem budyniowy z żółtkami poza nimi będziesz potrzebować mleka, cukru i mąki ziemniaczanej, którą możesz kupić w Auchan. Przyda Ci się również rondelek.
W pierwszej kolejności podgrzej mleko z cukrem. Następnie wymieszaj żółtka z mąką ziemniaczaną na jednolitą masę, która nie będzie miała grudek i powoli dodaj ją do garnka, stale mieszając. Całość gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Tak przygotowany krem z żółtek doskonale sprawdzi się do nadziewania eklerów lub ptysi. Możesz także przełożyć go do miseczki i udekorować świeżymi malinami, borówkami lub innymi owocami, a następnie podać jako poobiedni deser. A jeśli chcesz, aby krem budyniowy z żółtkami miał inny smak niż klasyczny mleczny, podczas jego gotowania dodaj do niego laskę wanilii lub kakao.
Sprawdź jak przyrządzić: Kruche ciasto z budyniem i nektarynkami
Krem do tortu z masła i żółtek
Krem do tortu z masła i żółtek to prawdziwy klasyk. Jest zarazem prosty w przygotowaniu i jednocześnie pozwala stworzyć idealnie kremowe i wilgotne, jednak nie za słodkie ciasto urodzinowe. Aby go przyrządzić, utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj do niej miękkie masło. Tak przygotowany krem z żółtek jest stabilny i nie wymaga schładzania przed wyłożeniem na ciasto. Ma kremowy, delikatnie słodki smak, który doskonale pasuje do dżemów owocowych czy czekolady.
Przeczytaj także: Czym przełożyć tort urodzinowy? Pomysły z kremami, owocami i nie tylko!
Co zrobić z żółtek na słono?
Gdy zastanawiasz się co zrobić z żółtek jaj, nie musisz się ograniczać wyłącznie do deserów. Z powodzeniem wykorzystasz je również do przyrządzenia wytrawnych potraw zarówno na śniadanie, jak i obiad, a nawet kolacje. Ich smak jest na tyle uniwersalny, że poza cukrem i ciastami doskonale będzie łączył się również z warzywami, szynkami i makaronami. A jeśli brakuje Ci pomysłów na to co zrobić z żółtek jaj zainspiruj się naszymi pomysłami.
Omlet z żółtek na słono
Omlet z żółtek to doskonały pomysł na śniadanie w leniwy, niedzielny poranek. W odróżnieniu od tego powstającego wraz z białkami będzie miał bardziej zbitą i sycącą konsystencję oraz intensywniejszy żółty kolor i jajeczny smak.
Aby go przyrządzić, ubij żółtka ze szczyptą soli i dodaj do nich posiekane warzywa, takie jak papryka, cebula czy pomidory, a także kawałki szynki lub boczku. Masę jajeczną wylej na patelnię z rozgrzanym masłem i smaż, aż nabierze złocistego koloru. Przed zdjęciem omletu z patelni możesz również posypać go tartym cheddarem lub goudą. Puszysty jajeczny placek z warzywami podawaj najlepiej ze świeżo posiekanym szczypiorkiem, który nie tylko będzie jego dekoracją, ale także nada mu delikatnie pikantny smak.
Poznaj też przepis na: Omlet po francusku z owocami i karmelizowanymi orzechami
Lane kluski z żółtek
Do dziś pamiętasz smak kwaśnej zupy ogórkowej, w której pływały delikatne, kremowe lane kluski? Jeśli więc zastanawiasz się co zrobić z żółtek, powrót do smaków dzieciństwa dostarczy Ci kolejny pomysł. Wymieszaj je z mąką i odrobiną wody lub mleka, tak aby uzyskana z tych składników masa miała półpłynną konsystencję. Następnie wylewaj ją cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
Lane kluski przygotowane z samych żółtek mają piękny, złocisty kolor i delikatną konsystencję. Doskonale zastąpią makaron lub uzupełnią ziemniaki nie tylko w zupie ogórkowej, ale także pomidorowej, a nawet rosole z kurczaka.
Przeczytaj również: Zupa pomidorowa – przepis na prawdziwą zupę jak u babci
Tradycyjna włoska carbonara
Wśród pomysłów na to, do czego wykorzystać żółtka nie mogło również zabraknąć kremowej, włoskiej carbonary. Tradycyjnie to właśnie one stanowią bazę jej sosu wraz z boczkiem guanciale oraz serem pecorino romano, który znajdziesz w Auchan.
Jak ją przyrządzić? Najpierw ugotuj makaron, najlepiej spaghetti, który powinien być al dente. Następnie, gdy będzie jeszcze gorący, wymieszaj go z żółtkami i startym serem. Dzięki temu uzyskasz kremowy, niezwykle aksamitny sos. Na koniec już na talerzu wyłóż na makaron podsmażony boczek, który nada całej potrawie chrupkości oraz wyrazisty, mięsny smak.
Wykorzystaj żółtka w kuchni, twórz wyjątkowe dania i nie wyrzucaj!
Teraz gdy znasz już aż dziewięć pomysłów na to co zrobić z żółtek, gdy kolejny raz zostaniesz z ich nadmiarem, zamiast i wyrzucać je do kosza sięgnij po nasze sprawdzone przepisy. Przygotowane z nich desery, sycące śniadania, kremy, które dopełnią smak ciast i tortów, a nawet obiady pozwolą Ci nie tylko nie marnować produktów, ale także odkryć nowe smaki w kuchni. Niezbędne do ich przyrządzenia składniki, jak i jajka zamówisz poprzez zakupy online w sklepie internetowym Auchan.