Czy kukurydza w puszce jest zdrowa? Podpowiadamy!
Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie. Choć zalicza się ją do grupy zbóż, to jednak w Polsce od wyrabianej z niej mąki, zdecydowanie bardziej popularna jest tzw. kukurydza konserwowa. Wartości odżywcze tego produktu różnią się jednak od tych, jakimi odznaczają się nieprzetworzone ziarna. Przeczytaj wskazówki i sprawdź, czy kukurydza w puszce jest zdrowa oraz jakie dania warto przygotować z jej dodatkiem!
Kukurydza w puszce – wartości odżywcze
Świeże ziarna kukurydzy stanowią skarbnicę cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Zawierają bowiem dużo błonnika, witaminy A, D, K oraz te z grupy B, a także flawonoidy, potas, wapń, magnez i cynk. Właśnie dlatego jej włączenie do diety powinny rozważyć osoby, które chcą cieszyć się piękną, sprężystą skórą, mocnymi włosami, a także szczupłą sylwetką.
Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku, gdy masz do czynienia z kukurydzą w puszce. Wartości odżywcze tego produktu różnią się od tych, którymi odznaczają się świeże ziarna. Zanim jednak odpowiemy na pytanie, czy kukurydza w puszce jest zdrowa, warto nieco dokładniej przyjrzeć się procesowi jej produkcji. Pozwoli to lepiej zrozumieć, z czego wynikają różnice w wartościach odżywczych pomiędzy świeżym a konserwowym produktem.
Od czego zależą wartości odżywcze kukurydzy konserwowej?
Czy kukurydza w puszce jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie zależy od kilku czynników. Tym pierwszym jest skład samej zalewy. Niektórzy producenci dodają do marynaty substancje konserwujące oraz cukier, dlatego przed zakupem kukurydzy w puszce, warto sprawdzić wykaz składników podanych na etykiecie produktu. Najlepiej, jeśli jest on krótki i ogranicza się tylko do ziaren, wody i soli.
Na wartości odżywcze kukurydzy konserwowej wpływa też proces produkcji. W jego wyniku czasem może dochodzić do strat witamin szczególnie wrażliwych na oddziaływanie wysokiej temperatury. Warto jednak pamiętać, że produkt z puszki charakteryzuje się nieco niższą kalorycznością niż świeże ziarna. W 100 g zawiera ok. 80–90 kcal, czyli mniej więcej tyle, co banany. Odznacza się również wysoką zawartością składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy fosfor.
Przeczytaj także: Kukurydza – właściwości skryte w żółtych kawałeczkach. Dlaczego warto po nią sięgać?
Zalety i wady kukurydzy w puszce
Kukurydza w puszce może być zdrowa i okazać się całkiem dobrym wyborem dla osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale nie mają czasu na wielogodzinne przygotowywanie potraw. Taki produkt jest bowiem od razu gotowy do spożycia – wystarczy go otworzyć, odsączyć z zalewy i dodać do ulubionej potrawy, np. sałatki. Warto sięgnąć po niego także ze względu na jego dużą uniwersalność. Świetnie nadaje się bowiem do przygotowywania rozmaitych posiłków takich jak zupy i przekąski czy dania główne, na przykład potrawy kuchni meksykańskiej.
sałatkę z tofu
Jesteś fanem tofu i zastanawiasz się, do czego można je wykorzystać? Spróbuj przygotować z niego wyjątkową sałatkę! Zobacz, jakie składniki będą Ci potrzebne!
Kukurydza w puszce zawiera także sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, a ponadto na długo zapewnia uczucie sytości. Właśnie dlatego bardzo dobrze sprawdzi się ona w diecie osób, które dbają o linię. Jedną z jej ostatnich zalet jest duża dostępność. Kukurydzę w puszce kupisz w sklepach Auchan przez cały rok. Możesz zatem cieszyć się jej wyjątkowym smakiem zawsze, kiedy masz na to ochotę.
Pamiętaj jednak, że tego typu produkt nie powinien stanowić podstawy Twojej codziennej diety. Ze względu na zawartość soli i cukru najlepiej spożywać go od czasu do czasu, jako dodatek do innych pełnowartościowych dań. Jeśli lubisz kukurydzę, staraj się kupować także świeże kolby i samodzielnie przygotowywać je w domu. Spożywanie przyrządzonych własnoręcznie produktów umożliwia korzystanie z witamin, których nie zawiera kukurydza z puszki.
