Aplikacja
co zrobic z czeresni

Czereśnie – co w sobie kryją? 4 pomysły Auchan na to, co zrobić z czereśni!

Opublikowano 13.07.2023 - 6 minut czytania

Sezon na czereśnie trwa stosunkowo krótko, dlatego warto korzystać z niego pełnymi garściami. Zastanawiasz się, co można zrobić z czereśni? Oto kilka pomysłów na pyszne desery i konfitury z tymi owocami w roli głównej.

Jak wykorzystać czereśnie w kuchni?

Czereśnie to jedne z pierwszych drzewek, które zaczynają kwitnąć i owocować na wiosnę. Niestety sezon na te smaczne owoce nie trwa długo. Dlatego warto go dobrze wykorzystać i przygotować z czereśni różne potrawy, ciasta i napoje.

Pewnie zastanawiasz się, co można zrobić z czereśni. Te owoce świetnie smakują na surowo lub dodane do deseru. Z powodzeniem możesz też je przetwarzać, czyli mrozić, suszyć i kandyzować.

Dla wielu osób czereśnie, a raczej kompot z tych owoców, to wspomnienie z dzieciństwa. Aby go wykonać, potrzebujesz jedynie trzech składników oraz pół godziny wolnego czasu. Wystarczy umyć i obrać czereśnie, włożyć je do garnka, zalać wodą i dodać cukier do smaku. Następnie zagotować przez chwilę, po czym przelać do dzbanka. Tak przygotowany kompot z czereśni będzie orzeźwiającym napojem do obiadu.

Sprawdź również: Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów

Jaki jeszcze jest pomysł na czereśnie? To czy baza do zup owocowych oraz deserów. Ze świeżych owoców należy usunąć pestki i dodać do nich jogurt naturalny. Zupa czereśniowa na śmietanie lub jogurcie doskonale komponuje się z ugotowanym makaronem. Zamiast niego możesz wykorzystać ryż biały.

Większość z nas nie wyobraża sobie placka drożdżowego bez czereśni. Aby go upiec, wydrylowane owoce obsyp skrobią ziemniaczaną i umieść na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Na wierzch przygotuj kruszonkę z mąki pszennej, masła oraz cukru.

Czereśnie to nie tylko słodkości. Z powodzeniem sprawdzą się także jako dodatek do mięs. Możesz je marynować lub zagotować w syropie, a następnie polać nimi drób, dziczyznę czy wieprzowinę.

Przeczytaj też: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?

Czy warto jeść czereśnie?

Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, ale czy warto jeść czereśnie? Te niepozorne owoce to bogactwo witamin i mikroelementów. Im ciemniejsza skóra owocu, tym ma w sobie więcej wartościowych substancji. Dlatego nie tylko warto jeść czereśnie, ale nawet jest to wskazane.

Czereśnie to popularny owoc sezonowy, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Oto kilka głównych korzyści dla organizmu, jakie oferują czereśnie:

  • Czereśnie są bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany i witamina C. Antyoksydanty pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie, chroniąc go przed stresem oksydacyjnym i zapobiegając uszkodzeniom komórek.
  • Czereśnie obfitują także w związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Biorą udział w łagodzeniu objawów zapalenia stawów, a także wspierają zdrowie układu krążenia.
  • Poprawa jakości snu to kolejna zaleta tych owoców, bowiem czereśnie są naturalnym źródłem melatoniny, hormonu regulującego rytm snu. Spożycie czereśni lub picie soku z czereśni przed pójściem spać może pomóc w regulacji cyklu snu i poprawie jego jakości.
  • Co więcej, czereśnie są bogate w błonnik, co sprzyja zdrowiu układu trawiennego. Spożywanie błonnika może pomóc w regulacji procesu trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
  • Badania sugerują, że spożywanie czereśni może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz redukcji poziomu złego cholesterolu (LDL). To z kolei ma wpływ na zdrowie serca i zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  • Warto pamiętać, że czereśnie są także źródłem witamin, takich jak witamina A, witamina C i witamina K, oraz minerałów, takich jak potas i miedź. Spożywanie czereśni w sezonie może być zdrowym dodatkiem do zrównoważonej diety. Jednak zawsze ważne jest zachowanie umiaru i różnorodności żywieniowej, aby korzystać z pełnego spektrum składników odżywczych tych owoców.
  • Przy wyborze czereśni zwróć uwagę na ich kolor, który powinien być bogaty i ciemny. Świeże owoce są jędrne w dotyku i mają orzeźwiający aromat. Jeśli chodzi o ich przechowywanie, to po zerwaniu czereśnie należy umyć i umieścić w woreczku foliowym w lodówce. Mogą tak leżeć do tygodnia. Możesz je również zamrozić w celu dłuższego przechowywania, aby w późniejszym czasie wykorzystać do pieczenia lub innych przepisów.

