Aplikacja
Czebureki Ukrainskie Przepis

Czebureki ukraińskie – przepis, który zachwyci Twoje podniebienie

Opublikowano 07.07.2023 - 5 minut czytania

Czebureki są istotną pozycją w menu kuchni ukraińskiej. Sprzedawane są jako fast food w budkach. Ten przysmak rozkocha w sobie każde podniebienie, dlatego warto chociaż raz przyrządzić je w zaciszu swojej kuchni. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie najlepszy przepis na czebureki ukraińskie!

Czebureki – co to jest?

Co to są czebureki? To pierwsze pytanie, jakie się nasuwa, słysząc tę dziwną nazwę. Są to pierogi z niekwaszonego ciasta. Najczęściej nadziewane są mięsem. Czebureki mają charakterystyczny kształt półksiężyca. Robi się je z rozwałkowanego ciasta, na które nakładane jest nadzienie. Następnie takie ciasto się zamyka, tworząc półksiężyc. Smaży się je na głębokim tłuszczu do momentu uzyskania soczystego farszu i złocistej, chrupiącej skórki.

Czebureki to tak naprawdę tradycyjne danie Tatarów krymskich. Czyni je to najbardziej popularną potrawą na Krymie. Możesz je spotkać niemal wszędzie, podobnie jak typowe dania fast food. To samo tyczy się Ukrainy, gdzie czebureki stanowią bardzo ważne danie w ich kuchni. Znajdziesz je również w kuchni mongolskiej, tureckiej i nawet wśród ludów kaukaskich.

Ciekawostka! Słowo „czeburek” jest prawdopodobnie pochodzenia tureckiego. Cibörek to nic innego, jak danie mięsne zawinięte w ciasto.

Przeczytaj również: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

Czebureki Co To

Jakie są rodzaje czebureków?

Czebureki w oryginalnym przepisie są nadziewane mięsem. Tradycyjnie jest ono mielone lub drobno posiekane. Zazwyczaj czebureki faszeruje się baraniną, wołowiną lub połączeniem obu tych rodzajów mięsa.

Starannie przyprawione mięso nadaje wyrazistego smaku potrawie. Takie nadzienie jest najpopularniejsze głównie ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczną naturę. Poza tradycyjnym mięsnym nadzieniem istnieje również wiele innych wariantów farszu.

Nadzienie serowe

Jest idealną alternatywą dla wegetarian. Do przygotowania farszu możesz użyć sera żółtego, białego, pleśniowego lub sera feta. Jeśli będziesz mieć ochotę, dodaj je wszystkie na raz. Rozpuszczone sery sprawią, że Twoje czebureki będą kremowe, delikatne i intensywne w smaku.

Nadzienie warzywne

Ten farsz sprawdzi się dla wegetarian i dla wegan lub dla osób, które po prostu wolą warzywa. Do nadzienia możesz wykorzystać m.in. cukinię, szpinak, ziemniaki, paprykę, marchewkę i wszystko inne co tylko przyjdzie Ci do głowy. Warzywa podduś albo podsmaż. Dzięki temu uzyskasz odpowiednią konsystencję i wydobędziesz pełen smak.

Owoce morze

Farsz z owocami morza jest popularny w rejonach nadmorskich. Wypełnij swoje czebureki kalmarami, krewetkami, rybami lub innymi ulubionymi owocami morza. Jeśli jesteś miłośnikiem takich przysmaków, ten rodzaj czebureków na pewno przypadnie Ci do gustu.

Inne pomysły na nadzienia

Tak naprawdę czebureki możesz przygotować ze wszystkim, na co będziesz mieć ochotę. Z nadzieniem możesz eksperymentować, żeby stworzyć swój wyjątkowy farsz. Może to być kurczak, pieczarki, inne grzyby, czy jajka. Nie bój się próbować nowości i połącz kilka różnych składników ze sobą! Przy tworzeniu farszu do czebureków ograniczyć Cię może jedynie własna wyobraźnia. Przepis na czebureki ukraińskie nie musi być nudny. Popuść wodze fantazji, żeby stworzyć coś swojego, coś wyjątkowego!

Nieważne, jakie nadzienie wybierzesz, ważne, aby było dobrze przyprawione. Dzięki temu wydobędziesz pełnie smaku ze swojego dania. Nie tylko Twoje kubki smakowe będą zachwycone, ale również rozkochasz w tym daniu swoich bliskich.

Nie masz pomysłu na farsz? Zainspiruj się: Wieprzowina Puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?

