Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Garść inspiracji
Schab to popularne i lubiane mięso, które najczęściej ląduje na talerzu w postaci kotleta w panierce. Możesz to zmienić! Dowiedz się, co zrobić ze schabu zamiast schabowych i wkrocz na wyżyny kulinarnych umiejętności! Poznaj ciekawe pomysły od Auchan zarówno na obiad, śniadanie, jak i na kolację – od aromatycznych pieczeni, przez soczyste roladki, aż po rozpływające się w ustach pasztety.
Co zrobić ze schabu? Uniwersalne mięso do różnorodnych dań
Zanim poznasz odpowiedź na pytanie, co zrobić ze schabu, warto dowiedzieć, gdzie znajduje się ten element tuszy wieprzowej. To najdłuższy mięsień odcinka piersiowo-lędźwiowego, który słynie z bogactwa białka, witamin z grupy B, cynku i fosforu oraz niskiej zawartości tłuszczu. Dobrej jakości mięso wieprzowe ma lekko różowe zabarwienie oraz brak widocznych chrząstek i żył.
Właśnie takie znajdziesz w sklepie internetowym Auchan. Spróbuj również mięso od marki własnej – Pewni Dobrego, które trafia na półki wyłącznie od sprawdzonych i lokalnych dostawców. Postaw na przykład na to, od rasy puławskiej, które jest produktem o doskonałych walorach smakowych, pozbawionym pestycydów czy karmionych przy pomocy zmodyfikowanej paszy.
Dowiedz się: Dlaczego marka własna Auchan Pewni Dobrego to dobry wybór?
Schab z wieprzowiny ceniony jest za niezwykłą delikatność i kruchość, a po natarciu ziołami oraz przyprawami, również za smakowity aromat. Ten rodzaj mięsa najczęściej gości na polskich stołach w formie panierowanych kotletów w mące, jajku i w bułce tartej. Podany z zasmażaną kapustą i gotowanymi lub upieczonymi ziemniakami, posypanymi dodatkowo koperkiem, jest daniem popisowym rodzimej kuchni.
Jednak można go przygotować na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, gotowania, a nawet duszenia. Ta wszechstronność sprawia, że używa się go do wielu różnych przepisów – od klasycznych po bardziej nowoczesne i egzotyczne dania. Ponadto, choć schab może być przyrządzony na wiele wyrafinowanych sposobów, jest także łatwy do obróbki nawet dla początkujących kucharzy.
Zastanawiasz się, co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Auchan przygotował dla Ciebie kilka propozycji kulinarnych. Możesz się nimi zainspirować, chociażby szykując niedzielną ucztę dla rodziny czy małe przekąski na przyjęcie ze znajomymi.
Przeczytaj również: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!
Pomysł na schab w całości – pieczenie i duszenie
Kupiłeś dorodny kawałek schabu? Nie traktuj go nożem, lecz upiecz w całości w piekarniku. Pomysł na schab przyrządzony w ten sposób to idealny posiłek na większe spotkania rodzinne lub imprezy. Duszenie i pieczenie mięsa schabowego to również świetna opcja dla osób, które z uwagi na problemy zdrowotne unikają smażonych potraw.
Najpierw zadbaj o odpowiednie przygotowanie mięsa. Jego mycie nie jest zalecane przez ekspertów, w tym zarówno naukowców, jak i zawodowych kucharzy. Może ono powodować rozpryskiwanie wody, która zawiera patogeny, na powierzchnie kuchenne, naczynia, ubrania i inne produkty spożywcze. W konsekwencji prowadzi to do krzyżowego zanieczyszczenia, zwiększając ryzyko zatrucia pokarmowego. Najlepszym sposobem na pozbycie się wszelkich bakterii jest obróbka termiczna, higiena w kuchni oraz właściwy sposób przechowywania żywności.
Możesz śmiało natomiast wytrzeć mięso do sucha jednorazowym ręcznikiem papierowym, a następnie pozbyć się białej błony. Kiedy już będzie ono wstępnie obrobione, zabierz się za marynatę.
Wieprzowina doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak:
- papryka słodka,
- majeranek,
- pieprz,
- cząber,
- czosnek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- tymianek.