    Zobacz również: Owoce na nalewki – jakie wybrać?

    Co zrobić z czereśni? Nasze pomysły

    Czereśnie to owoce, które można spożywać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z czereśniami.

    Czereśnie w sałatkach

    Czereśnie świetnie komponują się ze świeżymi sałatkami. Możesz je dodać do zielonych sałat, takich jak sałata rzymska lub rukola, wraz z kawałkami sera feta, orzechami i dressingiem na bazie cytryny.

    Sałatka z czereśniami i awokado

    1. Czereśnie wydryluj i pokrój na ćwiartki.
    2. Cebulę potnij w cienkie półksiężyce, a następnie je przepołów.
    3. Awokado pokrój w grubą kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
    4. Tak przygotowane składniki wsyp do miski, dodaj sok z cytryny.
    Czas całkowity 15 min
    Porcja 3
    Przygotowanie 15 min
    Gotowanie -
    Składniki
    3
    300 g czereśni,
    czerwona cebula,
    1 awokado (dojrzałe),
    pęczek natki pietruszki,
    łyżka soku z cytryny.

    Czereśnie w deserach

    Czereśnie są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Możesz je wykorzystać w ciastach, muffinkach, placuszkach, babeczkach, lodach czy kompotach. Przygotujesz także soki, smoothie lub sałatki owocowe z udziałem czereśni.

    Muffinki z czereśniami – szybki przepis

    1. Na początek!

    W rondelku rozgrzej masło z olejem, dodaj gorzką czekoladę i rozpuść całość.

    2. Czereśnie umyj i osusz.
    3. Czas na mąkę!

    Mąkę wsyp do miski razem z kakao, proszkiem i sodą.

    4. Jajka z cukrem

    W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka z cukrem, wlej maślankę, a następnie stopniowo dodawaj masę czekoladową.

    5. Połącz!

    Połącz ze sobą suche i mokre składniki.

    6. Przygotowanie papilotek

    Przygotowane ciasto przełóż do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu poukładaj czereśnie.

    7. Pieczenie!

    Piecz ok. 25–30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.

    Czas całkowity 45 min
    Porcja 4
    Przygotowanie 15 min
    Gotowanie 30 min
     

    Muffinki z czereśniami

    Opublikowano 28.06.2023

    Czereśnie są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Możesz je wykorzystać w ciastach, muffinkach, placuszkach, babeczkach, lodach czy kompotach. Przygotujesz także soki, smoothie lub sałatki owocowe z udziałem czereśni.

    1. Na początek!

    W rondelku rozgrzej masło z olejem, dodaj gorzką czekoladę i rozpuść całość.

    2. Czereśnie umyj i osusz.
    3. Czas na mąkę!

    Mąkę wsyp do miski razem z kakao, proszkiem i sodą.

    4. Jajka z cukrem

    W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka z cukrem, wlej maślankę, a następnie stopniowo dodawaj masę czekoladową.

    5. Połącz!

    Połącz ze sobą suche i mokre składniki.

    6. Przygotowanie papilotek

    Przygotowane ciasto przełóż do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu poukładaj czereśnie.

    7. Pieczenie!

    Piecz ok. 25–30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.

    Czas całkowity 45 min
    Porcja
    Przygotowanie 15 min
    Gotowanie 30 min
    Składniki
    300 g czereśni,
    100 g gorzkiej czekolady,
    150 g mąki pszennej,
    50 g kakao,
    80 g masła,
    80 ml oleju,
    270 ml maślanki,
    3 jajka,
    150 g cukru,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.
    Składniki
    4
    300 g czereśni,
    100 g gorzkiej czekolady,
    150 g mąki pszennej,
    50 g kakao,
    80 g masła,
    80 ml oleju,
    270 ml maślanki,
    3 jajka,
    150 g cukru,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Czereśnie a dżemy i konfitury

    Co można zrobić z czereśni? Jeśli masz większą ilość owoców, możesz ich użyć do przygotowania domowego dżemu. Wystarczy je ugotować z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie pasteryzować w słoikach.

