Czebureki ukraińskie – przepis, który zachwyci Twoje podniebienie
Czebureki – co to jest?
Co to są czebureki? To pierwsze pytanie, jakie się nasuwa, słysząc tę dziwną nazwę. Są to pierogi z niekwaszonego ciasta. Najczęściej nadziewane są mięsem. Czebureki mają charakterystyczny kształt półksiężyca. Robi się je z rozwałkowanego ciasta, na które nakładane jest nadzienie. Następnie takie ciasto się zamyka, tworząc półksiężyc. Smaży się je na głębokim tłuszczu do momentu uzyskania soczystego farszu i złocistej, chrupiącej skórki.
Czebureki to tak naprawdę tradycyjne danie Tatarów krymskich. Czyni je to najbardziej popularną potrawą na Krymie. Możesz je spotkać niemal wszędzie, podobnie jak typowe dania fast food. To samo tyczy się Ukrainy, gdzie czebureki stanowią bardzo ważne danie w ich kuchni. Znajdziesz je również w kuchni mongolskiej, tureckiej i nawet wśród ludów kaukaskich.
Ciekawostka! Słowo „czeburek” jest prawdopodobnie pochodzenia tureckiego. Cibörek to nic innego, jak danie mięsne zawinięte w ciasto.
Przeczytaj również: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!
Jakie są rodzaje czebureków?
Czebureki w oryginalnym przepisie są nadziewane mięsem. Tradycyjnie jest ono mielone lub drobno posiekane. Zazwyczaj czebureki faszeruje się baraniną, wołowiną lub połączeniem obu tych rodzajów mięsa.
Starannie przyprawione mięso nadaje wyrazistego smaku potrawie. Takie nadzienie jest najpopularniejsze głównie ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczną naturę. Poza tradycyjnym mięsnym nadzieniem istnieje również wiele innych wariantów farszu.
Nadzienie serowe
Jest idealną alternatywą dla wegetarian. Do przygotowania farszu możesz użyć sera żółtego, białego, pleśniowego lub sera feta. Jeśli będziesz mieć ochotę, dodaj je wszystkie na raz. Rozpuszczone sery sprawią, że Twoje czebureki będą kremowe, delikatne i intensywne w smaku.
Nadzienie warzywne
Ten farsz sprawdzi się dla wegetarian i dla wegan lub dla osób, które po prostu wolą warzywa. Do nadzienia możesz wykorzystać m.in. cukinię, szpinak, ziemniaki, paprykę, marchewkę i wszystko inne co tylko przyjdzie Ci do głowy. Warzywa podduś albo podsmaż. Dzięki temu uzyskasz odpowiednią konsystencję i wydobędziesz pełen smak.
Owoce morze
Farsz z owocami morza jest popularny w rejonach nadmorskich. Wypełnij swoje czebureki kalmarami, krewetkami, rybami lub innymi ulubionymi owocami morza. Jeśli jesteś miłośnikiem takich przysmaków, ten rodzaj czebureków na pewno przypadnie Ci do gustu.
Inne pomysły na nadzienia
Tak naprawdę czebureki możesz przygotować ze wszystkim, na co będziesz mieć ochotę. Z nadzieniem możesz eksperymentować, żeby stworzyć swój wyjątkowy farsz. Może to być kurczak, pieczarki, inne grzyby, czy jajka. Nie bój się próbować nowości i połącz kilka różnych składników ze sobą! Przy tworzeniu farszu do czebureków ograniczyć Cię może jedynie własna wyobraźnia. Przepis na czebureki ukraińskie nie musi być nudny. Popuść wodze fantazji, żeby stworzyć coś swojego, coś wyjątkowego!
Nieważne, jakie nadzienie wybierzesz, ważne, aby było dobrze przyprawione. Dzięki temu wydobędziesz pełnie smaku ze swojego dania. Nie tylko Twoje kubki smakowe będą zachwycone, ale również rozkochasz w tym daniu swoich bliskich.
Nie masz pomysłu na farsz? Zainspiruj się: Wieprzowina Puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?
Jak zrobić czebureki? Przepis
Jeśli masz ochotę na czebureki, ale nie masz możliwości ich nigdzie kupić – przyrządź je we własnym domu. Jest to czasochłonne, ale proste danie. Po ich zrobieniu stwierdzisz, że było warto. Poniżej przedstawimy Ci przepis na ciasto, a także na kilka rodzajów nadzienia do Twoich czebureków!
Do dużej miski przesiej mąkę.
Do drugiej miski wbij żółtko. Dodaj sól, a następnie wymieszaj.
Dodaj żółtko do mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej olej, po czym znowu dokładnie wymieszaj.
Ciasto na czebureki wyłóż na stolnice i ugniataj je do momentu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche lub lepkie możesz dodać odrobiny ciepłej wody, oleju, albo oliwy.
Gotowe ciasto przełóż do miski. Przykryj je folią lub ścierką kuchenną i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby zwiększyło swoją objętość.
Przygotowane ciasto podziel na około 6 części. Uformuj z nich małe kulki, a następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie kawałki. Jeśli ciasto się klei, posyp je mąką. Możesz to samo zrobić z wałkiem.
Następnie weź jedno gotowe kółko i na jego połowę nałóż farsz. Złóż je na pół, tak aby powstał kształt półksiężyca. Dokładnie zlep ze sobą brzegi, aby pieróg nie rozpadł się w trakcie smażenia.