Czebureki Przepis

Jak zrobić czebureki? Przepis

Jeśli masz ochotę na czebureki, ale nie masz możliwości ich nigdzie kupić – przyrządź je we własnym domu. Jest to czasochłonne, ale proste danie. Po ich zrobieniu stwierdzisz, że było warto. Poniżej przedstawimy Ci przepis na ciasto, a także na kilka rodzajów nadzienia do Twoich czebureków!

1. Dodaj mąkę

Do dużej miski przesiej mąkę.

2. Dodaj żółtko

Do drugiej miski wbij żółtko. Dodaj sól, a następnie wymieszaj.

3. Połącz wszystkie składniki

Dodaj żółtko do mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej olej, po czym znowu dokładnie wymieszaj.

4. Ugniataj ciasto

Ciasto na czebureki wyłóż na stolnice i ugniataj je do momentu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche lub lepkie możesz dodać odrobiny ciepłej wody, oleju, albo oliwy.

5. Odstaw ciasto na 30 minut

Gotowe ciasto przełóż do miski. Przykryj je folią lub ścierką kuchenną i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby zwiększyło swoją objętość.

6. Podziel ciasto

Przygotowane ciasto podziel na około 6 części. Uformuj z nich małe kulki, a następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie kawałki. Jeśli ciasto się klei, posyp je mąką. Możesz to samo zrobić z wałkiem.

7. Czas na farsz

Następnie weź jedno gotowe kółko i na jego połowę nałóż farsz. Złóż je na pół, tak aby powstał kształt półksiężyca. Dokładnie zlep ze sobą brzegi, aby pieróg nie rozpadł się w trakcie smażenia.

8. Przygotuj patelnię

W kolejnym kroku przygotuj patelnię i rozgrzej na niej dużą ilość oleju. Połóż na niej czebureki i smaż je po obu stronach przez około 1-2 minuty. Gotowe pierogi będą miały piękny złocisty kolor i będą chrupiące.

9. Gotowe!

Wyjmij je z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu i gotowe!

Czas całkowity 100 min
Porcja 2
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
Składniki
2
1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
½ łyżeczki soli
⅓ szklanki oleju lub oliwy
½ szklanki wody

Protip: jeśli chcesz, aby czebureki miały niższą zawartość kalorii, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Dzięki niemu Twoje pierogi wchłoną mniejszą ilość tłuszczu.

Farsz mięsny

W trakcie, gdy ciasto czeka w lodówce, przygotuj farsz. Zaoszczędzisz dzięki temu trochę czasu. Zawsze świeże mięso do swojego farszu, znajdziesz w sklepach Auchan – szczególnie polecamy produkty marki Pewni Dobrego.

1. Dodaj wszystkie składniki

Do miski dodaj posiekane zioła, mięso i przyprawy.

2. Całość dokładnie wymieszaj

Następnie dobrze wymieszaj. Jeśli czujesz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę zimnej wody.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 16 min
Gotowanie -
 

Farsz mięsny

Opublikowano 11.07.2023

Pamiętasz ten niesamowity smak czebureków prosto z rozgrzanej patelni? Mam dla Ciebie coś wyjątkowego! Odkryj nasz przepis na tradycyjny farsz mięsny do czebureków. Soczysta mieszanka mięsa z idealnie dobranymi przyprawami, która sprawi, że Twoje czebureki staną się gwiazdą każdego stołu. No to, gotowy na domową ucztę w stylu wschodnim? Do dzieła, kucharzu!

1. Dodaj wszystkie składniki

Do miski dodaj posiekane zioła, mięso i przyprawy.

2. Całość dokładnie wymieszaj

Następnie dobrze wymieszaj. Jeśli czujesz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę zimnej wody.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 16 min
Gotowanie -
Składniki
500 g mięsa mielonego (może to być wołowe, wieprzowe, baranina lub mieszanka, dwóch wybranych przez Ciebie rodzajów mięsa)
1 mała cebula
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
pietruszka, szczypiorek, kolendra (wybierz według swoich preferencji)
¼ szklanki wody (opcjonalnie, przyda się jeśli uznasz, że farsz jest zbyt suchy)
Składniki
4
500 g mięsa mielonego (może to być wołowe, wieprzowe, baranina lub mieszanka, dwóch wybranych przez Ciebie rodzajów mięsa)
1 mała cebula
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
pietruszka, szczypiorek, kolendra (wybierz według swoich preferencji)
¼ szklanki wody (opcjonalnie, przyda się jeśli uznasz, że farsz jest zbyt suchy)

Ważne! Istnieje kilka metod na przygotowanie farszu do czebureków. Jedne przepisy na czebureki ukraińskie mówią, żeby farsz nakładać surowy. Z kolei drugie doradzają, aby nadzienie podsmażyć, poddusić lub ugotować. Dzięki temu wnętrze czebureków nie będzie surowe, tylko miękkie. Przyspieszy to również czas smażenia czebureków na głębokim tłuszczu.