Kukurydza konserwowa w dietach wegetariańskiej i wegańskiej
Jesteś na diecie wegetariańskiej i zastanawiasz się, czy kukurydza konserwowa jest zdrowa? Taki produkt może okazać się bardzo dobrym źródłem węglowodanów, a także zawiera białko roślinne oraz witaminy i składniki mineralne, których nie może zabraknąć w dietach bezmięsnych.
Warto jednak pamiętać, że w kukurydzy, w przeciwieństwie do innych zbóż glutenowych, ilość witaminy B3 jest bardzo mała. Aby zapobiegać jej niedoborom, można łączyć w jednym daniu kukurydzę z nasionami roślin strączkowych. W Auchan znajdziesz na przykład soję, białą i czerwoną fasolę czy groszek, z którymi zrobisz wiele pysznych potraw!
Przeczytaj także: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Kukurydza w kuchniach świata
Jakie dania można zrobić z kukurydzą z puszki? Coś dla siebie znajdą szczególności miłośnicy kuchni meksykańskiej. Produkt ten stanowi bowiem jeden z podstawowych składników przepisu na chilli con carne (ostra potrawa z mielonym mięsem), tacos (kukurydziana tortilla nadziewana mięsem i warzywami) czy enchiladas (farsz z warzyw, sera i mięsa, zawinięty w tortille).
tacos z farszem z mięsa wołowego z guacamole
Stwórz wyjątkową przekąskę i przenieś się do świata meksykańskich potraw! Tacos to charakterystyczne danie w Meksyku. Można je przygotować w różnych wersjach. Przekonaj się sam!
Miłośnicy azjatyckich smaków mogą również przyrządzić dania z dodatkiem konserwowej kukurydzy. Mowa tu przede wszystkim o miłośnikach kuchni hinduskiej czy tajskiej. Do najpopularniejszych dań należą m.in. indyjskie curry czy zupa tajska z kurczakiem. Pamiętaj, że kukurydza daje wiele możliwości kulinarnych. Pomysły na wykorzystanie kukurydzy w różnych daniach kuchni świata znajdziesz na blogu Auchan.
Przeczytaj także: Jak kuchnia meksykańska podbija serca smakoszy na całym świecie?
Fakty i mity o warzywach konserwowych
Nadal zastanawiasz się, czy kukurydza konserwowa jest zdrowa? A może chcesz wiedzieć, jak wypadają jej wartości odżywcze w porównaniu do produktów nieprzetworzonych? By ułatwić Ci znalezienie odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, przedstawiamy popularne fakty i mity na temat warzyw konserwowych.
Opinia | Fakt czy mit? | Uzasadnienie |
---|---|---|
Kukurydza z puszki jest pozbawiona wartości odżywczych. | Mit | Kukurydza z puszki zawiera niektóre witaminy i składniki mineralne. Ze względu na dużą zawartość wody, jest też mniej kaloryczna niż świeże ziarna. |
Warzywa z puszki zawdzięczają swoją trwałość sztucznym dodatkom. | Mit | Kukurydza z puszki zazwyczaj zachowuje długą przydatność do spożycia nie w wyniku dodatku sztucznych składników, tylko dzięki procesowi produkcji, który jest formą przedłużania trwałości produktu |
Warzywa z puszki mogą zawierać sól. | Fakt | Jednym z podstawowych składników zalewy, której używa się przy wytwarzaniu tego typu produktów, jest sól. Właśnie dlatego warzyw konserwowych nie należy podawać małym dzieciom, a także osobom borykającym się z chorobami nerek i nadciśnieniem. |
Warzywa konserwowe dostępne w sklepach różnią się składem. | Fakt | Warzywa konserwowe dostępne w sklepach mogą różnić się składem, w tym dodatkiem cukru, zawartością soli czy innych przypraw. Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego produktu, zapoznaj się z jego etykietą. |
Teraz już wiesz, czy kukurydza w puszce jest zdrowym wyborem
Kukurydza z puszki, podobnie zresztą jak inne warzywa konserwowe, może okazać się całkiem zdrowym dodatkiem do wielu dań. W swojej kuchni możesz ją wykorzystać na wiele sposobów – jako składnik sałatek, surówek, zup, dań głównych czy zapiekanek. Jeśli szukasz pomysłów na tego typu dania, zapoznaj się ze wpisami na naszym blogu i odwiedź Auchan! Znajdziesz tam szeroki wybór warzyw konserwowych, z pomocą których przygotujesz pyszne dania dla całej swojej rodziny.