    Prosty dżem z czereśni

    1. Czereśnie!

    Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Zasyp owoce cukrem i odstaw do momentu, aż puszczą sok.

    2. Gotowanie owoców

    Umieść czereśnie w rondelku i gotuj do miękkości, aż sok odparuje i zaprawa zacznie gęstnieć.

    3. Czas na cytrynę!

    Dodaj sok z cytryny.

    4. Na koniec!

    Przełóż dżem do wyparzonych słoików typu twist, napełniając je po same brzegi.

    Czas całkowity 120 min
    Porcja 3
    Przygotowanie 30 min
    Gotowanie 90 min
     

    Dżem z czereśni

    Opublikowano 28.06.2023

    Co można zrobić z czereśni? Jeśli masz większą ilość owoców, możesz ich użyć do przygotowania domowego dżemu. Wystarczy je ugotować z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie pasteryzować w słoikach.

    1. Czereśnie!

    Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Zasyp owoce cukrem i odstaw do momentu, aż puszczą sok.

    2. Gotowanie owoców

    Umieść czereśnie w rondelku i gotuj do miękkości, aż sok odparuje i zaprawa zacznie gęstnieć.

    3. Czas na cytrynę!

    Dodaj sok z cytryny.

    4. Na koniec!

    Przełóż dżem do wyparzonych słoików typu twist, napełniając je po same brzegi.

    Czas całkowity 120 min
    Porcja
    Przygotowanie 30 min
    Gotowanie 90 min
    Składniki
    1 kg czereśni,
    500 g cukru,
    1 cytryna.
    Składniki
    3
    1 kg czereśni,
    500 g cukru,
    1 cytryna.

    Co zrobić z czereśni? Suszyć i kandyzować

    Jeśli chcesz zachować czereśnie na dłużej, możesz je również wysuszyć. W tym celu użyj suszarki do owoców lub wykorzystaj niską temperaturę swojego piekarnika. Suszone czereśnie będą smaczną przekąską i mogą być używane przez cały rok jako składnik domowych wypieków.

    A co powiesz na kandyzowane czereśnie? Proces kandyzowania czereśni pozwala na wydłużenie ich trwałości. Syrop cukrowy, w którym są przechowywane, działa jako konserwant, chroniąc owoce przed psuciem się. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem i teksturą czereśni przez dłuższy czas i w dowolnym momencie wykorzystać je w deserach, takich jak lody, galaretki czy puddingi.

    Zachwyć się pysznym smakiem czereśni!

    Czereśnie mają zbalansowaną kombinację słodyczy, kwasowości i soczystości. To sprawia, że są niezwykle smaczne i przyjemne w jedzeniu. Są także cenione za swoje właściwości zdrowotne – uwielbiają je nie tylko dzieci, ale również dorośli.

    Mamy nadzieję, że już wiesz, co zrobić z czereśni. Wykorzystaj ich smak, aby przygotować wyjątkowe potrawy i desery dla całej rodziny. Smak wiosennych czereśni zamknij także w słoikach w postaci dżemów i konfitur, którymi uraczysz się zimą.

    Jeśli rozpoczynasz sezon z czereśniami w roli głównej, koniecznie zapoznaj się z asortymentem sklepu Auchan. W naszych sklepach stacjonarnych i przez internet kupisz niezbędne produkty spożywcze, które będą bazą do stworzenia przepysznych dań z czereśniami. Zwróć uwagę na produkty oznaczone logiem marki Auchan, takie jak Auchan Collection, Kciuk czy Pewni Dobrego. Powstają one z wyselekcjonowanych składników i są dostępne w atrakcyjnej cenie.

    Zapraszamy na zakupy online z dostawą do domu. Twoje zamówienie dostarczymy Ci pod wskazany adres, bez konieczności stania w kolejce do kasy. Tylko w Auchan czeka na Ciebie szeroka oferta świeżych mięs i warzyw oraz akcesoriów i mebli do domu i ogrodu. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.