Czy suszone owoce są zdrowe? Podpowiadamy!
Suszone owoce to bogate źródło antyoksydantów i błonnika. Są świetną alternatywą dla ich świeżych odpowiedników, zwłaszcza zimą, gdy nie nie masz dostępu do lokalnych produktów sezonowych. W poradniku Auchan odpowiadamy na pytanie, czy suszone owoce są zdrowe i jakie są korzyści z ich spożywania. Dowiedz się, kiedy warto po nie sięgać!
Czym są i jak powstają suszone owoce?
Proces produkcji suszu jest całkiem prosty – dojrzałe owoce pozbawia się niemal całkowicie wody. Odbywa się to podczas procesu suszenia, w czasie którego przez kilka lub kilkanaście godzin owiewane są one ciepłym powietrzem. Pamiętaj, że takie przekąski możesz przygotować również w domu. Wystarczy, że kupisz przeznaczoną do tego suszarkę.
Suszenie pozwala na znacznie dłuższe przechowywanie owoców. Ze względu na niewielką ilość zawartej w nich wody spowalniany jest rozwój bakterii i pleśni. Dlatego mogą stanowić wygodną przekąskę, szczególnie podczas długich podróży. Do wyboru masz kilka rodzajów tego typu produktów: suszone owoce bez dodatków, liofilizowane (suszenie odbywa się po zamrożeniu) czy puffingowane.
Owoce liofilizowane a suszone – czym się od siebie różnią?
Suszenie i liofilizacja to procesy, których celem jest przedłużenie przydatności do spożycia i jednoczesne zachowanie wartości odżywczych. Suszenie wykorzystuje ciepłe powietrze do usunięcia wody z owocu. Dawniej robiło się to na słońcu i świeżym powietrzu. W wielu regionach Włoch nadal stosuje się tę metodę do przygotowania pysznych, suszonych pomidorów.
Liofilizacja to nieco bardziej skomplikowany proces. Owoce najpierw mrozi się, a następnie umieszcza w komorze próżniowej, gdzie zawarta w nich woda jest usuwana poprzez sublimację lodu (przejście bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego). Dzięki temu struktura komórkowa owoców nie zostaje zniszczona. Produkty liofilizowane mają wyraziste kolory, a ponadto zachowują intensywny smak, pierwotny kształt, strukturę i objętość, przy czym są bardzo lekkie.
Więcej o liofilizowanych oraz puffingowanych owocach dowiesz się z naszego tekstu: Puffingowane i owoce liofilizowane – co to właściwie jest?
Suszone owoce – rodzaje i charakterystyka
Suszeniu poddaje się różne rodzaje owoców. Jednym z nich są owoce jagodowe, na przykład suszone borówki, które stanowią lubiany dodatek do śniadań. Z kolei żurawina to bogate źródło witaminy C. Warto również sięgać po suszoną czarną porzeczkę, która jest bogata w antyoksydanty.
Owoce pestkowe np. śliwki lub morele świetnie nadają się do suszenia – również w domu. Zawierają bardzo dużo błonnika, który wspiera pracę jelit. Dlatego warto dodawać je do sałatek i deserów, ale też dań mięsnych. Popularne są również suszone jabłka, które najczęściej możesz spotkać w postaci cienkich talarków.
Warto sięgać również po warianty egzotyczne. Daktyle i figi to zdrowe źródła energii – możesz przygotować z nich fit batoniki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska przed wysiłkiem fizycznym. Popularne są chipsy z owoców. Suszone są w formie cienkich plasterków z różnymi dodatkami. Do ich produkcji wykorzystuje się najczęściej: jabłka, gruszki, banany, truskawki, mango czy ananasy.
Najzdrowsze suszone owoce – wartości odżywcze
Zanim przejdziesz do tego, co w suszonych owocach najlepsze, należy wspomnieć o zagrożeniach związanych z ich nadmiernym spożywaniem. Kiedy zostanie z nich usunięta cała woda, dochodzi do znacznego zmniejszenia ich objętości. Jednocześnie zawartość naturalnych cukrów (glukozy i fruktozy) się nie zmienia. W ten sposób wzrasta kaloryczność 100 gramów produktu. Dlatego osoby, które kontrolują masę ciała lub cierpią na zaburzenia metaboliczne, nie powinny jeść suszonych owoców w bardzo dużych ilościach.
Usuwanie wody ma jednak również zalety. Niewielka porcja suszu może zawierać porównywalną lub większą ilość składników odżywczych niż świeży owoc o podobnej gramaturze. Suszone produkty zawierają nawet do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i minerałów niż świeże, jeśli porównasz porcje wagowo.
