Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!
Jakie mięso na grilla wybrać? Oto poradnik dla smakoszy
Ciepłe, letnie dni i wieczory to idealny czas na spotkania towarzyskie, a te są szczególnie udane przy smacznym jedzeniu. Planujesz organizację imprezy z pysznymi potrawami w gronie bliskich? Postaw na przyjęcie przy grillu.
Właściwie przygotowane chude mięso doprawione ziołami, najlepiej marynowane, pozwoli Ci cieszyć się wspaniałym smakiem posiłków. Jednocześnie dostarczy organizmowi cennych składników, takich jak białko, żelazo i witaminy. Pamiętaj też, że mięso to niejedyny pomysł na grilla. Równie smaczne i pożywne są grillowane ryby, owoce morza oraz warzywa.
Co na grilla? Kiełbasa i smakowite posiłki z mięsem
Najprostszym w przygotowaniu, a zarazem bardzo popularnym daniem z grilla jest niewątpliwie kiełbasa. Można ją ponacinać i lekko posmarować oliwą, aby uzyskać grillowy przysmak. Przez nacięcia wypływa tłuszcz, to zatem dobre rozwiązanie dla osób, które preferują potrawy bez jego zbyt dużej ilości. Jeśli jednak wolisz soczyste kawałki, możesz zrezygnować z nacinania. W takim przypadku należy się jednak liczyć z tym, że mogą one samoistnie popękać.
Na smak kiełbasy wpływa nie tylko sposób przygotowania, ale również jakość. Dlatego wybierając produkty, postaw na wysokiej jakości kiełbasy grillowe z oferty Auchan. Kiełbasa głogowska z szynki marki Morliny, klasyczna kiełbasa śląska Pewni Dobrego czy bezglutenowe kiełbaski grillowe Gyros od Drobimex to idealny wybór na rodzinną imprezę z potrawami z grilla.
Przeczytaj też: Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan
Świetnym wyborem są również kiełbasy z dodatkami urozmaicającymi smak, takie jak kiełbasa grillowa na miodzie albo z bryndzą marki Szubryt, kiełbaski z pieprzem Drobimex oraz kiełbaski w przyprawie chorizo lub czosnkowo-pieprzowej z Sokołowa. Bogata oferta pozwala na wybór dania najlepiej odpowiadającego preferencjom smakowym Twoich gości.
Wybór kiełbas wieprzowych w Auchan jest bardzo duży, dlatego to, na jakie mięso na grilla się zdecydujesz, powinno zależeć od Twojego gustu. Kieruj się własnym smakiem. Generalna zasada grillowania mówi, że lepiej sprawdzi się kiełbasa tłusta, gdyż sucha nie nadaje się do pieczenia na ogniu. Tłusta po grillowaniu nie będzie sucha w środku, a jej skórka ładnie przypiecze się na wierzchu.
Możesz grillować zarówno ciemną, jak i jasną kiełbasę, w tym białą. Zwróć też uwagę na zawartość mięsa – ważne, aby była ona jak najwyższa. Świetnym wyborem jest na przykład kiełbasa 100% mięsa marki Dolina Dobra.
Kiełbasa z grilla dobrze współgra ze smakiem kanapek z masłem ziołowym oraz grzanek czosnkowych. Obowiązkowym dodatkiem, który doda potrawie wyjątkowego smaku, jest sos. Oprócz musztardy sarepskiej lub ketchupu możesz też wykorzystać sos chrzanowy albo sos tatarski. Nieco egzotyki temu tradycyjnemu daniu doda słodko-kwaśny sos agrestowy.
Sprawdź również: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły
Jaka kaszanka na grilla? Odkryj pyszne warianty grillowej uczty
Poza kiełbaskami świetnym wyborem na ruszt jest kaszanka. Jaka kaszanka na grilla jest najlepsza? Dobry produkt to taki, który zawiera w większości wątróbkę, przyprawy oraz kaszę, jak kaszanka gryczana Auchan, kaszanka na kapuście kiszonej Szubryt albo kaszanka wieprzowa Pewni Dobrego.
Najlepsza kaszanka nie powinna być zbyt twarda i oczywiście musi mieć przyjemny, charakterystyczny i świeży aromat. Zawsze wybieraj produkty od sprawdzonych producentów wędlin i mięs. W ofercie Auchan znajdziesz kaszanki firm przykładających dużą wagę do składu produktów i stosujących sprawdzone, wysokiej jakości składniki.
A co na grilla wraz z kaszanką? To bardzo proste danie, które jednak możesz podawać na różne sposoby. Pysznie smakuje zwłaszcza kaszanka z cebulką podsmażaną z dodatkiem musztardy i ketchupu. Możesz postawić też na kaszankę z grilla obłożoną cebulą i posypaną pierzynką z ziół albo na grillowaną kaszankę z kiszonymi ogórkami, cebulą i czerwoną papryką ze szczyptą rozmarynu i majeranku. Smakowicie prezentuje się także kaszanka z grilla z czerwoną cebulą i jabłkiem.