Ciekawostka: Jeśli wcześniej nie poddusisz lub nie podsmażysz nadzienia, surowy farsz w trakcie smażenia czebureków ukraińskich, uwolni sok z mięsa. W związku z tym w pierogach po obróbce termicznej pojawi się aromatyczny bulion.

Farsz serowy

1. Dodaj wszystkie składniki

Posiekany ser feta, mozzarellę, posiekaną cebulę, przyprawy, drobno skrojoną cebulę oraz oliwę z oliwek, wsyp do miski.

2. Całość dokładnie wymieszaj

Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego nadzienia.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Farsz serowy do czebureków

Opublikowano 09.07.2023

Wyobraź sobie połączenie miękkości czebureków i rozpływającego się w ustach serowego farszu. Brzmi kusząco? Przedstawiamy Ci sprawdzoną recepturę na farsz serowy do czebureków, który zachwyci Cię swoją pełnią smaku i aksamitną konsystencją. Czy jesteś gotów na nowy, serowy wymiar Twoich ulubionych czebureków? Spróbuj, a na pewno poprosisz o dokładkę!

1. Dodaj wszystkie składniki

Posiekany ser feta, mozzarellę, posiekaną cebulę, przyprawy, drobno skrojoną cebulę oraz oliwę z oliwek, wsyp do miski.

2. Całość dokładnie wymieszaj

Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego nadzienia.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
150 g sera feta
50 g sera mozzarella
1 ząbek czosnku
¼ cebuli
1 łyżki suszonej bazylii
⅛ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki oregano
½ łyżki oliwy z oliwek
Składniki
4
150 g sera feta
50 g sera mozzarella
1 ząbek czosnku
¼ cebuli
1 łyżki suszonej bazylii
⅛ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki oregano
½ łyżki oliwy z oliwek
Czebureki Z Miesem

Czebureki – z czym podawać smażone pierogi ukraińskie?

Gotowe czebureki możesz podać na kilka sposobów. Ukraińskie pierogi najlepiej komponują się z różnymi sosami. Możesz je podać z tradycyjnym sosem czosnkowym lub pomidorowym. Innymi polecanymi sosami są: jogurtowy, chilli, czy nawet guacamole.

Czebureki z mięsem można podawać z musztardą. Tradycyjnie spożywa się je z kefirem, albo z innym sfermentowanym napojem mlecznym. Dobrym wyborem będzie też piwo lub białe wino.

Jeśli czebureki mają stanowić Twój główny posiłek, dodaj do niego surówki. Sprawdzi się tu surówka z marchewki, czy kapusty pekińskiej. Możesz poeksperymentować i zrobić nawet swoją ulubioną surówkę, która być może wpasuje się w kompozycję smakową z czeburekami.

Czebureki wpasują się smakiem również do sałatek. W tym przypadku postaw na sałatkę grecką z serem feta, oliwkami i czerwoną cebulą. Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych czebureków.

Jesteś fanem europejskiej kuchni? Odkryj inne smaki i przeczytaj: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu

Z kolei np. te z serowym nadzieniem, możesz podać w towarzystwie zielonej sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i świeżej papryki. Z tych składników zrób sałatkę lub podaj je osobno jako dodatki do przegryzania!

Jeśli chcesz uzyskać pełny, syty posiłek, jako dodatek sprawdzą się ziemniaki. Podaj je gotowane lub upieczone. Razem z surówką i sałatką, dopełnisz danie główne i przyrządzisz posiłek, zapełniający brzuchy Twojej rodzinie.

W Auchan znajdziesz wszystkie potrzebne składniki, aby przyrządzić jak najlepsze dodatki do Twoich czebureków.

Przepis Na Czebureki

Teraz możesz zachwycać się przepysznym ukraińskim daniem!

Czebureki są ukraińskim przysmakiem. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić je samemu w domu i zachwycać się ich smakiem. Pierogi łączą w sobie smak, tradycję i różnorodność kulinarną. Są czasochłonnym, ale prostym daniem, którego spożycie i przygotowanie sprawia ogromną satysfakcję. Czebureki zyskały na ogromnej popularności i cenią je ludzie na całym świecie. Gotuj razem z Auchan i odkrywaj z nami smaki kuchni międzynarodowej!