Aplikacja

Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Sprawdzamy!

Opublikowano 24.12.2023

Mrożenie mięsa to świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Jednak czy wiesz, jak pachnie nieświeży produkt? Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać je w zamrażarce, aby uniknąć namnażania bakterii. Zapraszamy do lektury!

Mrożone mięso – dobry sposób na niemarnowanie żywności

Mięso to produkt o stosunkowo krótkim terminie przydatności do spożycia. Może ulec zepsuciu, jeśli nie zostanie zużyte w odpowiednim czasie od momentu zakupu. Aby skutecznie zarządzać zapasami żywności i unikać marnowania pieniędzy, korzystne jest stosowanie metody mrożenia. Ten sposób przechowywania mięsa niesie ze sobą szereg korzyści, takich jak:

  • przedłużenie trwałości produktu nawet do kilku miesięcy,
  • zachowanie wartości odżywczych i smaku,
  • możliwość przygotowania mięsa w dowolnym momencie, bez konieczności wychodzenia do sklepu po świeże artykuły;
  • ograniczenie ilości odpadów żywnościowych i oszczędność pieniędzy.

 

Sprawdź także: Czerwone mięso – jakie to produkty?

Ponadto marynowanie mięsa w soli i przyprawach przed zamrożeniem jest skutecznym sposobem na oszczędność czasu i poprawę smaku potraw. Dzięki temu, wystarczy je później tylko rozmrozić i ugotować, usmażyć lub upiec. Sposób ten znacznie przyspiesza codzienne przygotowywanie posiłków.

Co do zasady, można mrozić prawie każdy rodzaj mięsa, zarówno całe tusze, jak i podroby. Ważne jest jednak, aby znać zasady prawidłowego mrożenia i rozmrażania, aby nie dopuścić do jego zepsucia. Jeśli chcesz mieć pewność, jak rozpoznać zepsute mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe, koniecznie zapoznaj się z praktycznym poradnikiem przygotowanym przez ekspertów Auchan.

Czy zamrożone mięso może stracić na jakości i smaku?

Jeśli zastanawiasz się, czy zamrożone mięso może się zepsuć, odpowiedź brzmi: tak, jeśli nie jest przechowywane w odpowiednich warunkach. Oczywiście okres przydatności do spożycia będzie się różnił w zależności od rodzaju mięsa. Niemniej, nie wszystkie oznaki psucia można łatwo rozpoznać. Dlatego też należy być bardzo wyczulonym. Konsekwencje nieprawidłowego przechowywania mogą być bardzo poważne i obejmują:

  • Utratę wilgoci i tzw. oparzanie mrożonek, czyli pojawienie się białych plam na powierzchni mięsa. Jest to spowodowane odparowaniem wody z komórek mięśniowych. Oparzeliny mrozowe nie są co prawda tak niebezpieczne dla zdrowia, jak chociażby bakterie i grzyby, ale mogą wpłynąć na jakość oraz smak mięsa, czyniąc je suchym czy twardym.
  • Rozwój bakterii, grzybów lub pleśni – ma miejsce wtedy, gdy mięso nie jest szczelnie zamknięte w opakowaniu lub jeśli temperatura w zamrażarce nie jest odpowiednio niska. Niektóre mikroorganizmy mogą przetrwać mrożenie, wpływając na smak i zapach mięsa, tym samym powodując zatrucie pokarmowe.
  • Utlenianie tłuszczu. To reakcja chemiczna, w której tłuszcz w mięsie reaguje z tlenem i tworzy związki o nieprzyjemnym zapachu oraz smaku. Utlenianie tłuszczu może być spowodowane przez zbyt długie przechowywanie mięsa, niewłaściwe opakowanie, zbyt wysoką temperaturę lub częste otwieranie zamrażarki. Utlenianie tłuszczu zmniejsza wartość odżywczą mięsa, a więc wpływa znacząco na jego jakość.

Podstawowa zasada brzmi: im więcej tłuszczu zawiera mięso, tym krócej można je przechowywać w zamrażarce. Poniżej przedstawiamy przykładowe czasy dla różnych rodzajów produktów:

 

Przeczytaj również: Co zrobić z ugotowanego makaronu i jak go przechowywać?

Jak rozpoznać zepsute mięso? Kilka oznak

Zepsute mięso może być nie tylko nieapetyczne, ale i niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego ważne jest, aby umieć rozpoznać, czy nadaje się ono do spożycia, czy już nie. Aby to ułatwić, przedstawiamy kilka oznak mogących świadczyć o tym, że w produktach mięsnych rozwijają się bakterie:

  • zapachzepsute mięso ma nieprzyjemny, kwaśny, gnilny zapach, który jest łatwo wyczuwalny po rozmrożeniu. Woń może przenikać do innych produktów w zamrażarce lub lodówce. Jeśli mięso pachnie podejrzanie, lepiej go nie jeść i wyrzucić;
  • konsystencja zepsute mięso jest lepkie, śluzowate lub miękkie w dotyku. Może też mieć nierówną powierzchnię lub dziury. Takie symptomy wskazują, że mięso zostało zaatakowane przez bakterie lub grzyby, które są szkodliwe dla zdrowia.
  • barwazepsute mięso zmienia swój naturalny kolor na szary, zielony, brązowy lub czarny. Może też mieć plamy lub naloty o innym kolorze. Powodem zmiany koloru mięsa jest zazwyczaj utlenianie tłuszczu, rozwój mikroorganizmów lub reakcja z opakowaniem. Jeśli mięso ma więc nieprawidłową barwę, nie należy go spożywać.
  • smakzepsute mięso jest gorzkie, kwaśne lub mdłe, co może być spowodowane przez zanieczyszczenia, zbyt długie przechowywanie lub wysoką temperaturę. Również w tym przypadku należy natychmiast je wyrzucić.

