Przepis na crème brûlée
Opublikowano 07/21/2023Zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować ten słynny, francuski deser, który zdobywa serca na całym świecie? Crème brûlée to połączenie aksamitnego kremu z chrupiącą, karmelową skorupką, które razem tworzą prawdziwą symfonię smaku. Z naszym przepisem, krok po kroku, odkryjesz tajniki tego niezwykłego deseru i zaskoczysz bliskich wykwintnym finałem kolacji. Czy jesteś gotów na słodką przygodę? Zapraszamy do kuchni!
Crème brûlée – co to jest?
Sery, ratatouille, zupa cebulowa… Jeśli mowa o kuchni, Francja słynie z wielu pysznych dań. Francuzi to także koneserzy win oraz deserów, a prym w przypadku tych drugich wiedzie oczywiście crème brûlée. Co to takiego? To w dosłownym tłumaczeniu znaczy „przypalona śmietanka”, co zresztą doskonale oddaje definicję tego deseru. Smakołyk przyrządzany jest z tłustej śmietanki, żółtek jaj, wanilii oraz cukru. Ten ostatni składnik zresztą tworzy na jego wierzchu chrupiącą, skarmelizowaną warstwę. Aromatu i smaku nadają deserowi dodatki, np. czekolada, mięta, sok z cytryny czy kakao.
Jak widzisz, deser składa się z kilku popularnych i łatwo dostępnych składników. Co ciekawe, tradycja jego przyrządzenia sięga aż epoki nowożytnej – najstarszy znany przepis na crème brûlée pojawia się w książce kucharskiej François Massialota z końca XVII w. Od tego czasu przysmak zyskał popularność także poza granicami Francji – jest częstym punktem menu w europejskich kawiarniach, cukierniach oraz restauracjach.
Z powodu specyficznej, delikatnej konsystencji oraz chrupkiej warstwie karmelu wiele osób obawia się przygotować ten deser samodzielnie. Niepotrzebnie! Wbrew pozorom crème brûlée nie jest trudny do zrobienia, a na dodatek przyrządzisz go szybko oraz ze składników, które być może już masz w swoim domu. Poniżej przedstawiamy przepis na crème brûlée, a wszystkie potrzebne produkty znajdziesz oczywiście w Auchan!
Przeczytaj także: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!
Przepis na crème brûlée krok po kroku
Do rondelka wlej całą śmietankę kremówkę. Ustaw niską moc palnika i powoli podgrzewaj śmietankę.
Do rondelka ze śmietaną dodaj jedną łyżkę pasty waniliowej, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Jeśli używasz laski, natnij ją wzdłuż, następnie wyjmij nasionka i dodaj je wraz z laską do rondelka ze śmietanką. Po kilku minutach podgrzewania wyjmij laskę.
Śmietankę z nasionkami odstaw do przestudzenia.
Do miksera lub głębokiej miski włóż żółtka (4 średnie lub 3 duże). Następnie wsyp 40 gramów drobnego cukru lub cukru pudru. Żółtka z cukrem ubijaj do czasu, gdy cukier się rozpuści, a masa będzie mieć konsystencję klejącego kremu.
Do naczynia z masą z żółtek wlej nieco przestudzonej lub letniej śmietanki z wanilią. Za pomocą szpatułki od razu wymieszaj całość. Następnie, niewielką strużką stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas powoli mieszając składniki. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolity krem o konsystencji budyniu.
Każdą foremkę do zapiekania crème brûlée dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
UWAGA! Naczynka na ten deser nie powinny być za wysokie – inaczej krem nie zetnie się równo, a środek pozostanie płynny.
Crème brûlée wlej do foremek przez gęste sito. Nie wypełniaj ich do końca – zostaw na górze trochę miejsca.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (ustaw grzanie na górę i dół). Crème brûlée możesz piec w kąpieli wodnej – foremki umieść w szerokim i wysokim naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Tackę ułóż na środkowej półce piekarnika. Deser piecz przez około 45 minut (powinien na górze lekko się zarumienić).