W kolejnym kroku przygotuj patelnię i rozgrzej na niej dużą ilość oleju. Połóż na niej czebureki i smaż je po obu stronach przez około 1-2 minuty. Gotowe pierogi będą miały piękny złocisty kolor i będą chrupiące.
Wyjmij je z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu i gotowe!
Protip: jeśli chcesz, aby czebureki miały niższą zawartość kalorii, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Dzięki niemu Twoje pierogi wchłoną mniejszą ilość tłuszczu.
Farsz mięsny
W trakcie, gdy ciasto czeka w lodówce, przygotuj farsz. Zaoszczędzisz dzięki temu trochę czasu. Zawsze świeże mięso do swojego farszu, znajdziesz w sklepach Auchan – szczególnie polecamy produkty marki Pewni Dobrego.
Do miski dodaj posiekane zioła, mięso i przyprawy.
Następnie dobrze wymieszaj. Jeśli czujesz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę zimnej wody.
Farsz mięsny
Opublikowano 11.07.2023Pamiętasz ten niesamowity smak czebureków prosto z rozgrzanej patelni? Mam dla Ciebie coś wyjątkowego! Odkryj nasz przepis na tradycyjny farsz mięsny do czebureków. Soczysta mieszanka mięsa z idealnie dobranymi przyprawami, która sprawi, że Twoje czebureki staną się gwiazdą każdego stołu. No to, gotowy na domową ucztę w stylu wschodnim? Do dzieła, kucharzu!
Do miski dodaj posiekane zioła, mięso i przyprawy.
Następnie dobrze wymieszaj. Jeśli czujesz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę zimnej wody.
Ważne! Istnieje kilka metod na przygotowanie farszu do czebureków. Jedne przepisy na czebureki ukraińskie mówią, żeby farsz nakładać surowy. Z kolei drugie doradzają, aby nadzienie podsmażyć, poddusić lub ugotować. Dzięki temu wnętrze czebureków nie będzie surowe, tylko miękkie. Przyspieszy to również czas smażenia czebureków na głębokim tłuszczu.
Ciekawostka: Jeśli wcześniej nie poddusisz lub nie podsmażysz nadzienia, surowy farsz w trakcie smażenia czebureków ukraińskich, uwolni sok z mięsa. W związku z tym w pierogach po obróbce termicznej pojawi się aromatyczny bulion.
Farsz serowy
Posiekany ser feta, mozzarellę, posiekaną cebulę, przyprawy, drobno skrojoną cebulę oraz oliwę z oliwek, wsyp do miski.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego nadzienia.
Farsz serowy do czebureków
Opublikowano 09.07.2023Wyobraź sobie połączenie miękkości czebureków i rozpływającego się w ustach serowego farszu. Brzmi kusząco? Przedstawiamy Ci sprawdzoną recepturę na farsz serowy do czebureków, który zachwyci Cię swoją pełnią smaku i aksamitną konsystencją. Czy jesteś gotów na nowy, serowy wymiar Twoich ulubionych czebureków? Spróbuj, a na pewno poprosisz o dokładkę!
Posiekany ser feta, mozzarellę, posiekaną cebulę, przyprawy, drobno skrojoną cebulę oraz oliwę z oliwek, wsyp do miski.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego nadzienia.
Czebureki – z czym podawać smażone pierogi ukraińskie?
Gotowe czebureki możesz podać na kilka sposobów. Ukraińskie pierogi najlepiej komponują się z różnymi sosami. Możesz je podać z tradycyjnym sosem czosnkowym lub pomidorowym. Innymi polecanymi sosami są: jogurtowy, chilli, czy nawet guacamole.
Czebureki z mięsem można podawać z musztardą. Tradycyjnie spożywa się je z kefirem, albo z innym sfermentowanym napojem mlecznym. Dobrym wyborem będzie też piwo lub białe wino.
Jeśli czebureki mają stanowić Twój główny posiłek, dodaj do niego surówki. Sprawdzi się tu surówka z marchewki, czy kapusty pekińskiej. Możesz poeksperymentować i zrobić nawet swoją ulubioną surówkę, która być może wpasuje się w kompozycję smakową z czeburekami.
Czebureki wpasują się smakiem również do sałatek. W tym przypadku postaw na sałatkę grecką z serem feta, oliwkami i czerwoną cebulą. Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych czebureków.
Jesteś fanem europejskiej kuchni? Odkryj inne smaki i przeczytaj: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu
Z kolei np. te z serowym nadzieniem, możesz podać w towarzystwie zielonej sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i świeżej papryki. Z tych składników zrób sałatkę lub podaj je osobno jako dodatki do przegryzania!
Jeśli chcesz uzyskać pełny, syty posiłek, jako dodatek sprawdzą się ziemniaki. Podaj je gotowane lub upieczone. Razem z surówką i sałatką, dopełnisz danie główne i przyrządzisz posiłek, zapełniający brzuchy Twojej rodzinie.
W Auchan znajdziesz wszystkie potrzebne składniki, aby przyrządzić jak najlepsze dodatki do Twoich czebureków.
Teraz możesz zachwycać się przepysznym ukraińskim daniem!
Czebureki są ukraińskim przysmakiem. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić je samemu w domu i zachwycać się ich smakiem. Pierogi łączą w sobie smak, tradycję i różnorodność kulinarną. Są czasochłonnym, ale prostym daniem, którego spożycie i przygotowanie sprawia ogromną satysfakcję. Czebureki zyskały na ogromnej popularności i cenią je ludzie na całym świecie. Gotuj razem z Auchan i odkrywaj z nami smaki kuchni międzynarodowej!