Dowiedz się: Jak przyprawić karkówkę na grilla? Najlepsze marynaty
Do marynaty koniecznie dorzuć pokrojoną w piórka cebulę i świeżo wyciśnięty czosnek. Składnikiem powinna być również oliwa z oliwek i ocet. Odrobina kwasowości sprawi, że mięso skruszeje. Aby schab po upieczeniu był soczysty i kruchy zaleca się trzymać go w marynacie minimum przez 24 godziny – oczywiście w lodówce. Po tym czasie można rozpocząć pieczenie.
Schab możesz piec w specjalnym rękawie, naczyniu żaroodpornym bądź bez przykrycia. Decydując się na trzecią opcję, pamiętaj o regularnym podlewaniu mięsa bulionem bądź wodą. Schab piecze się zazwyczaj na środkowej półce w temperaturze około 180-190°C z grzaniem góra/dół. Czas natomiast uzależniony jest od wielkości mięsa, jakim dysponujesz i wynosi najczęściej 60 minut na każdy kilogram schabu.
Gotowy kawał mięsa warto pokroić przed podaniem w plastry. Z czym go serwować? Schab na talerzu świetnie komponuje się z pure z sosem chrzanowym i sałatką z sezonowych warzyw. Możesz także podawać go z kaszą gryczaną, sosem pieczeniowym i ćwikłą z buraczków czerwonych. Gotowe tego typu produkty znajdziesz także w asortymencie sklepu online Auchan.
Nie przepadasz za mięsem pieczonym w piekarniku? Kawałek schabu umieść w szerokim rondlu (tak zwanej gęsiarce) i duś pod przykryciem. Jak dusić schab, aby był soczysty? Rada od Auchan: najpierw podsmaż schab na oleju, a dopiero potem zalej gorącym bulionem lub wodą. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wywarze, który będzie systematycznie dolewany, gdy wyparuje. Duszenie schabu do miękkości trwa około godziny. Oczywiście wszystko zależy od wagi danego kawałka mięsa.
Jeśli dysponujesz większą ilością czasu bądź lubisz eksperymentować w kuchni, zrób schab faszerowany. W środku mięsa wykonaj otwór przy pomocy ostrego noża. We wnętrzu możesz umieścić suszone owoce, np. morele czy śliwki, bądź przygotować farsz z mięsa mielonego, pieczarek i cebuli czy ze szpinaku oraz sera fety.
Sprawdź też: Wieprzowina Puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?
Co można zrobić ze schabu w plastrach?
Sprawdź, co można zrobić ze schabu w plastrach. W tym przypadku również masz szerokie pole do popisu!
Zacznij, chociażby od zrazów. Dobrze rozbity płat mięsa, oprósz ulubionymi przyprawami, a następnie nałóż nadzienie. Najczęściej jest to kawałek marchewki, boczku lub ogórka kiszonego. Jeśli nie przepadasz za którymś z wymienionych składników, możesz go zastąpić plastrem kiełbasy, marynowaną pieczarką czy papryką – świeżą lub konserwową. By zrazy się nie rozwijały, zabezpiecz je po obu końcach krótkimi wykałaczkami. Tak zwinięte mięso wystarczy podsmażyć z obu stron, a następnie dusić do miękkości.
Szaszłyki to kolejny pomysł na schab. Plastry mięsa, pokrojone w kostkę, nadziewane na długie wykałaczki z dodatkiem ulubionych warzyw – cebula, świeża pieczarka, cukinia, bakłażan czy papryka, to kulinarny majstersztyk. Szaszłyki możesz piec w piekarniku bądź umieścić na ruszcie grilla, również tego elektrycznego, z którego możesz korzystać w domu.
A co powiesz na carpaccio? To dość prosta przekąska w skład, w której wchodzi surowe mięso pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Schab wyśmienicie się do tego nadaje! Obowiązkowym dodatkiem do carpaccio jest sok z cytryny lub oliwa z oliwek. Przepis możesz wzbogacić, posypując mięso parmezanem i układając na wierzch świeżą rukolę.
Na pytanie, co można zrobić ze schabu w plastrach, Auchan odpowiada, że np. sycące panini. To nic innego jak włoskie kanapki, których głównym składnikiem jest ciabatta wypełniona różnościami, takimi jak warzywa, mozzarella, mięso oraz sos. Przygotowanie jest niezwykle proste. Przekrojona ciabattę na pół, dodanie do środka ulubionych składników – plasterka schabu, sera, pomidora, cebuli czy oliwki, a następnie zamknięcie bułki w nagrzanym opiekaczu. To wszystko, co Cię czeka, aby zjeść to danie!