Ważne! Jeśli krem pieczesz z włączoną funkcją termoobiegu, czas pieczenia skróć o około 5–10 minut.
Foremki z crème brûlée wyjmij z piekarnika do razu po upieczeniu. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, gdzie mogą leżeć nawet 1–2 dni.
Bezpośrednio przed podaniem przygotuj wierzchnią warstwę deseru. Na krem nałóż grubą warstwę cukru (około 1 łyżeczka na każdą foremkę). Używając spożywczego palnika, skarmelizuj cukier do charakterystycznej tafli. Jeśli nie posiadasz palnika, nastaw piekarnik na 250 stopni, a gdy się nagrzeje, wstaw foremki z kremem posypanym cukrem i piecz około 3-5 minut.

Przepis na crème brûlée
Opublikowano 08/25/2023Zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować ten słynny, francuski deser, który zdobywa serca na całym świecie? Crème brûlée to połączenie aksamitnego kremu z chrupiącą, karmelową skorupką, które razem tworzą prawdziwą symfonię smaku. Z naszym przepisem, krok po kroku, odkryjesz tajniki tego niezwykłego deseru i zaskoczysz bliskich wykwintnym finałem kolacji. Czy jesteś gotów na słodką przygodę? Zapraszamy do kuchni!
Do rondelka wlej całą śmietankę kremówkę. Ustaw niską moc palnika i powoli podgrzewaj śmietankę.
Do rondelka ze śmietaną dodaj jedną łyżkę pasty waniliowej, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Jeśli używasz laski, natnij ją wzdłuż, następnie wyjmij nasionka i dodaj je wraz z laską do rondelka ze śmietanką. Po kilku minutach podgrzewania wyjmij laskę.
Śmietankę z nasionkami odstaw do przestudzenia.
Do miksera lub głębokiej miski włóż żółtka (4 średnie lub 3 duże). Następnie wsyp 40 gramów drobnego cukru lub cukru pudru. Żółtka z cukrem ubijaj do czasu, gdy cukier się rozpuści, a masa będzie mieć konsystencję klejącego kremu.
Do naczynia z masą z żółtek wlej nieco przestudzonej lub letniej śmietanki z wanilią. Za pomocą szpatułki od razu wymieszaj całość. Następnie, niewielką strużką stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas powoli mieszając składniki. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolity krem o konsystencji budyniu.
Każdą foremkę do zapiekania crème brûlée dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
UWAGA! Naczynka na ten deser nie powinny być za wysokie – inaczej krem nie zetnie się równo, a środek pozostanie płynny.
Crème brûlée wlej do foremek przez gęste sito. Nie wypełniaj ich do końca – zostaw na górze trochę miejsca.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (ustaw grzanie na górę i dół). Crème brûlée możesz piec w kąpieli wodnej – foremki umieść w szerokim i wysokim naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Tackę ułóż na środkowej półce piekarnika. Deser piecz przez około 45 minut (powinien na górze lekko się zarumienić).
Ważne! Jeśli krem pieczesz z włączoną funkcją termoobiegu, czas pieczenia skróć o około 5–10 minut.
Foremki z crème brûlée wyjmij z piekarnika do razu po upieczeniu. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, gdzie mogą leżeć nawet 1–2 dni.
Bezpośrednio przed podaniem przygotuj wierzchnią warstwę deseru. Na krem nałóż grubą warstwę cukru (około 1 łyżeczka na każdą foremkę). Używając spożywczego palnika, skarmelizuj cukier do charakterystycznej tafli. Jeśli nie posiadasz palnika, nastaw piekarnik na 250 stopni, a gdy się nagrzeje, wstaw foremki z kremem posypanym cukrem i piecz około 3-5 minut.
Przeczytaj także: Fit przekąski na imprezę – 5 pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski
Z jakimi dodatkami podawać crème brûlée?
Klasyczny crème brûlée możesz podawać samodzielnie, lub wzbogacić smak i aromat deseru ulubionymi dodatkami.