 

Zapoznaj się także z artykułem: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity

Jak przechowywać mięso, aby uniknąć psucia?

Teraz przejdziemy do części praktycznej, czyli wskazówek dotyczących właściwego przechowywania. Aby zapobiec psuciu zamrożonego mięsa, warto przestrzegać poniższych zasad:

  • Temperatura w zamrażarce powinna być utrzymywana na poziomie -18°C lub niższym. Im niższa wartość, tym wolniej zachodzą procesy psucia.
  • Mięso nie powinno być przechowywane w zamrażarce dłużej niż zalecany czas, ponieważ może szybciej stracić na jakości i smaku. Należy starać się zużywać mięso w kolejności zamrożenia, czyli najpierw to, co zostało zamrożone wcześniej. Warto sporządzić listę zamrożonych produktów i odhaczać je po zużyciu.
  • Mięso należy rozmrażać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. W ten sposób ograniczysz namnażania się bakterii. Takie mięso można przechowywać tam jeszcze przez 1-2 dni, zanim je przygotujesz. Natomiast produkt rozmrożony w mikrofalówcelub pod bieżącą wodą należy natychmiast ugotować. W żadnym wypadku nie powinno być ponownie zamrażane.
  • Mięso powinno być szczelnie zamknięte w opakowaniu, które chroni je przed utratą wilgoci, utlenianiem tłuszczu i zanieczyszczeniami. Możesz używać folii aluminiowej, woreczków foliowych, pojemników plastikowych czy szklanych. Unikaj opakowań z papieru, tektury lub styropianu, które mogą być nieszczelne lub wchodzić w reakcję z mięsem.

 

Zobacz: 5 zasad eko porządków w stylu zero waste – zmień nawyki!

W asortymencie Auchan znajdziesz szeroki wybór pojemników czy woreczków, które pomogą Ci odpowiednio przechowywać produkty mięsne, ale i nie tylko. Dla bezpieczeństwa, warto zapakować mięso w podwójną torebkę foliową, lub w torebkę i potem w opakowanie. Wtedy unikniemy rozczarowania podczas wyjmowania z zamrażarki.

Czy zamrażarka może wpłynąć na trwałość mięsa?

Okazuje się, że rodzaj zamrażarki (lub lodówko-zamrażarki), jej wydajność i sposób korzystania z urządzenia mogą mieć wpływ na trwałość zamrożonego mięsa. Warto zastosować kilka trików, aby wydłużyć jakość przechowywanych produktów spożywczych:

  • Nie przeładowuj zamrażarki, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i chłodzenia.
  • Nie wkładaj do niej ciepłych lub gorących produktów, aby nie podnosić temperatury wewnątrz.
  • Nie otwieraj zbyt często i na zbyt długo drzwiczek, aby nie dopuścić do wnikania ciepłego powietrza czy utraty chłodu.
  • Regularnie sprawdzaj i czyść uszczelki drzwi zamrażarki, aby zapobiec ich uszkodzeniu oraz nieszczelności.
  • Zamrażarka powinna mieć funkcje, które ułatwiają przechowywanie i rozmrażanie mięsa, takie jak:
    • szybkie zamrażanie: pozwala na szybkie obniżenie temperatury w zamrażarce, co zapewnia lepsze zachowanie jakości i smaku mięsa. Jest szczególnie przydatna, gdy chcesz zamrozić świeże mięso lub jego duże ilości;
    • alarm: funkcja ta ostrzega, gdy temperatura w zamrażarce wzrasta lub jej drzwiczki są otwarte zbyt długo. Pomaga zapobiegać psuciu mięsa;
    • No Frost: zapobiega tworzeniu się lodu i szronu w zamrażarce, co ułatwia jej czyszczenie oraz zapewnia lepszą cyrkulację powietrza. No frost chroni mięso przed oparzelinami mrozowymi i utratą wilgoci.
  • Regularnie rozmrażaj i odszraniaj zamrażarkę, jeśli nie ma funkcji no frost, aby usunąć nadmiar lodu, który może obniżać wydajność zamrażarki i zwiększać zużycie energii.

 

Sprawdź także:Jak nie marnować jedzenia? 8 porad

Czy wiesz już, jak poznać zepsute mięso?

Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jak rozpoznać zepsute mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe. Pamiętaj, że spożywanie produktów spożywczych, które są niewłaściwie przechowywane, może być niebezpieczne dla zdrowia i powodować zatrucia pokarmowe. Najlepszym sposobem, aby tego uniknąć, jest wykorzystanie świeżego mięsa w ciągu 2 dni od zakupu.

Jeśli jednak zależy Ci na zrobieniu większych zapasów przed świętami, wystarczy, że złożysz zamówienie w sklepie internetowym Auchan. Znajdziesz u nas świeże mięso i drób, a także ryby oraz mrożonki warzywne z marki własnej Auchan – Pewni Dobrego. Zapraszamy na zakupy!