Wołowina na grilla – dla smaku i przyjemności jedzenia
Jeśli lubisz mięsa tłuste, przyjemność podniebieniu z pewnością dostarczy wołowina z Auchan. Dobre mięso wołowe powinno być intensywnie czerwone, lekko wilgotne, sprężyste w dotyku i o matowej powierzchni. Ważna jest także barwa tłuszczu – im bielsza, tym lepiej. Do grillowania najlepiej sprawdza się antrykot, łopatka, rostbef i polędwica. Możesz też bez obaw wybrać karkówkę i ligawę.
Aby podkreślić smak i aromat mięsa, zanurz je w marynacie. Najlepiej wykonaj ją z mieszanki ziół i przypraw. Dobrze sprawdzi się też marynata z octu winnego, wina, jogurtu, musztardy albo mocniejszego alkoholu, np. nalewki, koniaku czy whisky.
Propozycji podania wołowiny z grilla jest mnóstwo. Świetnie smakują zwłaszcza kulki wołowe w picie z hummusem, roladki wołowe z farszem warzywno-pieczarkowym czy stek z antrykotu ze szparagami. Miłośnikom tradycyjnych smaków z pewnością zasmakują klasyczne burgery wołowe.
Soczysta i miękka grillowana wieprzowina
Równie interesująco przedstawiają się potrawy z grillowanej wieprzowiny. Mięso zawiera tłuszcz – tak potrzebny podczas grillowania. Pod wpływem ciepła tłuszcz wytapia się, dodając potrawie miękkości i soczystości. Decydując się na ten rodzaj mięsa, postaw zwłaszcza na rumsztyk, żeberka, karkówkę i boczek z Auchan. Aby dobrze je upiec, najlepiej przygotowuj je na grillu pod przykryciem. Miłośnikom chudego mięsa polecamy natomiast schab i polędwiczki wieprzowe.
Ten rodzaj mięsa bardzo lubi marynowanie. Dlatego przed wrzuceniem na ruszt warto natrzeć je przyprawami lub ziołami. Postaw zwłaszcza na rozmaryn, tymianek, goździki i anyż. Polecanym wyborem jest też suszona słodka albo ostra papryka, liście laurowe lub czosnek. Do ziół i przypraw dodaj olej albo oliwę i tak powstałą miksturą precyzyjnie natrzyj kawałki mięsa. Poszukującym nowych smaków polecamy marynatę na bazie imbiru, miodu i sosu sojowego. Najlepiej dodaj ją pod koniec grillowania.
Lekkie i chude mięso drobiowe na grilla
Nie przepadasz za tłustym mięsem? Fani chudego mięsa również odkryją coś pysznego dla siebie wśród przepisów na mięso z rusztu. Wybierz przede wszystkim piersi, skrzydełka i udka z kurczaka oraz indyka bez skóry. Drobiu nie ma potrzeby wcześniej marynować, choć można to zrobić – glazura doda smaku i aromatu potrawie.
Drób doskonale sprawdzi się w formie szaszłyków. Możesz je przygotować w sposób minimalistyczny – kawałki mięsa nabij na patyczki naprzemiennie z boczkiem lub słoniną oraz cebulą. Dobry pomysł na grilla to też szaszłyk z większą ilością składników. Dodaj do niego np. cukinię, pieczarki czy paprykę, aby cieszyć się zdrową i pyszną potrawą.
Jakie mięso na grilla sprawdzi się najlepiej? Zainspiruj się naszymi propozycjami
Wieprzowina, wołowina, drób, ale też baranina czy jagnięcina – na ruszcie możesz położyć właściwie dowolne mięso. To, jakie konkretnie rodzaje mięsa się na nim znajdą, zależy wyłącznie od tego, co lubisz. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, należy je odpowiednio przygotować. Zwykłe położenie kawałków mięsa na grillu to za mało. Przedtem warto je zanurzyć w marynacie lub glazurze.
W przypadku grubego steku albo karkówki mięso warto rozbić albo pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej będzie je zgrillować i wydobyć pełnię smaku i aromatu. Równie istotne jest prawidłowe ułożenie kawałków na ruszcie, a także dobór właściwej metody i czasu grillowania.
Zanim położysz potrawę na grillu, odpowiednio nagrzej ruszt. Podczas opiekania sprawdzaj mięso. Zwróć uwagę na to, czy kawałki pieką się równomiernie. Uważaj też, aby ich nie przypalić. Jeśli często jesz potrawy z grilla, przydadzą Ci się specjalne gadżety, takie jak brytfanny, kosze i patelnie, które redukują ryzyko przypalenia mięsa. W ofercie Auchan znajdziesz praktyczne akcesoria do grilla, dzięki którym przygotowanie posiłków stanie się łatwiejsze.
Zobacz również: Pstrąg z grilla – jak go zrobić?
Grilluj z pasją! Odkryj, jakie mięso na grilla podbiło nasze serca
Wiesz już, jakie mięso na grilla położyć. W asortymencie Auchan czeka na Ciebie duży wybór kiełbas, kaszanek i mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego oraz innych rodzajów, przygotowanych specjalnie z myślą o grillowaniu. Oprócz mięsa, do grillowania dobrze nadają się też ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Tak bogata gama propozycji sprawia, że swoje ulubione dania na ruszcie przyrządzą miłośnicy rozmaitych smaków, różnych rodzajów mięs, a także wielbiciele kuchni bezmięsnej.