Jedne z najpopularniejszych pomysłów to listki mięty, kakao, starta czekolada, orzechy oraz świeże owoce. Tych dwóch ostatnich nie musisz dodawać dużo, wystarczy kilka sztuk na środku naczynia. Taka kolorowa kompozycja idealnie sprawdzi się na lato! Owoce dodadzą też świeżości oraz zrównoważą bogactwo kremu.
Ciekawym rozwiązaniem jest także sos owocowy, np. malinowy, z marakui, wiśni, czy truskawek. Kwaśny sos z wiśni smakowo wzbogaci waniliową bazę i karmel. A skoro mowa o karmelu, to jego fani mogą pokusić się o dodatkową warstwę tego przysmaku, np. polewając deser z wierzchu karmelem w płynie lub… układając na nim cukierki karmelowe. Inna alternatywa dla łasuchów to kopiec z bitej śmietany, lekko oprószony startą czekoladą lub gorzkim kakao.
W nieco zdrowszej wersji polecamy ozdobić crème brûlée drobno posiekanymi orzechami, np. włoskimi, migdałami czy laskowymi. Nie tylko urozmaicą smak, ale też dodadzą chrupkości. Możesz też uprażyć płatki migdałów i posypać nimi wierzch deseru, dodać skórkę z pomarańczy, rodzynki czy wiórki kokosowe. Po bakalie i orzechy zapraszamy oczywiście do Auchan. Znajdziesz u nas produkty znanych marek jak Bakalland, ale i marek własnych Auchan, które charakteryzują się dobrą jakością i smakiem.
Daj ponieść się wyobraźni i dekoruj francuski przysmak crème brûlée tak, jak lubisz najbardziej! To jedna z największych zalet crème brûlée – wyśmienicie smakuje zarówno solo, jak i ze słodkimi czy wytrawnymi dodatkami.
Przeczytaj także: Focaccia – co to jest i jak ją zrobić?
Jak serwować crème brûlée?
Crème brûlée można serwować na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że dolna warstwa deseru powinna być schłodzona, a całość najlepiej smakuje podana bezpośrednio po skarmelizowaniu cukru.
Tradycyjnie francuskie crème brûlée serwowane jest w małych, płaskich naczyniach do zapiekania, nazywanych często kokilkami. W każdej foremce powinna znaleźć się jedna porcja deseru. Jeśli jednak szykujesz wiele porcji (to rarytas idealny na przyjęcia), wykorzystaj ozdobną paterę, na której ułożysz naczynia. Inna opcja to upieczenie kremu w jednej, dużej paterze, którą ułożysz na stole. Następnie pokrój przysmak na kawałki i serwuj na małych talerzykach, np. ozdobionych sosem malinowym i liśćmi mięty.
Niezależnie od tego, w jaki sposób podasz crème brûlée, pamiętaj, aby rozkoszować się smakiem deseru – samemu lub na przyjęcia z przyjaciółmi czy podczas rodzinnego obiadu.
Przeczytaj także: Domowe lody – jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!
Crème brûlée – przepis oryginalny prosto od Auchan!
Wiesz już, jak zrobić crème brûlée! To deser idealny na każdą okazję – zarówno na co dzień, jak i wystawne przyjęcie. Nie potrzebujesz dużo czasu ani skomplikowanych umiejętności, aby go przygotować. A przede wszystkim – nie wymaga nietypowych składników.
Jajka, śmietanka, cukier? Te produkty pewnie już masz w swojej domowej spiżarni. A jeśli nie, to zapraszamy na zakupy do Auchan! Znajdziesz tam wszystko, co potrzebne do crème brûlée. Kupisz także składniki do dekoracji, aby Twój deser był taki, jaki lubisz najbardziej. Sprawdź nasz asortyment – czekamy na Ciebie w sklepach stacjonarnych! Nasze produkty kupisz też przez Internet – szybko, łatwo oraz z dostawą prosto do Twojego domu. Zaopatrz się w dobrej jakości produkty i daj się ponieść kulinarnym fantazjom razem z Auchan!