Zobacz również: Dania z wieprzowiny – 4 pomysły na obiad z mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego
Co można zrobić ze schabu? Zamiast schabowych przygotuj aromatyczne wędliny!
Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Koniecznie przygotuj domowe wędliny. To jakość i smak nie do podrobienia, a samo upieczenie schabu to łatwizna. Wystarczy natrzeć mięso ulubionymi przyprawami, obsmażyć na odrobinie oleju i wstawić do piekarnika. W wyniku tych prostych działań otrzymujesz solidną porcję smakowitej wędliny, którą możesz raczyć się na kanapkach lub częstować nią gości w formie zimnego bufetu.
Kolejną metodą przyrządzania schabu na wędliny jest gotowanie. Kawałek schabu możesz umieścić w wodzie z dodatkiem, takich przypraw jak ziele angielskie, czarny pieprz i liść laurowy oraz gotować przez około godzinę. Zamiast wody śmiało użyj też mleka. Przepis na schab gotowany w mleku jest wykorzystywany w polskiej kuchni od bardzo dawna. Kwas mlekowy dodaje mięsu niebywałej kruchości.
Przeczytaj również: Jakie mięso jest najzdrowsze? Wszystko o kurczaku, wieprzowinie i wołowinie
Schab w słoiku
Czy wiesz, że nasze babcie wekowały mięso? To dawna i sprawdzona metoda na przedłużenie jego trwałości. Kiedy w polskich domach nie było lodówek, umieszczanie kawałków mięsa w szklanych słoikach było czymś naturalnym, zwłaszcza po tak zwanym świniobiciu.
Sposób przygotowania mięsa słoiku jest niezwykle prosty. Wystarczy pokroić schab i umieścić go na kilka godzin w mieszance przypraw. Kompozycja może składać się z soli, pieprzu, majeranku, jałowca czy kminku. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa do dokładnie wyparzonych szklanych słoików i rozpocząć proces pasteryzacji. Schab w słoiku możesz pasteryzować w piekarniku. Najczęściej robi się to trzykrotnie w 24-godzinnych odstępach czasu. Przepisy zakładają również pasteryzację w garnku z wodą. Trwa to około trzech godzin i uzależnione jest od pojemności słoja. Wyjątkowo smaczny i aromatyczny jest także schab peklowany na echo słoiku.
Nieważne, na jaką metodę konserwacji mięsa się zdecydujesz. Przyrządzając go samodzielnie w domu, masz pewność, że nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Takie wędliny to samo zdrowie.
Sprawdź również: Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Sprawdzamy!
Wędzenie schabu
Nie w słoiku, nie w piekarniku, to może w wędzarni? Zanim jednak umieścisz kawałek mięsa w wędzarni, zamarynuj go na kilka dni w solance. To nic innego jak woda z dodatkiem soli, ziela angielskiego, pieprzu i liści laurowych. Moczenie w solance gwarantuje bogaty smak schabu, który docenią najbardziej wymagający smakosze.
Po wyjęciu z solanki schab należy owinąć siatką lub sznurkiem wędliniarskim i umieścić w wędzarni. Prawidłowo wysuszony schab jest suchy w dotyku. To jeszcze nie koniec – po wędzeniu schab trzeba zaparzyć w wodzie. Dopiero wtedy jest w pełni gotowy do spożycia.
Odkryj nowe możliwości schabu z Auchan!
Co ze schabu na obiad zrobić, aby było smacznie i różnorodnie? Możliwości masz wiele. Od pieczenia, poprzez duszenie, gotowanie, wędzenie, a nawet wekowanie w słoikach. Schab to niezwykle wdzięczne kulinarnie mięso, które możesz przygotować na wiele sposobów. Już dziś zajrzyj do sklepu internetowego Auchan po solidną porcję schabu, z którego stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.
Auchan zachęca Cię do eksperymentowania w kuchni. Modyfikuj dobrze znane Ci przepisy, wymieniaj składniki i czerp przyjemność z nowych doświadczeń kulinarnych. Pamiętaj, że kuchnia nie lubi nudy, a półprodukty niezbędne do stworzenia wyśmienitych dań są zawsze dostępne w ofercie Auchan – stacjonarnie i online.