Mała porcja może być ogromnym wsparciem w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Należy jednak pamiętać, że w procesie suszenia spada zawartość witaminy C, dlatego ważna jest zbilansowana dieta pełna różnorodnych posiłków, które zaspokoją potrzeby Twojego organizmu.
Przeczytaj też: Baklawa – przepis na turecki przysmak w Twoim domu
Korzyści zdrowotne jedzenia suszonych owoców
Jeśli zastanawiasz się, czy suszone owoce są zdrowe, to odpowiedź jest oczywiście zazwyczaj twierdząca. Są one źródłem przeciwutleniaczy. Właściwości tych substancji wpływają korzystnie na cały organizm. Przeciwutleniacze polifenolowe, które znajdują się w suszonych owocach, pomagają chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Antyoksydanty mogą działać przeciwzapalnie w organizmie, wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i naczyniowego. Dodatkowo mają wpływ na prawidłowe działanie układu pokarmowego.
Suszone owoce dodają energii i są bardzo odżywcze. Dlatego w diecie osób aktywnych fizycznie mogą stanowić formę smacznej i zdrowej przekąski. Natomiast osoby z zaburzeniami metabolizmu cukrów i chorujący na cukrzycę powinny uważać na ich spożycie, ze względu na wysoką zawartość fruktozy.
Przeczytaj też: Dieta oczyszczająca jelita – dla kogo będzie najlepszym rozwiązaniem?
Suszone owoce dla dzieci
Słodycze i chipsy, uwielbiane przez dzieci, możesz z powodzeniem zastąpić przez suszone owoce. Czy zdrowe przekąski tego typu mogą być spożywane przez dzieci? Tak! Dzięki temu, że mają słodki smak, więc z powodzeniem zastąpią batony czy cukierki. Najzdrowsze suszone owoce dla dzieci to te bez dodatku cukru lub liofilizowane. Wybór jest naprawdę szeroki, jednak maluchy najczęściej wybierają jabłka, żurawinę czy banany w postaci chipsów. Z kolei najmniej lubiane przez małe dzieci są często suszone śliwki i egzotyczne owoce. W sklepie internetowym Auchan znajdziesz różne rodzaje przekąsek. Jeśli nie chcesz decydować się na jeden smak, wybierz gotowe mieszanki.
Porady dotyczące podawania suszonych owoców dzieciom
Suszone owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik, co może wspierać zdrowy rozwój dzieci. Są łatwe do przechowywania, więc idealnie nadają się do zapakowania na drugie śniadanie do szkoły. Z drugiej strony ze względu na wysoką zawartość cukru nie można z nimi przesadzać. Suszone owoce warto wymieszać z odrobiną orzechów. Najlepsze będą laskowe, ziemne lub nerkowca. Pamiętaj jednak, że taka przekąska powinna być jedynie dodatkiem do drugiego śniadania – orzechy mają całkiem sporo kalorii, ale za to nawet niewielka ilość pozwala dodać energii i zachować uczucie sytości na dłużej.
Jak mądrze wybierać i spożywać suszone owoce?
Podczas wyboru suszonych owoców warto zwracać uwagę na obecność siarczynów w ich składzie. Niektóre osoby mogą cierpieć na nadwrażliwość na te składniki i po ich spożyciu odczuwać negatywne skutki. Dlatego, jeśli podejrzewasz, że ten problem może dotyczyć Ciebie lub Twoich bliskich, wybieraj produkty bez dodatkowych substancji konserwujących lub przygotuj je samodzielnie w domu za pomocą suszarki do owoców.
Przeczytaj też: 8 pomysłów na szybki obiad wege do pracy i na uczelnię!
Postaw na suszone owoce od Auchan!
Suszone owoce mogą stanowić zdrowy dodatek do diety i dostarczać składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Warto po nie sięgać również z powodu obecności silnych antyoksydantów. Należy jednak pamiętać o tym, by nie spożywać suszu w nadmiernej ilości, ze względu na stosunkowo wysoką kaloryczność i zawartość cukrów.
Suszone owoce to świetna przekąska dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Z pewnością przyda się również podczas dłuższych wycieczek, czy na śniadanie do szkoły lub pracy. W Auchan znajdziesz najzdrowsze bakalie i różnego rodzaju owoce, ale też ich mieszanki z orzechami. Sprawdź naszą ofertę i przetestuj różne warianty!